Connect with us

Terkini

KKD tidak kekang kebebasan media lapor berita – Fahmi

Kementerian Komunikasi dan Digital (KKD) tidak akan mengekang kebebasan pengamal media di negara ini untuk melaporkan berita.

Wartawan TMT

Published

on

KKD tidak kekang kebebasan media lapor berita – Fahmi
Foto: Menteri Komunikasi dan Digital (KKD), Fahmi Fadzil.
  • Kebebasan itu bagaimanapun harus dimanfaatkan berlandaskan pada syarat lesen dan undang-undang negara ini. – Menteri Komunikasi dan Digital,  Fahmi Fadzil
  • Beliau berkata perkara itu penting dipatuhi semua pengamal media bagi elakkan penyebaran fitnah dan maklumat tidak sahih.
  • “Peringatan kepada semua pengamal media, juga orang awam, kita (KKD) tidak kekang atau halang hak media untuk membuat sebarang laporan, hak media untuk menulis, tapi kekangannya yang pertama ialah dari segi syarat terkandung dalam lesen.
  • “Kedua adalah undang-undang sedia ada di negara ini yang perlu dipatuhi,” katanya kepada pemberita selepas melancarkan drama bersiri 26 episod bertajuk Cyber999 bagi siaran RTM, di Angkasapuri, semalami.

KUALA LUMPUR: Kementerian Komunikasi dan Digital (KKD) tidak akan mengekang kebebasan pengamal media di negara ini untuk melaporkan berita.

Menteri Komunikasi dan Digital, Fahmi Fadzil, berkata kebebasan itu bagaimanapun seharusnya dimanfaatkan berlandaskan kepada syarat lesen dan undang-undang negara ini.

Beliau berkata, perkara itu penting untuk dipatuhi semua pengamal media bagi mengelakkan penyebaran fitnah dan juga maklumat tidak sahih.

“Peringatan kepada semua pengamal media, juga orang awam, kita (KKD) tidak kekang atau halang hak media untuk membuat sebarang laporan, hak media untuk menulis, tapi kekangannya yang pertama ialah dari segi syarat terkandung dalam lesen.

“Kedua adalah undang-undang sedia ada di negara ini yang perlu dipatuhi,” katanya kepada pemberita selepas melancarkan drama bersiri 26 episod bertajuk Cyber999 bagi siaran RTM, di Angkasapuri, semalami.

Pada 21 Februari lalu, media melaporkan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) membuka kertas siasatan terhadap stesen televisyen Awesome TV kerana kegagalan mematuhi peraturan lesen susulan satu laporan berita yang disifatkan sebagai tidak benar.

Siasatan terhadap laporan berita yang mendakwa bilangan penjawat awam bakal dikurangkan itu dibuat mengikut Seksyen 206 Akta Komunikasi dan Multimedia (AKM) 1998, iaitu kegagalan mematuhi syarat lesen.

Mengenai situasi banjir yang melanda beberapa negeri ketika ini, Fahmi berkata, beliau telah mengarahkan SKMM supaya memastikan capaian internet yang baik di setiap pusat pemindahan sementara (PPS).

Katanya, pemantauan rapi juga dibuat bagi mengenal pasti mana-mana menara telekomunikasi yang terkesan akibat banjir untuk segera dibaik pulih.

“Kita perlu teliti dan segera kerana isu yang kita lihat ialah tempat yang mungkin sebelum ini tidak berlaku banjir, tetapi kali ini dinaiki air,” katanya.

Lima negeri dilanda banjir berikutan hujan berterusan ialah Johor, Pahang, Negeri Sembilan, Sabah dan Melaka. 

Sumber: BERNAMA

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

(VIDEO) Tindakan pembohong dan pencuri zionis tuntut Palestin adalah tindakan keluar agama Yahudi

Tindakan pembohong dan pencuri zionis menuntut Palestin sebagai tanah asal Yahudi dan menubuhkan negara Israel adalah tindakan meninggalkan agama Yahudi secara keseluruhannya.

A.R. Khan

Published

on

Foto: Aktivis dan Jurucakap Neturei Karta, Rabbi Yisroel Dovid Weiss.

KUALA LUMPUR – Tindakan pembohong dan pencuri zionis menuntut Palestin sebagai tanah asal Yahudi dan menubuhkan negara Israel adalah tindakan meninggalkan agama Yahudi secara keseluruhannya.

Aktivis dan Jurucakap Neturei Karta, Rabbi Yisroel Dovid Weiss berkata kumpulan zionis terbukti tidak menjaga ajaran agama Yahudi dan tidak layak dikaitkan dengan agama itu.

Neturei Karta adalah organisasi antarabangsa Yahudi Ortodoks anti-Zionis.

“Mereka pembohong! semudah itu, mereka adalah pencuri, mereka adalah pembohong, negara Israel dicipta oleh orang-orang yang meninggalkan agama Yahudi, meninggalkan ketuhanan, meninggalkan agama Yahudi secara keseluruhan, mereka secara terbuka tak menjaga (arahan agama), negara itu tak menjaga 10 Perintah (dalam agama Yahudi). 

“Saya selalu kongsi gambar masa mereka buat, masa mereka isytiharkan kemerdekaan kamu pun boleh nampak, orang Yahudi kena tutup kepala seperti saya, semua Yahudi lelaki perlu menutup kepala mereka.

“Kamu boleh lihat (mereka yang) duduk pada hari-hari bersejarah pengisytiharan kemerdekaan, kamu lihat sini David Ben Gurion, ini gambar Herzl, hampir kesemua mereka tidak menutup kepala mereka.

“Ia satu sandiwara, ia adalah gurauan (bahawa) mereka menubuhkan sebuah negara Yahudi, jadi secara mudahnya ia bukan negara Yahudi, ia satu negara nasionalis yang menggunakan agama sebagai topeng, untuk menyamar, untuk menakut-nakutkan orang supaya mereka tidak bersuara menentang mereka,” kata Yisroel kepada The Merdeka Times selepas Persidangan Coalition of Malaysian Non-Governmental Organisation: Free Palestine Colloquium di Perdana Leadership Foundation, Putrajaya, dekat sini hari ini.

Turut hadir bekas Menteri Luar, Tan Sri Rais Yatim; Bekas Penolong Setiausaha Agung PBB, Dr Hans-Christof von Sponeck; Calon Hadiah Keamanan Nobel 2024, Dr Maung Zarni; dan Pengerusi Boycott, Divestment and Sanctions (BDS) Malaysia, Prof Dr Mohd Nazari Ismail.

Yisroel turut menjelaskan alasan zionis untuk menduduki tanah suci itu kerana adanya arahan 3,000 tahun dulu sebenarnya sudah berakhir 2,000 tahun dahulu atas ketetapan orang-orang Yahudi diusir atas kesilapan dan dosa mereka.

“Jadi mereka (zionis) menggunakan fakta yang tuhan berikan (arahan kepada) orang Yahudi 3,000 tahun dulu supaya memasuki tanah suci, tetapi mereka sama sekali mengabaikan fakta bahawa 2000 tahun yang lalu, kita dihantar ke pengasingan dan kita dilarang sebagai orang Yahudi untuk mewujudkan negara Yahudi.

“Dan pastinya (memasuki Palestin) bukan dengan membunuh dan mencuri, dan pastinya – orang Islam dan orang Arab yang bersahabat dengan Yahudi yang mengambil Yahudi masuk sehingga kami mampu hidup, jadi kami harus menunjukkan rasa syukur kepada mereka ini.

“Apa sahaja yang mereka lakukan adalah bercanggah sama sekali dengan agama Yahudi. Dan itulah sebabnya kamu boleh dapati bahawa orang Yahudi telah berdemonstrasi selama 76 tahun di jalan-jalan Baitulmaqdis, mereka dipukul dengan kejam, ditangkap dan dibunuh dan tiada siapa yang bercakap tentang itu,” kata Yisroel.

Terdahulu di dalam ucapannya, Rabbi itu menjelaskan posisi orang Yahudi yang tidak sepatutnya menubuhkan sebuah negara dengan memetik pelbagai rujukan dalam kitab Torah (Old Testament).

Beliau berkata pengusiran warga Yahudi di tanah suci itu berlaku 2,000 tahun dahulu bukan atas dasar tiada kelengkapan senjata atau Amerika tidak memberikan sumbangan mereka, tetapi ia adalah disebabkan dosa-dosa mereka sendiri.

Yisroel menegaskan Yahudi yang jujur kepada agamanya mengungkapkan dalam doa upacara mereka bahawa “oleh kerana dosa, maka kami dalam pengusiran” dan pengusiran itu menyebabkan orang Yahudi tidak dibenarkan kembali ke tanah suci itu secara besar-besaran sebagai bangsa yang menguasainya dan perkara itu merupakan sumpah perjanjian antara mereka dengan tuhan. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending