Connect with us

Terkini

Colombia negara paling bahaya bagi aktivis alam sekitar

Kumpulan pembela British Global Witness menyifatkan Colombia sebagai negara paling berbahaya bagi aktivis alam sekitar pada 2022 berikutan pembunuhan sekurang-kurangnya 60 pembela hak alam sekitar dan tanah di sana.

Wartawan TMT

Published

on

Colombia negara paling bahaya bagi aktivis alam sekitar
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Kumpulan pembela British Global Witness menyifatkan Colombia sebagai negara paling berbahaya bagi aktivis alam sekitar pada 2022 berikutan pembunuhan sekurang-kurangnya 60 pembela hak alam sekitar dan tanah di sana.
  • Penasihat Kanan Kempen Pembela Tanah dan Alam Sekitar Global Witness, Laura Furones, berkata sekurang-kurangnya 177 pencinta alam sekitar terbunuh di seluruh dunia tahun lalu, di mana Amerika Latin menyaksikan 88 peratus daripada serangan maut itu.
  • “Di Colombia dan tempat lain, Orang Asli, komuniti keturunan Afro, petani berskala kecil dan aktivis alam sekitar disasarkan dengan kejam,” katanya pada sidang akhbar secara maya.
  • Penemuan itu mengembalikan Colombia ke senarai teratas negara paling berbahaya bagi pencinta alam sekitar, selepas pembunuhan menurun pada 2021 berbanding 2019 dan 2020.

BOGOTA: Kumpulan pembela British Global Witness menyifatkan Colombia sebagai negara paling berbahaya bagi aktivis alam sekitar pada 2022 berikutan pembunuhan sekurang-kurangnya 60 pembela hak alam sekitar dan tanah di sana.

Sertai Newsletter kami. Laporan Terkini & Pantas

form-article-Mailchimp


Dengan menyertai newsletter kami, anda bersetuju dengan polisi privasi kami.

Berdasarkan laporan, Penasihat Kanan Kempen Pembela Tanah dan Alam Sekitar Global Witness, Laura Furones, berkata sekurang-kurangnya 177 pencinta alam sekitar terbunuh di seluruh dunia tahun lalu, di mana Amerika Latin menyaksikan 88 peratus daripada serangan maut itu.

“Di Colombia dan tempat lain, Orang Asli, komuniti keturunan Afro, petani berskala kecil dan aktivis alam sekitar disasarkan dengan kejam,” katanya pada sidang akhbar secara maya.

Penemuan itu mengembalikan Colombia ke senarai teratas negara paling berbahaya bagi pencinta alam sekitar, selepas pembunuhan menurun pada 2021 berbanding 2019 dan 2020.

Antaranya ialah aktivis alam sekitar Colombia, Nadia Umana, yang mengakui kerap menerima ugutan kumpulan penjenayah.

Katanya, Colombia adalah antara negara paling berbahaya di dunia bagi aktivis alam sekitar terutama akibat ancaman pembalak dan pemburu haram.

Sejak berkuasa pada Ogos tahun lalu, kerajaan Presiden berhaluan kiri, Gustavo Petro, berjanji untuk meningkatkan usaha menghentikan keganasan sebegitu.

Penemuan Global Witness itu pasti akan mengecewakan pentadbiran Petro, yang meluluskan undang-undang mengesahkan perjanjian Escazu mengenai perlindungan alam sekitar pada Oktober tahun lalu.

Perjanjian itu, yang diterima pakai di wilayah Escazu di Costa Rica pada Mac 2018, termasuk peruntukan untuk melindungi pencinta alam sekitar, tetapi undang-undang itu belum lagi diluluskan oleh Mahkamah Perlembagaan Colombia.

Menteri Alam Sekitar, Susana Muhamad, berkata statistik itu amat memalukan bagi negara.

“Justeru, ratifikasi perjanjian Escazu oleh Mahkamah Perlembagaan adalah asas di mana ia akan banyak menyokong kami dalam keperluan melindungi pembela alam sekitar,” katanya.

Bagaimanapun, tarikh akhir untuk Mahkamah Perlembagaan menganalisis undang-undang itu digantung, sementara ia menunggu untuk menerima bukti, yang diminta pada Ogos.

Brazil dan Mexico adalah negara kedua dan ketiga paling berbahaya bagi pencinta alam sekitar pada 2022, di mana laporan itu mendapati sekurang-kurangnya 34 dan 31 pembunuhan dicatatkan.

Dua negara yang bukan dari Amerika Latin termasuk dalam 10 paling berbahaya bagi pencinta alam sekitar ialah Filipina dan Indonesia, menurut Global Witness. 

Sumber: Berita Harian

Author

Sokong Kami TheMerdekaTimes dengan bantu perjalanan kami di sini

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

Anugerah E50 SME Corp: PMKS berdaya saing diseru rebut peluang sertai

Pengiktirafan diterima menerusi Anugerah Enterprise 50 atau lebih dikenali dengan Anugerah E50 oleh SME Corporation Malaysia (SME Corp) membolehkan perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS) tempatan dikenal pasti sebagai berdaya saing, maju dan boleh dipercayai dalam menjalin rantaian sama ada dengan syarikat besar tempatan atau pelabur luar negara.

Hidayah Sani

Published

on

Anugerah E50 SME Corp: PMKS berdaya saing diseru rebut peluang sertai
Foto: Majlis Pelancaran Program Enterprise 50 (E50) 2024 di Aloft Kuala Lumpur Sentral.
  • Pengiktirafan diterima menerusi Anugerah Enterprise 50 atau lebih dikenali dengan Anugerah E50 oleh SME Corporation Malaysia (SME Corp)  membolehkan perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS) tempatan dikenal pasti sebagai berdaya saing, maju dan boleh dipercayai dalam menjalin rantaian sama ada dengan syarikat besar tempatan atau pelabur luar negara.
  • Pengerusi SME Corp Malaysia, Tan Sri Bernard Giluk Dompok berkata pengiktirafan diberikan menjadi penanda aras yang penting buat PMKS untuk mengukur prestasi perniagaan mereka berdasarkan piawaian industri menerusi penilaian kewangan dan  pengurusan perniagaan oleh Deloitte Malaysia.
  • “Oleh itu, saya ingin menyeru PMKS yang terpilih agar merebut peluang keemasan ini untuk menjadi di antara 50 PMKS terunggul di Malaysia.
  • “Pada tahun ini, pencalonan bagi Anugerah E50 akan dibuka sehingga 30 Jun 2024. Kemuncak bagi Program E50 ini adalah Majlis Anugerah E50 yang dijadualkan pada Oktober nanti,” katanya di Majlis Pelancaran Program Enterprise 50 (E50) 2024 di Aloft Kuala Lumpur Sentral, hari ini.

KUALA LUMPUR — Pengiktirafan diterima menerusi Anugerah Enterprise 50 atau lebih dikenali dengan Anugerah E50 oleh SME Corporation Malaysia (SME Corp) membolehkan perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS) tempatan dikenal pasti sebagai berdaya saing, maju dan boleh dipercayai dalam menjalin rantaian sama ada dengan syarikat besar tempatan atau pelabur luar negara.

Sertai Newsletter kami. Laporan Terkini & Pantas

form-article-Mailchimp


Dengan menyertai newsletter kami, anda bersetuju dengan polisi privasi kami.

Pengerusi SME Corp Malaysia, Tan Sri Bernard Giluk Dompok berkata anugerah itu berjaya mewujudkan perspektif kecemerlangan dengan mencapai satu tanda aras kualiti tinggi.

Beliau berkata pengiktirafan diberikan menjadi penanda aras yang penting buat PMKS untuk mengukur prestasi perniagaan mereka berdasarkan piawaian industri menerusi penilaian kewangan dan pengurusan perniagaan oleh Deloitte Malaysia.

“Sepertimana tahun-tahun sebelum ini, SME Corp. Malaysia akan menjemput PMKS yang layak untuk menyertai Anugerah E50 pada tahun ini, iaitu syarikat-syarikat yang telah menerima penarafan 4-Bintang dan 5-Bintang di bawah Program Penarafan Daya Saing PKS untuk Peningkatan atau SCORE.

“Oleh itu, saya ingin menyeru PMKS yang terpilih agar merebut peluang keemasan ini untuk menjadi di antara 50 PMKS terunggul di Malaysia.

“Pada tahun ini, pencalonan bagi Anugerah E50 akan dibuka sehingga 30 Jun 2024. Kemuncak bagi Program E50 ini adalah Majlis Anugerah E50 yang dijadualkan pada Oktober nanti,” katanya di Majlis Pelancaran Program Enterprise 50 (E50) 2024 di Aloft Kuala Lumpur Sentral, hari ini.

Majlis itu dirasmikan Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi, Datuk Ewon Benedick yang turut mengucapkan syabas ke atas SME Corp. Malaysia kerana berjaya menganjurkan program itu secara berterusan sejak 1997.

Bagi tahun ini, syarikat ingin menyertainya perlu mengemukakan pencalonan mereka secara dalam talian melalui Sistem Bersepadu Penarafan Insentif PMKS (MyBPI) sebelum tarikh tutup pada 30 Jun 2024.

Syarat kelayakan Anugerah E50 adalah memenuhi definisi PMKS dan diperbadankan di Malaysia dengan sekurang-kurangnya 40 peratus ekuiti tempatan; mendapat penarafan empat dan lima bintang di bawah SCORE; tidak disenaraikan di Bursa Malaysia; mempunyai penyata kewangan beraudit tiga tahun terkini dan anak syarikat tidak layak jika syarikat induk mengambil bahagian.

Untuk maklumat lanjut mengenai program Anugerah E50, boleh layari laman sesawang www.e50.com.my. — The Merdeka Times

Author

Sokong Kami TheMerdekaTimes dengan bantu perjalanan kami di sini

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending