Connect with us

Terkini

Silibus mata pelajaran tidak relevan perlu diperbaharui – Tunku Mahkota Ismail

Silibus mata pelajaran di sekolah yang tidak lagi relevan perlu diperbaharui, titah Pemangku Sultan Johor, Tunku Mahkota Ismail.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Pemangku Sultan Johor, Tunku Mahkota Ismail.
  • Pemangku Sultan Johor, Tunku Mahkota Ismail bertitah baginda menekankan kepentingan pendidikan berkualiti kepada rakyat Johor kerana ia asas kemajuan negeri itu dan penting bagi menyelesaikan pelbagai isu selain membuka lebih banyak peluang pekerjaan bagi generasi akan datang. 
  • Baginda juga menggesa Kerajaan Persekutuan mengambil langkah lebih proaktif bagi meningkatkan kualiti, sistem dan fasiliti pendidikan negara.
  • “Jika (perubahan itu) tidak dapat dilaksanakan di peringkat nasional, biarlah negeri Johor menjadi negeri yang pertama untuk mengubah silibus-silibus di sekolah-sekolah di Johor.
  • “Jika kita masih tidak dapat menerima hakikat seperti dilaporkan dalam laporan bank dunia baru-baru ini dan kedudukan terkini pelajar kita dalam peperiksaan Programme For International Student Assessment (PISA).
  • “… Maka kita tidak sepatutnya mengeluh sekiranya generasi masa hadapan kurang berdaya saing berbanding rakan sejagat mereka,” titah baginda dalam ucapan perasmian pembukaan penggal persidangan ketiga bagi Dewan Undangan Negeri (DUN) Johor ke-15 di Kota Iskandar di Iskandar Puteri, hari ini.

KUALA LUMPUR — Silibus mata pelajaran di sekolah yang tidak lagi relevan perlu diperbaharui, titah Pemangku Sultan Johor, Tunku Mahkota Ismail.

Tunku Ismail bertitah baginda menekankan kepentingan pendidikan berkualiti kepada rakyat Johor kerana ia asas kemajuan negeri itu dan penting bagi menyelesaikan pelbagai isu selain membuka lebih banyak peluang pekerjaan bagi generasi akan datang. 

Baginda juga menggesa Kerajaan Persekutuan mengambil langkah lebih proaktif bagi meningkatkan kualiti, sistem dan fasiliti pendidikan negara.

“Satu perubahan penting yang perlu dilaksanakan adalah dengan memperbaharui silibus-silibus mata pelajaran yang sudah tidak relevan lagi.

“Jika (perubahan itu) tidak dapat dilaksanakan di peringkat nasional, biarlah negeri Johor menjadi negeri yang pertama untuk mengubah silibus-silibus di sekolah-sekolah di Johor.

“Jika kita masih tidak dapat menerima hakikat seperti dilaporkan dalam laporan bank dunia baru-baru ini dan kedudukan terkini pelajar kita dalam peperiksaan Programme For International Student Assessment (PISA).

“… Maka kita tidak sepatutnya mengeluh sekiranya generasi masa hadapan kurang berdaya saing berbanding rakan sejagat mereka,” titah baginda dalam ucapan perasmian pembukaan penggal persidangan ketiga bagi Dewan Undangan Negeri (DUN) Johor ke-15 di Kota Iskandar di Iskandar Puteri, hari ini.

Tunku Ismail bertitah supaya setiap anak Johor pada masa akan datang perlu menamatkan pengajian di peringkat institut pengajian tinggi, bukan lagi di peringkat sekolah menengah sahaja.

Laporan baharu Bank Dunia bertajuk “Bending Bamboo Shoots: Strengthening Foundation Skills” yang dilaporkan media pada April lalu memberi gambaran membimbangkan berhubung sistem pendidikan negara ini.

Ini kerana walaupun pendidikan diperuntukkan perbelanjaan besar iaitu 3.2 peratus daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK), namun pembelajaran pelajar masih ketinggalan berbanding jangkaan.

Laporan itu menyatakan hanya 58 peratus pelajar di Malaysia didapati mahir membaca menjelang akhir Darjah 5, jauh lebih teruk berbanding rakan serantau (34 peratus berjuang dalam ekonomi serupa). 

Berbanding Vietnam, sebuah negara dengan sumber lebih rendah, yang menunjukkan hasil lebih kukuh.

Laporan itu menunjukkan ketidakcekapan membimbangkan dengan pelajar Malaysia menghabiskan purata 12.5 tahun di sekolah, namun pembelajaran bersamaan hanya 8.9 tahun, sedangkan pelajar Vietnam mencapai 10.7 tahun pembelajaran dalam jangka masa sama. — The Merdeka Times

Sokong TMT media berani, benar & bebas di https://support.themerdekatimes.com/

Author

Terkini

SPM 2023: Trend pelajar ambil subjek Matematik Tambahan, Sains Tulen menurun

Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) mendapati trend pelajar mengambil mata pelajaran seperti Matematik Tambahan dan tiga subjek sains tulen iaitu Fizik, Kimia dan Biologi merekodkan penurunan susulan pengumuman keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2023 semalam.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) berkata semua mata pelajaran itu antara menjadi prasyarat membolehkan pelajar sambung pembelajaran di peringkat pengajian tinggi dalam aliran teknologi tinggi seperti bidang perubatan, kejuruteraan, farmasi, bioteknologi dan cabang jurusan berkaitan.
  • Trend itu berdasarkan bilangan pelajar yang menduduki mata pelajaran Sains Tulen (Matematik Tambahan, Fizik, Kimia dan Biologi) dalam SPM 2023 yang merekodkan penurunan 3.33 peratus bagi Matematik Tambahan, Biologi (2.2 peratus), Fizik (1.42 peratus) dan Kimia (1.42 peratus) berbanding tahun 2022. 
  • “Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, YB Chang Lih Kang menekankan bahawa berdasarkan kepada trend penurunan pelajar yang mengambil subjek sains tulen ini, MOSTI memerlukan strategi dan sinergi bersepadu dari semua pihak berkepentingan melalui pendekatan quadraple helix agar bakat dalam bidang STI (sains, teknologi dan inovasi) dapat dibangunkan untuk mencapai misi dan aspirasi negara maju berteknologi tinggi menjelang tahun 2030 kelak,” katanya dalam satu kenyataan media di sini hari ini.

KUALA LUMPUR — Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) mendapati trend pelajar mengambil mata pelajaran seperti Matematik Tambahan dan tiga subjek sains tulen iaitu Fizik, Kimia dan Biologi merekodkan penurunan susulan pengumuman keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2023 semalam.

MOSTI berkata semua mata pelajaran itu antara menjadi prasyarat membolehkan pelajar sambung pembelajaran di peringkat pengajian tinggi dalam aliran teknologi tinggi seperti bidang perubatan, kejuruteraan, farmasi, bioteknologi dan cabang jurusan berkaitan.

Trend itu berdasarkan bilangan pelajar yang menduduki mata pelajaran Sains Tulen (Matematik Tambahan, Fizik, Kimia dan Biologi) dalam SPM 2023 yang merekodkan penurunan 3.33 peratus bagi Matematik Tambahan, Biologi (2.2 peratus), Fizik (1.42 peratus) dan Kimia (1.42 peratus) berbanding tahun 2022. 

“Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, YB Chang Lih Kang menekankan bahawa berdasarkan kepada trend penurunan pelajar yang mengambil subjek sains tulen ini, MOSTI memerlukan strategi dan sinergi bersepadu dari semua pihak berkepentingan melalui pendekatan quadraple helix agar bakat dalam bidang STI (sains, teknologi dan inovasi) dapat dibangunkan untuk mencapai misi dan aspirasi negara maju berteknologi tinggi menjelang tahun 2030 kelak,” katanya dalam satu kenyataan media di sini hari ini.

MOSTI bagaimanapun memaklumkan semua empat mata pelajaran elektif STEM membabitkan Sains Tulen (Fizik, Kimia dan Biologi) serta Matematik Tambahan menunjukkan peningkatan prestasi berbanding tahun sebelumnya. 

Katanya, mata pelajaran Fizik mencatatkan peningkatan tertinggi iaitu 0.22 dan menjadi mata pelajaran berprestasi terbaik dalam kumpulan elektif STEM dengan Gred Purata Mata Pelajaran (GPMP) 4.15 mata.

“Pembelajaran fizik adalah amat penting dalam pelbagai bidang sains, justeru murid yang menguasai bidang ini berpotensi menjadi bakat dalam bidang kejuruteraan, sains perubatan dan pelbagai bidang teknologi. 

“Ujian Amali Sains (UAS) sebagai satu daripada kertas peperiksaan Fizik, Kimia, Biologi dan Sains Tambahan pula, adalah selari strategi memartabatkan pendidikan STEM di bawah Teras 4 Dasar Sains, Teknologi dan Inovasi Negara (DSTIN) 2021-2030; untuk membina Bakat STI yang Adaptif,” katanya. — The Merdeka Times

Sokong TMT media berani, benar & bebas di https://support.themerdekatimes.com/

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending