Connect with us

Terkini

Emilia dilihat ketakutan, menangis dan mengadu dipukul – Polis

Seorang anggota polis peronda memberitahu Mahkamah Majistret di sini, hari ini, bahawa bekas isteri Datuk SM Faisal SM Nasimuddin, dilihat berada dalam keadaan ketakutan, menangis dan mengadu ahli perniagaan itu memukulnya di sebuah rumah di Desa Sri Hartamas yang didiami pasangan itu, tujuh tahun lalu.

Wartawan TMT

Published

on

Emilia Hanafi kelihatan menangis
Foto: Emilia Hanafi.
  • Sarjan Saleh Omar Osman dari Cawangan Kereta Peronda, Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Brickfields, berkata pada 22 November 2015, beliau menerima panggilan daripada pusat kawalan yang memaklumkan ada pergaduhan di rumah terbabit.
  • “Mangsa berada dalam ketakutan, menangis dan mengadu bahawa suaminya (sambil menunjukkan kepada lelaki itu) telah memukulnya. Lelaki itu hanya berdiam diri,” katanya.
  • Ketika pemeriksaan utama oleh Timbalan Pendakwa Raya, Nur Aishah Ahmad Zakiuddin, saksi itu mengenal pasti lelaki berdiri di kawasan parkir itu adalah SM Faisal.

KUALA LUMPUR: Seorang anggota polis peronda memberitahu Mahkamah Majistret di sini, hari ini, bahawa bekas isteri Datuk SM Faisal SM Nasimuddin, dilihat berada dalam keadaan ketakutan, menangis dan mengadu ahli perniagaan itu memukulnya di sebuah rumah di Desa Sri Hartamas yang didiami pasangan itu, tujuh tahun lalu.

Sarjan Saleh Omar Osman, 43, dari Cawangan Kereta Peronda, Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Brickfields, berkata pada 22 November 2015, beliau menerima panggilan daripada pusat kawalan yang memaklumkan ada pergaduhan di rumah terbabit, lalu terus ke lokasi itu bersama rakan setugasnya.

Saksi keempat pendakwaan itu berkata, setiba di rumah berkenaan, pintu pagar didapati sudah terbuka dan beliau melihat seorang lelaki berdiri di kawasan parkir serta membenarkan mereka masuk.

“Rakan setugas saya bertanya kepada lelaki itu: ‘Ada apa-apa masalahkah, encik?’ dan lelaki itu menjawab: ‘Tiada apa-apa.’

“Mangsa berada dalam ketakutan, menangis dan mengadu bahawa suaminya (sambil menunjukkan kepada lelaki itu) telah memukulnya. Lelaki itu hanya berdiam diri,” katanya ketika membacakan pernyataan saksi pada perbicaraan kes SM Faisal didakwa mencederakan Emilia Hanafi.

Ketika pemeriksaan utama oleh Timbalan Pendakwa Raya, Nur Aishah Ahmad Zakiuddin, saksi itu mengenal pasti lelaki berdiri di kawasan parkir itu adalah SM Faisal.

Saleh berkata, beliau kemudian meminta mangsa membuat laporan di Balai Polis Sri Hartamas.

Advertisement

Ketika pemeriksaan balas oleh peguam, Datuk Akberdin Abdul Kader yang mewakili SM Faisal, saksi itu bersetuju bahawa beliau tidak menangkap ahli perniagaan terbabit meskipun mempunyai kuasa untuk menahan mana-mana suspek yang disyaki melakukan jenayah.

Akberdin: Saya katakan kepada kamu Sarjan, kamu tidak menangkap dia walaupun kamu melihat mata dan tangan wanita itu lebam, kerana kamu telah membuat keputusan itu adalah masalah rumah tangga antara lelaki dan wanita. Sebab itu kamu tidak menangkap atau menahan suspek berkenaan

Saleh: Ya, setuju.

Bagaimanapun, saksi itu tidak bersetuju dengan cadangan peguam bahawa pada hari kejadian, SM Faisal ada memberitahunya bahawa beliau telah diserang oleh isteri dan terpaksa mempertahankan diri menyebabkan mereka telah mengalami kecederaan.

SM Faisal, 43, berdepan dakwaan dengan sengaja menyebabkan kecederaan ke atas Emilia, 43, yang merupakan isterinya (ketika kejadian), di sebuah rumah di Desa Sri Hartamas, antara jam 12.30 tengah hari dan 4.30 petang 22 November 2015.

Beliau didakwa mengikut Seksyen 323 Kanun Keseksaan dan boleh dihukum mengikut Seksyen 326A kanun sama yang membawa hukuman maksimum penjara dua tahun atau denda RM2,000 atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Advertisement

Perbicaraan di hadapan Majistret Nadia Othman bersambung esok.

Sumber : BERNAMA

 

Author

Terkini

PUTRA tolak cadangan dasar dua kewarganegaraan

Parti Bumiputera Perkasa Malaysia (PUTRA) menolak dengan tegas cadangan melaksanakan dasar dua kewarganegaraan, dengan merujuk kepada Perkara 24 (1) kerajaan Persekutuan berhak melucutkan kewarganegaraan Malaysia terhadap individu yang memperoleh kewarganegaraan lain sekiranya dikesan memiliki dua kerakyatan. 

Hidayah Sani

Published

on

PUTRA tolak cadangan dasar dua kewarganegaraan
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Parti Bumiputera Perkasa Malaysia (PUTRA) menolak tegas cadangan melaksanakan dasar dua kewarganegaraan, dengan merujuk kepada Perkara 24 (1) kerajaan Persekutuan berhak melucutkan kewarganegaraan Malaysia terhadap individu yang memperoleh kewarganegaraan lain sekiranya dikesan memiliki dua kerakyatan. 
  • Ahli Dewan Tertinggi (ADT) merangkap Pengerusi Biro Undang-undang, Anti Rasuah dan Integriti PUTRA, Zarina Zainal Abidin menegaskan sesiapa sahaja iaitu rakyat dikesan memiliki dua kerakyatan perlu melucutkan salah satu daripadanya.
  • Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim pada pertemuan dengan rakyat Malaysia di New York, Amerika Syarikat (AS) dilaporkan berkata, soal pemilikan dua kerakyatan akan dibincang lebih lanjut dengan menilai implikasi pelaksanaannya kerana ia akan membabitkan keputusan dasar utama.
  • Beliau turut mendesak Perdana Menteri Malaysia dan Kabinet menolak cadangan memansuhkan VISA untuk pelancong Cina dan India. 

KUALA LUMPUR — Parti Bumiputera Perkasa Malaysia (PUTRA) menolak dengan tegas cadangan melaksanakan dasar dua kewarganegaraan, dengan merujuk kepada Perkara 24 (1) kerajaan Persekutuan berhak melucutkan kewarganegaraan Malaysia terhadap individu yang memperoleh kewarganegaraan lain sekiranya dikesan memiliki dua kerakyatan. 

Ahli Dewan Tertinggi (ADT) merangkap Pengerusi Biro Undang-undang, Anti Rasuah dan Integriti PUTRA, Zarina Zainal Abidin menegaskan sesiapa sahaja iaitu rakyat yang dikesan memiliki dua kerakyatan perlu melucutkan salah satu daripadanya.

Ini susulan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim pada pertemuan dengan rakyat Malaysia di New York, Amerika Syarikat (AS) dilaporkan berkata, soal pemilikan dua kerakyatan akan dibincang lebih lanjut dengan menilai implikasi pelaksanaannya kerana ia akan membabitkan keputusan dasar utama.

Sesungguhnya, jawapan tersebut amatlah bersifat lebih untuk meraih populariti dan terlalu berpolitik. Apakah wajar bagi seseorang individu mempunyai dua kerakyatan? Di manakah kecenderungan bagi individu terbabit untuk menumpahkan kesetiaanya? 

“Sepatutnya jawapan isu sensitif seumpama ini tidak perlu dilayan dengan jawapan tegas iaitu mana mungkin dan mustahil seseorang boleh memiliki dua kerakyatan malah untuk memohon menjadi rakyat Malaysia mesti memenuhi syarat-syarat yang ketat mengikut undang-undang yang sedia ada selama ini. 

“Malah ada gesaan disyaratkan dengan lebih tegas iaitu penguasaan Bahasa Melayu sebagai Bahasa Kebangsaan,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Zarina menggesa seluruh rakyat Malaysia khususnya kaum Bumiputera untuk menentang cadangan itu serta berpendirian sebarang kajian tidak perlu dilakukan sama sekali kerana ia keputusan muktamad.

Advertisement

Pada masa sama, beliau mendesak Perdana Menteri Malaysia dan Kabinet menolak cadangan memansuhkan VISA untuk pelancong Cina dan India kerana perkara itu lebih mengundang mudarat daripada keuntungan.

Katanya, perkara perlu diberikan keutamaan bukanlah terkait kerakyatan sebaliknya isu 1.2 juta warga negara China yang direkodkan Kementerian Dalam Negeri (KDN), masuk ke Malaysia dalam tempoh 2018 hingga 2021 namun masih tiada rekod keluar dari negara ini. 

Ia merupakan suatu jumlah yang amat menggusarkan dan perlu diambil tindakan telus dan tegas kerana ianya pelanggaran undang-undang dan soal keselamatan negara. 

“Ini yang patut diberi keutamaan bukan soal kerakyatan dan dikejutkan pula dengan pengumuman Menteri Pelancongan mengenai cadangan pengecualian Visa kepada pelancong terutama dari Cina dan mungkin dari India atas nama kepentingan merancakkan ekonomi tetapi boleh membawa padah kepada keselamatan negara dan masalah sosial yang kini pun sudah parah dan tidak terkawal. 

“Cuba bayangkan jika pelancong Cina masuk tanpa tapisan melalui Visa dengan bebas. Pasti ramai akan hilang dan menetap di Malaysia. 

“Isu rasuah yang menjadi barah akan menjadi lebih buruk di kalangan penguatkuasa. Perkara ini amat mengerikan kepada masa depan negara Malaysia,” kata Zarina. 

Advertisement

Sebelum ini, Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya, Datuk Seri Tiong King Sing dilaporkan berkata Perdana Menteri telah mengarahkan Kementerian Dalam Negeri (KDN) menghasilkan satu laporan berkenaan pengecualian visa untuk pelancong China.

King Sing berkata, kerajaan dijangka akan mendraf dasar mengenai hari lawatan yang dibenarkan untuk berada di Malaysia melalui perkhidmatan pengecualian visa. — The Merdeka Times

Sumber : Facebook Parti Bumiputera Perkasa Malaysia – PUTRA

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending