Connect with us

Terkini

Parallel Pathway di UiTM: Beberapa akta perlu dipinda – Fahmi Fadzil

Beberapa pindaan terhadap undang-undang sedia ada mungkin akan dibuat bagi menyelesaikan kemelut isu Latihan Ijazah Lanjutan Kepakaran atau ‘Parallel Pathway’.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Menteri Komunikasi, Fahmi Fadzil.
 • “Pihak Pejabat Peguam Negara sudah memberi beberapa pandangan dari segi perundangan dan Jemaah Menteri dimaklumkan bahawa perlu sedikit pindaan kepada undang-undang sedia ada.
 • “Ini akan dibawa ke mesyuarat Jemaah Menteri minggu depan. Jadi belum diputuskan tetapi ada perkembangan dan kertas (Kabinet) yang dimaksudkan akan dibawa minggu depan,” kata Menteri Komunikasi, Fahmi Fadzil dipetik Berita Harian pada sidang media pasca mesyuarat Jemaah Menteri di Putrajaya hari ini.
 • Portal berita kesihatan CodeBlue pada April lalu melaporkan anggota Lembaga Program Pascasiswazah Pembedahan Kardiotoraks UiTM-IJN, Profesor Dr Raja Amin Raja Mokhtar mendedahkan UiTM bersedia membuka program berkenaan secara sementara kepada pelatih dan graduan ‘Parallel Pathway’ bukan bumiputera sehingga program sama dibuka di Universiti Malaya (UM).
 • Fahmi ketika ditanya apa undang-undang akan dipinda bagi menyelesaikan isu berkenaan, menjelaskan perkara itu masih belum dimaklumkan kepada Jemaah Menteri.
 • Mengulas lanjut, Fahmi berkata “ada sedikit salah faham dalam khalayak umum kerana dimaklumkan sebelum ini bukan untuk membuka bagi tujuan pendidikan tetapi bagi ‘housemanship’ di Hospital UiTM.
 • “Itu yang dimaksudkan dan dimaklumkan kepada Jemaah Menteri kerana apabila isu itu dibangkitkan, ia seolah-olah ada kaitan tetapi sebenarnya perkara berbeza,” katanya.

KUALA LUMPUR — Beberapa pindaan terhadap undang-undang sedia ada mungkin akan dibuat bagi menyelesaikan kemelut isu Latihan Ijazah Lanjutan Kepakaran atau ‘Parallel Pathway’.

Menteri Komunikasi, Fahmi Fadzil berkata pandangan perundangan itu dimaklumkan Pejabat Peguam Negara kepada Jemaah Menteri hari ini.

“Pihak Pejabat Peguam Negara sudah memberi beberapa pandangan dari segi perundangan dan Jemaah Menteri dimaklumkan bahawa perlu sedikit pindaan kepada undang-undang sedia ada.

“Ini akan dibawa ke mesyuarat Jemaah Menteri minggu depan. Jadi belum diputuskan tetapi ada perkembangan dan kertas (Kabinet) yang dimaksudkan akan dibawa minggu depan,” katanya dipetik Berita Harian pada sidang media pasca mesyuarat Jemaah Menteri di Putrajaya hari ini.

Portal berita kesihatan CodeBlue pada April lalu melaporkan anggota Lembaga Program Pascasiswazah Pembedahan Kardiotoraks UiTM-IJN, Profesor Dr Raja Amin Raja Mokhtar mendedahkan UiTM bersedia membuka program tersebut secara sementara kepada pelatih dan graduan ‘Parallel Pathway’ bukan bumiputera sehingga program sama dibuka di Universiti Malaya (UM).

Perkara itu menimbulkan pertikaian beberapa pihak yang mendakwanya sebagai mengganggu-gugat hak orang Melayu dan bumiputera susulan Fasal 1A Akta UiTM 1976 (Akta 173) memperuntukkan dengan jelas penubuhan UiTM adalah selaras Artikel 153 Perlembagaan Persekutuan. 

Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) bagaimanapun pada 15 Mei lalu, menegaskan tiada perbincangan diadakan pada peringkat kementerian atau Kabinet mengenai UiTM.

Menterinya, Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir berkata seperti mana dinyatakan beliau pada 2 Mei lalu, KPT sememangnya tidak pernah membincangkan atau membenarkan universiti awam itu dibuka kepada pelajar bukan bumiputera sepertimana isu itu dimainkan hari ini.

Fahmi yang juga Jurucakap Kerajaan Perpaduan ketika ditanya apa undang-undang akan dipinda bagi menyelesaikan isu berkenaan, menjelaskan perkara itu masih belum dimaklumkan kepada Jemaah Menteri.

“Perlu tunggu pembentangan kertas (Kabinet) minggu depan,” katanya.

Beliau berkata seperti dijelaskan Zambry, terdapat salah faham dalam kalangan ramai membabitkan isu berkenaan.

Katanya, beberapa pihak termasuk UiTM dan bekas Naib Canselornya sudah diberikan penjelasan berhubung perkara itu.

“Ada sedikit salah faham dalam khalayak umum kerana dimaklumkan sebelum ini bukan untuk membuka bagi tujuan pendidikan tetapi bagi ‘housemanship’ di Hospital UiTM.

“Itu yang dimaksudkan dan dimaklumkan kepada Jemaah Menteri kerana apabila isu itu dibangkitkan, ia seolah-olah ada kaitan tetapi sebenarnya perkara berbeza,” katanya. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Penyanyi pro-zionis, Bruno Mars bakal adakan konsert di Malaysia

Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars.
 • Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.
 • Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.
 • “Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disahut peminat zionisnya.
 • Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.
 • Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

KUALA LUMPUR – Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Berita itu dikongsi penganjur, Live Nation Malaysia, menerusi platform media sosial memaklumkan jualan tiket untuk konsert di Stadium Nasional Bukit Jalil itu akan dibuka pada Jumaat hadapan.

“Bruno Mars akan datang ke Kuala Lumpur September ini.

“Tidak sabar mahu berkongsi pengalaman persembahan lagu 24K Magic secara langsung,” tulis mereka menerusi platform X.

Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.

“Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disambut peminat zionisnya.

Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.

Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

Pemilik Bluestone Group’s Live Nation Israel, Guy Beser dan Shay Mor Yosef bagaimanapun berjaya membawa bintang itu ke Israel Oktober lalu.

JVP, sebuah organisasi progresif anti-zionis dalam surat terbukanya menyeru Bruno membatalkan konsertnya di negara aparteid tersebut sehingga rakyat Palestin mempunyai kesaksamaan, kebebasan dan keadilan sepenuhnya di tanah asal mereka.

“Kami amat bimbang dengan pengumuman mengenai persembahan anda yang akan datang di Tel Aviv, Israel di Yarkon Park, yang dibina di atas tanah perkampungan Palestin Al-Shaykh Muwannis yang berdepan pembersihan etnik oleh zionis.

“Kami menggesa anda membatalkan persembahan di Israel yang mengamalkan aparteid, sama seperti yang dilakukan semua artis yang beretika di Afrika Selatan semasa aparteid,” tegas JVP.

Bapa Bruno dikatakan berketurunan Yahudi manakala ibunya dari Filipina dan nenek moyangnya pula berketurunan Yahudi Hungary dan Ukraine. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending