Connect with us

Antarabangsa

Saya penganut Hindu tapi saya menentang Hindutva – Bekas Ketua Menteri Karnataka

Bekas Ketua Menteri Karnataka dan Ketua Pembangkang di Perhimpunan Karnataka, Siddaramiah mencetuskan kontroversi dengan kenyataannya bahawa beliau bukan anti-Hindu tetapi anti-Hindutva pada Isnin. 

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Siddaramiah.
  • Bekas Ketua Menteri Karnataka dan Ketua Pembangkang di Perhimpunan Karnataka, Siddaramiah berkata Hindutva merujuk kepada perkara bersifat keganasan, pembunuhan dan diskriminasi.
  • Fahaman pelampau Hindu itu juga bertentangan dengan Perlembagaan India.
  • Menurutnya, Hindutva dan Manuvad menyokong pembunuhan, keganasan dan diskriminasi.

Bengaluru – Bekas Ketua Menteri Karnataka dan Ketua Pembangkang di Perhimpunan Karnataka, Siddaramiah mencetuskan kontroversi dengan kenyataannya bahawa beliau bukan anti-Hindu tetapi anti-Hindutva pada Isnin. 

Menurutnya, fahaman Hindutva adalah merujuk kepada perkara bersifat keganasan, pembunuhan dan diskriminasi.

“Hindutva bertentangan dengan Perlembagaan (India). Hindutva dan Hindu Dharma berbeza. Saya tidak menentang agama Hindu. Saya seorang Hindu tetapi menentang Manuvad dan Hindutva.

“Tiada agama yang menyokong pembunuhan dan keganasan tetapi Hindutva dan Manuvad menyokong pembunuhan, keganasan dan diskriminasi,” katanya dipetik Sahil Online.

Pada 8 Januari lalu, beliau menegaskan dirinya seorang Hindu, namun menentang Hindutva. 

Pada majlis sama, beliau juga berkata tidak pernah menentang Kuil Ram di Ayodhya tetapi menentang menggunakannya untuk kepentingan politik.

Sumber: Sahil Online

 

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Remaja ketagih vape rebah, berubah ‘biru’ dan hampir mati

Seorang bapa memberi amaran kepada ibu bapa lain tentang bahaya vape yang mengancam nyawa anak perempuan remajanya yang tiba-tiba rebah dan bertukar ‘biru’ ketika di rumah rakannya.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Kyla Blight yang menghisap vape menyamai tindakan menghisap 400 batang rokok seminggu.
  • Seorang bapa memberi amaran kepada ibu bapa lain tentang bahaya vape yang mengancam nyawa anak perempuan remajanya yang tiba-tiba rebah dan bertukar ‘biru’ ketika di rumah rakannya.
  • Daily Mail melaporkan paru-paru remaja itu ‘pecah’ disebabkan rutinnya menghisap vape yang menyamai tindakan menghisap 400 batang rokok seminggu.
  • Pada awal pagi 11 Mei, Mark Blight yang menetap di Egremont, Cumbria, England, membawa anaknya, Kyla Blight, 17, ke hospital selepas menerima panggilan telefon memberitahu anaknya rebah dan berubah ‘biru’ ketika bermalam di rumah rakannya.
  • Selepas jantungnya hampir berhenti berdegup, remaja berusia 17 tahun itu menjalani pembedahan selama lima setengah jam untuk membuang sebahagian paru-parunya.
  • Pakar perubatan menemui lepuh udara kecil dikenali sebagai  pulmonary bleb, berkembang di bahagian atas paru-parunya. Vape berlebihan dipercayai menjadi penyebab lepuh ini pecah dan paru-parunya gagal berfungsi.

Seorang bapa memberi amaran kepada ibu bapa lain tentang bahaya vape yang mengancam nyawa anak perempuan remajanya yang tiba-tiba rebah dan bertukar ‘biru’ ketika di rumah rakannya.

Daily Mail melaporkan paru-paru remaja itu ‘pecah’ disebabkan rutinnya menghisap vape yang menyamai tindakan menghisap 400 batang rokok seminggu.

Pada awal pagi 11 Mei, Mark Blight yang menetap di Egremont, Cumbria, England, membawa anaknya, Kyla Blight, 17, ke hospital selepas menerima panggilan telefon memberitahu anaknya rebah dan berubah ‘biru’ ketika bermalam di rumah rakannya.

Selepas jantungnya hampir berhenti berdegup, remaja berusia 17 tahun itu menjalani pembedahan selama lima setengah jam untuk membuang sebahagian paru-parunya.

Pakar perubatan menemui lepuh udara kecil dikenali sebagai  pulmonary bleb yang berkembang di bahagian atas paru-parunya. 

Vape berlebihan dipercayai menjadi penyebab lepuh itu pecah dan paru-parunya gagal berfungsi.

Kyla yang mula menghisap vape pada usia 15 tahun percaya tabiat itu ‘tidak berbahaya’ dan melakukan 4,000 sedutan vape seminggu menyamai nikotin 400 batang rokok.

Selepas pembedahan, Kyla menghabiskan dua minggu di hospital sebelum dibenarkan pulang ke rumah sepenuhnya.

“Saya bercakap dengan pakar bedah dan dia menyebut tentang lepuh yang boleh terbentuk pada paru-paru. 

“Mereka fikir bahawa vape pakai buanglah yang memecahkan lepuh ini dan menusuk lubang pada paru-paru anda.

“Nampaknya ia perkara yang diketahui sekarang. Dia telah melakukan banyak operasi seperti ini,” kata Blight.

Walaupun vape secara meluas dilihat lebih selamat daripada merokok, kesan jangka panjang vape masih kekal misteri.

Doktor menyatakan kebimbangan adanya gelombang penyakit paru-paru, masalah pergigian dan kanser dalam beberapa dekad yang akan datang pada mereka yang memulakan tabiat itu.

Tahun lalu, pakar pediatrik terkemuka memberi amaran bahawa kanak-kanak dimasukkan ke hospital dengan kesukaran bernafas akibat vape, di tengah-tengah wabak vape golongan belia pada tahap ‘mengganggu.’ – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending