Connect with us

Terkini

Hospital al-Quds di Gaza lumpuh sepenuhnya semalam

Persatuan Bulan Sabit Merah Palestin (PRSC) mengumumkan perkhidmatan kesihatan di Hospital al-Quds lumpuh sepenuhnya semalam.

Wartawan TMT

Published

on

Hospital al-Quds di Gaza lumpuh sepenuhnya semalam
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Persatuan Bulan Sabit Merah Palestin (PRSC) mengumumkan perkhidmatan kesihatan di Hospital al-Quds lumpuh sepenuhnya semalam.
  • Menurutnya, pemberhentian perkhidmatan disebabkan kehabisan bahan api hingga menyebabkan bekalan elektrik tidak boleh disalurkan kepada hospital yang terletak di tengah Gaza tersebut.
  • “Rayuan berulang untuk bantuan antarabangsa yang mendesak, memandangkan pengepungan selama seminggu dan pemadaman komunikasi dan internet selama lima hari, tidak berjaya.”
  • “Hospital itu dibiarkan bertahan di bawah pengeboman Israel yang berterusan, menimbulkan risiko teruk kepada kakitangan perubatan, pesakit, dan orang awam yang dipindahkan,” katanya dalam kenyataan di media sosial.

GAZA CITI – Persatuan Bulan Sabit Merah Palestin (PRSC) mengumumkan perkhidmatan kesihatan di Hospital al-Quds lumpuh sepenuhnya semalam.

Menurutnya, pemberhentian perkhidmatan disebabkan oleh kehabisan bahan api hingga menyebabkan bekalan elektrik tidak boleh disalurkan kepada hospital yang terletak di tengah Gaza tersebut.

“PRCS amat kesal kerana mencapai tahap kritikal ini walaupun usaha untuk menghalangnya.

“Rayuan berulang untuk bantuan antarabangsa yang mendesak, memandangkan pengepungan selama seminggu dan pemadaman komunikasi dan internet selama lima hari, tidak berjaya.

“Hospital itu dibiarkan bertahan di bawah pengeboman Israel yang berterusan, menimbulkan risiko teruk kepada kakitangan perubatan, pesakit, dan orang awam yang dipindahkan,” katanya dalam kenyataan di media sosial.

Menurutnya, krisis kemanusiaan di Gaza dan wilayah utara telah bertambah buruk secara mendadak dengan peningkatan serangan tentera Israel.

Ini termasuk pengepungan yang disasarkan dan kekurangan bantuan kepada hospital yang membawa kepada penutupan perkhidmatan kesihatan.

Pasukan Israel telah memperhebat kehadiran memisahkan selatan dan utara dan menghalang ambulans daripada sampai ke kawasan yang terjejas.

Situasi yang memburuk itu menyebabkan banyak mayat tidak dituntut dan keupayaan tindak balas perubatan terhad dengan hanya satu hospital operasi di Gaza dan dua di utara.

“Persatuan Bulan Sabit Merah Palestin mempertanggungjawabkan komuniti antarabangsa dan penandatangan Konvensyen Geneva Keempat untuk kerosakan lengkap sistem kesihatan dan keadaan kemanusiaan yang teruk.

“PRCS menggesa organisasi kesihatan dan bantuan antarabangsa untuk segera memberikan bantuan yang diperlukan kepada wilayah Gaza dan utara, untuk mengekalkan perkhidmatan penjagaan kesihatan dan menyokong baki hospital dan perkhidmatan kecemasan,” katanya.

Kakitangan perubatan bagaimanapun berusaha sedaya upaya untuk memberikan perkhidmatan kesihatan kepada pesakit dan yang cedera dengan malah menggunakan kaedah perubatan konvensional di tengah-tengah keadaan kemanusiaan yang teruk dan kekurangan bekalan perubatan, makanan dan air.

Sumber: MalaysiaGazette

Author

Antarabangsa

Pertikaian tanah: Sami penagih dadah acu pistol ugut penduduk tempatan

Polis menahan seorang sami penagih dadah di Kalasin, wilayah Isaan, Thailand pada 4 Julai lalu yang bertindak mengugut bunuh penduduk tempatan berhampiran sebuah kuil disebabkan pertikaian jual beli tanah.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Polis menahan seorang sami penagih dadah di Kalasin, wilayah Isaan, Thailand pada 4 Julai lalu yang bertindak mengugut bunuh penduduk tempatan berhampiran sebuah kuil disebabkan pertikaian jual beli tanah.
  • Thaiger melaporkan seorang lelaki Thailand berusia 22 tahun dan bapanya meminta bantuan daripada pempengaruh media sosial Guntouch Pongpaiboonwet (lebih dikenali sebagai Gun) selepas menerima ugutan bunuh sami berusia 49 tahun itu dengan menggunakan pistol.
  • Sami penagih itu dilaporkan tidak berpuas hati kerana mereka enggan menjual sebidang tanah kepadanya.
  • Gun dan pegawai dari Balai Polis Khao Wong melakukan serbuan ke atas kuil itu pada 7 Julai lalu.
  • Semasa disoal siasat, sami itu mengaku pernah mempertimbangkan untuk membeli sebidang tanah, tetapi ia tidak boleh dijual kepadanya kerana isu kekurangan dokumen pemilikan.

Polis menahan seorang sami penagih dadah di Kalasin, wilayah Isaan, Thailand pada 4 Julai lalu yang bertindak mengugut bunuh penduduk tempatan berhampiran sebuah kuil disebabkan pertikaian jual beli tanah.

Thaiger melaporkan seorang lelaki Thailand berusia 22 tahun dan bapanya meminta bantuan daripada pempengaruh media sosial Guntouch Pongpaiboonwet (lebih dikenali sebagai Gun) selepas menerima ugutan bunuh menggunakan pistol sami berusia 49 tahun itu.

Sami penagih itu dilaporkan tidak berpuas hati kerana mereka enggan menjual sebidang tanah kepadanya.

Gun dan pegawai dari Balai Polis Khao Wong melakukan serbuan ke atas kuil itu pada 7 Julai lalu.

Semasa disoal siasat, sami itu mengaku dia pernah mempertimbangkan untuk membeli sebidang tanah, tetapi ia tidak boleh dijual kepadanya kerana isu kekurangan dokumen pemilikan.

Menurut sami itu, dia tidak berhubung atau mengganggu keluarga itu selepas pembelian tanah tersebut tidak berjaya. 

Sami itu juga mendakwa pistol yang didakwa digunakannya untuk mengancam lelaki itu bukanlah pistol benar. 

Selepas tempat penginapannya digeledah, pegawai menemui dua pistol tetapi tidak menemui pistol palsu seperti dakwaan sami itu.

Ketika ditanya mengenai penggunaan dadah dan pengambilan alkohol, sami itu menafikan sebarang penglibatan. 

Namun, ujian dadah mendedahkan adanya unsur methamphetamine dalam sistem tubuhnya. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending