Connect with us

Terkini

Duit i-Lestari hilang sekelip mata

Seorang jurujual kerugian RM10,000 apabila wang yang dikeluarkan dari kemudahan i-Lestari Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) lesap dari akaun banknya.

Wartawan TMT

Published

on

Duit i-Lestari hilang sekelip mata
Foto: Cheong Choon Yip, sumber Sinar Harian.
  • Seorang jurujual kerugian RM10,000 apabila pengeluaran wang melalui kemudahan i-Lestari Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) hilang dari akaun banknya.
  • Wang itu hilang dalam tempoh sehari selepas dikreditkan ke akaun banknya pada 21 April tahun lepas.
  • “Hasil semakan transaksi, saya dapati akaun bank tidak dikenali itu telah membuat permohonan untuk pengeluaran wang dari akaun saya dan sebaik sahaja wang itu masuk ke akaun saya, ia terus dipindahkan ke akaun orang yang tidak dikenali,” kata Cheong Choon Yip, 33.

PETALING JAYA – Seorang jurujual kerugian RM10,000 apabila wang yang dikeluarkan dari kemudahan i-Lestari Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) lesap dari akaun banknya.

Cheong Choon Yip, 33, berkata, “Wang RM10,000 itu masuk ke akaun bank saya pada 21 April 2021 dan pada hari sama juga ia dipindahkan ke satu akaun yang saya tidak kenali”.

“Hasil semakan transaksi, saya dapati akaun bank tidak dikenali itu telah membuat permohonan untuk pengeluaran wang dari akaun saya dan sebaik sahaja wang itu masuk ke akaun saya, ia terus dipindahkan ke akaun orang yang tidak dikenali,” katanya pada sidang akhbar di Ibu Pejabat Parti Keadilan Rakyat (PKR) di sini pada Isnin.

Pada 25 April 2021, Choon Yip telah membuat semakan transaksi dan menyedari i-Lestarinya tiada di dalam akaun banknya

Katanya, “Saya kemudian membuat laporan kepada bank dan apabila pihak bank menghubungi pemilik akaun tersebut, dia mendakwa saya membeli iPhone dengannya sedangkan saya tidak berbuat demikian.”

Susulan itu beliau membuat laporan polis pada 26 April tahun yang sama namun tiada perkembangan kes sehingga kini.

Sebelum ini, telah didedahkan bahawa simpanan Tabung Haji bernilai RM98,900 berjaya dikeluarkan oleh penipu yang berjaya memancing maklumat peribadi pencarum.

Advertisement

Kata beliau lagi, “Jika tabung simpanan seumur hidup rakyat dalam KWSP untuk tujuan persaraan dan caruman Tabung Haji untuk menunaikan haji juga boleh dilesapkan, apatah lagi simpanan lain dalam bank dan e-dompet”.

Sumber : Sinar Harian

Author

Terkini

Vape berisi cecair dadah sintetik dikesan AADK

Penggunaan peranti vape berisi cecair dadah sintetik dikesan di negara ini oleh Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK).

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Penggunaan peranti vape berisi cecair dadah sintetik dikesan di negara ini oleh Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK).
  • Ketua Pengarah Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK), Sutekno Ahmad Belon berkata, kes itu meliputi penggunaan dadah jenis sintetik dan tiada begitu spesifik atau berleluasa.
  • “Namun, kita sememangnya ada mengesan dua atau tiga kes yang berlaku sebelum ini. 
  • “Bahannya kadang-kadang dadah sintetik dalam bentuk cecair dan kita berharap ianya tidak banyak di negara ini,” katanya ketika ditemui pada Program Retreat Bersama Klien AADK dan Malam Apresiasi Media, malam semalam.

KUALA SELANGOR: Penggunaan peranti vape berisi cecair dadah sintetik dikesan di negara ini oleh Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK).

Ketua Pengarah Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK), Sutekno Ahmad Belon berkata, kes itu meliputi penggunaan dadah jenis sintetik dan tiada begitu spesifik atau berleluasa.

“Namun, kita sememangnya ada mengesan dua atau tiga kes yang berlaku sebelum ini. 

“Bahannya kadang-kadang dadah sintetik dalam bentuk cecair dan kita berharap ianya tidak banyak di negara ini,” katanya ketika ditemui pada Program Retreat Bersama Klien AADK dan Malam Apresiasi Media, malam semalam.

Terdahulu penggunaan peranti vape yang makin popular dalam kalangan masyarakat kini dilaporkan melalui ‘transformasi’ apabila ramai pengguna terutama remaja memilih untuk menggunakan perisa yang mengkhayalkan.    

Perisa itu dipercayai menggunakan dadah yang diubah suai kepada cecair dikenali sebagai pedon dan magic mushroom.

Pusat Racun Negara sebelum ini turut mendedahkan magic mushroom yang terkandung atau ditambah dalam vape merujuk kepada ekstrak bahan aktif iaitu Psilocybin untuk mendapatkan kesan halusinogen. 

Advertisement

Halusinogen bermaksud kepada halusinasi iaitu keseronokan yang melampau.

Mengulas lanjut, kata Sutekno, AADK akan membuat intervensi awal dengan mendapatkan perintah mahkamah bagi individu itu menjalani rawatan pemulihan.

“Ia melibatkan faktor pengesanan sekiranya mereka didapati positif dadah sama ada menerusi peranti atau secara oral,” ujarnya.

Pada 15 Julai lalu, tindakan tiga beranak menjual campuran dadah cecair jus ganja ke dalam botol cecair vape memakan diri apabila mereka ditahan polis di sekitar Paya Pulai, Segamat, Johor.

Dalam kejadian pukul 5 petang itu, tiga sekeluarga yang diberkas terdiri daripada sepasang suami isteri dan seorang bapa masing-masing berusia 24 dan 49 tahun.

Cecair itu diedarkan kepada penagih, pelajar dan orang awam yang ingin mencuba perisa istimewa (resepi rahsia) di sekitar Segamat.

Advertisement

Difahamkan, sebotol cecair vape dicampur cecair ganja itu berharga lebih RM240, manakala yang kurang berkemampuan ditawarkan plan kemudahan pembelian mampu rasa kepada individu bawah usia termasuk pelajar dengan tiap titisan dijual antara RM3 hingga RM5 sahaja.

Sumber: Utusan Malaysia

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending