Connect with us

Terkini

Inflasi Malaysia mereda kepada 2.8 peratus pada Mei 2023 – Jabatan Perangkaan

Kadar inflasi Malaysia terus mereda pada Mei 2023 dengan Indeks Harga Pengguna (IHP) turun kepada 2.8 peratus daripada 3.3 peratus dalam bulan sebelumnya.

Wartawan TMT

Published

on

Inflasi Malaysia mereda kepada 2.8 peratus pada Mei 2023 – Jabatan Perangkaan
Foto: Indeks Harga Pengguna (IHP).
  • Kadar inflasi Malaysia terus mereda pada Mei 2023 dengan Indeks Harga Pengguna (IHP) turun kepada 2.8 peratus daripada 3.3 peratus dalam bulan sebelumnya.
  • Kenaikan inflasi di Malaysia bagaimanapun, kekal didorong oleh peningkatan indeks restoran dan hotel yang mencecah 6.7 peratus berbanding 6.6 peratus pada April 2023.
  • Sebagai perbandingan dengan negara terpilih bagi tempoh Mei 2023, DOSM berkata kadar inflasi Malaysia sebanyak 2.8 peratus itu lebih rendah berbanding Zon Eropah pada 6.1 peratus; Amerika Syarikat (4.0 peratus); Filipina (6.1 peratus); Indonesia (4.0 peratus) dan Korea Selatan (3.3 peratus).
  • Bagi inflasi teras yang mengukur perubahan harga barang dan perkhidmatan, tidak termasuk item makanan segar yang tidak menentu dari segi harga serta barang dan perkhidmatan tertakluk dengan kawalan harga dari kerajaan, mencatat peningkatan lebih perlahan kepada 3.5 peratus daripada 3.6 peratus pada April 2023.

KUALA LUMPUR — Kadar inflasi Malaysia terus mereda pada Mei 2023 dengan Indeks Harga Pengguna (IHP) turun kepada 2.8 peratus daripada 3.3 peratus dalam bulan sebelumnya.

Dalam kenyataannya, Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM) berkata keadaan itu disumbangkan terutamanya oleh penurunan dalam makanan dan minuman bukan alkohol yang mencatat 5.9 peratus (April 2023 : 6.3 peratus); pengangkutan 1.0 peratus (April 2023: 2.3 peratus) serta hiasan, perkakasan dan penyelenggaraan isi rumah pada 2.7 peratus (April 2023: 3.0 peratus).

Kenaikan inflasi di Malaysia bagaimanapun, kekal didorong oleh peningkatan indeks restoran dan hotel yang mencecah 6.7 peratus berbanding 6.6 peratus pada April 2023.

“Wajaran masing-masing bagi kumpulan makanan dan minuman bukan alkohol (29.5 peratus); pengangkutan (14.6 peratus) serta restoran dan hotel (2.9 peratus) yang meliputi 47.0 peratus daripada wajaran keseluruhan IHP, turut memberi impak ketara kepada kadar inflasi dan kos sara hidup,” katanya.

Sebagai perbandingan dengan negara terpilih bagi tempoh Mei 2023, DOSM berkata kadar inflasi Malaysia sebanyak 2.8 peratus itu lebih rendah berbanding Zon Eropah pada 6.1 peratus; Amerika Syarikat (4.0 peratus); Filipina (6.1 peratus); Indonesia (4.0 peratus) dan Korea Selatan (3.3 peratus).

Selain itu, inflasi di peringkat negeri menyaksikan tujuh negeri mencatat peningkatan melebihi paras inflasi nasional iaitu Sarawak (3.5 peratus); Selangor (3.3 peratus); Perak (3.2 peratus); Wilayah Persekutuan Putrajaya (3.1 peratus); Pahang (3.1 peratus); Melaka (3.1 peratus) dan Sabah (3.0 peratus).

Bagi inflasi teras yang mengukur perubahan harga barang dan perkhidmatan, tidak termasuk item makanan segar yang tidak menentu dari segi harga serta barang dan perkhidmatan tertakluk dengan kawalan harga dari kerajaan, mencatat peningkatan lebih perlahan kepada 3.5 peratus daripada 3.6 peratus pada April 2023.

Menurut DOSM, kenaikan tersebut didorong terutamanya oleh peningkatan perlahan kumpulan makanan dan minuman bukan alkohol pada 7.1 peratus daripada 7.2% manakala restoran dan hotel 6.7 peratus berbanding 6.6 peratus dalam bulan sebelumnya. — BERNAMA

Sumber: Bernama

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

Perundangan baharu kawal selia penerbitan kalimah ‘Allah’ sedang disediakan – KDN

Kementerian Dalam Negeri (KDN) sedang menyediakan perundangan baharu bagi mengawal selia penerbitan yang mengandungi kalimah “Allah” selaras dengan dasar diputuskan Majlis Raja-Raja.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail.
  • Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail berkata penggubalan perundangan baharu itu memerlukan penelitian mendalam dari pelbagai aspek sensitif melibatkan keselamatan negara, ketenteraman awam dan keharmonian agama di Malaysia.
  • “Dalam hal ini, KDN perlu melalui proses-proses libat urus dan kerjasama bersama pihak-pihak ditetapkan termasuk pihak JAKIM, Pihak Berkuasa Negeri-negeri, Kerajaan Negeri-negeri dan AGC dalam menyediakan perundangan baharu yang berkenaan sebelum dibentangkan kepada Jemaah Menteri, Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam (MKI) dan Majlis Raja-Raja. 
  • “Tindakan dan proses ini sedang berjalan bagi mendapatkan satu keputusan yang dipersetujui,” katanya menerusi jawapan bertulis di Parlimen pada Isnin.
  • Beliau menjawab pertanyaan Ahli Parlimen Tumpat, Datuk Mumtaz Md Nawi yang meminta Menteri Dalam Negeri menyatakan mengapa Kerajaan belum mengumumkan status dan kesan penggunaan terkini mengenai empat kalimah suci orang Islam iaitu lafaz Allah, solat, Kaabah dan Baitullah sedangkan kes melibatkan nama Allah kian meningkat.

KUALA LUMPUR — Kementerian Dalam Negeri (KDN) sedang menyediakan perundangan baharu bagi mengawal selia penerbitan yang mengandungi kalimah “Allah” selaras dengan dasar diputuskan Majlis Raja-Raja.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail berkata penggubalan perundangan baharu itu memerlukan penelitian mendalam dari pelbagai aspek sensitif melibatkan keselamatan negara, ketenteraman awam dan keharmonian agama di Malaysia.

“Dalam hal ini, KDN perlu melalui proses-proses libat urus dan kerjasama bersama pihak-pihak ditetapkan termasuk pihak Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), Pihak Berkuasa Negeri-negeri, Kerajaan Negeri-negeri dan Jabatan Peguam Negara (AGC) dalam menyediakan perundangan baharu yang berkenaan sebelum dibentangkan kepada Jemaah Menteri, Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam (MKI) dan Majlis Raja-Raja. 

“Tindakan dan proses ini sedang berjalan bagi mendapatkan satu keputusan yang dipersetujui,” katanya menerusi jawapan bertulis di Parlimen pada Isnin.

Beliau menjawab pertanyaan Ahli Parlimen Tumpat, Datuk Mumtaz Md Nawi yang meminta Menteri Dalam Negeri menyatakan mengapa Kerajaan belum mengumumkan status dan kesan penggunaan terkini mengenai empat kalimah suci orang Islam iaitu lafaz Allah, solat, Kaabah dan Baitullah sedangkan kes melibatkan nama Allah kian meningkat.

Pada 23 Oktober 2023,  media melaporkan garis panduan baharu mengenai Arahan Pentadbiran KDN berkaitan penggunaan kalimah Allah akan diteliti dan diputuskan pada mesyuarat Majlis Raja-Raja pada minggu terbabit.

Saifuddin dilaporkan mengatakan cadangan garis panduan itu sudah dikemukakan kepada MKI selepas selesai lima sesi libat urus diadakan sebelum ini.

Katanya, KDN akan mengambil panduan hasil mesyuarat Majlis Raja-Raja itu untuk mengadakan garis panduan baharu bagi isu penggunaan kalimah Allah.

KDN sebelum ini mengadakan sesi libat urus dengan pelbagai pihak, termasuk AGC, Pejabat Ketua Pendaftar Mahkamah Persekutuan Malaysia, Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia, JAKIM, Majlis Profesor Malaysia dan Persatuan-persatuan Peguam Muslim Syarie Malaysia.

Ia susulan KDN dan kerajaan Malaysia pada 15 Mei 2023 dilaporkan menarik balik rayuan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi yang memutuskan penganut agama Kristian boleh menggunakan kalimah ‘Allah’ dan tiga perkataan Arab yang lain dalam penerbitan bahan agama mereka bagi tujuan pembelajaran.

Keputusan Mahkamah Tinggi itu dibuat pada 10 Mac 2021 selepas membenarkan permohonan semakan kehakiman seorang wanita beragama Kristian, Jill Ireland Lawrence Bill yang memohon perisytiharan mengenai hak perlembagaannya berhubung penggunaan kalimah Allah dalam penerbitan agama berkenaan. 

Memetik BERNAMA, Jill Ireland dilaporkan memohon semakan kehakiman pada 20 Ogos 2008 supaya dikembalikan lapan cakera padat (CD) dengan tajuk mengandungi kalimah ‘Allah’ yang dirampas daripadanya pada 11 Mei 2008 dan perisytiharan mengenai hak perlembagaannya berhubung penggunaan kalimah itu dalam penerbitan Kristian.

Mahkamah pada 2014 memerintahkan CD itu dipulangkan dan setelah melalui beberapa proses, memutuskan arahan KDN pada 1986 untuk tidak membenarkan penggunaan empat perkataan itu menyalahi undang-undang dan tidak rasional. — The Merdeka Times

Sokong TMT media berani, benar & bebas di https://support.themerdekatimes.com/

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending