Connect with us

Terkini

Syed Saddiq kosongkan jawatan Presiden MUDA

Ahli Parlimen Muar, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman mengosongkan jawatan Presiden Parti Ikatan Demokratik Malaysia (MUDA) berkuat kuasa serta-merta susulan keputusan kes beliau di Mahkamah Tinggi hari ini.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Ahli Parlimen Muar, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman.
  • Ahli Parlimen Muar, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman mengosongkan jawatan Presiden Parti Ikatan Demokratik Malaysia (MUDA) berkuat kuasa serta-merta susulan keputusan kes beliau di Mahkamah Tinggi hari ini.
  • Syed Saddiq berkata keputusan itu dibuat bagi membolehkan beliau membersihkan  nama di peringkat Mahkamah Rayuan berhubung sabitan hukuman dikenakan terhadapnya pagi tadi.
  • “Jawatan Presiden akan dipangku oleh Timbalan Presiden MUDA, Yang Berhormat Amira Aisya,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.
  • Mahkamah Tinggi pagi tadi mendapati bekas Menteri Belia dan Sukan itu bersalah terhadap empat tuduhan pecah amanah, salah guna wang dan pengubahan wang haram dana ARMADA BERSATU.

KUALA LUMPUR — Ahli Parlimen Muar, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman mengosongkan jawatan Presiden Parti Ikatan Demokratik Malaysia (MUDA) berkuat kuasa serta-merta susulan keputusan kes beliau di Mahkamah Tinggi hari ini.

Syed Saddiq berkata keputusan itu dibuat bagi membolehkan beliau membersihkan  nama di peringkat Mahkamah Rayuan berhubung sabitan hukuman dikenakan terhadapnya pagi tadi.

“Berikutan dengan keputusan mahkamah pada hari ini, saya ingin mengumumkan untuk mengosongkan jawatan Presiden Parti MUDA sementara saya membersihkan nama saya di peringkat Mahkamah Rayuan. 

“Jawatan Presiden akan dipangku oleh Timbalan Presiden MUDA, Yang Berhormat Amira Aisya,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Bekas Menteri Belia dan Sukan itu berkata beliau tidak akan terlibat dalam perbincangan membuat keputusan dalam parti sementara membersihkan namanya dalam proses mahkamah.

Bagaimanapun beliau akan terus menggalas mandat rakyat sebagai Ahli Parlimen tunggal bagi parti itu, termasuk tugas sebagai ahli MUDA.

“Keputusan ini telah diambil setelah satu perbincangan telah diadakan dan dipersetujui bersama pimpinan parti. Saya berharap di bawah pimpinan baru, parti MUDA akan lebih maju ke hadapan dan terus lantang memperjuangkan suara rakyat.

“Terima kasih di atas segala doa dan sokongan yang telah diberikan oleh semua,” kata Syed Saddiq.

Mahkamah Tinggi pagi tadi mendapati bekas Menteri Belia dan Sukan itu bersalah terhadap empat tuduhan pecah amanah, salah guna wang dan pengubahan wang haram dana ARMADA BERSATU.

Hakim Datuk Azhar Abdul Hamid memutuskan Syed Saddiq yang juga bekas Ketua ARMADA bersalah terhadap semua empat tuduhan selepas mendapati pihak pembelaan gagal menimbulkan keraguan munasabah di akhir kes pembelaan.

Susulan itu, Syed Saddiq memfailkan rayuan bagi mengetepikan keseluruhan keputusan Mahkamah Tinggi pagi ini yang mensabitkan dan menjatuhkan hukuman penjara selama tujuh tahun, dua sebatan serta denda RM10 juta terhadapnya. — The Merdeka Times 

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Pakar media bimbang tiga menteri luar tunjuk sikap ‘dua pihak’ konflik Israel-Palestin

Profesor Pengajian Media di Institut Pengajian Siswazah Doha, Mohammad Elmasry berkata beliau bimbang dengan bahasa digunakan Menteri Luar Ireland, Sepanyol dan Norway.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Profesor Pengajian Media di Institut Pengajian Siswazah Doha, Mohammad Elmasry.
  • Profesor Pengajian Media di Institut Pengajian Siswazah Doha, Mohammad Elmasry berkata beliau bimbang dengan bahasa digunakan Menteri Luar Ireland, Sepanyol dan Norway.
  • “Saya benar-benar terkejut dengan bahasa digunakan. Ia seolah-olah mereka menerima pakai rancangan AS. Kamu boleh ambil (pandangan) ini dari sekolah hubungan antarabangsa Antony Blinken dan Joe Biden.
  • “Mereka bercakap tentang perjanjian normalisasi Saudi-Israel yang sama sekali meminggirkan rakyat Palestin. Ia salah satu sebab mengapa berlakunya (serangan) 7 Oktober,” kata Elmasry dipetik Al Jazeera.
  • Beliau juga menunjukkan sikap “kedua-dua belah pihak” dalam ucapan di mana menteri luar terbabit mengutuk keganasan Israel tetapi pada masa sama turut mengutuk “keganasan dan terrorisme warga Palestin.” 
  • “Jadi, adanya kecenderungan untuk melindungi diri daripada kemungkinan dikritik,” katanya.
  • Elmasry berkata penekanan menteri terbabit terhadap normalisasi Saudi-Israel dan masa depan Pihak Berkuasa Palestin (PA) bermasalah.

Profesor Pengajian Media di Institut Pengajian Siswazah Doha, Mohammad Elmasry berkata beliau bimbang dengan bahasa digunakan Menteri Luar Ireland, Sepanyol dan Norway.

“Saya benar-benar terkejut dengan bahasa digunakan. Ia seolah-olah mereka menerima pakai rancangan AS. Kamu boleh ambil (pandangan) ini dari sekolah hubungan antarabangsa Antony Blinken dan Joe Biden.

“Mereka bercakap tentang perjanjian normalisasi Saudi-Israel yang sama sekali meminggirkan rakyat Palestin. Ia salah satu sebab mengapa berlakunya (serangan) 7 Oktober,” kata Elmasry dipetik Al Jazeera.

Beliau juga menunjukkan sikap “kedua-dua belah pihak” dalam ucapan di mana menteri luar terbabit mengutuk keganasan Israel tetapi pada masa sama turut mengutuk “keganasan dan terrorisme warga Palestin”.

“Jadi, adanya kecenderungan untuk melindungi diri daripada kemungkinan dikritik,” katanya.

Elmasry berkata penekanan menteri terbabit terhadap normalisasi Saudi-Israel dan masa depan Pihak Berkuasa Palestin (PA) bermasalah.

“Apabila mereka bercakap mengenai pemulihan PA, inilah yang sering dirujuk pentadbiran Biden. Pertama sekali, PA adalah subkontraktor untuk pendudukan Israel dan sangat tidak popular di kalangan rakyat Palestin di Tebing Barat yang diduduki dan Gaza,” katanya.

Elmasry berkata ia sesuatu yang paradoks untuk bercakap tentang penentuan sendiri nasib rakyat Palestin tanpa mendengar apa mereka mahukan dari segi kepimpinan.

“Dan kemudian mereka bercakap tentang penyelesaian dua negara, yang merupakan kemustahilan mutlak memandangkan lebih 700,000 peneroka Israel tinggal di tanah Palestin di lebih 200 penempatan dan pos, di mana kesemuanya adalah haram,” katanya.

“Penyelesaian dua negara dibuat mustahil oleh Israel dengan sengaja. Jadi, perkara ini sangat tidak masuk akal. Jika kamu warga Palestin yang mendengar kata-kata ini, kamu mungkin akan kecewa dengan perkataan-perkataan yang digunakan.”

Elmasry bagaimanapun berkata, dalam jangka masa panjang, langkah ini akan membantu perjuangan Palestin.

“Saya mahu jelaskan diri, (perkara) ini mungkin penting kerana sebahagian daripada program tekanan lebih besar yang dikenakan terhadap Israel. 

“Seorang diplomat Israel sebelum ini berkata Tsunami diplomatik dilemparkan kepada Israel. Saya turut fikir dalam jangka masa panjang, perkara seperti ini, walaupun ia simbolik, boleh menjadi penting,” kata Elmasry. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending