Connect with us

Terkini

Pemikiran Jocelyn kelas ketiga

Tindakan pelawak dari Singapura, Jocelyn Chia yang menghina dan memperlekehkan Malaysia pada rancangan komedinya yang videonya kini tular di laman sosial disifatkan sebagai pemikiran kelas ketiga.

Wartawan TMT

Published

on

Pemikiran Jocelyn kelas ketiga
Foto: Pelawak dari Singapura, Jocelyn Chia.
  • Tindakan pelawak dari Singapura, Jocelyn Chia yang menghina dan memperlekehkan Malaysia pada rancangan komedinya yang videonya kini tular di laman sosial disifatkan sebagai pemikiran kelas ketiga.
  • Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan dan Perpaduan negeri Johor, Ling Tian Soon meluahkan rasa kecewa dan sedih dengan tindakan wanita itu.
  • “Sebagai warganegara dan bermastautin di negeri Johor yang juga jiran Singapura, saya kecewa kerana masih ada (rakyat mempunyai) pemikiran kelas ketiga di sebuah negara berstatus negara maju,” katanya ketika dihubungi di sini, semalam.

Johor Bahru: Tindakan pelawak dari Singapura, Jocelyn Chia yang menghina dan memperlekehkan Malaysia pada rancangan komedinya yang videonya kini tular di laman sosial disifatkan sebagai pemikiran kelas ketiga.

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan dan Perpaduan negeri Johor, Ling Tian Soon meluahkan rasa kecewa dan sedih dengan tindakan wanita itu.

“Sebagai warganegara dan bermastautin di negeri Johor yang juga jiran Singapura, saya kecewa kerana masih ada (rakyat mempunyai) pemikiran kelas ketiga di sebuah negara berstatus negara maju.

“Saya berada sedih sebab dia menggunakan peristiwa MH370 sebagai bahan lawak yang tidak memberi manfaat kepada sesiapa,” katanya ketika dihubungi di sini, semalam.

Ling berkata, pelawak itu wajar membuat permohonan maaf secara terbuka terhadap rakyat negara ini.

Sumber: Harian Metro

Author

Terkini

Kredit e-Madani dilarang pindah atau tebus tunai, akaun boleh disekat

Kerajaan menegaskan nilai kredit eMADANI tidak boleh digunakan bagi pemindahan ‘peer-to-peer’ atau penebusan tunai.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Kerajaan menegaskan nilai kredit eMadani tidak boleh digunakan bagi pemindahan ‘peer-to-peer’ atau penebusan tunai.
  • Sebaliknya, Kementerian Kewangan (MOF) berkata, ia hanya boleh digunakan untuk pembelian secara fizikal melalui e-dompet yang terlibat iaitu MAE, Setel, ShopeePay dan Touch ‘n Go eWallet atau QR DuitNow di 1.8 juta peruncit atau perniagaan di seluruh negara.
  • “Ini bagi mengelakkan penerima manfaat eMADANI daripada menjadi mangsa penipuan‘scam’ dan sekali gus hilang kredit eMADANI mereka.
  • “Pihak Kerajaan akan mengambil langkah tegas termasuk menyekat akaun yang terlibat dan melucutkan hak kredit penerima eMADANI jika terdapat laporan bagi mana-mana kes yang melibatkan pemindahan ‘peer-to-peer’ atau penebusan tunai,” katanya dalam kenyataan hari ini.

PUTRAJAYA – Kerajaan menegaskan nilai kredit eMADANI tidak boleh digunakan bagi pemindahan ‘peer-to-peer’ atau penebusan tunai.

Sebaliknya, Kementerian Kewangan (MOF) berkata, ia hanya boleh digunakan untuk pembelian secara fizikal melalui e-dompet yang terlibat iaitu MAE, Setel, ShopeePay dan Touch ‘n Go eWallet atau QR DuitNow di 1.8 juta peruncit atau perniagaan di seluruh negara.

Menurut MOF, pihaknya tidak akan bertanggungjawab jika terdapat sebarang kehilangan kredit akibat daripada pemindahan peer-to-peer atau penebusan tunai itu, justeru orang ramai dinasihatkan sentiasa berwaspada dengan tawaran perkhidmatan berkenaan oleh pihak tidak bertanggungjawab di platform media sosial.

“Ini bagi mengelakkan penerima manfaat eMADANI daripada menjadi mangsa penipuan ‘scam’ dan sekali gus hilang kredit eMADANI mereka.

“Pihak Kerajaan akan mengambil langkah tegas termasuk menyekat akaun yang terlibat dan melucutkan hak kredit penerima eMADANI jika terdapat laporan bagi mana-mana kes yang melibatkan pemindahan ‘peer-to-peer’ atau penebusan tunai,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Jelas MOF, program eMADANI diluncurkan bertujuan untuk menggalakkan ekonomi digital dan memupuk budaya pembayaran tanpa tunai.

Pendaftaran program eMADANI dibuka sehingga 20 Februari 2024 dan akan memanfaatkan seramai 10 juta rakyat dewasa yang layak, meliputi golongan B40 dan M40.

Advertisement

Kerajaan memperuntukkan sebanyak RM1 bilion bagi program berkenaan seperti diumumkan pada majlis peluncuran kerangka Ekonomi MADANI: Memperkasa Rakyat pada 27 Julai lalu.

Sumber : Utusan

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending