Connect with us

Terkini

NUJM mahu tempoh sah laku kad media kekal dua tahun

Kesatuan Kebangsaan Wartawan Malaysia (NUJM) mahu kerajaan mengekalkan tempoh sah laku dua tahun bagi Kad Perakuan Media Jabatan Penerangan Malaysia (JaPen) sebagaimana sebelum ini.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar Sekadar Hiasan.
  • Kesatuan Kebangsaan Wartawan Malaysia (NUJM) juga berharap akan ada penjelasan berhubung prosedur operasi standard (SOP) yang bakal dilakukan Kementerian Komunikasi.
  • Setiausaha Agung NUJM, Teh Athira Mohd Yusuf berkata sepatutnya mana-mana agensi media diiktiraf kerajaan melalui pemberian kad media Jabatan Penerangan disaring sebelum sebarang kelulusan.
  • “Kami berharap penyelarasan SOP ini akan memberi akses lebih baik tidak kira sama ada media tradisional atau yang baharu bagi membolehkan pengamal media menjalankan tugasan masing-masing,” katanya dalam satu kenyataan pada Rabu dipetik MalaysiaGazette.
  • Media sebelum ini melaporkan JaPen mengeluarkan kad media dengan tempoh sah yang jauh lebih pendek untuk beberapa wartawan media dalam talian dari pelbagai agensi berita.

KUALA LUMPUR – Kesatuan Kebangsaan Wartawan Malaysia (NUJM) mahu kerajaan mengekalkan tempoh sah laku dua tahun bagi Kad Perakuan Media Jabatan Penerangan Malaysia (JaPen) sebagaimana sebelum ini.

NUJM juga berharap akan ada penjelasan berhubung prosedur operasi standard (SOP) yang bakal dilakukan Kementerian Komunikasi.

Setiausaha Agung NUJM, Teh Athira Mohd Yusuf berkata sepatutnya mana-mana agensi media diiktiraf kerajaan melalui pemberian kad media Jabatan Penerangan disaring sebelum sebarang kelulusan.

“Kad perakuan media yang dikeluarkan oleh kerajaan telah diiktiraf secara berkesan oleh pegawai kerajaan sebagai satu bentuk laluan untuk masuk ke acara rasmi.

“Walaupun NUJM telah diberi akses untuk sebahagian besar acara rasmi, tetapi ia tidak menjamin akses bagi individu lain yang membawa kad media yang dikeluarkan oleh Jabatan Penerangan (JaPen) yang sama.

“Kami berharap penyelarasan SOP ini akan memberi akses lebih baik tidak kira sama ada media tradisional atau yang baharu bagi membolehkan pengamal media menjalankan tugasan masing-masing,” katanya dalam satu kenyataan pada Rabu dipetik MalaysiaGazette.

Beliau berkata NUJM berpegang kepada etika kewartawanan yang wujud sejak pembentukannya pada 1962 berdasarkan Persekutuan Wartawan Antarabangsa (IFJ).

Terdahulu, media melaporkan JaPen mengeluarkan kad media dengan tempoh sah yang jauh lebih pendek untuk beberapa wartawan media dalam talian dari pelbagai agensi berita.

Beberapa wartawan dalam talian menerima kad media yang hanya mempunyai tempoh sah enam bulan, manakala yang lain diberikan kad dengan tempoh sah selama setahun.

Ini jauh lebih pendek berbanding tempoh sah dua tahun standard untuk kad media yang dikeluarkan kepada media tempatan dan bercanggah dengan dasar dinyatakan di laman web Jabatan Penerangan.

Sementara itu, JaPen memaklumkan pihaknya sedang menyelaras SOP kad perakuan media (KPM) JaPen, termasuk berkaitan tempoh sah laku kad berkenaan.

JaPen dalam kenyataan berkata walaupun proses penyelarasan itu akan mengambil sedikit masa, pengamal media masih boleh memperbaharui kad perakuan media mereka yang telah tamat tempoh. — The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

Kenyataan ekonomi terjejas akibat gerakan boikot tidak tepat — Pengerusi BDS Malaysia

Pengerusi Boycott Divestment Sanctions (BDS) Malaysia menyifatkan dakwaan mengatakan ekonomi akan terjejas berikutan gerakan boikot dijalankan ketika ini adalah tidak tepat.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Pengerusi Boycott Divestment Sanctions (BDS) Malaysia, Profesor Dr Mohd Nazari Ismail.
  • Pengerusi BDS Malaysia, Profesor Dr Mohd Nazari Ismail berkata kenyataan itu tidak tepat kerana mereka yang tidak membeli minuman dan makanan di kedai diboikot akan membuat perbelanjaan di kedai lain serta peluang pekerjaan juga akan bertambah di syarikat lain yang tidak terbabit secara langsung dengan Israel, atau ia mengutuk kezaliman Israel secara terbuka.
  • Mohd Nazari tidak menafikan dalam jangka pendek pekerja di syarikat diboikot akan terjejas susulan gerakan itu, namun ia hanya masalah bersifat sementara kerana dalam jangka panjang kelompok berkenaan boleh bekerja di syarikat pilihan baru pengguna yang akan berkembang.
  • Katanya, terdapat banyak restoran tempatan dimaklumkan kepada beliau sedang berkembang dan menjadi lebih maju, susulan boikot ke atas syarikat francais asing seperti McDonald’s dan Starbucks.
  • “Jika pengurusan syarikat terbabit ingin pastikan perniagaan mereka tidak diboikot dan nasib pekerja mereka tidak terjejas, senang sahaja… jangan ada apa-apa kaitan langsung dengan Israel,” katanya kepada The Merdeka Times di sini hari ini.
  • Beliau berkata demikian ketika mengulas ciapan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Nga Kor Ming di platform X pada Khamis yang menyatakan pekerja tempatan sedang menanggung sengsara akibat boikot dimainkan pihak tidak bertanggungjawab.

KUALA LUMPUR — Pengerusi Boycott Divestment Sanctions (BDS) Malaysia menyifatkan dakwaan mengatakan ekonomi akan terjejas berikutan gerakan boikot dijalankan ketika ini adalah tidak tepat.

Pengerusinya, Profesor Dr Mohd Nazari Ismail berkata ia tidak tepat kerana mereka yang tidak membeli minuman dan makanan di kedai diboikot akan membuat perbelanjaan di kedai lain.

Selain itu, peluang pekerjaan juga akan bertambah di syarikat lain yang tidak terbabit secara langsung dengan Israel, atau ia mengutuk kezaliman Israel secara terbuka.

“Bukan susah untuk kutuk kezaliman Israel. Saya pun hairan kenapa ada syarikat yang masih enggan lakukan benda yang baik ini.

“Jika mereka kutuk kezaliman Israel secara jelas dan terbuka, saya yakin pengguna akan pergi balik ke kedai mereka,” katanya kepada The Merdeka Times di sini hari ini.

Beliau berkata demikian ketika mengulas ciapan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Nga Kor Ming di platform X pada Khamis yang menyatakan pekerja tempatan sedang menanggung sengsara akibat boikot dimainkan pihak tidak bertanggungjawab.

Kor Ming yang juga Naib Pengerusi DAP turut memuat naik tangkap layar artikel berita Cina bertajuk, ‘Gelombang boikot menyebabkan pekerja KFC dipotong gaji, pendapatan bulanan pasangan RM600 untuk menyara 3 anak’.

Foto: Tangkap layar ciapan Nga Kor Ming.

Mengulas lanjut, Mohd Nazari tidak menafikan dalam jangka pendek pekerja di syarikat diboikot akan terjejas susulan gerakan itu, namun ia hanya masalah bersifat sementara kerana dalam jangka panjang kelompok berkenaan boleh bekerja di syarikat pilihan baru pengguna yang akan berkembang.

Malah, katanya terdapat banyak restoran tempatan dimaklumkan kepada beliau sedang berkembang dan menjadi lebih maju, susulan boikot ke atas syarikat francais asing seperti McDonald’s dan Starbucks.

“Jika pengurusan syarikat terbabit ingin pastikan perniagaan mereka tidak diboikot dan nasib pekerja mereka tidak terjejas, senang sahaja… jangan ada apa-apa kaitan langsung dengan Israel. 

“Keluar dari Israel. Atau keluarkan kenyataan mengutuk kezaliman Israel di Gaza,” kata pengerusi BDS Malaysia. — The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending