Connect with us

Terkini

Bantu OKU daftar dengan JKM – Nancy Shukri

Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) giat memperkasa kempen pendaftaran golongan orang kurang upaya (OKU) dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM), Datuk Seri Nancy Shukri.
  • Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) giat memperkasa kempen pendaftaran golongan orang kurang upaya (OKU) dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).
  • Menterinya, Datuk Seri Nancy Shukri berkata sehingga 31 Oktober lalu seramai 681,074 OKU berjaya didaftarkan mengikut tujuh kategori ketidakupayaan berdasarkan janaan Sistem Pengurusan Maklumat OKU (SMOKU).
  • “Pendaftaran itu bagi membolehkan mereka menikmati hampir 30 kemudahan dan keistimewaan yang disediakan oleh kerajaan dan swasta,” katanya dalam ucapan pada Majlis Perasmian Sambutan Hari OKU Kebangsaan 2023 di Hotel Riverside Majestic, di sini semalam.

Kuching: Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) giat memperkasa kempen pendaftaran golongan orang kurang upaya (OKU) dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).

Ia bagi memastikan golongan itu dapat menerima manfaat yang disediakan kerajaan dan swasta untuk mereka.

Menterinya, Datuk Seri Nancy Shukri berkata sehingga 31 Oktober lalu seramai 681,074 OKU berjaya didaftarkan mengikut tujuh kategori ketidakupayaan berdasarkan janaan Sistem Pengurusan Maklumat OKU (SMOKU).

“Pendaftaran itu bagi membolehkan mereka menikmati hampir 30 kemudahan dan keistimewaan yang disediakan oleh kerajaan dan swasta.

“Bagi mempelbagaikan kemudahan dan keistimewaan yang disediakan untuk komuniti OKU, saya juga mencadangkan supaya masyarakat khususnya syarikat swasta menambah bilangan kemudahan dan keistimewaan yang sedia ada,” katanya.

Bagaimanapun katanya, beliau percaya masih ramai lagi yang tidak tahu atau belum membuat pendaftaran OKU.

Justeru, beliau menggesa semua peringkat lapisan masyarakat supaya membantu OKU berdaftar dengan JKM.

Turut hadir pada sambutan dengan tema ‘Membangun OKU Madani’ itu, Ketua Setiausaha KPWKM, Datuk Dr Maziah Che Yusoff.

Sementara itu, Nancy berkata golongan OKU turut bersama menyumbang pandangan serta idea berhubung keperluan dalam semakan pindaan Akta OKU 2008 (Akta 685).

Menurutnya, bagi membolehkan suara golongan itu diterjemahkan dalam undang-undang.

“Ia selaras dengan objektif pindaan Akta OKU 2008 untuk memberi ruang dalam penambahbaikan penyampaian perkhidmatan kepada golongan OKU.

“KPWKM giat melaksanakan semakan terhadap Akta OKU 2008 bermula sejak awal tahun 2022.

“Sehingga 31 Oktober 2023, KPWKM membuat semakan terhadap Akta ini bersama golongan profesional termasuk ahli akademik, perundangan, wakil Persatuan OKU dan OKU sendiri berdasarkan pendekatan multi disiplin,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam ucapan pada Majlis Perasmian Sambutan Hari OKU Kebangsaan 2023 di Hotel Riverside Majestic, di sini semalam.

Sumber: Harian Metro

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

Perundangan baharu kawal selia penerbitan kalimah ‘Allah’ sedang disediakan – KDN

Kementerian Dalam Negeri (KDN) sedang menyediakan perundangan baharu bagi mengawal selia penerbitan yang mengandungi kalimah “Allah” selaras dengan dasar diputuskan Majlis Raja-Raja.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail.
  • Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail berkata penggubalan perundangan baharu itu memerlukan penelitian mendalam dari pelbagai aspek sensitif melibatkan keselamatan negara, ketenteraman awam dan keharmonian agama di Malaysia.
  • “Dalam hal ini, KDN perlu melalui proses-proses libat urus dan kerjasama bersama pihak-pihak ditetapkan termasuk pihak JAKIM, Pihak Berkuasa Negeri-negeri, Kerajaan Negeri-negeri dan AGC dalam menyediakan perundangan baharu yang berkenaan sebelum dibentangkan kepada Jemaah Menteri, Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam (MKI) dan Majlis Raja-Raja. 
  • “Tindakan dan proses ini sedang berjalan bagi mendapatkan satu keputusan yang dipersetujui,” katanya menerusi jawapan bertulis di Parlimen pada Isnin.
  • Beliau menjawab pertanyaan Ahli Parlimen Tumpat, Datuk Mumtaz Md Nawi yang meminta Menteri Dalam Negeri menyatakan mengapa Kerajaan belum mengumumkan status dan kesan penggunaan terkini mengenai empat kalimah suci orang Islam iaitu lafaz Allah, solat, Kaabah dan Baitullah sedangkan kes melibatkan nama Allah kian meningkat.

KUALA LUMPUR — Kementerian Dalam Negeri (KDN) sedang menyediakan perundangan baharu bagi mengawal selia penerbitan yang mengandungi kalimah “Allah” selaras dengan dasar diputuskan Majlis Raja-Raja.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail berkata penggubalan perundangan baharu itu memerlukan penelitian mendalam dari pelbagai aspek sensitif melibatkan keselamatan negara, ketenteraman awam dan keharmonian agama di Malaysia.

“Dalam hal ini, KDN perlu melalui proses-proses libat urus dan kerjasama bersama pihak-pihak ditetapkan termasuk pihak Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), Pihak Berkuasa Negeri-negeri, Kerajaan Negeri-negeri dan Jabatan Peguam Negara (AGC) dalam menyediakan perundangan baharu yang berkenaan sebelum dibentangkan kepada Jemaah Menteri, Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam (MKI) dan Majlis Raja-Raja. 

“Tindakan dan proses ini sedang berjalan bagi mendapatkan satu keputusan yang dipersetujui,” katanya menerusi jawapan bertulis di Parlimen pada Isnin.

Beliau menjawab pertanyaan Ahli Parlimen Tumpat, Datuk Mumtaz Md Nawi yang meminta Menteri Dalam Negeri menyatakan mengapa Kerajaan belum mengumumkan status dan kesan penggunaan terkini mengenai empat kalimah suci orang Islam iaitu lafaz Allah, solat, Kaabah dan Baitullah sedangkan kes melibatkan nama Allah kian meningkat.

Pada 23 Oktober 2023,  media melaporkan garis panduan baharu mengenai Arahan Pentadbiran KDN berkaitan penggunaan kalimah Allah akan diteliti dan diputuskan pada mesyuarat Majlis Raja-Raja pada minggu terbabit.

Saifuddin dilaporkan mengatakan cadangan garis panduan itu sudah dikemukakan kepada MKI selepas selesai lima sesi libat urus diadakan sebelum ini.

Katanya, KDN akan mengambil panduan hasil mesyuarat Majlis Raja-Raja itu untuk mengadakan garis panduan baharu bagi isu penggunaan kalimah Allah.

KDN sebelum ini mengadakan sesi libat urus dengan pelbagai pihak, termasuk AGC, Pejabat Ketua Pendaftar Mahkamah Persekutuan Malaysia, Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia, JAKIM, Majlis Profesor Malaysia dan Persatuan-persatuan Peguam Muslim Syarie Malaysia.

Ia susulan KDN dan kerajaan Malaysia pada 15 Mei 2023 dilaporkan menarik balik rayuan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi yang memutuskan penganut agama Kristian boleh menggunakan kalimah ‘Allah’ dan tiga perkataan Arab yang lain dalam penerbitan bahan agama mereka bagi tujuan pembelajaran.

Keputusan Mahkamah Tinggi itu dibuat pada 10 Mac 2021 selepas membenarkan permohonan semakan kehakiman seorang wanita beragama Kristian, Jill Ireland Lawrence Bill yang memohon perisytiharan mengenai hak perlembagaannya berhubung penggunaan kalimah Allah dalam penerbitan agama berkenaan. 

Memetik BERNAMA, Jill Ireland dilaporkan memohon semakan kehakiman pada 20 Ogos 2008 supaya dikembalikan lapan cakera padat (CD) dengan tajuk mengandungi kalimah ‘Allah’ yang dirampas daripadanya pada 11 Mei 2008 dan perisytiharan mengenai hak perlembagaannya berhubung penggunaan kalimah itu dalam penerbitan Kristian.

Mahkamah pada 2014 memerintahkan CD itu dipulangkan dan setelah melalui beberapa proses, memutuskan arahan KDN pada 1986 untuk tidak membenarkan penggunaan empat perkataan itu menyalahi undang-undang dan tidak rasional. — The Merdeka Times

Sokong TMT media berani, benar & bebas di https://support.themerdekatimes.com/

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending