Connect with us

Terkini

Mengapa biar pesawat dan kapal China ceroboh ruang udara dan perairan negara?

Isu pencerobohan China di ruang udara dan perairan Malaysia di Laut China Selatan perlu ditangani dengan lebih tegas kerana ia kini semakin jelas mencabul kedaulatan negara.

Wartawan TMT

Published

on

pencerobohan china malaysia
Foto: Kapal China ceroboh perairan Malaysia.
  • “Ini tidak betul, saya semakin hari semakin risau dengan kehadiran pesawat China di ruang udara dan kapal mereka di perairan kita di Laut China Selatan. Apakah kita semua tidak nampak? – ADUN Balingian
  • Isu pencerobohan China di ruang udara dan perairan Malaysia di Laut China Selatan perlu ditangani dengan lebih tegas kerana ia kini semakin jelas mencabul kedaulatan negara.
  • Wisma Putra digesa supaya tidak terus mengambil sikap berdiam diri berhubung isu itu kerana ia hanya akan meningkatkan lagi kebimbangan rakyat di Sabah dan Sarawak yang berdepan pencerobohan itu.

KUCHING: Isu pencerobohan China di ruang udara dan perairan Malaysia di Laut China Selatan perlu ditangani dengan lebih tegas kerana ia kini semakin jelas mencabul kedaulatan negara.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Balingian, Yakub Arbi, berkata isu itu sudah lama diperkatakan khususnya kalangan wakil rakyat dari Sabah dan Sarawak, namun terus berlarutan.

Justeru, beliau menggesa Wisma Putra supaya tidak terus mengambil sikap berdiam diri berhubung isu itu kerana ia hanya akan meningkatkan lagi kebimbangan rakyat di Sabah dan Sarawak yang berdepan pencerobohan itu.

“Wisma Putra harus lebih tegas dalam menangani isu pencabulan kedaulatan negara ketika ini

“Kebimbangan itu sudah banyak kali dibangkitkan oleh wakil rakyat dari Sabah dan Sarawak sejak beberapa tahun kebelakangan ini, namun isu itu bukannya selesai malah terus berlarutan,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Yakub berkata, sudah tiba masanya untuk tindakan diambil bagi menangani isu itu, bukannya terus berdiam diri hanya kerana mahu menjaga hati segelintir pihak.

“Ini tidak betul, saya semakin hari semakin risau dengan kehadiran pesawat China di ruang udara dan kapal mereka perairan kita di Laut China Selatan. Apakah kita semua tidak nampak?

Advertisement

“Sejak tahun lalu lagi sudah ada laporan mendedahkan pesawat pejuang ‘Halimunan’ China, J-20 berlegar di ruang udara Laut China Timur dan Laut China Selatan untuk melakukan rondaan dan latihan rutin,” katanya.

Menurutnya, pencerobohan itu boleh menggugat aktiviti perkapalan serta nelayan tempatan.

Justeru katanya, nota bantahan perlu dikemukakan menerusi saluran diplomatik dengan segera.

“Wisma Putra dan Kementerian Pertahanan perlu menggerakkan sebarang resolusi bagi mempertahankan kedaulatan tanah air khususnya keselamatan rakyat di Sabah dan Sarawak.

“Siri pencerobohan ruang angkasa dan maritim Borneo serta Pantai Timur Semenanjung yang berlaku selepas pandemik COVID-19 seolah-oleh memberi gambaran kerajaan tidak mempunyai pelan mitigasi dan pemulihan terhadap krisis ini yang cukup membimbangkan,” katanya.

Menurutnya lagi, Laporan Ketua Audit Negara Siri 3 memberi amaran supaya Malaysia lebih berwaspada berikutan 89 pencerobohan dikesan dalam tempoh 2016 hingga 2019.

Advertisement

Sumber : Sinar Harian

 

Author

Terkini

Vape berisi cecair dadah sintetik dikesan AADK

Penggunaan peranti vape berisi cecair dadah sintetik dikesan di negara ini oleh Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK).

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Penggunaan peranti vape berisi cecair dadah sintetik dikesan di negara ini oleh Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK).
  • Ketua Pengarah Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK), Sutekno Ahmad Belon berkata, kes itu meliputi penggunaan dadah jenis sintetik dan tiada begitu spesifik atau berleluasa.
  • “Namun, kita sememangnya ada mengesan dua atau tiga kes yang berlaku sebelum ini. 
  • “Bahannya kadang-kadang dadah sintetik dalam bentuk cecair dan kita berharap ianya tidak banyak di negara ini,” katanya ketika ditemui pada Program Retreat Bersama Klien AADK dan Malam Apresiasi Media, malam semalam.

KUALA SELANGOR: Penggunaan peranti vape berisi cecair dadah sintetik dikesan di negara ini oleh Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK).

Ketua Pengarah Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK), Sutekno Ahmad Belon berkata, kes itu meliputi penggunaan dadah jenis sintetik dan tiada begitu spesifik atau berleluasa.

“Namun, kita sememangnya ada mengesan dua atau tiga kes yang berlaku sebelum ini. 

“Bahannya kadang-kadang dadah sintetik dalam bentuk cecair dan kita berharap ianya tidak banyak di negara ini,” katanya ketika ditemui pada Program Retreat Bersama Klien AADK dan Malam Apresiasi Media, malam semalam.

Terdahulu penggunaan peranti vape yang makin popular dalam kalangan masyarakat kini dilaporkan melalui ‘transformasi’ apabila ramai pengguna terutama remaja memilih untuk menggunakan perisa yang mengkhayalkan.    

Perisa itu dipercayai menggunakan dadah yang diubah suai kepada cecair dikenali sebagai pedon dan magic mushroom.

Pusat Racun Negara sebelum ini turut mendedahkan magic mushroom yang terkandung atau ditambah dalam vape merujuk kepada ekstrak bahan aktif iaitu Psilocybin untuk mendapatkan kesan halusinogen. 

Advertisement

Halusinogen bermaksud kepada halusinasi iaitu keseronokan yang melampau.

Mengulas lanjut, kata Sutekno, AADK akan membuat intervensi awal dengan mendapatkan perintah mahkamah bagi individu itu menjalani rawatan pemulihan.

“Ia melibatkan faktor pengesanan sekiranya mereka didapati positif dadah sama ada menerusi peranti atau secara oral,” ujarnya.

Pada 15 Julai lalu, tindakan tiga beranak menjual campuran dadah cecair jus ganja ke dalam botol cecair vape memakan diri apabila mereka ditahan polis di sekitar Paya Pulai, Segamat, Johor.

Dalam kejadian pukul 5 petang itu, tiga sekeluarga yang diberkas terdiri daripada sepasang suami isteri dan seorang bapa masing-masing berusia 24 dan 49 tahun.

Cecair itu diedarkan kepada penagih, pelajar dan orang awam yang ingin mencuba perisa istimewa (resepi rahsia) di sekitar Segamat.

Advertisement

Difahamkan, sebotol cecair vape dicampur cecair ganja itu berharga lebih RM240, manakala yang kurang berkemampuan ditawarkan plan kemudahan pembelian mampu rasa kepada individu bawah usia termasuk pelajar dengan tiap titisan dijual antara RM3 hingga RM5 sahaja.

Sumber: Utusan Malaysia

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending