Connect with us

Terkini

Rakyat Malaysia diseru sertai kempen “11 Minit Untukmu Palestin” esok

Rakyat Malaysia diajak untuk menyertai kempen “11 Minit Untukmu Palestin” pada esok sebagai tanda solidariti kepada penduduk Palestin yang berhadapan penderitaan berterusan akibat kezaliman rejim zionis Israel.

Wartawan TMT

Published

on

Rakyat Malaysia diseru sertai kempen “11 Minit Untukmu Palestin” esok
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Rakyat Malaysia diajak untuk menyertai kempen “11 Minit Untukmu Palestin” pada esok sebagai tanda solidariti kepada penduduk Palestin yang berhadapan penderitaan berterusan akibat kezaliman rejim Zionis Israel.
  • Kempen anjuran Gabungan Solidariti Pembebasan Palestin (GSPP) itu menyeru rakyat meluangkan 11 minit dengan menutup lampu di lokasi mereka berada bermula jam 9 malam hingga 9.11 pada 11 November.
  • Tindakan itu adalah sebagai simbolik merasai kesengsaraan dihadapi rakyat Palestin yang terpaksa bergelap akibat tindakan rejim Zionis memotong bekalan elektrik di Gaza, lapor BuletinTV3.

KUALA LUMPUR — Rakyat Malaysia diajak untuk menyertai kempen “11 Minit Untukmu Palestin” pada esok sebagai tanda solidariti kepada penduduk Palestin yang berhadapan penderitaan berterusan akibat kezaliman rejim zionis Israel.

Kempen anjuran Gabungan Solidariti Pembebasan Palestin (GSPP) itu menyeru rakyat meluangkan 11 minit dengan menutup lampu di lokasi mereka berada bermula jam 9 malam hingga 9.11 malam pada 11 November.

Tindakan itu adalah sebagai simbolik merasai kesengsaraan dihadapi rakyat Palestin yang terpaksa bergelap akibat tindakan rejim zionis memotong bekalan elektrik di Gaza, lapor BuletinTV3.

Sepanjang tempoh bergelap itu, peserta diminta untuk membaca Qunut Nazilah, bertafakur dan berdoa untuk kesejahteraan rakyat Palestin sambil menghayati suasana gelap seakan di Palestin.

Pengarah Operasi GSPP, Muhd Farhan Muhd Fadhil berkata tarikh 11.11 dipilih kerana ia sinonim dan mudah diingati masyarakat di sini sebagai contohnya, penganjuran promosi jualan barangan tertentu.

Katanya, pada tarikh sama itu mereka berusaha membawa kelainan dengan mengajak masyarakat untuk membentuk satu gelombang kebersamaan dalam isu konflik Palestin-Israel.

Mereka yang menyertai kempen ’11 minit untukmu Palestin’ juga diminta untuk merakam gambar dengan simbolik genggam tangan serta memuat naik di media sosial dengan hashtag #SebarkanKemenangan dan #AkhiriPenjajahan.

GSPP yang dahulunya disertai 13 NGO kini bergerak bersama lebih 47 NGO dengan objektif membawa naratif seragam dalam memperjuangkan pembebasan mutlak warga Palestin dari penjajahan rejim haram Israel. — The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

‘Edisi Siasat’ disiasat

Polis akan menyiasat pihak yang menyebarkan maklumat kononnya mendakwa memiliki laporan siasatan kes pembunuhan kanak-kanak autisme, Zayn Rayyan Abdul Matiin yang tular di akaun telegram ‘Edisi Siasat’ semalam.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah, JSJ Bukit Aman, Datuk Seri Mohd Shuhaily Mohd Zain.
  • Polis akan menyiasat pihak yang menyebarkan maklumat kononnya mendakwa memiliki laporan siasatan kes pembunuhan kanak-kanak autisme, Zayn Rayyan Abdul Matiin yang tular di akaun telegram ‘Edisi Siasat’ semalam.
  • Kandungan yang tular terbabit berbentuk pengakuan tentang kronologi kisah pembunuhan Zayn Rayyan yang dirancang oleh kedua ibu bapanya.
  • Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah, JSJ Bukit Aman, Datuk Seri Mohd Shuhaily Mohd Zain berkata, pihaknya akan bekerjasama dengan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia, MCMC bagi mengesan individu yang terlibat. 
  • “Ia adalah perkara yang perlu dilakukan, samada pihak MCMC berkemampuan itu saya tidak pasti. Kami akan siasat apa yang telah dikeluarkan dalam konteks ES itu dan ingin saya katakan sekali lagi segala perkara yang melibatkan siasatan ini harus datang dari pihak yang rasmi.
  • “Kita akan menyiasat sepenuhnya. Sesiapa yang kita kenalpasti, saya tidak teragak-agak langsung kerana segala penat jerih rakan-rakan boleh tergugat dengan perkara itu,” katanya dalam sidang media di Bukit Aman sebentar tadi.

KUALA LUMPUR – Polis akan menyiasat pihak yang menyebarkan maklumat kononnya mendakwa memiliki laporan siasatan kes pembunuhan kanak-kanak autisme, Zayn Rayyan Abdul Matiin yang tular di akaun telegram ‘Edisi Siasat’ semalam.

Kandungan yang tular terbabit berbentuk pengakuan tentang kronologi kisah pembunuhan Zayn Rayyan yang dirancang oleh kedua ibu bapanya.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah, JSJ Bukit Aman, Datuk Seri Mohd Shuhaily Mohd Zain berkata, pihaknya akan bekerjasama dengan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia, MCMC bagi mengesan individu yang terlibat. 

“Ia adalah perkara yang perlu dilakukan, samada pihak MCMC berkemampuan itu saya tidak pasti. Kami akan siasat apa yang telah dikeluarkan dalam konteks ES itu dan ingin saya katakan sekali lagi segala perkara yang melibatkan siasatan ini harus datang dari pihak yang rasmi.

“Kita akan menyiasat sepenuhnya. Sesiapa yang kita kenalpasti, saya tidak teragak-agak langsung kerana segala penat jerih rakan-rakan boleh tergugat dengan perkara itu,” katanya dalam sidang media di Bukit Aman sebentar tadi.

Beliau bertegas bahawa perbuatan tidak bertanggungjawab itu boleh mengganggu perbicaraan kes bagi menegakkan keadilan terhadap kanak-kanak malang itu serta memberi implikasi kepada semua pihak termasuk pihak pendakwaan, pembelaan dan juga keluarga mangsa.

Mengulas mengenai kenyataan peguam Fahmi Abd Moin yang mendakwa siasatan di bawah Seksyen 302  Kanun Keseksaan masih dijalankan sehingga pelaku sebenar ditahan, beliau berkata siasatan telah selesai selepas pendakwaan terhadap ibu bapa mangsa di mahkamah semalam.

“Seperti yang saya katakan semalam, bahagian kita dalam menyiasat kes itu telah diakhiri dengan pendakwaan ibu bapa Zayn Rayyan.

“Sekiranya ada pendedahan baharu semasa prosiding perbicaraan dan Timbalan Pendakwa Raya mengarahkan kami menyiasat lebih lanjut, kami akan berbuat demikian,” tambahnya.

Mengenai tindakan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Selangor yang kini menjaga adik Zayn Rayyan, beliau berkata ia adalah tanggungjawab undang-undang dan moral untuk berbuat demikian. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending