Connect with us

Terkini

Rejim Israel rampas kawalan lebih luas di utara Gaza, tawan bangunan utama kerajaan

Tentera Israel merampas kawalan lebih luas di utara Gaza termasuk menawan bangunan badan perundangan wilayah itu dan ibu pejabat polisnya.

Wartawan TMT

Published

on

Rejim Israel rampas kawalan lebih luas di utara Gaza, tawan bangunan utama kerajaan
Foto: Gambar sekadar hiasan.
 • Tentera Israel merampas kawalan lebih luas di utara Gaza termasuk menawan bangunan badan perundangan wilayah itu dan ibu pejabat polisnya.
 • pihak berkuasa Palestin menggesa gencatan senjata bagi memindahkan puluhan bayi baru lahir dan pesakit lain yang terperangkap di dalam hospital terbesar di Gaza ketika tentera Israel terus menggempur Hamas.
 • Di dalam beberapa bangunan yang ditawan, tentera mengangkat bendera Israel dan bendera tentera bagi meraikan kemenangan mereka.
 • Pada sidang media, Menteri Pertahanan Yoav Gallant berkata Hamas “hilang kawalan” di utara Gaza dan Israel memperoleh kemenangan besar di Gaza City.

KHAN YOUNIS, GAZA: Tentera Israel merampas kawalan lebih luas di utara Gaza termasuk menawan bangunan badan perundangan wilayah itu dan ibu pejabat polisnya.

Sementara itu, pihak berkuasa Palestin menggesa gencatan senjata bagi memindahkan puluhan bayi baru lahir dan pesakit lain yang terperangkap di dalam hospital terbesar di Gaza ketika tentera Israel terus menggempur Hamas.

Di dalam beberapa bangunan yang ditawan, tentera mengangkat bendera Israel dan bendera tentera bagi meraikan kemenangan mereka.

Pada sidang media, Menteri Pertahanan Yoav Gallant berkata Hamas “hilang kawalan” di utara Gaza dan Israel memperoleh kemenangan besar di Gaza City.

Ditanya mengenai jangka masa perang, Gallant berkata: “Kami bercakap mengenai bulan yang panjang, bukan satu atau dua hari.”

Seorang komander Israel di Gaza, yang hanya dikenali sebagai Lt. Kol. Gilad, berkata tenteranya berhampiran Hospital Al Shifa telah merampas bangunan kerajaan, sekolah dan bangunan kediaman di mana mereka menemui senjata dan menghapuskan pejuang.

Tentera berkata ia telah menawan badan perundangan, ibu pejabat polis Hamas dan kompaun yang menempatkan ibu pejabat perisikan tentera Hamas.

Bangunan-bangunan itu adalah simbol yang kuat, tetapi nilai strategiknya tidak jelas. Pejuang Hamas dipercayai ditempatkan di kubu bawah tanah.

Selama beberapa hari, tentera Israel mengepung Hospital Al Shifa, kemudahan yang dikatakan Hamas bersembunyi di bawahnya, menggunakan orang awam sebagai perisai untuk pangkalan perintah utamanya. Kakitangan hospital dan Hamas menafikan dakwaan itu.

Beratus-ratus pesakit, kakitangan dan orang yang berpindah terperangkap di dalam, dengan bekalan semakin berkurangan dan tiada elektrik untuk menjalankan inkubator dan peralatan menyelamatkan nyawa yang lain.

Selepas beberapa hari tanpa bilik sejuk, kakitangan bilik mayat semalam menggali kubur besar di pekarangan untuk mengebumikan lebih 120 mayat, kata pegawai.

Israel berikrar menamatkan pemerintahan Hamas di Gaza selepas serangan 7 Oktober.

Kerajaan Israel mengakui ia tidak tahu apa yang akan dilakukannya dengan wilayah itu selepas kekalahan Hamas.

Serangan itu antara pengeboman paling hebat setakat abad ini – telah membawa bencana kepada 2.3 juta penduduk Palestin di Gaza.

Lebih 11,200 orang, dua pertiga daripadanya wanita dan bawah umur, telah terbunuh di Gaza, menurut Kementerian Kesihatan Palestin di Ramallah. Kira-kira 2,700 orang telah dilaporkan hilang. Kiraan kementerian tidak membezakan antara kematian orang awam dan pejuang.

Hampir keseluruhan penduduk Gaza memasuki dua pertiga selatan wilayah kecil itu, yang mana keadaan semakin merosot dengan pengeboman di sana berterusan.

Kira-kira 200,000 melarikan diri ke utara dalam beberapa hari kebelakangan ini, kata PBB semalam walaupun berpuluh-puluh ribu dipercayai masih kekal.

Agensi PBB untuk pelarian Palestin berkata kemudahan penyimpanan bahan apinya di Gaza kosong dan ia akan menamatkan operasi bantuan tidak lama lagi, termasuk membawa bekalan makanan dan ubat-ubatan yang terhad dari Mesir untuk lebih 600,000 orang yang berlindung di sekolah dan kemudahan lain di Mesir.

“Tanpa bahan api, operasi kemanusiaan di Gaza akan berakhir. Ramai lagi orang akan menderita dan mungkin akan mati,” kata Pesuruhjaya UNRWA, Philippe Lazzarini.

Israel berulang kali menolak membenarkan bahan api masuk ke Gaza, mendakwa ia akan dialihkan oleh Hamas untuk kegunaan tentera. – AGENSI

Sumber: Berita Harian

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Russia haramkan pengambilan anak angkat bagi negara mesra transgender

Penggubal undang-undang Russia meletakkan sentuhan terakhir pada rang undang-undang yang akan menghalang pengambilan anak angkat bagi negara yang membenarkan prosedur penukaran jantina, kata Timbalan Speaker Duma (Parlimen Russia) Vasily Piskarev pada Isnin.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
 • Penggubal undang-undang Russia meletakkan sentuhan terakhir pada rang undang-undang yang akan menghalang pengambilan anak angkat bagi negara yang membenarkan prosedur penukaran jantina, kata Timbalan Speaker Duma (Parlimen Russia) Vasily Piskarev pada Isnin.
 • RT melaporkan Piskarev yang mempengerusikan Jawatankuasa Duma mengenai Keselamatan dan Pembanterasan Rasuah, meneliti larangan itu pada November lalu, menyatakan ia memberi kesan terutamanya kepada negara anggota NATO.
 • Menurutnya, anak angkat perlu membesar “dalam keluarga biasa di mana ada bapa dan ibu,” katanya ketika itu.
 • “Dokumen itu berada di peringkat akhir semakan,” kata Piskarev semasa mesyuarat jawatankuasa parlimen pada Isnin.
 • Beliau berkata semua kementerian dan agensi berkaitan telah memberikan input mereka.
 • Inisiatif itu bertujuan melarang pengambilan kanak-kanak Russia oleh mana-mana negara yang membenarkan perubahan jantina “dalam sebarang format,” sama ada melalui pembedahan atau penggunaan penyekat akil baligh berbentuk kimia.
 • Russia melarang pasangan sejenis daripada mengambil anak angkat pada 2013 dan mengenakan sekatan ketat terhadap perubahan jantina tahun lalu.  

Penggubal undang-undang Russia meletakkan sentuhan terakhir pada rang undang-undang yang akan menghalang pengambilan anak angkat bagi negara yang membenarkan prosedur penukaran jantina, kata Timbalan Speaker Duma (Parlimen Russia) Vasily Piskarev pada Isnin.

RT melaporkan Piskarev yang mempengerusikan Jawatankuasa Duma mengenai Keselamatan dan Pembanterasan Rasuah, meneliti larangan itu pada November lalu, menyatakan ia memberi kesan terutamanya kepada negara anggota NATO.

Menurutnya, anak angkat perlu membesar “dalam keluarga biasa di mana ada bapa dan ibu,” katanya ketika itu.

“Dokumen itu berada di peringkat akhir semakan,” kata Piskarev semasa mesyuarat jawatankuasa parlimen pada Isnin.

Beliau berkata semua kementerian dan agensi berkaitan telah memberikan input mereka.

Inisiatif itu bertujuan melarang pengambilan kanak-kanak Russia oleh mana-mana negara yang membenarkan perubahan jantina “dalam sebarang format,” sama ada melalui pembedahan atau penggunaan penyekat akil baligh berbentuk kimia.

Amerika Syarikat (AS) dan ramai sekutunya menerima prosedur sedemikian beberapa tahun kebelakangan ini dan menggelarnya “pengesahan jantina”.

Ramai pegawai awam di seluruh barat berikrar menyokong perjuangan LGBT pada “Hari Antarabangsa menentang Homophobia, Biphobia & Transphobia” (IDAHOBIT) minggu lalu.

Russia melarang pasangan sejenis daripada mengambil anak angkat pada 2013 dan mengenakan sekatan ketat terhadap perubahan jantina tahun lalu.  

Gereja Ortodoks Russia sejak itu mencadang diharamkan pengambilan anak angkat peringkat antarabangsa oleh negara-negara yang membenarkan prosedur “perubahan jantina,” yang kemudiannya diberi perhatian Ahli Parlimen. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending