Connect with us

Terkini

Tukar agama 3 anak, 31 Julai pengurusan kes rayuan Loh

Rayuan ibu tunggal, Loh Siew Hong membatalkan penukaran agama tiga anaknya kepada Islam tanpa persetujuannya ditetapkan untuk pengurusan kes lanjut pada 31 Julai ini.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Ibu tunggal, Loh Siew Hong.
  • Rayuan ibu tunggal, Loh Siew Hong membatalkan penukaran agama tiga anaknya kepada Islam tanpa persetujuannya ditetapkan untuk pengurusan kes lanjut pada 31 Julai ini.
  • Timbalan Pendaftar Mahkamah Rayuan, Mariam Hasanah Othman menetapkan tarikh pengurusan kes itu untuk mengemas kini status rekod rayuan.
  • Peguam A Srimurugan, yang menghadiri prosiding pengurusan kes semalam berkata, beliau memaklumkan timbalan pendaftar, pihaknya masih menunggu alasan penghakiman Mahkamah Tinggi.
  • Turut hadir pengurusan kes itu ialah peguam Danial Farhan Zainul Rijal yang mewakili Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis (MAIPs) dan Penolong Penasihat Undang-undang Perlis, Ainul Wardah Shahidan bagi pihak Mufti Perlis, Mohd Asri Zainul Abidin, kerajaan Perlis dan pendaftar mualaf Perlis.
  • Loh memohon pengisytiharan tiga anaknya beragama Hindu dan bekas suaminya, M Nagahswaran tidak mempunyai kapasiti undang-undang untuk membenarkan pendaftar mualaf Perlis mendaftarkan anak mereka sebagai mualaf tanpa kebenarannya.

PUTRAJAYA: Rayuan ibu tunggal, Loh Siew Hong membatalkan penukaran agama tiga anaknya kepada Islam tanpa persetujuannya ditetapkan untuk pengurusan kes lanjut pada 31 Julai ini.

Timbalan Pendaftar Mahkamah Rayuan, Mariam Hasanah Othman menetapkan tarikh pengurusan kes itu untuk mengemas kini status rekod rayuan.

Ketika dihubungi Bernama, peguam A Srimurugan, yang menghadiri prosiding pengurusan kes semalam berkata, beliau memaklumkan timbalan pendaftar, pihaknya masih menunggu alasan penghakiman Mahkamah Tinggi.

Turut hadir pengurusan kes itu ialah peguam Danial Farhan Zainul Rijal yang mewakili Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis (MAIPs) dan Penolong Penasihat Undang-undang Perlis, Ainul Wardah Shahidan bagi pihak Mufti Perlis, Mohd Asri Zainul Abidin, kerajaan Perlis dan pendaftar mualaf Perlis.

Loh, 36, merayu terhadap keputusan Mahkamah Tinggi pada 11 Mei yang menolak permohonan semakan kehakimannya untuk mencabar penukaran agama tiga anaknya kepada Islam oleh bekas suami tanpa persetujuannya.

Beliau yang memfailkan permohonan itu pada 25 Mac 2022, menamakan pendaftar mualaf Perlis, MAIPs, Asri dan kerajaan Perlis sebagai responden.

Loh memohon pengisytiharan tiga anaknya beragama Hindu dan bekas suaminya, M Nagahswaran tidak mempunyai kapasiti undang-undang untuk membenarkan pendaftar mualaf Perlis mendaftarkan anak mereka sebagai mualaf tanpa kebenarannya.

Advertisement

Wanita itu juga memohon pengisytiharan, sebagai kanak-kanak, tiga anaknya tiada kapasiti undang-undang memeluk Islam tanpa persetujuannya dan memohon perintah certiorari bagi membatalkan pengisytiharan pemelukan agama Islam bertarikh 7 Julai 2020 yang dikeluarkan pendaftar mualaf Perlis atas nama tiga anaknya.

Sumber: Free Malaysia Today

Author

Terkini

Kibar bendera Israel, lelaki dipenjara enam bulan

Seorang lelaki dipenjara enam bulan dan didenda RM500 di Mahkamah Majistret di sini, tadi, atas kesalahan mempamer bendera Israel, Oktober lalu.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Tertuduh, Harma Zulfika Deraman (baju kelabu).
  • Seorang lelaki dipenjara enam bulan dan didenda RM500 di Mahkamah Majistret di sini, tadi, atas kesalahan mempamer bendera Israel, Oktober lalu di mana hukuman itu akan bermula selepas tertuduh selesai menjalani hukuman penjara lima tahun mengikut Seksyen 39C Akta Dadah Berbahaya (ADB) 1952.
  • Tertuduh, Harma Zulfika Deraman, 30, turut berdepan hukuman tambahan penjara tiga bulan sekiranya gagal membayar denda berkenaan.
  • Majistret Zur Azureen Zainalkefli membuat keputusan itu selepas tertuduh mengaku bersalah terhadap pertuduhan itu.
  • Tertuduh didakwa mempamer bendera Israel di tempat awam iaitu bertentangan dengan Akta Lambang Kebangsaan (Kawalan Mempamer) 1949.
  • Tertuduh didakwa melakukan perbuatan itu di sebuah kedai aksesori kenderaan di Kampung Padang Lebam, Bukit Payung, di sini jam 1 petang, 19 Oktober lalu.

Marang: Seorang lelaki dipenjara enam bulan dan didenda RM500 di Mahkamah Majistret di sini, tadi, atas kesalahan mempamer bendera Israel, Oktober lalu.

Tertuduh, Harma Zulfika Deraman, 30, turut berdepan hukuman tambahan penjara tiga bulan sekiranya dia gagal membayar denda berkenaan.

Bagaimanapun, hukuman itu akan bermula selepas tertuduh selesai menjalani hukuman penjara lima tahun mengikut Seksyen 39C Akta Dadah Berbahaya (ADB) 1952.

Majistret Zur Azureen Zainalkefli membuat keputusan itu selepas tertuduh mengaku bersalah terhadap pertuduhan itu.

Berdasarkan pertuduhan, tertuduh didakwa mempamer bendera Israel di tempat awam iaitu bertentangan dengan Akta Lambang Kebangsaan (Kawalan Mempamer) 1949.

Tertuduh didakwa melakukan perbuatan itu di sebuah kedai aksesori kenderaan di Kampung Padang Lebam, Bukit Payung, di sini jam 1 petang, 19 Oktober lalu.

Tertuduh didakwa melakukan kesalahan mengikut Seksyen 3(1) Akta Lambang Kebangsaan (Kawalan Mempamer) 1949 dan boleh dihukum mengikut Seksyen 8(1)(i) akta yang sama.

Advertisement

Pendakwaan dikendalikan Pegawai Pendakwa Polis Diraja Malaysia (PDRM), Asisten Superintendan Othman Ibrahim, manakala tertuduh diwakili peguam Yayasan Bantuan Guaman Kebangsaan (YBGK).

Media sebelum ini melaporkan seorang lelaki ditahan polis selepas disyaki menggantung dan mengibar bendera Israel di sebuah premis sehingga menimbulkan kemarahan orang ramai.

Turut tular di media sosial beberapa keping gambar menunjukkan bendera rejim Zionis itu digantung dengan tertuduh turut memiliki rekod lampau berkaitan kes dadah.

Tertuduh kini menjalani hukuman penjara lima tahun atas kesalahan dadah mengikut Seksyen 39C ADB 1952 yang bermula sebulan lalu serta turut dikenakan satu sebatan.

Sumber: Harian Metro

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending