Connect with us

Terkini

“Sistem keselamatan mudah diceroboh punca wang lesap dalam bank.”- Ketua Penerangan PKR

Parti Keadilan Rakyat (PKR) menggesa sistem keselamatan bank terutama bagi perbankan dalam talian dirombak segera bagi mengekang kes kehilangan wang dalam akaun bank yang didalangi penipu atau ‘scammer’.

Wartawan TMT

Published

on

“Sistem keselamatan mudah diceroboh punca wang lesap dalam bank.”- Ketua Penerangan PKR
Foto: Ketua Penerangan PKR, Fahmi Fadzil (dua dari kiri), sumber Sinar Harian.
  • Parti Keadilan Rakyat (PKR) menggesa sistem keselamatan bank terutama perbankan ‘online’ dirombak bagi mengekang kes penipuan wang.
  • Kes-kes kehilangan wang yang berlaku menunjukkan sistem keselamatan perbankan hari ini mudah diceroboh oleh scammer.
  • Rombakan perlu dilakukan termasuk menggunakan kaedah pengesahan lain.
  • Dalam tempoh 2017 hingga tahun lalu, 20,000 orang dilaporkan menjadi mangsa scammer setiap tahun dengan jumlah kerugian RM690 juta.

PETALING JAYA – Parti Keadilan Rakyat (PKR) menggesa sistem keselamatan bank terutama bagi perbankan dalam talian dirombak segera bagi mengekang kes kehilangan wang dalam akaun bank yang didalangi penipu atau ‘scammer’.

Ketua Penerangan PKR, Fahmi Fadzil berkata, ia kerana kes-kes kehilangan wang yang berlaku menunjukkan sistem keselamatan perbankan hari ini mudah diceroboh oleh scammer.

Katanya, rombakan perlu dilakukan termasuk menggunakan kaedah pengesahan lain.

“Ia termasuk dengan melaksanakan sistem pengesahan dua faktor (2FA) dan pengesahan nombor International Mobile Equipment Identity (IMEI) yang khusus bagi setiap peranti.

“Sistem ini boleh diguna terutama bagi transaksi ganjil oleh pengguna seperti yang melibatkan amaun yang besar,” katanya pada sidang akhbar di Pejabat PKR, di sini, pada Isnin.

Turut hadir Pengarah Komunikasi PKR merangkap Penasihat Kumpulan Sokongan Mangsa-Mangsa Penipuan Kewangan Online, Lee Chean Chung.

Fahmi yang juga Ahli Parlimen Lembah Pantai berkata, kes sedemikian kini semakin berleluasa apabila dalam tempoh 2017 hingga tahun lalu dilaporkan purata 20,000 orang menjadi mangsa scammer setiap tahun dengan jumlah kerugian sebanyak RM690 juta.

“Bagi Januari sehingga hujung 2021 dianggarkan lebih 13,000 orang telah menjadi mangsa scammer dan mereka telah kehilangan lebih RM427 juta.

“Bagi tahun ini pula sahaja secara purata 61 orang menjadi mangsa scammer dengan lebih RM2 juta dicuri setiap hari dan terbaru kita baca bagaimana seorang doktor pakar hilang RM13,000 simpanan bank dalam masa beberapa minit sahaja,” ujarnya.

Berikutan itu, beliau mendesak kerajaan terutama Menteri Kewangan, Menteri Komunikasi dan Multimedia, Menteri Dalam Negeri dan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang) bertindak pantas untuk mengekang dan menghaluskan aktiviti scammer di negara ini.

Fahmi menegaskan, di pihak PKR pula, beliau akan mengusulkan pembentukan satu jawatankuasa bertindak yang akan melibatkan parti-parti dalam Pakatan Harapan (PH) bagi membantu mangsa scammer.

“Ia termasuk mempertimbang tindakan perundangan selain mencadangkan reformasi-reformasi institusi bagi memastikan kita berjaya mengalahkan penjenayah scammer ini,” jelasnya.

Sumber: Sinar Harian

 

 

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kolumnis

Bukankah sambut hari raya Aidilfitri sehari sahaja, bukan sebulan?

SEAKAN menjadi adat tradisi di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri amat sinonim dengan ‘perayaan sebulan’ di mana ia akan diraikan selama sebulan setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadan.

Research And Development MRM

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.

SEAKAN menjadi adat tradisi di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri amat sinonim dengan ‘perayaan sebulan’ di mana ia akan diraikan selama sebulan setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadan.

Ia merupakan musim perayaan yang sangat dinantikan dan dirai penuh kegembiraan di mana waktu ini digunakan untuk menziarahi ke rumah keluarga dan rakan-rakan bagi merapatkan lagi hubungan silaturrahim.

Selama sebulan juga, terutamanya masyarakat Melayu Muslim, rumah-rumah mereka akan ‘dibuka’ dengan menghidangkan pelbagai juadah dan rumah dihias cantik untuk menyambut tetamu yang datang.

Namun, persoalan yang sering timbul adalah ‘Adakah tradisi ‘raya sebulan’ ini bertepatan dengan syariat Islam? Bukankah Islam hanya menganjurkan sehari sahaja dalam menyambut Aidilfitri, bukannya sebulan?’

Menariknya, persoalan ini telahpun dijawab menerusi artikel ‘Irsyad Al-Fatwa Siri Ke-684: Bolehkah Menyambut Hari Raya selama Sebulan Syawal’ dan ‘Al-Kafi #1296: Sambut Hari Raya Sebulan itu Bid’ah?’ di laman sesawang rasmi Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan.

Artikel itu mengatakan sememangnya Hari Raya Aidilfitri yang disyariatkan hanyalah pada satu Syawal. Ini berdasarkan hadis Rasulullah SAW ketika baginda tiba di Madinah, penduduk Madinah menyambut dua perayaan. Lalu Baginda SAW bersabda,

“Sesungguhnya Allah telah menggantikan kepada kamu dua hari yang terbaik iaitu Hari Raya Aidilfitri dan Hari Raya Aidiladha.” (Riwayat Ahmad, No. 12362)

Ini bermakna, hanya dua perayaan disyariatkan bagi umat Islam untuk dirayakan atas perintah Allah SWT.

Namun, apakah membezakan hari raya yang disyariatkan dengan hari-hari lain? Bezanya adalah pada amalan ibadat yang khusus diperintahkan untuk dilakukan pada hari tersebut.

Sebagai contoh, Hari Raya Aidilfitri disyariatkan melakukan ibadah solat hari raya, menunaikan zakat fitrah dan takbir yang hanya berlaku pada satu Syawal. Bahkan, pada hari tersebut umat Islam diharamkan berpuasa.

Dan sesudah hari tersebut tidak disyariatkan dengan apa-apa amalan ibadat khusus. Tiada lagi ibadat seperti solat sunat, mandi sunat dan takbir hari raya.

Maka, amalan ziarah-menziarahi sanak saudara bukanlah satu amalan ibadat yang dikhususkan dalam perayaan Aidilfitri. Ia hanyalah suatu tradisi yang baik dan diharuskan dalam Islam.

Mengikut Pejabat Mufti WP, mana-mana adat tradisi yang tidak bertentangan dengan nas-nas syarak, maka hukum asalnya adalah harus. Dalam kaedah Fiqh disebutkan:

“Asal bagi sesuatu perkara adalah harus sehinggalah datangnya dalil yang menunjukkan kepada keharaman (perkara tersebut)” (Al-Asyhbah wa al-Nazoir, ms. 60)

Bahkan tiada sesiapa pun mengikat amalan seperti ziarah-menziarahi, bermaafan, menjamu makan dan seumpamanya hanya mesti diadakan pada hari raya.

Ia sekadar tradisi diamalkan demi mengambil keberkatan bulan Syawal yang mulia.

Kesimpulannya, hari raya Aidilfitri yang disyariatkan sememangnya pada satu Syawal. Namun, tiada masalah untuk menyambut hari raya dengan melakukan ziarah-menziarahi sepanjang Syawal kerana ia merupakan kebiasaan yang baik dan ia diharuskan dalam Islam.

Malah, dalam satu hadis Rasulullah SAW pernah menceritakan betapa cintanya Allah SWT kepada mereka yang menziarahi orang lain. Sabdanya

“Seorang lelaki menziarahi saudaranya di satu perkampungan yang lain. Lalu Allah menghantar malaikat untuk berada di jalan ke kampung yang ingin dia tuju. Apabila lelaki itu sudah mendekat, malaikat itu bertanya: Ke manakah engkau mahu pergi? Jawab lelaki itu: Aku mahu menziarahi saudaraku yang ada di kampung ini. Malaikat berkata: Adakah engkau ada harta yang ingin diberikan kepadanya? Lelaki itu berkata: Tidak. Sesungguhnya aku mencintainya kerana Allah. Malaikat itu berkata: Sesungguhnya aku adalah utusan Allah yang dihantar kepada engkau. Allah mencintai engkau sebagaimana engkau mencintai saudara engkau itu.” (Riwayat Muslim, No. 6714) –The Merdeka Times

Penafian: Artikel yang disiarkan The Merdeka Times ini adalah pandangan peribadi penulis. Ia tidak semestinya menggambarkan pendirian Editorial The Merdeka Times dalam isu yang dikupas.

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending