Connect with us

Terkini

Rampasan jam ‘pelangi’ jenama Swatch ikut undang-undang – KDN

Kementerian Dalam Negeri (KDN) menegaskan rampasan jam ‘pelangi’ jenama Swatch yang dikaitkan dengan simbol komuniti LGBT (lesbian, gay, biseksual dan transgender) pada Mei lalu dibuat mengikut lunas undang-undang sedia ada.

Wartawan TMT

Published

on

Rampasan jam ‘pelangi’ jenama Swatch ikut undang-undang - KDN
Foto: Menteri Kementerian Dalam Negeri Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail.
  • Kementerian Dalam Negeri (KDN) menegaskan rampasan jam ‘pelangi’ jenama Swatch yang dikaitkan dengan simbol komuniti LGBT (lesbian, gay, biseksual dan transgender) pada Mei lalu dibuat mengikut lunas undang-undang sedia ada.
  • Menterinya, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail berkata, KDN mempunyai punca kuasa yang jelas berhubung rampasan itu malah, ia dilakukan mengikut akta yang berkaitan.
  • Beliau berkata, akta berkenaan di bawah kawal selia unit penguatkuasaan dan kawalan di bawah KDN sendiri.
  • “Jadi biar kita selesaikan di situ (di mahkamah). Saya tidak mahu beri komen lebih daripada itu namun, ingin tegaskan rampasan itu dibuat mengikut undang-undang dan menggunakan punca kuasa yang jelas,” katanya pada sidang akhbar selepas menyempurnakan Majlis Perhimpunan Bulanan KDN di sini, hari ini.

PUTRAJAYA – Kementerian Dalam Negeri (KDN) menegaskan rampasan jam ‘pelangi’ jenama Swatch yang dikaitkan dengan simbol komuniti LGBT (lesbian, gay, biseksual dan transgender) pada Mei lalu dibuat mengikut lunas undang-undang sedia ada.

Menterinya, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail berkata, KDN mempunyai punca kuasa yang jelas berhubung rampasan itu malah, ia dilakukan mengikut akta yang berkaitan.

Beliau berkata, akta berkenaan di bawah kawal selia unit penguatkuasaan dan kawalan di bawah KDN sendiri.

“Malah, lebih penting ia (rampasan) dibuat berdasarkan aduan awam. Bagaimanapun, pihak syarikat mendapati ada isu pelanggaran dan mereka sudah pun membawa perkara itu ke mahkamah.

“Jadi biar kita selesaikan di situ (di mahkamah). Saya tidak mahu beri komen lebih daripada itu namun, ingin tegaskan rampasan itu dibuat mengikut undang-undang dan menggunakan punca kuasa yang jelas,” katanya pada sidang akhbar selepas menyempurnakan Majlis Perhimpunan Bulanan KDN di sini, hari ini.

Media sebelum ini melaporkan, firma pembuat jam Swiss mengheret kerajaan ke mahkamah sivil berhubung serbuan dan rampasan ke atas jam Koleksi Pride tertera warna ‘pelangi’ yang didakwa melambangkan simbol komuniti LGBT.

Kumpulan Swatch (Malaysia) Sdn. Bhd. pada 24 Jun lalu telah memfailkan permohonan kebenaran semakan kehakiman berhubung rampasan jam tangan itu yang menyenaraikan menteri dalam negeri (tidak dinamakan), ketua setiausaha kementerian, setiausaha bahagian penguatkuasaan kementerian dan kerajaan sebagai responden.

Syarikat itu mendakwa majoriti jam tangan yang dirampas itu adalah daripada reka bentuk 2023 dan tidak tertera perkataan ‘LGBTQ+’ tetapi hanya dalam warna pelangi.

Sumber: Kosmo

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

Jangan terpedaya helah sami palsu minta sedekah – Majlis Bandaraya Pulau Pinang

Orang awam khususnya pelanggan di pasar, kompleks makanan Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP) diingatkan supaya tidak terpedaya dengan kehadiran sami-sami palsu yang difahamkan menjalankan kegiatan meminta sedekah.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Sami-sami palsu yang difahamkan menjalankan kegiatan meminta sedekah.
  • Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP) berkata berdasarkan siasatan pihak Majlis didapati terdapat sindiket yang mendalangi aktiviti tidak sihat membabitkan sami palsu tersebut.
  • Pihak Majlis telah mengadakan perbincangan dan mesyuarat dengan jabatan teknikal Majlis dan agensi luar seperti Jabatan Imigresen Malaysia, PDRM, Perbadanan Harmoni Pulau Pinang, Malaysian Buddhist Association dan United Buddhist Organisation Malaysia untuk membanteras kehadiran kelompok sami palsu itu di pasar kompleks makanan Majlis. 
  • “Kerjasama semua orang awam terutamanya para pelanggan di pasar atau kompleks makanan adalah dimohon supaya lebih peka dan tidak terpedaya dengan kehadiran mereka dalam meminta sedekah. 
  • “Sekiranya ingin menghulurkan bantuan, adalah digalakkan secara memberi makanan dan bukan wang ringgit kepada sami-sami palsu ini,” katanya menerusi hantaran di Facebook di sini pada Rabu.

KUALA LUMPUR — Orang awam khususnya pelanggan di pasar, kompleks makanan Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP) diingatkan supaya tidak terpedaya dengan kehadiran sami-sami palsu yang difahamkan menjalankan kegiatan meminta sedekah.

MBPP berkata berdasarkan siasatan pihak Majlis didapati terdapat sindiket yang mendalangi aktiviti tidak sihat membabitkan sami palsu tersebut.

Sehubungan itu, pihak Majlis telah mengadakan perbincangan dan mesyuarat dengan jabatan teknikal Majlis dan agensi luar seperti Jabatan Imigresen Malaysia, Polis Diraja Malaysia (PDRM), Perbadanan Harmoni Pulau Pinang (Harmonico), Malaysian Buddhist Association dan United Buddhist Organisation Malaysia untuk membanteras kehadiran kelompok sami palsu itu di pasar kompleks makanan Majlis. 

“Kerjasama semua orang awam terutamanya para pelanggan di pasar atau kompleks makanan adalah dimohon supaya lebih peka dan tidak terpedaya dengan kehadiran mereka dalam meminta sedekah. 

“Sekiranya ingin menghulurkan bantuan, adalah digalakkan secara memberi makanan dan bukan wang ringgit kepada sami-sami palsu ini,” katanya menerusi hantaran di Facebook di sini pada Rabu.

Difahamkan, hari ini Ahli Majlis Tan Soo Siang, Pengerusi Gantian Jawatankuasa Tetap Kesihatan Awam bersama Ahli Majlis Choong You Ray dan Quah Boon Lim telah mengadakan satu sidang media khas di Kompleks Makanan Batu Lanchang, Pulau Pinang untuk menguar-uarkan kepada orang awam terutama pelanggan di pasar, kompleks makanan Majlis supaya tidak terpedaya dengan kehadiran sami-sami palsu itu.

Selepas sidang media tersebut, beberapa Ahli Majlis bersama pegawai Jabatan Pelesenan mengedarkan pelekat peringatan kepada para peniaga dan turut meletakkannya di atas meja makan untuk memberi maklumat dan kesedaran kepada orang awam.

Foto beberapa Ahli Majlis Bandaraya Pulau Pinang, termasuk Tan Soo Siang (tengah) yang dimuat naik MBPP di Facebook hari ini.

MBPP berkata untuk menangani masalah isu sami palsu tersebut, pihak Majlis akan  mengadakan beberapa langkah pencegahan antaranya melakukan Operasi Serbu Bersepadu bersama agensi-agensi pihak berkuasa seperti PDRM dan Imigresen serta sami-sami yang dikesan akan diminta meninggalkan bangunan pasar atau kompleks makanan dengan serta-merta.

Antara lokasi yang kerap menjadi kunjungan sami-sami palsu tersebut adalah Tapak Penjaja Lebuh Cecil; Pasar Jelutong; Pasar dan Kompleks Makanan Batu Lanchang; Pasar dan Kompleks Makanan Bayan Baru; Pasar Ayer Itam; Pasar dan Kompleks Makanan Padang Tembak; Kompleks medan angsana; PSS Jalan Chowrasta; Pasar Pulau Tikus; Kompleks Lebuh Pitt; Kompleks Lorong Stewart dan Tapak Penjaja Lorong Baru. — The Merdeka Times

Sokong TMT media berani, benar & bebas di https://support.themerdekatimes.com/

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending