Connect with us

Antarabangsa

Perang Gaza: Semua pihak setuju kembali runding gencatan senjata – Sumber Mesir

Sumber berpangkat tinggi Mesir pada petang Selasa mengesahkan kepada Al Qahera News bahawa semua pihak terlibat bersetuju untuk kembali ke laluan rundingan bagi gencatan senjata di Gaza.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Sumber berpangkat tinggi Mesir pada petang Selasa mengesahkan kepada Al Qahera News bahawa semua pihak terlibat  bersetuju untuk kembali ke laluan rundingan bagi gencatan senjata di Gaza.
  • Sumber yang tidak mahu namanya disiarkan berkata usaha Mesir untuk mencapai gencatan senjata sedang diteruskan.
  • “Delegasi keselamatan Mesir menekankan kepada rakan sejawatannya dari Israel tentang keperluan menghentikan peningkatan untuk mengelakkan akibat negatif daripada peningkatan berterusan di Rafah,” kata sumber itu dipetik agensi berita Anadolu semalam.
  • Sebelum ini, Hamas pada Isnin menerima cadangan gencatan senjata Gaza dibuat Mesir dan Qatar, namun Israel berkata perjanjian itu tidak memenuhi tuntutan terasnya.
  • Menurut sumber cadangan itu termasuk tiga fasa dan akan menyaksikan berakhirnya perang, pembebasan tebusan Israel ditahan di Gaza dan rakyat Palestin yang ditahan di penjara Israel.

Sumber berpangkat tinggi Mesir pada petang Selasa mengesahkan kepada Al Qahera News bahawa semua pihak terlibat bersetuju untuk kembali ke laluan rundingan bagi gencatan senjata di Gaza.

Sumber yang tidak mahu namanya disiarkan berkata usaha Mesir untuk mencapai gencatan senjata sedang diteruskan.

“Delegasi keselamatan Mesir menekankan kepada rakan sejawatannya dari Israel tentang keperluan menghentikan peningkatan untuk mengelakkan akibat negatif daripada peningkatan berterusan di Rafah,” kata sumber itu dipetik agensi berita Anadolu semalam.

Delegasi Israel dan Hamas dikatakan sudah tiba di Kaherah untuk perbincangan mengenai gencatan senjata dan perjanjian pertukaran tebusan.

Hampir 34,800 rakyat Palestin terbunuh apabila Israel menyerang Gaza sejak perang bermula 7 Oktober tahun lalu.

Sebahagian besar daripada mereka adalah wanita dan kanak-kanak, dan 78,100 yang lain cedera, menurut pihak berkuasa kesihatan Palestin.

Sebelum ini, Hamas pada Isnin menerima cadangan gencatan senjata Gaza dibuat Mesir dan Qatar, namun Israel berkata perjanjian itu tidak memenuhi tuntutan terasnya.

Menurut sumber cadangan itu termasuk tiga fasa dan akan menyaksikan berakhirnya perang, pembebasan tebusan Israel ditahan di Gaza dan rakyat Palestin yang ditahan di penjara Israel. – The Merdeka Times

Author

Antarabangsa

(VIDEO) Jordan, Palestin dan Israel ‘bersama di langit’ untuk saya – Narendra Modi

Perdana Menteri India, Narendra Modi mendakwa Jordan, Palestin dan Israel mempunyai perbezaan ketara tetapi negara itu “bersama di langit” untuk dirinya.

A.R. Khan

Published

on

Foto: Perdana Menteri India, Narendra Modi.

Perdana Menteri India, Narendra Modi mendakwa Jordan, Palestin dan Israel mempunyai perbezaan ketara tetapi negara itu “bersama di langit” untuk dirinya.

Modi berkata demikian dalam temubual eksklusif “The Biggest Interview Of 2024” bersama India Today disiarkan hari ini di platform Youtube.

“Raja Jordan dapat tahu saya akan ke Palestin, dia jalur keturunan (Nabi) Muhammad, dia (Raja Jordan) berkata, “En Modi kamu tidak boleh ke sana begini, kamu tetamu saya. Kamu akan naik helikopter saya dan makan di rumah saya.”

“Saya pergi ke rumahnya, kami makan dan berbual. (Dengan) Helikopter Jordan, destinasi Palestin dan iringan jet Israel. Dunia (adalah) berbeza buat tiga negara ini, tetapi untuk Modi, semuanya bersama di langit,” dakwa Perdana Menteri India itu.

Dalam wawancara itu, Modi turut berkongsi usahanya untuk menghentikan pertempuran di Gaza pada Ramadan dan Israel cuba untuk akur yang akhirnya menyebabkan mereka hanya bertempur dua atau tiga hari sahaja.

“Di Gaza ketika Ramadan, saya hantar perutusan khas ke Israel. Dia berjumpa dengan Perdana Menteri Israel dan memberitahunya bahawa tidak sepatutnya Gaza dibom ketika Ramadan.

“Beliau (Israel) cuba akur. Mereka hanya bertempur dua tiga hari di bulan Ramadan. Tetapi saya telah menghantar utusan khas.

“Di sini (India) kamu menuduh saya bermain politik terhadap Muslim. Tapi Modi berusaha untuk hentikan pengeboman di Gaza. Saya tidak mahu publisiti untuk hal ini,” kata Modi.

India kini berdepan pilihanraya umum dan kenyataan Modi dipercayai bertujuan untuk memancing pengundi Muslim di negara majoriti Hindu itu. – The Merdeka Times

Sokong TMT media berani, benar & bebas di https://support.themerdekatimes.com/

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending