Connect with us

Terkini

Emilia dilihat ketakutan, menangis dan mengadu dipukul – Polis

Seorang anggota polis peronda memberitahu Mahkamah Majistret di sini, hari ini, bahawa bekas isteri Datuk SM Faisal SM Nasimuddin, dilihat berada dalam keadaan ketakutan, menangis dan mengadu ahli perniagaan itu memukulnya di sebuah rumah di Desa Sri Hartamas yang didiami pasangan itu, tujuh tahun lalu.

Wartawan TMT

Published

on

Emilia Hanafi kelihatan menangis
Foto: Emilia Hanafi.
  • Sarjan Saleh Omar Osman dari Cawangan Kereta Peronda, Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Brickfields, berkata pada 22 November 2015, beliau menerima panggilan daripada pusat kawalan yang memaklumkan ada pergaduhan di rumah terbabit.
  • “Mangsa berada dalam ketakutan, menangis dan mengadu bahawa suaminya (sambil menunjukkan kepada lelaki itu) telah memukulnya. Lelaki itu hanya berdiam diri,” katanya.
  • Ketika pemeriksaan utama oleh Timbalan Pendakwa Raya, Nur Aishah Ahmad Zakiuddin, saksi itu mengenal pasti lelaki berdiri di kawasan parkir itu adalah SM Faisal.

KUALA LUMPUR: Seorang anggota polis peronda memberitahu Mahkamah Majistret di sini, hari ini, bahawa bekas isteri Datuk SM Faisal SM Nasimuddin, dilihat berada dalam keadaan ketakutan, menangis dan mengadu ahli perniagaan itu memukulnya di sebuah rumah di Desa Sri Hartamas yang didiami pasangan itu, tujuh tahun lalu.

Sarjan Saleh Omar Osman, 43, dari Cawangan Kereta Peronda, Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Brickfields, berkata pada 22 November 2015, beliau menerima panggilan daripada pusat kawalan yang memaklumkan ada pergaduhan di rumah terbabit, lalu terus ke lokasi itu bersama rakan setugasnya.

Saksi keempat pendakwaan itu berkata, setiba di rumah berkenaan, pintu pagar didapati sudah terbuka dan beliau melihat seorang lelaki berdiri di kawasan parkir serta membenarkan mereka masuk.

“Rakan setugas saya bertanya kepada lelaki itu: ‘Ada apa-apa masalahkah, encik?’ dan lelaki itu menjawab: ‘Tiada apa-apa.’

“Mangsa berada dalam ketakutan, menangis dan mengadu bahawa suaminya (sambil menunjukkan kepada lelaki itu) telah memukulnya. Lelaki itu hanya berdiam diri,” katanya ketika membacakan pernyataan saksi pada perbicaraan kes SM Faisal didakwa mencederakan Emilia Hanafi.

Ketika pemeriksaan utama oleh Timbalan Pendakwa Raya, Nur Aishah Ahmad Zakiuddin, saksi itu mengenal pasti lelaki berdiri di kawasan parkir itu adalah SM Faisal.

Saleh berkata, beliau kemudian meminta mangsa membuat laporan di Balai Polis Sri Hartamas.

Ketika pemeriksaan balas oleh peguam, Datuk Akberdin Abdul Kader yang mewakili SM Faisal, saksi itu bersetuju bahawa beliau tidak menangkap ahli perniagaan terbabit meskipun mempunyai kuasa untuk menahan mana-mana suspek yang disyaki melakukan jenayah.

Akberdin: Saya katakan kepada kamu Sarjan, kamu tidak menangkap dia walaupun kamu melihat mata dan tangan wanita itu lebam, kerana kamu telah membuat keputusan itu adalah masalah rumah tangga antara lelaki dan wanita. Sebab itu kamu tidak menangkap atau menahan suspek berkenaan

Saleh: Ya, setuju.

Bagaimanapun, saksi itu tidak bersetuju dengan cadangan peguam bahawa pada hari kejadian, SM Faisal ada memberitahunya bahawa beliau telah diserang oleh isteri dan terpaksa mempertahankan diri menyebabkan mereka telah mengalami kecederaan.

SM Faisal, 43, berdepan dakwaan dengan sengaja menyebabkan kecederaan ke atas Emilia, 43, yang merupakan isterinya (ketika kejadian), di sebuah rumah di Desa Sri Hartamas, antara jam 12.30 tengah hari dan 4.30 petang 22 November 2015.

Beliau didakwa mengikut Seksyen 323 Kanun Keseksaan dan boleh dihukum mengikut Seksyen 326A kanun sama yang membawa hukuman maksimum penjara dua tahun atau denda RM2,000 atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Perbicaraan di hadapan Majistret Nadia Othman bersambung esok.

Sumber : BERNAMA

 

Author

Terkini

Segera lapor SPRM jika jadi mangsa kes pemecahan lot tanah rizab Melayu

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menggesa pihak yang percaya mereka telah menjadi mangsa kes pemecahan lot tanah rizab Melayu kepada tanah bukan Melayu untuk segera membuat laporan kepada agensi itu.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Ketua Pesuruhjaya SPRM, Tan Sri Azam Baki.
  • SPRM gesa pihak yang percaya mereka menjadi mangsa kes pemecahan lot tanah rizab Melayu kepada tanah bukan Melayu untuk segera membuat laporan kepada agensi itu.
  • “Sekiranya SPRM menerima apa-apa maklumat atau laporan mengenai penyelewengan hal-hal berkaitan perkara jenayah yang menukar status tanah rizab Melayu kepada hak milik kekal (free hold) merupakan kesalahan jenayah yang sudah tentu kita akan lakukan siasatan,” kata Ketua Pesuruhjaya SPRM, Tan Sri Azam Baki kepada media hari ini.
  • Beliau berkata demikian selepas menghadiri Majlis Prapelancaran Projek Kerjasama Penerbitan dan Program Penerapan Nilai Integriti (Antirasuah) Usaha Sama SPRM dan Institut Terjemahan dan Buku Malaysia di Pusat Dagangan Dunia di sini.
  • Semalam, seorang pengarah urusan syarikat hartanah ditahan SPRM untuk membantu siasatan kes pemecahan lot membabitkan kira-kira 650 hektar tanah rizab Melayu kepada tanah bukan Melayu di Mukim Manjong, Setiawan, Perak.

KUALA LUMPUR — Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menggesa pihak yang percaya mereka telah menjadi mangsa kes pemecahan lot tanah rizab Melayu kepada tanah bukan Melayu untuk segera membuat laporan kepada agensi itu.

Ketua Pesuruhjaya SPRM Tan Sri Azam Baki bagaimanapun berkata, setakat ini pihaknya belum menerima sebarang laporan berkaitan kes seperti itu dari negeri-negeri lain dan menyifatkan apa yang berlaku di Perak baru-baru ini sebagai kes terpencil.

“Sekiranya SPRM menerima apa-apa maklumat atau laporan mengenai penyelewengan hal-hal berkaitan perkara jenayah yang menukar status tanah rizab Melayu kepada hak milik kekal (free hold) merupakan kesalahan jenayah yang sudah tentu kita akan lakukan siasatan,” katanya kepada media hari ini.

Beliau berkata demikian selepas menghadiri Majlis Prapelancaran Projek Kerjasama Penerbitan dan Program Penerapan Nilai Integriti (Antirasuah) Usaha Sama SPRM dan Institut Terjemahan dan Buku Malaysia di Pusat Dagangan Dunia di sini.

Turut hadir Ketua Pengarah Pendidikan Malaysia (KPPM) Azman Adnan.

Semalam, seorang pengarah urusan sebuah syarikat hartanah ditahan SPRM untuk membantu siasatan kes pemecahan lot membabitkan kira-kira 650 hektar tanah rizab Melayu kepada tanah bukan Melayu di Mukim Manjong, Setiawan, Perak.

Difahamkan, syarikat suspek berusia 44 tahun itu dipercayai terbabit melakukan pemecahan lot tanah di mukim berkenaan menjadi tanah bukan Melayu, seterusya dijual menjadi lot rumah dan banglo.

Siasatan SPRM juga mendapati sejumlah 317 lot dipecahkan kepada individu serta syarikat yang sebahagian besarnya adalah bukan Melayu.

Penahanan itu adalah rentetan kepada tangkapan seorang bekas Timbalan Pendaftar Hakmilik di Pejabat Tanah dan Galian Perak yang sudah dituduh di Mahkamah Sesyen Ipoh, bulan lalu. — BERNAMA

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending