Connect with us

Terkini

PrEP buat ‘rasa selamat’ terus bermaksiat itu realiti – Pakar Perubatan

“Beri Pre-Exposure Prophylaxis (PrEP) agar RASA SELAMAT untuk teruskan buat maksiat itu bukan lagi sangkaan. Ianya realiti,” demikian kata Pakar Perubatan Keluarga, Dr Suhazeli Abdullah.

Hidayah Sani

Published

on

PrEP buat ‘rasa selamat’ terus bermaksiat itu realiti - Pakar Perubatan
Foto: Pakar Perubatan Keluarga, Dr Suhazeli Abdullah.
  • “Beri PrEP agar RASA SELAMAT untuk teruskan buat maksiat itu bukan lagi sangkaan. Ianya realiti,” kata Pakar Perubatan Keluarga, Dr Suhazeli Abdullah.
  • Apabila pengamal seks songsang diberi ubat PrEP mereka akan merasakan diri mereka selamat dari dijangkiti HIV dan semakin kerap melakukan aktiviti seks itu. 
  • “Lihatlah kajian-kajian dilakukan negara barat yang telah lama buat PrEP tersebut. Penurunan kes HIV tidaklah memberangsangkan dan dalam masa sama penggiat seks luar tabii dalam negara mereka semakin bertambah.”
  • “Sebagai seorang doktor Muslim, kita mesti berpegang kepada kod etika profesional doktor Muslim yang perlu menjaga kepentingan pesakit kita supaya tidak melakukan kerja-kerja maksiat.” 

KUALA LUMPUR – “Beri Pre-Exposure Prophylaxis (PrEP) agar RASA SELAMAT untuk teruskan buat maksiat itu bukan lagi sangkaan. Ianya realiti,” demikian kata Pakar Perubatan Keluarga, Dr Suhazeli Abdullah.

Katanya, apabila pengamal seks songsang diberi ubat PrEP mereka akan merasakan diri mereka selamat dari dijangkiti HIV dan semakin kerap melakukan aktiviti seks itu. 

“Kempen yang dipromosikan adalah lakukan seks bebas tanpa rasa ketakutan dijangkiti HIV. 

“Lihatlah kajian-kajian dilakukan negara barat yang telah lama buat PrEP tersebut. Penurunan kes HIV tidaklah memberangsangkan dan dalam masa sama penggiat seks luar tabii dalam negara mereka semakin bertambah,” katanya di Facebook.

Beliau berkata, realitinya seks songsang penyebab kepada penyakit itu serta pengamalnya mempunyai risiko lebih tinggi dijangkiti HIV berbanding orientasi seks pasangan yang setia dan heteroseksual.

“Kalau tidak bersangkaan pelaku seks itu galak buat seks songsang, maka tak perlu juga beri PrEP. Sebab PrEP tidak diperlukan kalau dia tidak menjalankan aktiviti orientasi seks songsang itu.

“Tugas doktor adalah membawa keluar pesakit itu daripada lembah tidak selamat kepada tebing yang selamat iaitu melalui tidak membenarkan dia melakukan perbuatan itu. 

Advertisement

“Ibarat pisau sudah berada di tangan pesakit, dia boleh terbunuh ataupun membunuh orang lain dengan menghunuskan pisau tersebut,” katanya mengulas ciapan seorang pengguna Twitter yang mendakwa dia menjalani hubungan jarak jauh bersama isterinya dan tewas mengawal nafsu hingga mengamalkan orientasi seks secara biseksual.

Mengulas perumpamaan di atas, Dr Suhazeli berkata sekalipun pisau itu bersarung, pesakit masih memegang pisau yang berisiko kerana kita tidak pasti sama ada dia boleh terbunuh akibat menikam diri sendiri ataupun membunuh orang lain.

Katanya, sekalipun ada yang berpandangan memberi pisau bersarung itu boleh menyelamatkan 99 peratus daripada membunuh atau terbunuh tapi belum tentu ia selamat.

Beliau berkata, menyekat terus daripada melakukan perbuatan yang boleh mendatangkan mudarat itu adalah hak seorang pengamal perubatan.

“Sebagai seorang doktor Muslim, kita mesti berpegang kepada kod etika profesional doktor Muslim yang perlu menjaga kepentingan pesakit kita supaya tidak melakukan kerja-kerja maksiat. 

“Perbuatan itu telah pun terbukti mempunyai risiko dijangkiti penyakit kelamin. 

Advertisement

“Walaupun terdapat bukti HIV boleh dicegah melalui pemberian kondom dan ubat antiviral, tetapi dengan terus membiarkan beliau melakukan aktiviti seks di luar tabii itu tidak dapat menghindari terjerumus dalam lembah risiko,” katanya.

Kementerian Kesihatan pada Disember lalu, dilaporkan bakal melakukan projek rintis berkenaan penggunaan ubat PrEP di beberapa hospital bagi menilai keberkesanan dan keselamatannya dalam mengurangkan risiko penularan jangkitan HIV.

Ubat PrEP secara percuma itu akan diberikan kepada golongan berisiko dijangkiti HIV, termasuk komuniti LGBT, di mana ia menimbulkan perdebatan dalam kalangan pengamal perubatan, terutama doktor Muslim. – The Merdeka Times

Sumber: Facebook Dr Suhazeli Abdullah

Author

Advertisement

Terkini

Lawyers for Liberty jangan putar belit isu penguasaan bahasa Melayu – Saifuddin

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail menasihati Lawyers for Liberty (LFL) supaya tidak memutar-belitkan isu penguasaan bahasa Melayu dalam proses pembaharuan pasport.

Wartawan TMT

Published

on

Lawyers for Liberty jangan putar belit isu penguasaan bahasa Melayu - Saifuddin
Foto: Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail (kiri) & Pengarah Lawyers for Liberty, Zaid Malek (kanan).
  • Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail menasihati Lawyers for Liberty (LFL) supaya tidak memutar-belitkan isu penguasaan bahasa Melayu dalam proses pembaharuan pasport.
  • Beliau berkata, Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) tidak pernah menolak sebarang permohonan direkodkan hanya kerana rakyat negara ini gagal menguasai bahasa kebangsaan itu.
  • “Saya tidak pernah sebut bahasa Melayu menjadi syarat untuk dapatkan pasport. Takkan fakta semudah itu saya naif sehingga tak tahu. Jadi LFL tidak perlu putar belit lebih.
  • “Hakikatnya tiada penolakan permohonan kerana bahasa, malah jumlah pasport yang kita keluarkan tahun ini adalah 2.3 juta,” katanya kepada pemberita selepas melancarkan Stesen Parol Daerah (SPD) Jabatan Penjara Malaysia dengan kerjasama Jabatan Sukarelawan Malaysia (Rela) di Kompleks Mini Kementerian Dalam Negeri (KDN) Daerah Muallim, dekat Slim River, di sini, hari ini.
  • Semalam, Pengarah LFL, Zaid Malek dilaporkan berkata menteri itu terkeliru mengenai syarat-syarat kewarganegaraan melalui penaturalisasian atau pendaftaran dengan syarat kewarganegaraan sebagai perkara undang-undang.

Tanjung Malim: Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail menasihati Lawyers for Liberty (LFL) supaya tidak memutar-belitkan isu penguasaan bahasa Melayu dalam proses pembaharuan pasport.

Beliau berkata, Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) tidak pernah menolak sebarang permohonan direkodkan hanya kerana rakyat negara ini gagal menguasai bahasa kebangsaan itu.

“Saya tidak pernah sebut bahasa Melayu menjadi syarat untuk dapatkan pasport. Takkan fakta semudah itu saya naif sehingga tak tahu. Jadi LFL tidak perlu putar belit lebih.

“Hakikatnya tiada penolakan permohonan kerana bahasa, malah jumlah pasport yang kita keluarkan tahun ini adalah 2.3 juta.

“Kalau ada penolakan contohnya mereka pemegang pasport negara melakukan kesalahan di luar seperti tinggal lebih masa, apabila membuat permohonan semula pasport sudah semestinya ada semakan dan mungkin berakhir dengan tidak lulus.

“Tetapi kerana bahasa Melayu…tiada,” katanya kepada pemberita selepas melancarkan Stesen Parol Daerah (SPD) Jabatan Penjara Malaysia dengan kerjasama Jabatan Sukarelawan Malaysia (Rela) di Kompleks Mini Kementerian Dalam Negeri (KDN) Daerah Muallim, dekat Slim River, di sini, hari ini.

Yang turut hadir, Komisioner Jeneral Penjara, Datuk Nordin Mohamad; Ketua Pengarah Rela, Datuk Yahya Sulaiman dan Ketua Polis Perak, Datuk Seri Mohd Yusri Hassan Basri.

Advertisement

Semalam, Pengarah LFL, Zaid Malek dilaporkan berkata menteri itu terkeliru mengenai syarat-syarat kewarganegaraan melalui penaturalisasian atau pendaftaran dengan syarat kewarganegaraan sebagai perkara undang-undang.

“Mengenakan syarat seperti itu adalah menyalahi undang-undang, keterlaluan dan akan menimbulkan kebimbangan di kalangan orang ramai,” kata Zaid seperti dilaporkan sebuah portal berita tempatan.

Mengulas lanjut, Saifuddin Nasution berkata, sebagai warganegara adalah menjadi kewajipan untuk menguasai bahasa Melayu selaras martabatnya sebagai bahasa rasmi seperti termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan.

“Perkara yang kita tekankan adalah setiap warganegara Malaysia apabila berurusan di kaunter kerajaan paling kurang boleh berbahasa Melayu.

“Baik LFL atau pihak lain, jangan putar belit sampai seolah-olah syarat permohonan adalah bahasa, padahal kita tak pernah ungkap.

“Saya anjurkan semua warganegara termasuk LFL utamakan dahulu bahasa Melayu,” katanya.

Advertisement

Terdahulu, seorang wanita mendakwa diherdik oleh pegawai imigresen di Pusat Transformasi Bandar (UTC), Johor gara-gara tidak tidak fasih berbahasa Melayu semasa memohon pembaharuan pasport anaknya.

Sumber : Harian Metro

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending