Connect with us

Terkini

Kaji semula dasar GEG ke atas vape – MSHR

The Malaysian Society for Harm Reduction (MSHR) memohon kerajaan mengkaji semula langkah melaksanakan dasar Penamat Generasi atau Generation End Game (GEG) ke atas vape.

Wartawan TMT

Published

on

Kaji semula dasar GEG ke atas vape - MSHR
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Kajian tempatan menunjukkan ramai pengguna vape, asalnya adalah perokok dan kejadian bukan perokok gunakan vape adalah sangat jarang berlaku. – Pengerusi MSHR dan Doktor Kesihatan Komuniti dan Pakar Ekonomi Kesihatan dari Fakulti Perubatan UKM, Profesor Dr Sharifa Ezat Wan Puteh
  • “Di samping itu, penyebab utama dirumuskan di dalam kajian itu ialah pengguna vape menggunakan vape dengan tujuan berhenti merokok (88 peratus) atau mengurangkan bilangan rokok yang dihisap (91 peratus).
  • Kerajaan disaran tubuhkan jawatankuasa bebas dipacu sains dan bukti-bukti bagi melakukan penyelidikan dan kajian mendalam ke atas produk vape.
  • “Adalah penting bahawa Kerajaan dinasihati oleh pakar kesihatan bebas dan membuat keputusan berdasarkan sains dan bukti-bukti. Walaupun vape mempunyai risiko kesihatan, kita tidak boleh mengabaikan bukti saintifik bahawa vape sekurang-kurangnya 95 peratus kurang berbahaya daripada merokok.

KUALA LUMPUR: The Malaysian Society for Harm Reduction (MSHR) memohon kerajaan mengkaji semula langkah melaksanakan dasar Penamat Generasi atau Generation End Game (GEG) ke atas vape.

Ini kerana ia sebenarnya berpotensi membantu kerajaan mengurangkan tabiat merokok di Malaysia.

Minggu lalu, Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim menegaskan sokongan kerajaan terhadap inisiatif GEG semasa pembentangan Belanjawan 2023 di Parlimen.

Pengerusi MSHR dan Doktor Kesihatan Komuniti dan Pakar Ekonomi Kesihatan dari Fakulti Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Profesor Dr Sharifa Ezat Wan Puteh, berkata semakin ramai perokok bertukar kepada vape dalam usaha berhenti merokok.

“Kajian tempatan telah menunjukkan ramai pengguna vape, asalnya adalah perokok dan kejadian bukan perokok menggunakan vape adalah sangat jarang berlaku.

“Di samping itu, penyebab utama dirumuskan di dalam kajian itu ialah pengguna vape menggunakan vape dengan tujuan berhenti merokok (88 peratus) atau mengurangkan bilangan rokok yang dihisap (91 peratus).

“Potensi vape boleh mengurangkan tabiat merokok adalah begitu besar di Malaysia dan tidak wajar diketepikan,” katanya dalam satu kenyataan.

Beliau menambah, dalam jangka masa panjang, ia akan mengurangkan bilangan perokok.

“Berdasarkan anggaran, kadar perokok di Malaysia akan berkurangan daripada 5.0 juta pada 2019 kepada 4.0 juta pada 2025 disebabkan pelbagai sebab termasuk penggunaan vape.

“Statistik ini adalah seiring dengan data dari beberapa negara yang melihat vape sebagai satu strategi mengurangkan risiko menghisap rokok, selain terapi gantian nikotin.

“Ini adalah fakta yang tidak boleh dinafikan dan berdasarkannya, MSHR percaya bahawa GEG boleh menjadi tidak produktif, kerana ia meletakkan vape sama berbahaya dengan rokok dan tembakau. Ini akan memberi mesej salah kepada perokok, yang akan keberatan untuk bertukar kepada vape,” katanya.

MSHR menyarankan supaya Kerajaan mengawal selia vape, memberikan latihan kepada vendor untuk bertukar kepada NRT (terapi gantian nikotin) dan vape jika perlu.

Kerajaan juga disaran menubuhkan jawatankuasa bebas yang dipacu oleh sains dan bukti-bukti bagi melakukan penyelidikan dan kajian mendalam ke atas produk vape.

“Adalah penting bahawa Kerajaan dinasihati oleh pakar kesihatan bebas dan membuat keputusan berdasarkan sains dan bukti-bukti. Walaupun vape mempunyai risiko kesihatan, kita tidak boleh mengabaikan bukti saintifik bahawa vape sekurang-kurangnya 95 peratus kurang berbahaya daripada merokok.

“Terdapat beberapa organisasi kesihatan awam terkemuka yang telah membuat anggaran tersebut dan disahkan oleh beberapa negara maju. Selain itu, vape juga diiktiraf sebagai alat yang berkesan untuk mengurangkan bahaya dan kadar merokok.

“Jika kita melihat penurunan kadar merokok di negara yang mempunyai kadar vaping yang lebih tinggi, ia akan menjadi lebih pantas apabila kadar vaping meningkat. Pada tahun 2013 sebagai contoh, Australia mempunyai kadar merokok yang lebih rendah daripada Amerika Syarikat (AS), United Kingdom (UK) dan New Zealand. Bagaimanapun, sebaik sahaja AS, UK dan New Zealand mengesahkan vape sebagai alat pengurangan bahaya, kadar merokok menurun dengan ketara di negara-negara ini berbanding hanya 0.3 peratus di Australia,” katanya.

MSHR juga menggesa kerajaan supaya segera memperkenalkan peraturan di bawah undang-undang sedia ada untuk mengawal produk vape.

Ini adalah untuk memastikan produk dikawal selia dan untuk mengelakkan penyalahgunaan dan penyalahgunaan produk serta menghalang akses oleh golongan bawah umur.

“Proses perundangan untuk rang undang-undang baharu akan mengambil masa yang panjang. Di samping itu, rang undang-undang tidak seharusnya dibentangkan tanpa perbincangan dan kajian terperinci mengenai cadangan langkah GEG yang dicadangkan oleh menteri terdahulu.

“Oleh itu, kami percaya kerajaan harus mengambil langkah segera untuk mengawal selia produk vape menggunakan undang-undang sedia ada bagi mempercepatkan peraturan mengenai produk demi melindungi pengguna daripada bahan terlarang dengan memperkenalkan piawaian pada produk serta melarang akses oleh golongan bawah umur,” tambahnya.

Sumber: Berita Harian

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

Perundangan baharu kawal selia penerbitan kalimah ‘Allah’ sedang disediakan – KDN

Kementerian Dalam Negeri (KDN) sedang menyediakan perundangan baharu bagi mengawal selia penerbitan yang mengandungi kalimah “Allah” selaras dengan dasar diputuskan Majlis Raja-Raja.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail.
  • Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail berkata penggubalan perundangan baharu itu memerlukan penelitian mendalam dari pelbagai aspek sensitif melibatkan keselamatan negara, ketenteraman awam dan keharmonian agama di Malaysia.
  • “Dalam hal ini, KDN perlu melalui proses-proses libat urus dan kerjasama bersama pihak-pihak ditetapkan termasuk pihak JAKIM, Pihak Berkuasa Negeri-negeri, Kerajaan Negeri-negeri dan AGC dalam menyediakan perundangan baharu yang berkenaan sebelum dibentangkan kepada Jemaah Menteri, Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam (MKI) dan Majlis Raja-Raja. 
  • “Tindakan dan proses ini sedang berjalan bagi mendapatkan satu keputusan yang dipersetujui,” katanya menerusi jawapan bertulis di Parlimen pada Isnin.
  • Beliau menjawab pertanyaan Ahli Parlimen Tumpat, Datuk Mumtaz Md Nawi yang meminta Menteri Dalam Negeri menyatakan mengapa Kerajaan belum mengumumkan status dan kesan penggunaan terkini mengenai empat kalimah suci orang Islam iaitu lafaz Allah, solat, Kaabah dan Baitullah sedangkan kes melibatkan nama Allah kian meningkat.

KUALA LUMPUR — Kementerian Dalam Negeri (KDN) sedang menyediakan perundangan baharu bagi mengawal selia penerbitan yang mengandungi kalimah “Allah” selaras dengan dasar diputuskan Majlis Raja-Raja.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail berkata penggubalan perundangan baharu itu memerlukan penelitian mendalam dari pelbagai aspek sensitif melibatkan keselamatan negara, ketenteraman awam dan keharmonian agama di Malaysia.

“Dalam hal ini, KDN perlu melalui proses-proses libat urus dan kerjasama bersama pihak-pihak ditetapkan termasuk pihak Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), Pihak Berkuasa Negeri-negeri, Kerajaan Negeri-negeri dan Jabatan Peguam Negara (AGC) dalam menyediakan perundangan baharu yang berkenaan sebelum dibentangkan kepada Jemaah Menteri, Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam (MKI) dan Majlis Raja-Raja. 

“Tindakan dan proses ini sedang berjalan bagi mendapatkan satu keputusan yang dipersetujui,” katanya menerusi jawapan bertulis di Parlimen pada Isnin.

Beliau menjawab pertanyaan Ahli Parlimen Tumpat, Datuk Mumtaz Md Nawi yang meminta Menteri Dalam Negeri menyatakan mengapa Kerajaan belum mengumumkan status dan kesan penggunaan terkini mengenai empat kalimah suci orang Islam iaitu lafaz Allah, solat, Kaabah dan Baitullah sedangkan kes melibatkan nama Allah kian meningkat.

Pada 23 Oktober 2023,  media melaporkan garis panduan baharu mengenai Arahan Pentadbiran KDN berkaitan penggunaan kalimah Allah akan diteliti dan diputuskan pada mesyuarat Majlis Raja-Raja pada minggu terbabit.

Saifuddin dilaporkan mengatakan cadangan garis panduan itu sudah dikemukakan kepada MKI selepas selesai lima sesi libat urus diadakan sebelum ini.

Katanya, KDN akan mengambil panduan hasil mesyuarat Majlis Raja-Raja itu untuk mengadakan garis panduan baharu bagi isu penggunaan kalimah Allah.

KDN sebelum ini mengadakan sesi libat urus dengan pelbagai pihak, termasuk AGC, Pejabat Ketua Pendaftar Mahkamah Persekutuan Malaysia, Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia, JAKIM, Majlis Profesor Malaysia dan Persatuan-persatuan Peguam Muslim Syarie Malaysia.

Ia susulan KDN dan kerajaan Malaysia pada 15 Mei 2023 dilaporkan menarik balik rayuan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi yang memutuskan penganut agama Kristian boleh menggunakan kalimah ‘Allah’ dan tiga perkataan Arab yang lain dalam penerbitan bahan agama mereka bagi tujuan pembelajaran.

Keputusan Mahkamah Tinggi itu dibuat pada 10 Mac 2021 selepas membenarkan permohonan semakan kehakiman seorang wanita beragama Kristian, Jill Ireland Lawrence Bill yang memohon perisytiharan mengenai hak perlembagaannya berhubung penggunaan kalimah Allah dalam penerbitan agama berkenaan. 

Memetik BERNAMA, Jill Ireland dilaporkan memohon semakan kehakiman pada 20 Ogos 2008 supaya dikembalikan lapan cakera padat (CD) dengan tajuk mengandungi kalimah ‘Allah’ yang dirampas daripadanya pada 11 Mei 2008 dan perisytiharan mengenai hak perlembagaannya berhubung penggunaan kalimah itu dalam penerbitan Kristian.

Mahkamah pada 2014 memerintahkan CD itu dipulangkan dan setelah melalui beberapa proses, memutuskan arahan KDN pada 1986 untuk tidak membenarkan penggunaan empat perkataan itu menyalahi undang-undang dan tidak rasional. — The Merdeka Times

Sokong TMT media berani, benar & bebas di https://support.themerdekatimes.com/

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending