Connect with us

Terkini

PM diminta arah menterinya buru 1.2 juta warga China tidak keluar Malaysia

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim diminta mengarahkan menterinya untuk menyiasat dan memburu keberadaan lebih 1.2 juta warga China yang dikesan tidak keluar dari Malaysia selepas masuk ke negara ini.

Hidayah Sani

Published

on

PM diminta arah menterinya buru 1.2 juta warga China tidak keluar Malaysia
Foto: Presiden BERJASA, Zamani Ibrahim (depan) dan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim (belakang).
  • Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim diminta mengarahkan menterinya untuk menyiasat dan memburu keberadaan lebih 1.2 juta warga China yang dikesan tidak keluar dari Malaysia selepas tiba ke negara ini.
  • Presiden BERJASA, Zamani Ibrahim berkata tindakan itu adalah wajar sekiranya Perdana Menteri ingin menjaga keamanan negara ini.
  • Katanya, menteri sepatutnya memberi keutamaan kepada perkara terbabit kerana ia mengundang bahaya kepada negara apabila ada individu datang ke Malaysia, namun tidak kembali ke negara asal.
  • Beliau menegaskan sindiket yang terlibat menyembunyikan kelompok ini perlu dikenal pasti selain warga China terbabit diburu dan dihantar pulang ke negara mereka semula.
  • “Mungkin ada sindiket terlibat menyembunyikan mereka. Jadi kalau sekiranya bab rasuah bukan bidang kuasa menteri pelancongan, menteri dalam negeri punya kuasa,” katanya menerusi klip video dimuat naik di Facebook pada Selasa.

KUALA LUMPUR — Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim diminta mengarahkan menterinya untuk menyiasat dan memburu keberadaan lebih 1.2 juta warga China yang dikesan tidak keluar dari Malaysia selepas masuk ke negara ini.

Presiden BERJASA, Zamani Ibrahim berkata tindakan itu adalah wajar sekiranya Perdana Menteri ingin menjaga keamanan negara ini.

“Alangkah baiknya kalau Perdana Menteri kita yang inginkan negara aman, bagus, selamat, sejahtera dia panggil menteri pelancongan berikan tanggungjawab kepada menteri pelancongan supaya menteri pelancongan menyiasat memburu di mana 1.2 juta pelancong China yang datang di negara kita tak balik ke negara mereka,” katanya menerusi klip video dimuat naik di Facebook pada Selasa.

Zamani berkata menteri sepatutnya memberi keutamaan kepada perkara terbabit kerana ia mengundang bahaya kepada negara apabila ada individu datang ke Malaysia, namun tidak kembali ke negara asal.

Beliau menegaskan sindiket yang terlibat menyembunyikan kelompok ini perlu dikenal pasti selain warga China terbabit diburu dan dihantar pulang ke negara mereka semula.

“Seorang yang masuk tanpa tiket untuk kembali kepada negara mereka dilepaskan sedangkan di negara kita sudah berada 1.2 juta tidak balik. 

“Apa yang terjadi? Kita tutup mata sahaja ke? Kita pejam mata? Seorang yang masuk, kita lepaskan, kita beria-ia tapi 1.2 juta yang dah masuk, kita senyap.

“Mungkin ada sindiket terlibat menyembunyikan mereka. Jadi kalau sekiranya bab rasuah bukan bidang kuasa menteri pelancongan, menteri dalam negeri punya kuasa,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika mengulas insiden membabitkan Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya, Datuk Seri Tiong King Sing yang dilaporkan terbabit dalam kekecohan di ruang ketibaan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), baru-baru ini.

Bagaimanapun, King Sing menafikan tuduhan kekecohan itu timbul kerana beliau menuntut Jabatan Imigresen membebaskan pelawat dari China.

Sebaliknya, beliau mendakwa kehadirannya untuk membongkar satu peristiwa memalukan negara apabila wujudnya budaya rasuah dilakukan segelintir pegawai dan penyalahgunaan kuasa kronik di pintu masuk negara.

Mengulas lanjut,  Zamani mengingatkan agar insiden itu tidak beralih daripada isu pokok di mana berlaku pencerobohan tatakelola oleh menteri pelancongan.

Menurut beliau, menteri terbabit juga dilihat bertindak di luar bidang kuasanya sekiranya benar isu berbangkit adalah terkait rasuah.

“Jadi persoalan kita, kalau ada kes rasuah kenapa menteri pelancongan yang beria-ia untuk melepaskan?

“Meminta supaya dilepaskan orang yang tak layak untuk kita benarkan masuk negara kita sebab mereka tidak ada tiket balik dan mereka tidak tahu di mana tempat mereka nak tinggal di negara kita ini. Ini benda penting,” katanya. — The Merdeka Times

Sumber : Facebook Ustaz Zamani Ibrahim

Author

Terkini

Jangan terpedaya helah sami palsu minta sedekah – Majlis Bandaraya Pulau Pinang

Orang awam khususnya pelanggan di pasar, kompleks makanan Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP) diingatkan supaya tidak terpedaya dengan kehadiran sami-sami palsu yang difahamkan menjalankan kegiatan meminta sedekah.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Sami-sami palsu yang difahamkan menjalankan kegiatan meminta sedekah.
  • Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP) berkata berdasarkan siasatan pihak Majlis didapati terdapat sindiket yang mendalangi aktiviti tidak sihat membabitkan sami palsu tersebut.
  • Pihak Majlis telah mengadakan perbincangan dan mesyuarat dengan jabatan teknikal Majlis dan agensi luar seperti Jabatan Imigresen Malaysia, PDRM, Perbadanan Harmoni Pulau Pinang, Malaysian Buddhist Association dan United Buddhist Organisation Malaysia untuk membanteras kehadiran kelompok sami palsu itu di pasar kompleks makanan Majlis. 
  • “Kerjasama semua orang awam terutamanya para pelanggan di pasar atau kompleks makanan adalah dimohon supaya lebih peka dan tidak terpedaya dengan kehadiran mereka dalam meminta sedekah. 
  • “Sekiranya ingin menghulurkan bantuan, adalah digalakkan secara memberi makanan dan bukan wang ringgit kepada sami-sami palsu ini,” katanya menerusi hantaran di Facebook di sini pada Rabu.

KUALA LUMPUR — Orang awam khususnya pelanggan di pasar, kompleks makanan Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP) diingatkan supaya tidak terpedaya dengan kehadiran sami-sami palsu yang difahamkan menjalankan kegiatan meminta sedekah.

MBPP berkata berdasarkan siasatan pihak Majlis didapati terdapat sindiket yang mendalangi aktiviti tidak sihat membabitkan sami palsu tersebut.

Sehubungan itu, pihak Majlis telah mengadakan perbincangan dan mesyuarat dengan jabatan teknikal Majlis dan agensi luar seperti Jabatan Imigresen Malaysia, Polis Diraja Malaysia (PDRM), Perbadanan Harmoni Pulau Pinang (Harmonico), Malaysian Buddhist Association dan United Buddhist Organisation Malaysia untuk membanteras kehadiran kelompok sami palsu itu di pasar kompleks makanan Majlis. 

“Kerjasama semua orang awam terutamanya para pelanggan di pasar atau kompleks makanan adalah dimohon supaya lebih peka dan tidak terpedaya dengan kehadiran mereka dalam meminta sedekah. 

“Sekiranya ingin menghulurkan bantuan, adalah digalakkan secara memberi makanan dan bukan wang ringgit kepada sami-sami palsu ini,” katanya menerusi hantaran di Facebook di sini pada Rabu.

Difahamkan, hari ini Ahli Majlis Tan Soo Siang, Pengerusi Gantian Jawatankuasa Tetap Kesihatan Awam bersama Ahli Majlis Choong You Ray dan Quah Boon Lim telah mengadakan satu sidang media khas di Kompleks Makanan Batu Lanchang, Pulau Pinang untuk menguar-uarkan kepada orang awam terutama pelanggan di pasar, kompleks makanan Majlis supaya tidak terpedaya dengan kehadiran sami-sami palsu itu.

Selepas sidang media tersebut, beberapa Ahli Majlis bersama pegawai Jabatan Pelesenan mengedarkan pelekat peringatan kepada para peniaga dan turut meletakkannya di atas meja makan untuk memberi maklumat dan kesedaran kepada orang awam.

Foto beberapa Ahli Majlis Bandaraya Pulau Pinang, termasuk Tan Soo Siang (tengah) yang dimuat naik MBPP di Facebook hari ini.

MBPP berkata untuk menangani masalah isu sami palsu tersebut, pihak Majlis akan  mengadakan beberapa langkah pencegahan antaranya melakukan Operasi Serbu Bersepadu bersama agensi-agensi pihak berkuasa seperti PDRM dan Imigresen serta sami-sami yang dikesan akan diminta meninggalkan bangunan pasar atau kompleks makanan dengan serta-merta.

Antara lokasi yang kerap menjadi kunjungan sami-sami palsu tersebut adalah Tapak Penjaja Lebuh Cecil; Pasar Jelutong; Pasar dan Kompleks Makanan Batu Lanchang; Pasar dan Kompleks Makanan Bayan Baru; Pasar Ayer Itam; Pasar dan Kompleks Makanan Padang Tembak; Kompleks medan angsana; PSS Jalan Chowrasta; Pasar Pulau Tikus; Kompleks Lebuh Pitt; Kompleks Lorong Stewart dan Tapak Penjaja Lorong Baru. — The Merdeka Times

Sokong TMT media berani, benar & bebas di https://support.themerdekatimes.com/

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending