Connect with us

Terkini

Remaja perempuan paling tinggi berfikir untuk bunuh diri

Tinjauan Kebangsaan Kesihatan dan Morbiditi (NHMS) 2022 mendedahkan terdapat trend peningkatan cubaan bunuh diri atau pemikiran melakukan tindakan itu dalam kalangan remaja terutamanya perempuan di negara ini, sejak lima tahun lalu.

Wartawan TMT

Published

on

Remaja perempuan paling tinggi berfikir untuk bunuh diri
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Tinjauan Kebangsaan Kesihatan dan Morbiditi (NHMS) 2022 mendedahkan terdapat trend peningkatan cubaan bunuh diri atau pemikiran melakukan tindakan itu dalam kalangan remaja terutamanya perempuan di negara ini, sejak lima tahun lalu.
  • Menerusi tinjauan yang dilakukan, pemikiran untuk membunuh diri itu meningkat secara mendadak pada tahun lalu iaitu sebanyak 13.1 peratus dalam kalangan mereka yang berusia 13 hingga 17 tahun berbanding tahun 2017 iaitu sekitar 10 peratus.
  • Bagi cubaan bunuh diri turut menunjukkan peningkatan iaitu 9.5 peratus pada tahun lalu berbanding 6.9 peratus pada 2017.
  • Melalui Tinjauan Kesihatan Remaja 2022 oleh Institut Kesihatan Awam (IKU) di sekolah menengah turut mendedahkan, remaja perempuan lebih tinggi mempunyai fikiran untuk membunuh diri dengan 18.5 peratus iaitu dua kali ganda daripada lelaki dengan nilai peratusan sebanyak 7.6 peratus.
  • Bagi cubaan membunuh diri pula, remaja perempuan turut mendapat peratusan dua kali ganda lebih tinggi iaitu 13.4 peratus berbanding 5.7 peratus dalam kalangan lelaki.

KUALA LUMPUR: Tinjauan Kebangsaan Kesihatan dan Morbiditi (NHMS) 2022 mendedahkan terdapat trend peningkatan cubaan bunuh diri atau pemikiran melakukan tindakan itu dalam kalangan remaja terutamanya perempuan di negara ini, sejak lima tahun lalu.

Menerusi tinjauan yang dilakukan, pemikiran untuk membunuh diri itu meningkat secara mendadak pada tahun lalu iaitu sebanyak 13.1 peratus dalam kalangan mereka yang berusia 13 hingga 17 tahun berbanding tahun 2017 iaitu sekitar 10 peratus.

Selain itu, bagi cubaan bunuh diri turut menunjukkan peningkatan iaitu 9.5 peratus pada tahun lalu berbanding 6.9 peratus pada 2017.

Melalui Tinjauan Kesihatan Remaja 2022 oleh Institut Kesihatan Awam (IKU) di sekolah menengah turut mendedahkan, remaja perempuan lebih tinggi mempunyai fikiran untuk membunuh diri dengan 18.5 peratus iaitu dua kali ganda daripada lelaki dengan nilai peratusan sebanyak 7.6 peratus.

Bagi cubaan membunuh diri pula, remaja perempuan turut mendapat peratusan dua kali ganda lebih tinggi iaitu 13.4 peratus berbanding 5.7 peratus dalam kalangan lelaki.

NHMS memaklumkan kebanyakan remaja yang mempunyai pemikiran atau cubaan membunuh diri ini turut mengalami kemurungan, manakala satu perempat daripada responden memaklumkan mereka berasa tertekan sekali gus menampakkan isu kesihatan mental dalam kalangan belia di negara ini sangat membimbangkan.

Data yang dikeluarkan itu juga memaklumkan kanak-kanak perempuan sebagai golongan majoriti bagi kes kemurungan di negara ini.

Selain itu, NHMS 2022 turut memaklumkan kadar penderaan fizikal di rumah sama ada secara lisan mahupun fizikal terhadap remaja di negara ini turut menunjukkan peratusan yang membimbangkan.

Menurut tinjauan, sebanyak 41 peratus responden melaporkan didera secara lisan dengan remaja perempuan paling tinggi mengalami penderaan itu iaitu sebanyak 51.8 peratus, berbanding dialami oleh remaja lelaki.

Selain itu, bagi penderaan fizikal di rumah, remaja perempuan masih mendapat peratusan yang tinggi iaitu 8.1 peratus.

Tinjauan itu turut menekankan mengenai aspek kehidupan remaja termasuk kelaziman pergaduhan atau serangan yang mereka terima.

Sekitar 16 peratus remaja dilaporkan terbabit dalam pergaduhan fizikal, dengan peratusan yang lebih tinggi dalam kalangan lelaki (18.9 peratus), serta 14.8 peratus responden melaporkan diserang secara fizikal.

Disebabkan itu, terdapat keperluan yang mendesak untuk menggalakkan persekitaran yang selamat daripada segi psikologi kepada remaja di Malaysia.

Berikutan itu NHMS berkata perlu ada kepentingan dan campur tangan yang komprehensif daripada semua pihak bagi menurunkan kadar pemikiran dan cubaan bunuh diri disebabkan faktor penderaan secara fizikal mahupun lisan yang diterima mereka ketika di rumah.

Sumber: Berita Harian

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

Ridhuan Tee persoal NGO Islam hanya membisu ketika Firdaus Wong ‘diserang’

Timbalan Presiden Muafakat Nasional (MN), Prof Dr Mohd Ridhuan Tee Abdullah mempersoalkan tindakan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Islam, termasuk berkaitan mualaf, yang dilihat hanya ‘diam’ ketika pendakwah bebas, Firdaus Wong Wai Hung ‘diserang’ atas kenyataannya tentang anak bukan Islam bawah umur boleh memeluk Islam.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Timbalan Presiden Muafakat Nasional (MN), Prof Dr Mohd Ridhuan Tee Abdullah.
  • Timbalan Presiden Muafakat Nasional (MN), Prof Dr Mohd Ridhuan Tee Abdullah mempersoalkan tindakan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Islam, termasuk berkaitan mualaf, yang dilihat hanya ‘diam’ ketika pendakwah bebas, Firdaus Wong Wai Hung ‘diserang’ atas kenyataannya tentang anak bukan Islam bawah umur boleh memeluk Islam.
  • Tindakan NGO Islam yang tidak tampil membela Firdaus Wong memperlihatkan seolah-olah kenyataan pendakwah bebas itu salah, tidak betul atau bertentangan dengan Islam.
  • “Persoalan saya, sampai bila kita harus begini? Sampai bila mahu berdiam diri? Ini bumi siapa? Menyokong perjuangan hanya dari hati, mulut? Mulut, tangan kaki, letak mana? Takkan semua nak diam? Nak cerita pasal kesucian Islam, kena minta kebenaran?
  • “Sebenarnya, itulah yang saya hadapi selama ini. Sangat keseorangan. Mempertahankan kemuliaan Islam, tetapi orang pandang sebelah mata. Cari makan. Ada aku kisah?,” katanya menerusi hantaran di Facebook di sini hari ini.
  • Mengulas isu pendaftaran mualaf, Ridhuan Tee berkata ia adalah prosedur dan boleh dilakukan kemudian apabila individu tersebut sudah cukup usia, namun keinginan atau niat individu itu mahu memeluk Islam mesti ditunaikan terlebih dahulu meskipun masih di bawah umur atau masih di bawah jagaan ibu bapa.

KUALA LUMPUR — Timbalan Presiden Muafakat Nasional (MN), Prof Dr Mohd Ridhuan Tee Abdullah mempersoalkan tindakan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Islam, termasuk berkaitan mualaf, yang dilihat hanya ‘diam’ ketika pendakwah bebas, Firdaus Wong Wai Hung ‘diserang’ atas kenyataannya tentang anak bukan Islam bawah umur boleh memeluk Islam.

Ridhuan Tee berkata tindakan NGO Islam yang tidak tampil membela Firdaus Wong memperlihatkan seolah-olah kenyataan pendakwah bebas itu salah, tidak betul atau bertentangan dengan Islam.

“Beliau nampak begitu keseorangannya. Kita hanya melihat dan menyokong dalam hati sahaja.  Golongan asatizah pun senyap, NGO-NGO Islam senyap. Bila berjumpa atau terserempak, baharulah berkata, “berani sungguh kamu, dan bagus sungguh kamu”. 

“Persoalan saya, sampai bila kita harus begini? Sampai bila mahu berdiam diri? Ini bumi siapa? Menyokong perjuangan hanya dari hati, mulut? Mulut, tangan kaki, letak mana? Takkan semua nak diam? Nak cerita pasal kesucian Islam, kena minta kebenaran?

“Sebenarnya, itulah yang saya hadapi selama ini. Sangat keseorangan. Mempertahankan kemuliaan Islam, tetapi orang pandang sebelah mata. Cari makan. Ada aku kisah?,” katanya menerusi hantaran di Facebook di sini hari ini.

Sebelum ini, beberapa pihak bukan Islam, termasuk Majlis Perundingan Agama Buddha, Kristian, Hindu, Sikh dan Taoisme Malaysia (MCCBCHST) menggesa kerajaan bertindak terhadap pempengaruh dan pendakwah bebas itu.

Ini susulan tindakan Firdaus Wong memuat naik video di TikTok yang memaparkan beliau menjawab pertanyaan seorang penulis, Adnin Roslan tentang cara menangani permintaan remaja bawah umur yang bukan beragama Islam ingin memeluk Islam.

Firdaus Wong antaranya menjelaskan dari sudut Islam tiada masalah untuk individu tersebut ingin memeluk agama Islam tidak kira berapa umurnya kerana beliau boleh diislamkan. 

Mengulas isu pendaftaran mualaf, Ridhuan Tee berkata ia adalah prosedur dan boleh dilakukan kemudian apabila individu tersebut sudah cukup usia, namun keinginan atau niat individu itu mahu memeluk Islam mesti ditunaikan terlebih dahulu meskipun masih di bawah umur atau masih di bawah jagaan ibu bapa.

Beliau mempersoalkan dalam Islam siapa yang boleh menahan atau mahu menahan sekiranya ada individu, termasuk kanak-kanak bawah umur atau pelajar sekolah rendah mahupun menengah yang ingin memeluk Islam.

Katanya, hanya undang-undang Malaysia atau perlembagaan sahaja tidak membenarkan kelompok bawah umur memeluk Islam tanpa kebenaran ibu bapa melainkan mereka sudah mencapai umur 18 tahun dan ke atas.

“Proses pengIslaman tidak perlu kepada pendaftaran. Syahadahkan dia dahulu. Takkan strategi sebegini pun kita takut. Ini bumi siapa asal usulnya? Agama Islam berada dalam kedudukan di mana mengikut perlembagaan Persekutuan? 

“Apakah selepas ini kita menjadi tidak berani untuk berdakwah kepada pelajar bukan Islam di bawah umur? 

“Orang Kristian atau misionari Kristian relaks sahaja berdakwah kepada pelajar bawah umur, boleh pula. 

“Bila kena pada kita, berkaitan dengan Islam, semua tidak boleh, termasuk berdakwah kepada mereka di bawah umur,” katanya. — The Merdeka Times

Sokong TMT media berani, benar & bebas di https://support.themerdekatimes.com/

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending