Connect with us

Terkini

Permohonan ibu tunggal dapat kebenaran rayu keputusan benar MAIPs mencelah pada 26 Sept

Permohonan ibu tunggal Loh Siew Hong untuk mendapatkan kebenaran daripada Mahkamah Persekutuan untuk merayu terhadap keputusan Mahkamah Rayuan yang membenarkan Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis (MAIPs) menjadi pencelah dalam prosiding perceraiannya, telah dijadualkan semula kepada 26 Sept.

Wartawan TMT

Published

on

Permohonan ibu tunggal dapat kebenaran rayu keputusan benar MAIPs mencelah pada 26 Sept
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Permohonan ibu tunggal Loh Siew Hong mendapatkan kebenaran Mahkamah Persekutuan untuk merayu keputusan Mahkamah Rayuan yang membenarkan Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis (MAIPs) menjadi pencelah dalam prosiding perceraiannya, dijadualkan semula kepada 26 Sept.
  • J. Gunamalar, antara peguam yang mewakili Loh memberitahu Bernama mahkamah sebelum ini menetapkan permohonan itu didengar hari ini tetapi mereka memohon agar permohonan tersebut didengar pada tarikh lain kerana peguam utama tidak dapat hadir hari ini.
  • Pengurusan kes kemudiannya diadakan di hadapan Timbalan Pendaftar Mahkamah Rayuan Rasidah Roslee yang menetapkan tarikh perbicaraan baharu itu.

PUTRAJAYA — Permohonan ibu tunggal Loh Siew Hong untuk mendapatkan kebenaran daripada Mahkamah Persekutuan untuk merayu terhadap keputusan Mahkamah Rayuan yang membenarkan Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis (MAIPs) menjadi pencelah dalam prosiding perceraiannya, telah dijadualkan semula kepada 26 Sept.

J. Gunamalar, antara peguam yang mewakili Loh memberitahu Bernama bahawa mahkamah sebelum ini menetapkan permohonan itu didengar hari ini tetapi mereka memohon agar permohonan tersebut didengar pada tarikh lain kerana peguam utama tidak dapat hadir hari ini.

Pengurusan kes kemudiannya diadakan di hadapan Timbalan Pendaftar Mahkamah Rayuan Rasidah Roslee yang menetapkan tarikh perbicaraan baharu itu.

Gunamalar dan peguam MAIPs Danial Farhan Zainul Rijal menghadiri pengurusan kes itu yang dijalankan secara dalam talian.

Danial Farhan berkata timbalan pendaftar juga menetapkan pengurusan kes pada 11 Sept.

Loh, 36, memfailkan permohonan kebenaran merayu pada Mac bagi mencabar keputusan Mahkamah Rayuan yang membenarkan MAIPs dijadikan responden kedua dalam petisyen penceraiannya dengan suami, Muhammad Nagashwaran Muniandy, membabitkan perintah hak penjagaan yang diberikan kepada ibu tunggal itu ke atas tiga anaknya.

Dalam petisyen perceraian itu, Loh telah diberikan hak penjagaan dan kawalan tunggal bagi tiga anaknya iaitu kembar perempuan berusia 15 tahun serta anak lelaki berusia 11 tahun.

Advertisement

Pada 7 Feb lepas, Mahkamah Rayuan memutuskan bahawa berdasarkan dua peruntukan iaitu Aturan 15 Kaedah-Kaedah Mahkamah 2012 dan Seksyen 96 Akta Membaharui Undang-Undang (Perkahwinan dan Perceraian) 1976, ia memberikan MAIPs hak undang-undang untuk mencelah.

Pada 15 Jun 2022, Mahkamah Tinggi menolak permohonan MAIPs untuk menjadi pencelah dalam prosiding perceraian pasangan itu bagi meminda perintah penjagaan anak pasangan itu yang diberikan kepada Loh dan Muhammad Nagashwaran yang memeluk Islam bersama tiga anaknya, untuk meminda hak penjagaan tunggal yang diberikan kepada Loh bagi membolehkannya menyediakan pendidikan Islam serta zakat kepada anak-anaknya.

MAIPs memfailkan permohonan untuk mencelah pada 7 Mac tahun lepas bagi membolehkan pihak berkuasa agama itu mempunyai locus standi (kedudukan undang-undang) untuk memohon mengubah syarat perintah yang diberikan kepada Loh.

Loh juga memfailkan permohonan semakan kehakiman untuk mencabar penukaran agama anaknya kepada agama Islam yang didakwa dilakukan oleh bekas suaminya tanpa persetujuan beliau.

Beliau bagaimanapun gagal di Mahkamah Tinggi dan rayuannya belum selesai di Mahkamah Rayuan. – BERNAMA

Sumber: Bernama

Advertisement

Author

Terkini

Lawyers for Liberty jangan putar belit isu penguasaan bahasa Melayu – Saifuddin

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail menasihati Lawyers for Liberty (LFL) supaya tidak memutar-belitkan isu penguasaan bahasa Melayu dalam proses pembaharuan pasport.

Wartawan TMT

Published

on

Lawyers for Liberty jangan putar belit isu penguasaan bahasa Melayu - Saifuddin
Foto: Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail (kiri) & Pengarah Lawyers for Liberty, Zaid Malek (kanan).
  • Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail menasihati Lawyers for Liberty (LFL) supaya tidak memutar-belitkan isu penguasaan bahasa Melayu dalam proses pembaharuan pasport.
  • Beliau berkata, Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) tidak pernah menolak sebarang permohonan direkodkan hanya kerana rakyat negara ini gagal menguasai bahasa kebangsaan itu.
  • “Saya tidak pernah sebut bahasa Melayu menjadi syarat untuk dapatkan pasport. Takkan fakta semudah itu saya naif sehingga tak tahu. Jadi LFL tidak perlu putar belit lebih.
  • “Hakikatnya tiada penolakan permohonan kerana bahasa, malah jumlah pasport yang kita keluarkan tahun ini adalah 2.3 juta,” katanya kepada pemberita selepas melancarkan Stesen Parol Daerah (SPD) Jabatan Penjara Malaysia dengan kerjasama Jabatan Sukarelawan Malaysia (Rela) di Kompleks Mini Kementerian Dalam Negeri (KDN) Daerah Muallim, dekat Slim River, di sini, hari ini.
  • Semalam, Pengarah LFL, Zaid Malek dilaporkan berkata menteri itu terkeliru mengenai syarat-syarat kewarganegaraan melalui penaturalisasian atau pendaftaran dengan syarat kewarganegaraan sebagai perkara undang-undang.

Tanjung Malim: Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail menasihati Lawyers for Liberty (LFL) supaya tidak memutar-belitkan isu penguasaan bahasa Melayu dalam proses pembaharuan pasport.

Beliau berkata, Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) tidak pernah menolak sebarang permohonan direkodkan hanya kerana rakyat negara ini gagal menguasai bahasa kebangsaan itu.

“Saya tidak pernah sebut bahasa Melayu menjadi syarat untuk dapatkan pasport. Takkan fakta semudah itu saya naif sehingga tak tahu. Jadi LFL tidak perlu putar belit lebih.

“Hakikatnya tiada penolakan permohonan kerana bahasa, malah jumlah pasport yang kita keluarkan tahun ini adalah 2.3 juta.

“Kalau ada penolakan contohnya mereka pemegang pasport negara melakukan kesalahan di luar seperti tinggal lebih masa, apabila membuat permohonan semula pasport sudah semestinya ada semakan dan mungkin berakhir dengan tidak lulus.

“Tetapi kerana bahasa Melayu…tiada,” katanya kepada pemberita selepas melancarkan Stesen Parol Daerah (SPD) Jabatan Penjara Malaysia dengan kerjasama Jabatan Sukarelawan Malaysia (Rela) di Kompleks Mini Kementerian Dalam Negeri (KDN) Daerah Muallim, dekat Slim River, di sini, hari ini.

Yang turut hadir, Komisioner Jeneral Penjara, Datuk Nordin Mohamad; Ketua Pengarah Rela, Datuk Yahya Sulaiman dan Ketua Polis Perak, Datuk Seri Mohd Yusri Hassan Basri.

Advertisement

Semalam, Pengarah LFL, Zaid Malek dilaporkan berkata menteri itu terkeliru mengenai syarat-syarat kewarganegaraan melalui penaturalisasian atau pendaftaran dengan syarat kewarganegaraan sebagai perkara undang-undang.

“Mengenakan syarat seperti itu adalah menyalahi undang-undang, keterlaluan dan akan menimbulkan kebimbangan di kalangan orang ramai,” kata Zaid seperti dilaporkan sebuah portal berita tempatan.

Mengulas lanjut, Saifuddin Nasution berkata, sebagai warganegara adalah menjadi kewajipan untuk menguasai bahasa Melayu selaras martabatnya sebagai bahasa rasmi seperti termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan.

“Perkara yang kita tekankan adalah setiap warganegara Malaysia apabila berurusan di kaunter kerajaan paling kurang boleh berbahasa Melayu.

“Baik LFL atau pihak lain, jangan putar belit sampai seolah-olah syarat permohonan adalah bahasa, padahal kita tak pernah ungkap.

“Saya anjurkan semua warganegara termasuk LFL utamakan dahulu bahasa Melayu,” katanya.

Advertisement

Terdahulu, seorang wanita mendakwa diherdik oleh pegawai imigresen di Pusat Transformasi Bandar (UTC), Johor gara-gara tidak tidak fasih berbahasa Melayu semasa memohon pembaharuan pasport anaknya.

Sumber : Harian Metro

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending