Connect with us

Antarabangsa

Perancis sifatkan ‘abaya’ serangan politik, cubaan berdakwah di sekolah

Kerajaan Perancis mempertahankan larangan memakai ‘abaya’ atau jubah oleh wanita Muslim di sekolah dengan melabelkan pemakaian itu satu “serangan politik” meskipun ia mengundang kemarahan ramai.

Wartawan TMT

Published

on

Perancis sifatkan ‘abaya’ serangan politik, cubaan berdakwah di sekolah
Foto: Jurucakap Kerajaan Perancis, Olivier Veran (kiri) dan Menteri Pendidikan Perancis, Gabriel Attal (kanan).
  • Kerajaan Perancis mempertahankan larangan memakai ‘abaya’ atau jubah oleh wanita Muslim di sekolah dengan melabelkan pemakaian itu satu “serangan politik” meskipun ia mengundang kemarahan ramai.
  • Jurucakap kerajaan, Olivier Veran pada Isnin berkata, ia (abaya) baginya “jelas” satu pakaian keagamaan, serangan politik atau simbol politik.
  • Dia turut merasakan pakaian itu merupakan perbuatan yang seolah-olah untuk berdakwah atau cubaan (mengajak) memeluk Islam.
  • Menteri Pendidikan, Gabriel Attal pada Ahad lalu mengatakan abaya atau jubah panjang yang menutup seluruh bahagian badan wanita itu adalah melanggar undang-undang sekular.
  • Keputusan Gabriel melarang pemakaian abaya mencetuskan debat apakah undang-undang sekular Perancis kini digunakan untuk membolehkan diskriminasi ke atas kumpulan besar minoriti Muslim negara itu. 

Kerajaan Perancis mempertahankan larangan memakai ‘abaya’ atau jubah oleh wanita Muslim di sekolah dengan melabelkan pemakaian itu satu “serangan politik” meskipun ia mengundang kemarahan ramai.

Jurucakap kerajaan, Olivier Veran pada Isnin berkata, ia (abaya) baginya “jelas” satu pakaian keagamaan, serangan politik atau simbol politik.

Dia turut merasakan pakaian itu merupakan perbuatan yang seolah-olah untuk berdakwah atau cubaan (mengajak) memeluk Islam.

“Sekolah adalah (tempat) sekular. Kami menyebut perkara ini dengan tenang tapi tegas: ia bukannya tempat untuk perkara itu (memakai pakaian keagamaan),” katanya kepada Saluran TV BFM dipetik RT.

Menteri Pendidikan, Gabriel Attal pada Ahad lalu mengatakan abaya atau jubah panjang yang menutup seluruh bahagian badan wanita itu adalah melanggar undang-undang sekular.

Beliau berkata pakaian itu tidak lagi dibenarkan pemakaiannya di sekolah apabila memasuki penggal baru, minggu hadapan.

“Sekolah kita sedang diuji. Dalam beberapa bulan yang lalu, pelanggaran undang-undang sekular meningkat, khususnya berkenaan pemakaian keagamaan seperti abaya atau qamis (jubah lelaki) yang kelihatan dan (nampak) kekal di beberapa institusi,” katanya.

Keputusan Gabriel melarang pemakaian abaya mencetuskan debat apakah undang-undang sekular Perancis kini digunakan untuk membolehkan diskriminasi ke atas kumpulan besar minoriti Muslim negara itu. 

Sumber: RT

Author

Antarabangsa

(VIDEO) Jordan, Palestin dan Israel ‘bersama di langit’ untuk saya – Narendra Modi

Perdana Menteri India, Narendra Modi mendakwa Jordan, Palestin dan Israel mempunyai perbezaan ketara tetapi negara itu “bersama di langit” untuk dirinya.

A.R. Khan

Published

on

Foto: Perdana Menteri India, Narendra Modi.

Perdana Menteri India, Narendra Modi mendakwa Jordan, Palestin dan Israel mempunyai perbezaan ketara tetapi negara itu “bersama di langit” untuk dirinya.

Modi berkata demikian dalam temubual eksklusif “The Biggest Interview Of 2024” bersama India Today disiarkan hari ini di platform Youtube.

“Raja Jordan dapat tahu saya akan ke Palestin, dia jalur keturunan (Nabi) Muhammad, dia (Raja Jordan) berkata, “En Modi kamu tidak boleh ke sana begini, kamu tetamu saya. Kamu akan naik helikopter saya dan makan di rumah saya.”

“Saya pergi ke rumahnya, kami makan dan berbual. (Dengan) Helikopter Jordan, destinasi Palestin dan iringan jet Israel. Dunia (adalah) berbeza buat tiga negara ini, tetapi untuk Modi, semuanya bersama di langit,” dakwa Perdana Menteri India itu.

Dalam wawancara itu, Modi turut berkongsi usahanya untuk menghentikan pertempuran di Gaza pada Ramadan dan Israel cuba untuk akur yang akhirnya menyebabkan mereka hanya bertempur dua atau tiga hari sahaja.

“Di Gaza ketika Ramadan, saya hantar perutusan khas ke Israel. Dia berjumpa dengan Perdana Menteri Israel dan memberitahunya bahawa tidak sepatutnya Gaza dibom ketika Ramadan.

“Beliau (Israel) cuba akur. Mereka hanya bertempur dua tiga hari di bulan Ramadan. Tetapi saya telah menghantar utusan khas.

“Di sini (India) kamu menuduh saya bermain politik terhadap Muslim. Tapi Modi berusaha untuk hentikan pengeboman di Gaza. Saya tidak mahu publisiti untuk hal ini,” kata Modi.

India kini berdepan pilihanraya umum dan kenyataan Modi dipercayai bertujuan untuk memancing pengundi Muslim di negara majoriti Hindu itu. – The Merdeka Times

Sokong TMT media berani, benar & bebas di https://support.themerdekatimes.com/

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending