Connect with us

Terkini

PrEP buat ‘rasa selamat’ terus bermaksiat itu realiti – Pakar Perubatan

“Beri Pre-Exposure Prophylaxis (PrEP) agar RASA SELAMAT untuk teruskan buat maksiat itu bukan lagi sangkaan. Ianya realiti,” demikian kata Pakar Perubatan Keluarga, Dr Suhazeli Abdullah.

Hidayah Sani

Published

on

PrEP buat ‘rasa selamat’ terus bermaksiat itu realiti - Pakar Perubatan
Foto: Pakar Perubatan Keluarga, Dr Suhazeli Abdullah.
  • “Beri PrEP agar RASA SELAMAT untuk teruskan buat maksiat itu bukan lagi sangkaan. Ianya realiti,” kata Pakar Perubatan Keluarga, Dr Suhazeli Abdullah.
  • Apabila pengamal seks songsang diberi ubat PrEP mereka akan merasakan diri mereka selamat dari dijangkiti HIV dan semakin kerap melakukan aktiviti seks itu. 
  • “Lihatlah kajian-kajian dilakukan negara barat yang telah lama buat PrEP tersebut. Penurunan kes HIV tidaklah memberangsangkan dan dalam masa sama penggiat seks luar tabii dalam negara mereka semakin bertambah.”
  • “Sebagai seorang doktor Muslim, kita mesti berpegang kepada kod etika profesional doktor Muslim yang perlu menjaga kepentingan pesakit kita supaya tidak melakukan kerja-kerja maksiat.” 

KUALA LUMPUR – “Beri Pre-Exposure Prophylaxis (PrEP) agar RASA SELAMAT untuk teruskan buat maksiat itu bukan lagi sangkaan. Ianya realiti,” demikian kata Pakar Perubatan Keluarga, Dr Suhazeli Abdullah.

Katanya, apabila pengamal seks songsang diberi ubat PrEP mereka akan merasakan diri mereka selamat dari dijangkiti HIV dan semakin kerap melakukan aktiviti seks itu. 

“Kempen yang dipromosikan adalah lakukan seks bebas tanpa rasa ketakutan dijangkiti HIV. 

“Lihatlah kajian-kajian dilakukan negara barat yang telah lama buat PrEP tersebut. Penurunan kes HIV tidaklah memberangsangkan dan dalam masa sama penggiat seks luar tabii dalam negara mereka semakin bertambah,” katanya di Facebook.

Beliau berkata, realitinya seks songsang penyebab kepada penyakit itu serta pengamalnya mempunyai risiko lebih tinggi dijangkiti HIV berbanding orientasi seks pasangan yang setia dan heteroseksual.

“Kalau tidak bersangkaan pelaku seks itu galak buat seks songsang, maka tak perlu juga beri PrEP. Sebab PrEP tidak diperlukan kalau dia tidak menjalankan aktiviti orientasi seks songsang itu.

“Tugas doktor adalah membawa keluar pesakit itu daripada lembah tidak selamat kepada tebing yang selamat iaitu melalui tidak membenarkan dia melakukan perbuatan itu. 

“Ibarat pisau sudah berada di tangan pesakit, dia boleh terbunuh ataupun membunuh orang lain dengan menghunuskan pisau tersebut,” katanya mengulas ciapan seorang pengguna Twitter yang mendakwa dia menjalani hubungan jarak jauh bersama isterinya dan tewas mengawal nafsu hingga mengamalkan orientasi seks secara biseksual.

Mengulas perumpamaan di atas, Dr Suhazeli berkata sekalipun pisau itu bersarung, pesakit masih memegang pisau yang berisiko kerana kita tidak pasti sama ada dia boleh terbunuh akibat menikam diri sendiri ataupun membunuh orang lain.

Katanya, sekalipun ada yang berpandangan memberi pisau bersarung itu boleh menyelamatkan 99 peratus daripada membunuh atau terbunuh tapi belum tentu ia selamat.

Beliau berkata, menyekat terus daripada melakukan perbuatan yang boleh mendatangkan mudarat itu adalah hak seorang pengamal perubatan.

“Sebagai seorang doktor Muslim, kita mesti berpegang kepada kod etika profesional doktor Muslim yang perlu menjaga kepentingan pesakit kita supaya tidak melakukan kerja-kerja maksiat. 

“Perbuatan itu telah pun terbukti mempunyai risiko dijangkiti penyakit kelamin. 

“Walaupun terdapat bukti HIV boleh dicegah melalui pemberian kondom dan ubat antiviral, tetapi dengan terus membiarkan beliau melakukan aktiviti seks di luar tabii itu tidak dapat menghindari terjerumus dalam lembah risiko,” katanya.

Kementerian Kesihatan pada Disember lalu, dilaporkan bakal melakukan projek rintis berkenaan penggunaan ubat PrEP di beberapa hospital bagi menilai keberkesanan dan keselamatannya dalam mengurangkan risiko penularan jangkitan HIV.

Ubat PrEP secara percuma itu akan diberikan kepada golongan berisiko dijangkiti HIV, termasuk komuniti LGBT, di mana ia menimbulkan perdebatan dalam kalangan pengamal perubatan, terutama doktor Muslim. – The Merdeka Times

Sumber: Facebook Dr Suhazeli Abdullah

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

(VIDEO) Pengharmonian undang-undang syariah-sivil, apa langkah kerajaan boleh lakukan?

Malaysia dari segi ilmu dan substantif mempunyai bahan-bahan yang mencukupi untuk melaksanakan pengharmonian undang-undang syariah dan sivil di negara ini.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Pakar Perlembagaan, Profesor Datuk Dr Shamrahayu Abd Aziz.
  • Pakar Perlembagaan, Profesor Datuk Dr Shamrahayu Abd Aziz berkata semua agensi kerajaan perlu digerakkan untuk menjayakan usaha tersebut sebagaimana ia dinyatakan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini dalam Konvensyen Memartabatkan Perundangan dan Kehakiman Syariah Malaysia.
  • Ini kerana semua pihak yang terlibat dalam undang-undang itu akan terkesan, sekiranya penambahbaikan undang-undang dilakukan termasuk, pindaan Perlembagaan Persekutuan.
  • “…Usaha (pengharmonian undang-undang) yang berlangsung hampir 40 tahun ini perlu diselaraskan dan cara untuk melaksanakan pengharmonian ini, perlu disusun dengan rapi dan ini memerlukan usaha kerajaan yang berterusan dengan melantik mereka atau agensi yang bertanggungjawab dalam usaha pengharmonian ini.
  • “Kalau ini tidak dilakukan, kita akan bercakap tentang perkara sama walaupun pada 40 tahun akan datang,” katanya ketika ditemui The Merdeka Times di Putrajaya hari ini.
  • Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas tentang langkah atau strategi yang boleh dilakukan kerajaan, khususnya agensi agama, untuk menjayakan usaha pengharmonian undang-undang syariah dan sivil di negara ini .

KUALA LUMPUR — Malaysia dari segi ilmu dan substantif mempunyai bahan-bahan yang mencukupi untuk melaksanakan pengharmonian undang-undang syariah dan sivil di negara ini.

Pakar Perlembagaan, Profesor Datuk Dr Shamrahayu Abd Aziz berkata untuk itu semua agensi kerajaan perlu digerakkan untuk menjayakan usaha tersebut sebagaimana ia dinyatakan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini dalam Konvensyen Memartabatkan Perundangan dan Kehakiman Syariah Malaysia.

Shamrahayu berkata ini kerana semua pihak yang terlibat dalam undang-undang berkenaan akan terkesan sekiranya penambahbaikan undang-undang dilakukan termasuk, pindaan kepada Perlembagaan Persekutuan.

“Saya berpendapat bahawa seperti dinyatakan Yang Berhormat Perdana Menteri dalam ucapan perasmian beliau sekejap tadi bahawa pengharmonian undang-undang ini ataupun pelaksanaan keadilan dalam bidang undang-undang ini bukan sesuatu yang mudah.

“Jadi antara perkara saya sering bicarakan sebelum ini pun ialah bagaimana agensi-agensi kerajaan terutamanya perlu menyatupadukan gerak kerja mereka dan meletakkan agenda yang jelas tentang pengharmonian undang-undang.

“…Usaha (pengharmonian undang-undang) yang berlangsung hampir 40 tahun ini perlu diselaraskan dan cara untuk melaksanakan pengharmonian ini, perlu disusun dengan rapi dan ini memerlukan usaha kerajaan yang berterusan dengan melantik mereka atau agensi yang bertanggungjawab dalam usaha pengharmonian ini.

“Kalau ini tidak dilakukan, kita akan bercakap tentang perkara sama walaupun pada 40 tahun akan datang,” katanya ketika ditemui The Merdeka Times di Putrajaya hari ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas tentang langkah atau strategi yang boleh dilakukan kerajaan, khususnya agensi agama, untuk menjayakan usaha pengharmonian undang-undang syariah dan sivil di negara ini.

Ia susulan pembentangan pertama di Konvensyen Memartabatkan Perundangan dan Kehakiman Syariah Malaysia yang bertajuk, “Mendasari Pengharmonian Syariah-Sivil Ke Arah Pemartabatan Undang-Undang Syariah di Malaysia”, yang telah disampaikan Timbalan Ketua Bahagian, Bahagian Syariah dan Pengharmonian Undang-undang, Jabatan Peguam Negara, Ramzi Osman.

Mengulas lanjut, Shamrahayu berkata langkah lain yang penting dilaksanakan adalah memahamkan para hakim yang bertugas di mahkamah pada peringkat Persekutuan, bukan hanya hakim mahkamah syariah.

“Satu lagi yang saya fikir tidak disebut ialah untuk memperkasakan institusi-institusi atau personnel yang menyumbang kepada pelaksanaan perundangan di mahkamah syariah terutamanya mereka yang menguatkuasakan undang-undang iaitu pengawai penguatkuasa agama dari segi penyiasatannya dan pendakwaannya. 

“Dan saya fikir jika kedua jawatan ini, penguatkuasa dan pendakwaan ini tidak diperkasakan selaras mahkamah syariah maka ia juga tidak akan mendatangkan keharmonian sepatutnya atau yang terbaiknya dalam penguatkuasaan undang-undang syariah,” katanya.

Shamrahayu berkata pelaksanaan pengharmonian undang-undang syariah dan sivil di negara ini penting kerana ia adalah untuk mencapai keadilan dan supaya negara ini mempunyai identiti perundangannya sendiri.

“Pengharmonian (undang-undang syariah dan sivil) bermaksud untuk kita mencari sesuatu yang sama dan adil, sekarang ini terdapat perbezaan. 

“Contohnya suatu perkara itu dijenayahkan dalam perundangan syariah, tetapi tidak dijenayahkan dalam perundangan yang diamalkan di peringkat Persekutuan… Jadi untuk mencari kebaikan dalam sesuatu undang-undang itu, maka pengharmonian ini perlu dilakukan,” katanya. — The Merdeka Times

Sokong TMT media berani, benar & bebas di https://support.themerdekatimes.com/

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending