Connect with us

Terkini

Hospital al-Quds di Gaza lumpuh sepenuhnya semalam

Persatuan Bulan Sabit Merah Palestin (PRSC) mengumumkan perkhidmatan kesihatan di Hospital al-Quds lumpuh sepenuhnya semalam.

Wartawan TMT

Published

on

Hospital al-Quds di Gaza lumpuh sepenuhnya semalam
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Persatuan Bulan Sabit Merah Palestin (PRSC) mengumumkan perkhidmatan kesihatan di Hospital al-Quds lumpuh sepenuhnya semalam.
  • Menurutnya, pemberhentian perkhidmatan disebabkan kehabisan bahan api hingga menyebabkan bekalan elektrik tidak boleh disalurkan kepada hospital yang terletak di tengah Gaza tersebut.
  • “Rayuan berulang untuk bantuan antarabangsa yang mendesak, memandangkan pengepungan selama seminggu dan pemadaman komunikasi dan internet selama lima hari, tidak berjaya.”
  • “Hospital itu dibiarkan bertahan di bawah pengeboman Israel yang berterusan, menimbulkan risiko teruk kepada kakitangan perubatan, pesakit, dan orang awam yang dipindahkan,” katanya dalam kenyataan di media sosial.

GAZA CITI – Persatuan Bulan Sabit Merah Palestin (PRSC) mengumumkan perkhidmatan kesihatan di Hospital al-Quds lumpuh sepenuhnya semalam.

Menurutnya, pemberhentian perkhidmatan disebabkan oleh kehabisan bahan api hingga menyebabkan bekalan elektrik tidak boleh disalurkan kepada hospital yang terletak di tengah Gaza tersebut.

“PRCS amat kesal kerana mencapai tahap kritikal ini walaupun usaha untuk menghalangnya.

“Rayuan berulang untuk bantuan antarabangsa yang mendesak, memandangkan pengepungan selama seminggu dan pemadaman komunikasi dan internet selama lima hari, tidak berjaya.

“Hospital itu dibiarkan bertahan di bawah pengeboman Israel yang berterusan, menimbulkan risiko teruk kepada kakitangan perubatan, pesakit, dan orang awam yang dipindahkan,” katanya dalam kenyataan di media sosial.

Menurutnya, krisis kemanusiaan di Gaza dan wilayah utara telah bertambah buruk secara mendadak dengan peningkatan serangan tentera Israel.

Ini termasuk pengepungan yang disasarkan dan kekurangan bantuan kepada hospital yang membawa kepada penutupan perkhidmatan kesihatan.

Advertisement

Pasukan Israel telah memperhebat kehadiran memisahkan selatan dan utara dan menghalang ambulans daripada sampai ke kawasan yang terjejas.

Situasi yang memburuk itu menyebabkan banyak mayat tidak dituntut dan keupayaan tindak balas perubatan terhad dengan hanya satu hospital operasi di Gaza dan dua di utara.

“Persatuan Bulan Sabit Merah Palestin mempertanggungjawabkan komuniti antarabangsa dan penandatangan Konvensyen Geneva Keempat untuk kerosakan lengkap sistem kesihatan dan keadaan kemanusiaan yang teruk.

“PRCS menggesa organisasi kesihatan dan bantuan antarabangsa untuk segera memberikan bantuan yang diperlukan kepada wilayah Gaza dan utara, untuk mengekalkan perkhidmatan penjagaan kesihatan dan menyokong baki hospital dan perkhidmatan kecemasan,” katanya.

Kakitangan perubatan bagaimanapun berusaha sedaya upaya untuk memberikan perkhidmatan kesihatan kepada pesakit dan yang cedera dengan malah menggunakan kaedah perubatan konvensional di tengah-tengah keadaan kemanusiaan yang teruk dan kekurangan bekalan perubatan, makanan dan air.

Sumber: MalaysiaGazette

Advertisement

Author

Terkini

Kibar bendera Israel, lelaki dipenjara enam bulan

Seorang lelaki dipenjara enam bulan dan didenda RM500 di Mahkamah Majistret di sini, tadi, atas kesalahan mempamer bendera Israel, Oktober lalu.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Tertuduh, Harma Zulfika Deraman (baju kelabu).
  • Seorang lelaki dipenjara enam bulan dan didenda RM500 di Mahkamah Majistret di sini, tadi, atas kesalahan mempamer bendera Israel, Oktober lalu di mana hukuman itu akan bermula selepas tertuduh selesai menjalani hukuman penjara lima tahun mengikut Seksyen 39C Akta Dadah Berbahaya (ADB) 1952.
  • Tertuduh, Harma Zulfika Deraman, 30, turut berdepan hukuman tambahan penjara tiga bulan sekiranya gagal membayar denda berkenaan.
  • Majistret Zur Azureen Zainalkefli membuat keputusan itu selepas tertuduh mengaku bersalah terhadap pertuduhan itu.
  • Tertuduh didakwa mempamer bendera Israel di tempat awam iaitu bertentangan dengan Akta Lambang Kebangsaan (Kawalan Mempamer) 1949.
  • Tertuduh didakwa melakukan perbuatan itu di sebuah kedai aksesori kenderaan di Kampung Padang Lebam, Bukit Payung, di sini jam 1 petang, 19 Oktober lalu.

Marang: Seorang lelaki dipenjara enam bulan dan didenda RM500 di Mahkamah Majistret di sini, tadi, atas kesalahan mempamer bendera Israel, Oktober lalu.

Tertuduh, Harma Zulfika Deraman, 30, turut berdepan hukuman tambahan penjara tiga bulan sekiranya dia gagal membayar denda berkenaan.

Bagaimanapun, hukuman itu akan bermula selepas tertuduh selesai menjalani hukuman penjara lima tahun mengikut Seksyen 39C Akta Dadah Berbahaya (ADB) 1952.

Majistret Zur Azureen Zainalkefli membuat keputusan itu selepas tertuduh mengaku bersalah terhadap pertuduhan itu.

Berdasarkan pertuduhan, tertuduh didakwa mempamer bendera Israel di tempat awam iaitu bertentangan dengan Akta Lambang Kebangsaan (Kawalan Mempamer) 1949.

Tertuduh didakwa melakukan perbuatan itu di sebuah kedai aksesori kenderaan di Kampung Padang Lebam, Bukit Payung, di sini jam 1 petang, 19 Oktober lalu.

Tertuduh didakwa melakukan kesalahan mengikut Seksyen 3(1) Akta Lambang Kebangsaan (Kawalan Mempamer) 1949 dan boleh dihukum mengikut Seksyen 8(1)(i) akta yang sama.

Advertisement

Pendakwaan dikendalikan Pegawai Pendakwa Polis Diraja Malaysia (PDRM), Asisten Superintendan Othman Ibrahim, manakala tertuduh diwakili peguam Yayasan Bantuan Guaman Kebangsaan (YBGK).

Media sebelum ini melaporkan seorang lelaki ditahan polis selepas disyaki menggantung dan mengibar bendera Israel di sebuah premis sehingga menimbulkan kemarahan orang ramai.

Turut tular di media sosial beberapa keping gambar menunjukkan bendera rejim Zionis itu digantung dengan tertuduh turut memiliki rekod lampau berkaitan kes dadah.

Tertuduh kini menjalani hukuman penjara lima tahun atas kesalahan dadah mengikut Seksyen 39C ADB 1952 yang bermula sebulan lalu serta turut dikenakan satu sebatan.

Sumber: Harian Metro

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending