Connect with us

Terkini

Rejim Israel rampas kawalan lebih luas di utara Gaza, tawan bangunan utama kerajaan

Tentera Israel merampas kawalan lebih luas di utara Gaza termasuk menawan bangunan badan perundangan wilayah itu dan ibu pejabat polisnya.

Wartawan TMT

Published

on

Rejim Israel rampas kawalan lebih luas di utara Gaza, tawan bangunan utama kerajaan
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Tentera Israel merampas kawalan lebih luas di utara Gaza termasuk menawan bangunan badan perundangan wilayah itu dan ibu pejabat polisnya.
  • pihak berkuasa Palestin menggesa gencatan senjata bagi memindahkan puluhan bayi baru lahir dan pesakit lain yang terperangkap di dalam hospital terbesar di Gaza ketika tentera Israel terus menggempur Hamas.
  • Di dalam beberapa bangunan yang ditawan, tentera mengangkat bendera Israel dan bendera tentera bagi meraikan kemenangan mereka.
  • Pada sidang media, Menteri Pertahanan Yoav Gallant berkata Hamas “hilang kawalan” di utara Gaza dan Israel memperoleh kemenangan besar di Gaza City.

KHAN YOUNIS, GAZA: Tentera Israel merampas kawalan lebih luas di utara Gaza termasuk menawan bangunan badan perundangan wilayah itu dan ibu pejabat polisnya.

Sementara itu, pihak berkuasa Palestin menggesa gencatan senjata bagi memindahkan puluhan bayi baru lahir dan pesakit lain yang terperangkap di dalam hospital terbesar di Gaza ketika tentera Israel terus menggempur Hamas.

Di dalam beberapa bangunan yang ditawan, tentera mengangkat bendera Israel dan bendera tentera bagi meraikan kemenangan mereka.

Pada sidang media, Menteri Pertahanan Yoav Gallant berkata Hamas “hilang kawalan” di utara Gaza dan Israel memperoleh kemenangan besar di Gaza City.

Ditanya mengenai jangka masa perang, Gallant berkata: “Kami bercakap mengenai bulan yang panjang, bukan satu atau dua hari.”

Seorang komander Israel di Gaza, yang hanya dikenali sebagai Lt. Kol. Gilad, berkata tenteranya berhampiran Hospital Al Shifa telah merampas bangunan kerajaan, sekolah dan bangunan kediaman di mana mereka menemui senjata dan menghapuskan pejuang.

Tentera berkata ia telah menawan badan perundangan, ibu pejabat polis Hamas dan kompaun yang menempatkan ibu pejabat perisikan tentera Hamas.

Advertisement

Bangunan-bangunan itu adalah simbol yang kuat, tetapi nilai strategiknya tidak jelas. Pejuang Hamas dipercayai ditempatkan di kubu bawah tanah.

Selama beberapa hari, tentera Israel mengepung Hospital Al Shifa, kemudahan yang dikatakan Hamas bersembunyi di bawahnya, menggunakan orang awam sebagai perisai untuk pangkalan perintah utamanya. Kakitangan hospital dan Hamas menafikan dakwaan itu.

Beratus-ratus pesakit, kakitangan dan orang yang berpindah terperangkap di dalam, dengan bekalan semakin berkurangan dan tiada elektrik untuk menjalankan inkubator dan peralatan menyelamatkan nyawa yang lain.

Selepas beberapa hari tanpa bilik sejuk, kakitangan bilik mayat semalam menggali kubur besar di pekarangan untuk mengebumikan lebih 120 mayat, kata pegawai.

Israel berikrar menamatkan pemerintahan Hamas di Gaza selepas serangan 7 Oktober.

Kerajaan Israel mengakui ia tidak tahu apa yang akan dilakukannya dengan wilayah itu selepas kekalahan Hamas.

Advertisement

Serangan itu antara pengeboman paling hebat setakat abad ini – telah membawa bencana kepada 2.3 juta penduduk Palestin di Gaza.

Lebih 11,200 orang, dua pertiga daripadanya wanita dan bawah umur, telah terbunuh di Gaza, menurut Kementerian Kesihatan Palestin di Ramallah. Kira-kira 2,700 orang telah dilaporkan hilang. Kiraan kementerian tidak membezakan antara kematian orang awam dan pejuang.

Hampir keseluruhan penduduk Gaza memasuki dua pertiga selatan wilayah kecil itu, yang mana keadaan semakin merosot dengan pengeboman di sana berterusan.

Kira-kira 200,000 melarikan diri ke utara dalam beberapa hari kebelakangan ini, kata PBB semalam walaupun berpuluh-puluh ribu dipercayai masih kekal.

Agensi PBB untuk pelarian Palestin berkata kemudahan penyimpanan bahan apinya di Gaza kosong dan ia akan menamatkan operasi bantuan tidak lama lagi, termasuk membawa bekalan makanan dan ubat-ubatan yang terhad dari Mesir untuk lebih 600,000 orang yang berlindung di sekolah dan kemudahan lain di Mesir.

“Tanpa bahan api, operasi kemanusiaan di Gaza akan berakhir. Ramai lagi orang akan menderita dan mungkin akan mati,” kata Pesuruhjaya UNRWA, Philippe Lazzarini.

Advertisement

Israel berulang kali menolak membenarkan bahan api masuk ke Gaza, mendakwa ia akan dialihkan oleh Hamas untuk kegunaan tentera. – AGENSI

Sumber: Berita Harian

Author

Terkini

Kibar bendera Israel, lelaki dipenjara enam bulan

Seorang lelaki dipenjara enam bulan dan didenda RM500 di Mahkamah Majistret di sini, tadi, atas kesalahan mempamer bendera Israel, Oktober lalu.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Tertuduh, Harma Zulfika Deraman (baju kelabu).
  • Seorang lelaki dipenjara enam bulan dan didenda RM500 di Mahkamah Majistret di sini, tadi, atas kesalahan mempamer bendera Israel, Oktober lalu di mana hukuman itu akan bermula selepas tertuduh selesai menjalani hukuman penjara lima tahun mengikut Seksyen 39C Akta Dadah Berbahaya (ADB) 1952.
  • Tertuduh, Harma Zulfika Deraman, 30, turut berdepan hukuman tambahan penjara tiga bulan sekiranya gagal membayar denda berkenaan.
  • Majistret Zur Azureen Zainalkefli membuat keputusan itu selepas tertuduh mengaku bersalah terhadap pertuduhan itu.
  • Tertuduh didakwa mempamer bendera Israel di tempat awam iaitu bertentangan dengan Akta Lambang Kebangsaan (Kawalan Mempamer) 1949.
  • Tertuduh didakwa melakukan perbuatan itu di sebuah kedai aksesori kenderaan di Kampung Padang Lebam, Bukit Payung, di sini jam 1 petang, 19 Oktober lalu.

Marang: Seorang lelaki dipenjara enam bulan dan didenda RM500 di Mahkamah Majistret di sini, tadi, atas kesalahan mempamer bendera Israel, Oktober lalu.

Tertuduh, Harma Zulfika Deraman, 30, turut berdepan hukuman tambahan penjara tiga bulan sekiranya dia gagal membayar denda berkenaan.

Bagaimanapun, hukuman itu akan bermula selepas tertuduh selesai menjalani hukuman penjara lima tahun mengikut Seksyen 39C Akta Dadah Berbahaya (ADB) 1952.

Majistret Zur Azureen Zainalkefli membuat keputusan itu selepas tertuduh mengaku bersalah terhadap pertuduhan itu.

Berdasarkan pertuduhan, tertuduh didakwa mempamer bendera Israel di tempat awam iaitu bertentangan dengan Akta Lambang Kebangsaan (Kawalan Mempamer) 1949.

Tertuduh didakwa melakukan perbuatan itu di sebuah kedai aksesori kenderaan di Kampung Padang Lebam, Bukit Payung, di sini jam 1 petang, 19 Oktober lalu.

Tertuduh didakwa melakukan kesalahan mengikut Seksyen 3(1) Akta Lambang Kebangsaan (Kawalan Mempamer) 1949 dan boleh dihukum mengikut Seksyen 8(1)(i) akta yang sama.

Advertisement

Pendakwaan dikendalikan Pegawai Pendakwa Polis Diraja Malaysia (PDRM), Asisten Superintendan Othman Ibrahim, manakala tertuduh diwakili peguam Yayasan Bantuan Guaman Kebangsaan (YBGK).

Media sebelum ini melaporkan seorang lelaki ditahan polis selepas disyaki menggantung dan mengibar bendera Israel di sebuah premis sehingga menimbulkan kemarahan orang ramai.

Turut tular di media sosial beberapa keping gambar menunjukkan bendera rejim Zionis itu digantung dengan tertuduh turut memiliki rekod lampau berkaitan kes dadah.

Tertuduh kini menjalani hukuman penjara lima tahun atas kesalahan dadah mengikut Seksyen 39C ADB 1952 yang bermula sebulan lalu serta turut dikenakan satu sebatan.

Sumber: Harian Metro

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending