Connect with us

Terkini

Abai dan aniaya Bella: Keputusan kes Siti Bainun diketahui esok

Pengasas Rumah Bonda, Siti Bainun Ahd Razali, akan mengetahui nasibnya esok, sama ada dibebaskan atau didakwa atas dua pertuduhan iaitu mengabaikan dan mendera seorang gadis muda sindrom Down dikenali sebagai Bella.

Wartawan TMT

Published

on

Abai dan aniaya Bella: Keputusan kes Siti Bainun diketahui esok
Foto: Pengasas Rumah Bonda, Siti Bainun Ahd Razali.
  • Pengasas Rumah Bonda, Siti Bainun Ahd Razali, akan mengetahui nasibnya esok, sama ada dibebaskan atau didakwa atas dua pertuduhan iaitu mengabaikan dan mendera seorang gadis muda sindrom Down dikenali sebagai Bella.
  • Hakim Mahkamah Sesyen Izralizam Sanusi dijangka membacakan keputusan itu pada akhir kes pembelaan pada pukul 10 pagi.
  • Pada 9 Mac lalu, pihak pembelaan menutup kes selepas mengemukakan lapan saksi dengan Siti Bainun sebagai saksi pembelaan pertama memberi keterangan pada prosiding yang bermula 26 Januari lalu.
  • Siti Bainun, 31, sepatutnya memberi kenyataan membela diri pada 16 Januari lalu, namun prosiding digantung berikutan tiga peguamnya iaitu Nur’Aminahtul Mardiah Md Nor, Mohammad Farhan Maaruf dan Nur Ellena Mohamed Razif menarik diri daripada mewakilinya.

KUALA LUMPUR: Pengasas Rumah Bonda, Siti Bainun Ahd Razali, akan mengetahui nasibnya esok, sama ada dibebaskan atau didakwa atas dua pertuduhan iaitu mengabaikan dan mendera seorang gadis muda sindrom Down dikenali sebagai Bella.

Hakim Mahkamah Sesyen Izralizam Sanusi dijangka membacakan keputusan itu pada akhir kes pembelaan pada pukul 10 pagi.

Pada 9 Mac lalu, pihak pembelaan menutup kes selepas mengemukakan lapan saksi dengan Siti Bainun sebagai saksi pembelaan pertama memberi keterangan pada prosiding yang bermula 26 Januari lalu.

Saksi lain yang memberi keterangan ialah pensyarah bidang psikologi perkembangan kanak-kanak dan remaja berkeperluan khas, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Dr Abdul Rahman Ahmad Badayai, pengasas Pusat Intervensi Kanak-kanak (CIC) Sarjan Siti Nur Balqes Abdul Rahim dan Nor Aidil Farhab Johaizad.

Siti Bainun, 31, sepatutnya memberi kenyataan membela diri pada 16 Januari lalu, namun prosiding digantung berikutan tiga peguamnya iaitu Nur’Aminahtul Mardiah Md Nor, Mohammad Farhan Maaruf dan Nur Ellena Mohamed Razif menarik diri daripada mewakilinya.

Prosiding pembelaannya diteruskan keesokan harinya, namun dua pembelanya iaitu Nurul Hafidzah Hassan dan Asiah Abd Jalil turut membuat keputusan menarik diri daripada mewakili Siti Bainun sambil serentak menjadikan tertuduh tidak mempunyai peguam.

Januari lalu, Hakim Izralizam mengarahkan Siti Bainun memberi kenyataan membela diri walaupun wanita itu tidak diwakili peguam supaya tidak mengganggu perjalanan kes.

Advertisement

Bagaimanapun, pada 20 Februari lalu, Siti Bainun melantik semula Mohammad Farhan, yang mewakilinya semasa rundingan di peringkat pendakwaan.

Dakwaan menyatakan 22 saksi termasuk bekas penghuni Rumah Bonda iaitu Yasmin Nahar Mahmood; pakar psikiatri Dr Wan Asyikin Wan Azlan; Penolong pentadbir persatuan swasta Zurianty Sudin dan pakar bedah plastik Dr Salmi Mohamed Shukur yang memberi keterangan pada ceramah yang bermula pada 30 Mac 2022.

Pada 24 November 2022, mahkamah memerintahkan Siti Bainun membela diri terhadap dua pertuduhan itu selepas mendapati pihak pendakwaan berjaya membuktikan kes prima facie terhadapnya.

Siti Bainun didakwa mengabaikan dan mencabul seorang kanak-kanak perempuan sindrom Down berusia 13 tahun, menyebabkan dia mengalami kecederaan fizikal dan emosi di sebuah unit kondominium di Wangsa Maju antara Februari dan Jun 2021.

Pertuduhan mengikut Seksyen 31(1)(a) Akta Juvana 2001 yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 20 tahun atau denda RM50,000 atau kedua-duanya sekali, jika sabit kesalahan.

Pendakwaan dikawal oleh Ketua Pendakwa Raya Nor Azizah Mohamad, Zilfinaz Abbas, Zahida Zakaria, Fazeedah Faik dan Shakira Aliana Alias manakala pegawai Datuk Khairul Anwar Rahmat, Datuk Baljit Singh Sidhu, Datuk Ikbal Salam dan Mohd Radzi Yatiman dilantik oleh the Tunku Crown of Johor Tunku Ismail Sultan Ibrahim as observer observer.

Advertisement

Sumber: Bernama

Author

Terkini

Kerajaan jamin kenaikan cukai, cukai baharu tidak bebankan rakyat

Kerajaan memberi jaminan bahawa kenaikan cukai serta cukai-cukai baharu yang akan diperkenalkan tidak akan membebankan rakyat.

Wartawan TMT

Published

on

Kerajaan jamin kenaikan cukai, cukai baharu tidak bebankan rakyat
Foto: Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim.
  • Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata cukai itu tidak melibatkan beberapa perkhidmatan seperti makanan dan minuman, telekomunikasi dan logistik.
  • Beliau berkata, antara cukai baharu kerajaan ialah cukai keuntungan modal bagi pelupusan saham yang tidak tersenarai oleh syarikat tempatan berdasarkan keuntungan bersih dan ia akan berkuatkuasa 1 Mac 2024 pada kadar 10 peratus.
  • “Beberapa cukai baharu akan diperkenalkan dan skop perkhidmatan bercukai akan diperluas antaranya cukai perkhidmatan kepada lapan peratus berbanding enam peratus sekarang,” katanya ketika menyampaikan ucapan Belanjawan 2024 dalam pembentangan Rang Undang-Undang Perbekalan 2024.

KUALA LUMPUR – Kerajaan memberi jaminan bahawa kenaikan cukai serta cukai-cukai baharu yang akan diperkenalkan tidak akan membebankan rakyat.

Malah kata Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim, cukai tersebut tidak melibatkan beberapa perkhidmatan seperti makanan dan minuman, telekomunikasi dan logistik.

Beliau berkata, antara cukai baharu kerajaan ialah cukai keuntungan modal bagi pelupusan saham yang tidak tersenarai oleh syarikat tempatan berdasarkan keuntungan bersih dan ia akan berkuatkuasa pada 1 Mac 2024 pada kadar 10 peratus.

“Beberapa cukai baharu akan diperkenalkan dan skop perkhidmatan bercukai akan diperluas antaranya cukai perkhidmatan kepada lapan peratus berbanding enam peratus sekarang.

“Namun, ia tidak membebankan rakyat kerana kenaikan ini tidak melibatkan perkhidmatan seperti makan minum, telekomunikasi, parkir kereta dan logistik,” katanya di Dewan Negara hari ini.

Anwar berkata demikian ketika menyampaikan ucapan Belanjawan 2024 dalam pembentangan Rang Undang-Undang Perbekalan 2024.

Mengulas lanjut, Anwar berkata, kerajaan juga akan mengenakan cukai barangan bernilai tinggi pada kadar lima hingga 10 peratus ke atas barang nilai tinggi tertentu berdasarkan nilai ambang harga barangan. 

Advertisement

Sumber: Kosmo

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending