Connect with us

Terkini

PRN: Pengundi masih perlukan ‘sentuhan’ bersemuka parti politik

Pemerhati politik berpandangan ramai pengundi terutamanya daripada kaum Melayu masih memerlukan ‘sentuhan’ ataupun pendekatan kempen secara bersemuka ketika pilihan raya, lantas tempoh kempen selama 14 hari pada Pilihan Raya Negeri (PRN) enam negeri dilihat bertepatan, walaupun dengan kewujudan media sosial.

Wartawan TMT

Published

on

PRN: Pengundi masih perlukan 'sentuhan' bersemuka parti politik
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Pemerhati politik berpandangan ramai pengundi terutamanya daripada kaum Melayu masih memerlukan ‘sentuhan’ ataupun pendekatan kempen secara bersemuka ketika pilihan raya, lantas tempoh kempen selama 14 hari pada Pilihan Raya Negeri (PRN) enam negeri dilihat bertepatan, walaupun dengan kewujudan media sosial.
  • Penganalisis politik daripada Pusat Perdana Fakulti Razak, Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Dr Mazlan Ali berkata tarikh mengundi yang jatuh pada hari Sabtu juga akan membolehkan pengundi yang merantau untuk pulang ke kampung halaman bagi menunaikan tanggungjawab mereka mengundi.
  • “Untuk PRN ini SPR nampaknya sangat komprehensif dari sudut pemilihan tarikhnya, kerana akan beri ruang untuk orang balik mengundi. Jadi tidak akan ada rungutan, dan sudah pasti ia akan menyumbang kepada peningkatan peratus yang keluar mengundi,” katanya.
  • “Jadi tidak akan timbul isu seperti Pilihan Raya Umum (PRU) 2018 yang dibuat pada hari Rabu. Ia nampak seolah-olah mahu menghalang orang balik kampung untuk mengundi,” katanya ketika diminta mengulas mengenai pengumuman tarikh PRN di enam negeri oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) semalam.

KUALA LUMPUR: Pemerhati politik berpandangan ramai pengundi terutamanya daripada kaum Melayu masih memerlukan ‘sentuhan’ ataupun pendekatan kempen secara bersemuka ketika pilihan raya, lantas tempoh kempen selama 14 hari pada Pilihan Raya Negeri (PRN) enam negeri dilihat bertepatan, walaupun dengan kewujudan media sosial.

Penganalisis politik daripada Pusat Perdana Fakulti Razak, Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Dr Mazlan Ali berkata tarikh mengundi yang jatuh pada hari Sabtu juga akan membolehkan pengundi yang merantau untuk pulang ke kampung halaman bagi menunaikan tanggungjawab mereka mengundi.

“Untuk PRN ini SPR nampaknya sangat komprehensif dari sudut pemilihan tarikhnya, kerana akan beri ruang untuk orang balik mengundi. Jadi tidak akan ada rungutan, dan sudah pasti ia akan menyumbang kepada peningkatan peratus yang keluar mengundi,” katanya.

“Jadi tidak akan timbul isu seperti Pilihan Raya Umum (PRU) 2018 yang dibuat pada hari Rabu. Ia nampak seolah-olah mahu menghalang orang balik kampung untuk mengundi,” katanya ketika diminta mengulas mengenai pengumuman tarikh PRN di enam negeri oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) semalam.

Pandangannya itu disokong Felo Kursi Institusi Raja-Raja Melayu Universiti Teknologi Mara (UiTM), Mujibu Abd Muis yang berkata pemilihan tarikh itu mengambil kira kemudahan pengundi untuk keluar mengundi.

Namun begitu katanya, aspek pemantauan dan penguatkuasaan perlu diberi penekanan oleh pihak berkuasa dan SPR sepanjang tempoh berkempen bagi mengelak isu sensitif daripada dibangkitkan sebagai bahan kempen oleh calon.

“Aspek pemantauan dan penguatkuasaan ini perlu bagi memastikan sepanjang kempen isu-isu yang boleh menjejaskan keharmonian dan menyentuh sensitiviti mana-mana kaum dielakkan, memandangkan ia telah ditegur oleh pihak istana,” katanya.

Pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Ghani Salleh, hari ini mengumumkan 12 Ogos sebagai tarikh mengundi bagi PRN yang dilaksanakan serentak di Kedah, Kelantan, Terengganu, Pulau Pinang, Selangor dan Negeri Sembilan.

Tarikh penamaan calon pula ditetapkan pada 29 Julai, manakala pengundian awal pada 8 Ogos membabitkan kira-kira 9.7 juta pengundi.

Sumber: Berita Harian

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

(VIDEO) Tindakan pembohong dan pencuri zionis tuntut Palestin adalah tindakan keluar agama Yahudi

Tindakan pembohong dan pencuri zionis menuntut Palestin sebagai tanah asal Yahudi dan menubuhkan negara Israel adalah tindakan meninggalkan agama Yahudi secara keseluruhannya.

A.R. Khan

Published

on

Foto: Aktivis dan Jurucakap Neturei Karta, Rabbi Yisroel Dovid Weiss.

KUALA LUMPUR – Tindakan pembohong dan pencuri zionis menuntut Palestin sebagai tanah asal Yahudi dan menubuhkan negara Israel adalah tindakan meninggalkan agama Yahudi secara keseluruhannya.

Aktivis dan Jurucakap Neturei Karta, Rabbi Yisroel Dovid Weiss berkata kumpulan zionis terbukti tidak menjaga ajaran agama Yahudi dan tidak layak dikaitkan dengan agama itu.

Neturei Karta adalah organisasi antarabangsa Yahudi Ortodoks anti-Zionis.

“Mereka pembohong! semudah itu, mereka adalah pencuri, mereka adalah pembohong, negara Israel dicipta oleh orang-orang yang meninggalkan agama Yahudi, meninggalkan ketuhanan, meninggalkan agama Yahudi secara keseluruhan, mereka secara terbuka tak menjaga (arahan agama), negara itu tak menjaga 10 Perintah (dalam agama Yahudi). 

“Saya selalu kongsi gambar masa mereka buat, masa mereka isytiharkan kemerdekaan kamu pun boleh nampak, orang Yahudi kena tutup kepala seperti saya, semua Yahudi lelaki perlu menutup kepala mereka.

“Kamu boleh lihat (mereka yang) duduk pada hari-hari bersejarah pengisytiharan kemerdekaan, kamu lihat sini David Ben Gurion, ini gambar Herzl, hampir kesemua mereka tidak menutup kepala mereka.

“Ia satu sandiwara, ia adalah gurauan (bahawa) mereka menubuhkan sebuah negara Yahudi, jadi secara mudahnya ia bukan negara Yahudi, ia satu negara nasionalis yang menggunakan agama sebagai topeng, untuk menyamar, untuk menakut-nakutkan orang supaya mereka tidak bersuara menentang mereka,” kata Yisroel kepada The Merdeka Times selepas Persidangan Coalition of Malaysian Non-Governmental Organisation: Free Palestine Colloquium di Perdana Leadership Foundation, Putrajaya, dekat sini hari ini.

Turut hadir bekas Menteri Luar, Tan Sri Rais Yatim; Bekas Penolong Setiausaha Agung PBB, Dr Hans-Christof von Sponeck; Calon Hadiah Keamanan Nobel 2024, Dr Maung Zarni; dan Pengerusi Boycott, Divestment and Sanctions (BDS) Malaysia, Prof Dr Mohd Nazari Ismail.

Yisroel turut menjelaskan alasan zionis untuk menduduki tanah suci itu kerana adanya arahan 3,000 tahun dulu sebenarnya sudah berakhir 2,000 tahun dahulu atas ketetapan orang-orang Yahudi diusir atas kesilapan dan dosa mereka.

“Jadi mereka (zionis) menggunakan fakta yang tuhan berikan (arahan kepada) orang Yahudi 3,000 tahun dulu supaya memasuki tanah suci, tetapi mereka sama sekali mengabaikan fakta bahawa 2000 tahun yang lalu, kita dihantar ke pengasingan dan kita dilarang sebagai orang Yahudi untuk mewujudkan negara Yahudi.

“Dan pastinya (memasuki Palestin) bukan dengan membunuh dan mencuri, dan pastinya – orang Islam dan orang Arab yang bersahabat dengan Yahudi yang mengambil Yahudi masuk sehingga kami mampu hidup, jadi kami harus menunjukkan rasa syukur kepada mereka ini.

“Apa sahaja yang mereka lakukan adalah bercanggah sama sekali dengan agama Yahudi. Dan itulah sebabnya kamu boleh dapati bahawa orang Yahudi telah berdemonstrasi selama 76 tahun di jalan-jalan Baitulmaqdis, mereka dipukul dengan kejam, ditangkap dan dibunuh dan tiada siapa yang bercakap tentang itu,” kata Yisroel.

Terdahulu di dalam ucapannya, Rabbi itu menjelaskan posisi orang Yahudi yang tidak sepatutnya menubuhkan sebuah negara dengan memetik pelbagai rujukan dalam kitab Torah (Old Testament).

Beliau berkata pengusiran warga Yahudi di tanah suci itu berlaku 2,000 tahun dahulu bukan atas dasar tiada kelengkapan senjata atau Amerika tidak memberikan sumbangan mereka, tetapi ia adalah disebabkan dosa-dosa mereka sendiri.

Yisroel menegaskan Yahudi yang jujur kepada agamanya mengungkapkan dalam doa upacara mereka bahawa “oleh kerana dosa, maka kami dalam pengusiran” dan pengusiran itu menyebabkan orang Yahudi tidak dibenarkan kembali ke tanah suci itu secara besar-besaran sebagai bangsa yang menguasainya dan perkara itu merupakan sumpah perjanjian antara mereka dengan tuhan. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending