Connect with us

Terkini

Duit i-Lestari hilang sekelip mata

Seorang jurujual kerugian RM10,000 apabila wang yang dikeluarkan dari kemudahan i-Lestari Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) lesap dari akaun banknya.

Wartawan TMT

Published

on

Duit i-Lestari hilang sekelip mata
Foto: Cheong Choon Yip, sumber Sinar Harian.
  • Seorang jurujual kerugian RM10,000 apabila pengeluaran wang melalui kemudahan i-Lestari Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) hilang dari akaun banknya.
  • Wang itu hilang dalam tempoh sehari selepas dikreditkan ke akaun banknya pada 21 April tahun lepas.
  • “Hasil semakan transaksi, saya dapati akaun bank tidak dikenali itu telah membuat permohonan untuk pengeluaran wang dari akaun saya dan sebaik sahaja wang itu masuk ke akaun saya, ia terus dipindahkan ke akaun orang yang tidak dikenali,” kata Cheong Choon Yip, 33.

PETALING JAYA – Seorang jurujual kerugian RM10,000 apabila wang yang dikeluarkan dari kemudahan i-Lestari Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) lesap dari akaun banknya.

Cheong Choon Yip, 33, berkata, “Wang RM10,000 itu masuk ke akaun bank saya pada 21 April 2021 dan pada hari sama juga ia dipindahkan ke satu akaun yang saya tidak kenali”.

“Hasil semakan transaksi, saya dapati akaun bank tidak dikenali itu telah membuat permohonan untuk pengeluaran wang dari akaun saya dan sebaik sahaja wang itu masuk ke akaun saya, ia terus dipindahkan ke akaun orang yang tidak dikenali,” katanya pada sidang akhbar di Ibu Pejabat Parti Keadilan Rakyat (PKR) di sini pada Isnin.

Pada 25 April 2021, Choon Yip telah membuat semakan transaksi dan menyedari i-Lestarinya tiada di dalam akaun banknya

Katanya, “Saya kemudian membuat laporan kepada bank dan apabila pihak bank menghubungi pemilik akaun tersebut, dia mendakwa saya membeli iPhone dengannya sedangkan saya tidak berbuat demikian.”

Susulan itu beliau membuat laporan polis pada 26 April tahun yang sama namun tiada perkembangan kes sehingga kini.

Sebelum ini, telah didedahkan bahawa simpanan Tabung Haji bernilai RM98,900 berjaya dikeluarkan oleh penipu yang berjaya memancing maklumat peribadi pencarum.

Kata beliau lagi, “Jika tabung simpanan seumur hidup rakyat dalam KWSP untuk tujuan persaraan dan caruman Tabung Haji untuk menunaikan haji juga boleh dilesapkan, apatah lagi simpanan lain dalam bank dan e-dompet”.

Sumber : Sinar Harian

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

Susu formula, makanan bayi ikut piawaian makanan tempatan dan dunia – Nestle Malaysia

Produk susu formula dan makanan bayi Nestle Malaysia mematuhi piawaian antarabangsa dan peraturan makanan tempatan.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Produk susu formula dan makanan bayi Nestle Malaysia mematuhi piawaian antarabangsa dan peraturan makanan tempatan.
  • Nestle Malaysia berkata ia termasuk keperluan pelabelan khusus dalam produk mereka yang mengikut had ambang untuk karbohidrat dan gula tambahan.
  • Katanya, susu formula bayi Nestle dan Wyeth menggunakan laktosa sebagai sumber tunggal karbohidrat. 
  • “Begitu juga bijirin bayi Nestle mematuhi kedua-dua piawaian antarabangsa dan peraturan makanan Malaysia.
  • “Di mana sahaja produk kami dijual, profil pemakanannya mematuhi semua peraturan tempatan yang terpakai,” kata Nestle Malaysia dalam kenyataan yang dipetik New Straits Times semalam.
  • Kenyataan itu mengulas mengenai kajian Public Eye dan International Baby Food Action Network (IBFAN) yang mendapati tahap gula tambahan yang tinggi dalam produk Nestle menyasarkan bayi di Asia, Afrika dan Amerika Latin.

KUALA LUMPUR – Produk susu formula dan makanan bayi Nestle Malaysia mematuhi piawaian antarabangsa dan peraturan makanan tempatan.

Nestle Malaysia berkata ia termasuk keperluan pelabelan khusus dalam produk mereka yang mengikut had ambang untuk karbohidrat dan gula tambahan.

Katanya, susu formula bayi Nestle dan Wyeth menggunakan laktosa sebagai sumber tunggal karbohidrat. 

“Laktosa juga sumber utama karbohidrat dalam susu tumbesaran Nestle dan Wyeth.

“Begitu juga bijirin bayi Nestle mematuhi kedua-dua piawaian antarabangsa dan peraturan makanan Malaysia.

“Di mana sahaja produk kami dijual, profil pemakanannya mematuhi semua peraturan tempatan yang terpakai,” kata Nestle Malaysia dalam kenyataan yang dipetik New Straits Times semalam.

Nestle Malaysia bagaimanapun berkata sedikit variasi dalam resipi merentas negara akan bergantung kepada beberapa faktor, termasuk memenuhi keperluan peraturan tempatan dan ketersediaan bahan tempatan.

Kajian Public Eye dan International Baby Food Action Network (IBFAN) sebelum ini mendapati tahap gula tambahan yang tinggi dalam produk Nestle menyasarkan bayi di Asia, Afrika dan Amerika Latin.

Kajian dikongsikan Al Jazeera Plus (AJ+) dalam Instagram semalam mendapati bijirin berasaskan gandum, Cerelac untuk bayi berusia enam bulan mempunyai 6 gram (g) gula tambahan di Thailand, 5.2g gula tambahan di Ethiopia dan 4g gula tambahan di Afrika Selatan.

Sedangkan produk sama yang dijual di United Kingdom (UK) dan Jerman tidak mengandungi sebarang gula tambahan. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending