Connect with us

Antarabangsa

Konflik Sudan: Tiga juta hilang tempat tinggal – PBB

Konflik di Sudan yang berlanjutan hampir tiga bulan memaksa hampir tiga juta orang penduduk hilang tempat tinggal, dengan hampir 700,000 telah meninggalkan negara itu, Sputnik memetik kenyataan Pertubuhan Antarabangsa untuk Migrasi (IOM) pada Khamis.

Wartawan TMT

Published

on

Konflik Sudan: Tiga juta hilang tempat tinggal – PBB
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Konflik di Sudan yang berlanjutan hampir tiga bulan memaksa hampir tiga juta orang penduduk hilang tempat tinggal, dengan hampir 700,000 telah meninggalkan negara itu, Sputnik memetik kenyataan Pertubuhan Antarabangsa untuk Migrasi (IOM) pada Khamis.
  • Kebanyakan penduduk melarikan diri ke Mesir (40 peratus) manakala selebihnya ke Chad, Sudan Selatan, Ethiopia dan Republik Afrika Tengah.
  • Menurut organisasi itu, hampir separuh populasi Sudan atau 24.7 juta orang memerlukan bantuan kemanusiaan dan perlindungan segera.

MOSCOW : Konflik di Sudan yang berlanjutan hampir tiga bulan memaksa hampir tiga juta orang penduduk hilang tempat tinggal, dengan hampir 700,000 telah meninggalkan negara itu, Sputnik memetik kenyataan Pertubuhan Antarabangsa untuk Migrasi (IOM) pada Khamis.

Kebanyakan penduduk melarikan diri ke Mesir (40 peratus) manakala selebihnya ke Chad, Sudan Selatan, Ethiopia dan Republik Afrika Tengah.

Menurut organisasi itu, hampir separuh populasi Sudan atau 24.7 juta orang memerlukan bantuan kemanusiaan dan perlindungan segera.

Pertempuran antara tentera Sudan dan  pasukan separa tentera Rapid Support Forces  (RSF) tercetus pada pertengahan April.

Keadaan di negara itu kekal tegang walaupun terdapat rundingan antara pihak bertelagah di Jeddah, Arab Saudi, yang bermula pada 6 Mei. 

Sumber: Buletin TV3

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Penyanyi pro-zionis, Bruno Mars bakal adakan konsert di Malaysia

Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars.
  • Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.
  • Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.
  • “Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disahut peminat zionisnya.
  • Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.
  • Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

KUALA LUMPUR – Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Berita itu dikongsi penganjur, Live Nation Malaysia, menerusi platform media sosial memaklumkan jualan tiket untuk konsert di Stadium Nasional Bukit Jalil itu akan dibuka pada Jumaat hadapan.

“Bruno Mars akan datang ke Kuala Lumpur September ini.

“Tidak sabar mahu berkongsi pengalaman persembahan lagu 24K Magic secara langsung,” tulis mereka menerusi platform X.

Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.

“Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disambut peminat zionisnya.

Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.

Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

Pemilik Bluestone Group’s Live Nation Israel, Guy Beser dan Shay Mor Yosef bagaimanapun berjaya membawa bintang itu ke Israel Oktober lalu.

JVP, sebuah organisasi progresif anti-zionis dalam surat terbukanya menyeru Bruno membatalkan konsertnya di negara aparteid tersebut sehingga rakyat Palestin mempunyai kesaksamaan, kebebasan dan keadilan sepenuhnya di tanah asal mereka.

“Kami amat bimbang dengan pengumuman mengenai persembahan anda yang akan datang di Tel Aviv, Israel di Yarkon Park, yang dibina di atas tanah perkampungan Palestin Al-Shaykh Muwannis yang berdepan pembersihan etnik oleh zionis.

“Kami menggesa anda membatalkan persembahan di Israel yang mengamalkan aparteid, sama seperti yang dilakukan semua artis yang beretika di Afrika Selatan semasa aparteid,” tegas JVP.

Bapa Bruno dikatakan berketurunan Yahudi manakala ibunya dari Filipina dan nenek moyangnya pula berketurunan Yahudi Hungary dan Ukraine. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending