Connect with us

Komuniti

Surah Al-Sajdah bakal bergema serentak di seluruh negara sempena Quran Hour

Masjid Al-Hijrah di Projek Perumahan Rakyat (PPR) Hiliran, di sini akan bergema dengan Surah Al-Sajdah apabila dipilih sebagai lokasi utama program Malaysia #QuranHour pada 30 Ogos ini.

Wartawan TMT

Published

on

Surah Al-Sajdah bakal bergema serentak di seluruh negara sempena Quran Hour
Foto: #QuranHour 2022.
  • Masjid al-Hijrah di Projek Perumahan Rakyat (PPR) Hiliran, Terengganu akan bergema dengan Surah Al-Sajdah.
  • Ia dipilih sebagai lokasi utama Program Malaysia #QuranHour pada 30 Ogos ini.
  • Galakkan semua penduduk sekitar dan kawasan berhampiran jayakan Malaysia #QuranHour selama sejam bermula 12 tengah hari.
  • Selain masjid tersebut, sekitar daerah Dungun dan kawasan lain turut mengadakan program yang sama.
  • Seluruh negara akan bawa solusi dari Surah Al-Sajdah dengan tema Malaysia Bersujud : Keluarga Malaysia Teguh Bersama.

KUALA TERENGGANU – Masjid Al-Hijrah di Projek Perumahan Rakyat (PPR) Hiliran, di sini akan bergema dengan Surah Al-Sajdah apabila dipilih sebagai lokasi utama program Malaysia #QuranHour pada 30 Ogos ini.

Setiausaha Pertubuhan RumahNgaji Negeri Terengganu, Wan Nur Aziemah Wan Mohd Azmi berkata, hampir 200 peserta dijangka hadir di lokasi utama program bagi mengambil manfaat daripada Malaysia #QuranHour itu.

“Istimewa kali ini, kita membawa sebaran Al-Quran ke masjid PPR pula untuk menggalakkan semua penduduk sekitar dan kawasan berhampiran bandar sama-sama jayakan Malaysia #QuranHour selama sejam bermula 12 tengah hari.

“Bagi memastikan program ini berjalan lancar, kita turut bekerjasama dengan beberapa rakan sinergi lain terutama Perbadanan Perpustakaan Awam Terengganu (PPAT),” katanya kepada Sinar Harian, pada Jumaat.

Menurut beliau, bacaan surah akan diketuai oleh Qari Abdul Hadi Che Abdul Halim dan pentadabbur Mohammad Amir Kholis Lukman yang merupakan pengasas Hilwan Madani.

Wan Nur Aziemah berkata, selain masjid tersebut, beberapa sekolah di sekitar daerah berkenaan, Dungun dan kawasan lain turut mengadakan program sama bagi mengajak orang ramai menghayati surah Al-Sajdah.

Tambah beliau, Malaysia #QuranHour kali ini yang diadakan serentak di seluruh negara akan membawa solusi dari surah Al-Sajdah dengan tema Malaysia Bersujud: Keluarga Malaysia Teguh Bersama.

“Sujud membawa mesej kehambaan kepada Allah SWT. Semakin bersujud di hadapan Allah SWT, semakin terhakis rasa sombong dalam hati seorang hamba yang menghayati sujudnya.

“Bersujud bagi seorang pemimpin sangat penting dalam meraih bantuan daripada Allah SWT bagi melancarkan urusan mentadbir dan mengurus sumber. Pemimpin dan rakyat sama kedudukannya di hadapan Allah SWT. Sujud adalah kemuncak kesatuan yang terbina atas dasar ubudiyah (kehambaan) kepada Allah SWT.

“Maka, semakin tinggi rasa ubudiyah kepada Allah SWT, semakin kita berlumba-lumba untuk mengerjakan kebaikan dengan sabar (fastabiqul khairat) pada posisi masing-masing.

“Semua pihak sama ada pemimpin mahupun rakyat, marilah bersama baca, faham dan amal surah As-Sajdah dengan menjadikan Malaysia #QuranHour yang bakal berlangsung sebagai pemangkin dan usaha ke arah baldatun toyyibatun wa rabbun ghafur (negeri yang baik, aman dan diampuni Allah),” katanya.

Sumber : Sinar Harian

Author

Komuniti

Mencari penderma buah pinggang buat seorang sahabat – Firdaus Wong

Penderma buah pinggang darah jenis ‘O’ diperlukan segera untuk membantu seorang pendakwah dan penulis, Mohd Fikri Che Hussain yang mengalami kegagalan buah pinggang dan buta kedua-dua matanya kerana diabetes.

Hanani Zulkifli

Published

on

Mencari penderma buah pinggang buat seorang sahabat – Firdaus Wong
Foto: Pengasas dan Presiden Pertubuhan Mualaf Pelbagai Bangsa (MRM), Firdaus Wong Wai Hung (kiri), & Mohd Fikri atau lebih dikenali dengan panggilan ustaz Fikri Alamghiri (kanan hujung).
  • Penderma buah pinggang darah jenis ‘O’ diperlukan segera untuk membantu seorang pendakwah dan penulis, Mohd Fikri Che Hussain yang mengalami kegagalan buah pinggang dan buta kedua-dua matanya kerana diabetes.
  • Rayuan mencari penderma budiman itu diutarakan Pengasas dan Presiden Pertubuhan Mualaf Pelbagai Bangsa (MRM), Firdaus Wong Wai Hung dalam hantaran di Facebooknya hari ini.
  • Firdaus Wong, yang juga pendakwah bebas, memaklumkan Mohd Fikri atau lebih dikenali dengan panggilan ustaz Fikri Alamghiri yang disifatkannya sebagai seorang sahabat dan guru, kini terpaksa menjalani dialisis sejak dua bulan lalu untuk meneruskan hidup.     
  • “Sepanjang perbualan, mulutnya tidak lekang mengucapkan Alhamdulilah dengan kesihatan yang Allah kurniakan di sebalik ujian. Saya juga bertanya kepada Ustaz apakah bentuk bantuan yang kami boleh hulurkan tetapi Ustaz hanya menjawab kalau dapat tolong carikan penderma buah pinggang darah ‘O’ untuknya.
  • “Jikalau sahabat-sahabat atau mempunyai kenalan yang sudi mendermakan buah pinggang darah jenis ‘O’ kepada Ustaz Fikri, boleh hubungi kami. Semoga derma anda itu menjadi asbab Ustaz kembali sihat dan seterusnya kembali aktif berdakwah,” kata Firdaus Wong.

KUALA LUMPUR – Penderma buah pinggang darah jenis ‘O’ diperlukan segera untuk membantu seorang pendakwah dan penulis, Mohd Fikri Che Hussain yang mengalami kegagalan buah pinggang dan buta kedua-dua matanya kerana diabetes.

Rayuan mencari penderma budiman itu diutarakan Pengasas dan Presiden Pertubuhan Mualaf Pelbagai Bangsa (MRM), Firdaus Wong Wai Hung dalam hantaran di Facebooknya hari ini.

Firdaus Wong, yang juga pendakwah bebas, memaklumkan Mohd Fikri atau lebih dikenali dengan panggilan ustaz Fikri Alamghiri yang disifatkannya sebagai seorang sahabat dan guru, kini terpaksa menjalani dialisis sejak dua bulan lalu untuk meneruskan hidup.     

“Sepanjang perbualan, mulutnya tidak lekang mengucapkan Alhamdulilah dengan kesihatan yang Allah kurniakan di sebalik ujian. Saya juga bertanya kepada Ustaz apakah bentuk bantuan yang kami boleh hulurkan tetapi Ustaz hanya menjawab kalau dapat tolong carikan penderma buah pinggang darah ‘O’ untuknya.

“Jikalau sahabat-sahabat atau mempunyai kenalan yang sudi mendermakan buah pinggang darah jenis ‘O’ kepada Ustaz Fikri, boleh hubungi kami. Semoga derma anda itu menjadi asbab Ustaz kembali sihat dan seterusnya kembali aktif berdakwah,” kata Firdaus Wong.

Firdaus Wong berkata sahabatnya itu berkelayakan jurusan pengajian Islam dari Universiti Maghribi dan sangat aktif dalam bidang dakwah, khususnya penulisan dalam bidang hadis, maqasid syariah dan sejarah Islam.

Malah, katanya, Mohd Fikri telah menghasilkan lebih 20 buku dan pernah menjadi kolumnis dalam beberapa majalah.

“Namun hasratnya untuk meneruskan usaha dakwah itu terhenti disebabkan penyakit yang dialaminya,” kata Firdaus Wong. 

Mana-mana pihak ingin membantu usaha dakwah dan kebajikan MRM, boleh menyalurkan sumbangan ke akaun MAYBANK 5648 1052 0353 (Pertubuhan Mualaf Berbilang Bangsa Kuala Lumpur dan Selangor). — The Merdeka Times

Sumber:  Facebook

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending