Connect with us

Antarabangsa

Israel ancam balas dendam ke atas PA jika ICC keluarkan waran tangkap

Israel akan bertindak balas terhadap Pihak Berkuasa Palestin (PA) jika Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) mengeluarkan waran tangkap untuk pegawai kanan Israel, menurut laporan diterbitkan pada Rabu.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Israel akan bertindak balas terhadap Pihak Berkuasa Palestin (PA) jika Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) mengeluarkan waran tangkap untuk pegawai kanan Israel, menurut laporan diterbitkan pada Rabu.
  • Israel semakin gusar mengenai kemungkinan waran tangkap dikeluarkan ICC terhadap Perdana Menteri Benjamin Netanyahu, Menteri Pertahanan Yoav Gallant dan Angkatan Pertahanan Israel, lapor portal berita Axios memetik dua pegawai Israel dan AS yang tidak dikenali.
  • Israel memberitahu AS ia mendapat maklumat bahawa pegawai PA sedang menekan pendakwa raya ICC untuk menyerahkan waran tersebut.
  • Israel boleh memilih untuk menahan hasil cukai PA yang dikutip dan kemudian diagihkan kepada kerajaan. 
  • Tindak balas ekonomi boleh menyumbang kepada keruntuhan PA yang mentadbir beberapa kawasan Tebing Barat yang diduduki di bawah Perjanjian Oslo 1993.

Israel akan bertindak balas terhadap Pihak Berkuasa Palestin (PA) jika Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) mengeluarkan waran tangkap untuk pegawai kanan Israel, menurut laporan diterbitkan pada Rabu.

Israel semakin gusar mengenai kemungkinan waran tangkap dikeluarkan ICC terhadap Perdana Menteri Benjamin Netanyahu, Menteri Pertahanan Yoav Gallant dan Angkatan Pertahanan Israel, lapor portal berita Axios memetik dua pegawai Israel dan AS yang tidak dikenali.

Israel memberitahu AS ia mendapat maklumat bahawa pegawai PA sedang menekan pendakwa raya ICC untuk menyerahkan waran tersebut.

Israel boleh memilih untuk menahan hasil cukai PA yang dikutip dan kemudian diagihkan kepada kerajaan. 

Tindak balas ekonomi boleh menyumbang kepada keruntuhan PA yang mentadbir beberapa kawasan Tebing Barat yang diduduki di bawah Perjanjian Oslo 1993.

ICC mengetuai penyiasatan sejak 2021 atas potensi jenayah perang dilakukan Israel dan kumpulan Palestin sejak 2014. Siasatan itu kini berkembang meliputi serangan berterusan dalam peperangan di Gaza.

Seorang pegawai AS memberitahu Axios bahawa Washington percaya waran tangkap untuk pegawai kanan Israel merupakan satu kesilapan.

“Kami secara senyap menggalakkan ICC untuk tidak melakukannya. Ia akan meletupkan segala-galanya. Israel akan balas dendam terhadap Pihak Berkuasa Palestin,” katanya.

Jurucakap Majlis Keselamatan Negara AS, John Kirby pada Selasa mengulangi pendirian AS yang tidak menyokong siasatan berterusan ICC, tetapi berkata pentadbiran Biden “sudah tentu tidak akan menyokong hakim di ICC atau di mana-mana sahaja supaya perkara tersebut digeruni atau diancam”. – The Merdeka Times

Author

Antarabangsa

Jeti pelabuhan sementara $320 juta tentera AS di Gaza ‘pecah’ dibadai ombak kuat

Koridor bantuan maritim Amerika Syarikat (AS) di Gaza gagal berfungsi akibat ombak kuat memecah pelabuhan sementara itu.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Koridor bantuan maritim Amerika Syarikat (AS) di Gaza gagal berfungsi akibat ombak kuat memecah pelabuhan sementara itu.
  • Al Jazeera melaporkan pembinaan dermaga sementara itu sebelum ini menelan belanja $320 juta dolar dan 1,000 tentera AS diperlukan untuk membinanya.
  • Jeti yang sepatutnya bertahan sehingga September itu cuma bertahan selama lebih daripada seminggu.

Koridor bantuan maritim Amerika Syarikat (AS) di Gaza gagal berfungsi akibat ombak kuat memecah pelabuhan sementara itu.

Al Jazeera melaporkan pembinaan dermaga sementara itu sebelum ini menelan belanja $320 juta dolar dan 1,000 tentera AS diperlukan untuk membinanya.

Jeti yang sepatutnya bertahan sehingga September itu cuma bertahan selama lebih daripada seminggu.

Pada ketika ia digunakan, ia dilaporkan menerima kira-kira 1,000 tan metrik makanan. 

Pentagon berkata akan menggantikan jeti itu tetapi tidak menjelaskan bilakah ia akan berlaku. 

Terdahulu, Pengarah Komunikasi Agensi Kerja dan Bantuan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu bagi Pelarian Palestin (UNRWA) menyifatkan pembinaan pelabuhan sementara tentera AS itu merupakan langkah penyelesaian rumit di saat terdapat solusi yang lebih mudah iaitu penghantaran bantuan menerusi laluan darat. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending