Connect with us

Terkini

MASAC gesa peruntukan khas kaji undang-undang vape

Majlis Penyalahgunaan Bahan Malaysia (MASAC) menggesa kerajaan memberi peruntukan khas dalam Bajet 2023 bagi kajian lanjut ke arah mewujudkan undang-undang khas berhubung penjualan vape yang diluluskan di pasaran.

Wartawan TMT

Published

on

MASAC gesa peruntukan khas kaji undang-undang vape
Foto: Majlis Penyalahgunaan Bahan Malaysia (MASAC).
  • MASAC menggesa kerajaan memberi peruntukan khas dalam Bajet 2023 bagi kajian lanjut ke arah mewujudkan undang-undang khas berhubung penjualan vape.
  • Kewujudan pelbagai jenama alat itu yang tidak melalui proses kelulusan menyebabkan ada bahan terlarang seperti dadah di dalamnya – Presiden MASAC, Ahmad Lutfi Abdul Latiff.
  • “Usaha mewujudkan perundangan khas (dengan) hanya menjual vape berdaftar mampu mengawal penggunaan bahan terlarang,” katanya.
  • Berharap kerajaan dapat menyalurkan lebih banyak dana kepada NGO dalam usaha meningkatkan lagi pengurusan mengenai perihal penagihan dadah. 

SHAH ALAM – Majlis Penyalahgunaan Bahan Malaysia (MASAC) menggesa kerajaan memberi peruntukan khas dalam Bajet 2023 bagi kajian lanjut ke arah mewujudkan undang-undang khas berhubung penjualan vape yang diluluskan di pasaran.

Presidennya, Ahmad Lutfi Abdul Latiff berkata, kewujudan pelbagai jenama alat itu yang tidak melalui proses kelulusan menyebabkan ada bahan terlarang seperti dadah di dalamnya.

Jelas beliau, ia mengakibatkan ramai penagih mula beralih ke penggunaan vape dengan jenis dadah yang lebih berbahaya.

“Usaha mewujudkan perundangan khas (dengan) hanya menjual vape berdaftar mampu mengawal penggunaan bahan terlarang terutamanya kepada pengguna remaja dan seterusnya meningkatkan hasil pendapatan kerajaan daripada cukai vape.

“Ia sebagai usaha mewujudkan masyarakat Malaysia yang lebih sihat dan selamat daripada kesan negatif penyalahgunaan bahan terlarang,” katanya dalam satu kenyataan pada Rabu.

Ahmad Lutfi turut berharap kerajaan dapat menyalurkan lebih banyak dana kepada pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dalam usaha meningkatkan lagi pengurusan mengenai perihal penagihan dadah melalui partisipasi lebih besar.

“MASAC turut mempelawa mana-mana NGO yang berminat untuk bersama sebagai ahli gabungan.

“Pengalaman Majlis Tertinggi dan Majlis Eksekutif MASAC yang terdiri daripada pelbagai golongan profesional turut bersedia menjadi rakan strategik kerajaan dalam merangka dasar pengurusan pusat-pusat pemulihan swasta bagi penagih atau keluarga yang mendaftar secara sendiri,” ujarnya.

Sumber: Sinar Harian

 

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

Ridhuan Tee persoal NGO Islam hanya membisu ketika Firdaus Wong ‘diserang’

Timbalan Presiden Muafakat Nasional (MN), Prof Dr Mohd Ridhuan Tee Abdullah mempersoalkan tindakan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Islam, termasuk berkaitan mualaf, yang dilihat hanya ‘diam’ ketika pendakwah bebas, Firdaus Wong Wai Hung ‘diserang’ atas kenyataannya tentang anak bukan Islam bawah umur boleh memeluk Islam.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Timbalan Presiden Muafakat Nasional (MN), Prof Dr Mohd Ridhuan Tee Abdullah.
  • Timbalan Presiden Muafakat Nasional (MN), Prof Dr Mohd Ridhuan Tee Abdullah mempersoalkan tindakan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Islam, termasuk berkaitan mualaf, yang dilihat hanya ‘diam’ ketika pendakwah bebas, Firdaus Wong Wai Hung ‘diserang’ atas kenyataannya tentang anak bukan Islam bawah umur boleh memeluk Islam.
  • Tindakan NGO Islam yang tidak tampil membela Firdaus Wong memperlihatkan seolah-olah kenyataan pendakwah bebas itu salah, tidak betul atau bertentangan dengan Islam.
  • “Persoalan saya, sampai bila kita harus begini? Sampai bila mahu berdiam diri? Ini bumi siapa? Menyokong perjuangan hanya dari hati, mulut? Mulut, tangan kaki, letak mana? Takkan semua nak diam? Nak cerita pasal kesucian Islam, kena minta kebenaran?
  • “Sebenarnya, itulah yang saya hadapi selama ini. Sangat keseorangan. Mempertahankan kemuliaan Islam, tetapi orang pandang sebelah mata. Cari makan. Ada aku kisah?,” katanya menerusi hantaran di Facebook di sini hari ini.
  • Mengulas isu pendaftaran mualaf, Ridhuan Tee berkata ia adalah prosedur dan boleh dilakukan kemudian apabila individu tersebut sudah cukup usia, namun keinginan atau niat individu itu mahu memeluk Islam mesti ditunaikan terlebih dahulu meskipun masih di bawah umur atau masih di bawah jagaan ibu bapa.

KUALA LUMPUR — Timbalan Presiden Muafakat Nasional (MN), Prof Dr Mohd Ridhuan Tee Abdullah mempersoalkan tindakan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Islam, termasuk berkaitan mualaf, yang dilihat hanya ‘diam’ ketika pendakwah bebas, Firdaus Wong Wai Hung ‘diserang’ atas kenyataannya tentang anak bukan Islam bawah umur boleh memeluk Islam.

Ridhuan Tee berkata tindakan NGO Islam yang tidak tampil membela Firdaus Wong memperlihatkan seolah-olah kenyataan pendakwah bebas itu salah, tidak betul atau bertentangan dengan Islam.

“Beliau nampak begitu keseorangannya. Kita hanya melihat dan menyokong dalam hati sahaja.  Golongan asatizah pun senyap, NGO-NGO Islam senyap. Bila berjumpa atau terserempak, baharulah berkata, “berani sungguh kamu, dan bagus sungguh kamu”. 

“Persoalan saya, sampai bila kita harus begini? Sampai bila mahu berdiam diri? Ini bumi siapa? Menyokong perjuangan hanya dari hati, mulut? Mulut, tangan kaki, letak mana? Takkan semua nak diam? Nak cerita pasal kesucian Islam, kena minta kebenaran?

“Sebenarnya, itulah yang saya hadapi selama ini. Sangat keseorangan. Mempertahankan kemuliaan Islam, tetapi orang pandang sebelah mata. Cari makan. Ada aku kisah?,” katanya menerusi hantaran di Facebook di sini hari ini.

Sebelum ini, beberapa pihak bukan Islam, termasuk Majlis Perundingan Agama Buddha, Kristian, Hindu, Sikh dan Taoisme Malaysia (MCCBCHST) menggesa kerajaan bertindak terhadap pempengaruh dan pendakwah bebas itu.

Ini susulan tindakan Firdaus Wong memuat naik video di TikTok yang memaparkan beliau menjawab pertanyaan seorang penulis, Adnin Roslan tentang cara menangani permintaan remaja bawah umur yang bukan beragama Islam ingin memeluk Islam.

Firdaus Wong antaranya menjelaskan dari sudut Islam tiada masalah untuk individu tersebut ingin memeluk agama Islam tidak kira berapa umurnya kerana beliau boleh diislamkan. 

Mengulas isu pendaftaran mualaf, Ridhuan Tee berkata ia adalah prosedur dan boleh dilakukan kemudian apabila individu tersebut sudah cukup usia, namun keinginan atau niat individu itu mahu memeluk Islam mesti ditunaikan terlebih dahulu meskipun masih di bawah umur atau masih di bawah jagaan ibu bapa.

Beliau mempersoalkan dalam Islam siapa yang boleh menahan atau mahu menahan sekiranya ada individu, termasuk kanak-kanak bawah umur atau pelajar sekolah rendah mahupun menengah yang ingin memeluk Islam.

Katanya, hanya undang-undang Malaysia atau perlembagaan sahaja tidak membenarkan kelompok bawah umur memeluk Islam tanpa kebenaran ibu bapa melainkan mereka sudah mencapai umur 18 tahun dan ke atas.

“Proses pengIslaman tidak perlu kepada pendaftaran. Syahadahkan dia dahulu. Takkan strategi sebegini pun kita takut. Ini bumi siapa asal usulnya? Agama Islam berada dalam kedudukan di mana mengikut perlembagaan Persekutuan? 

“Apakah selepas ini kita menjadi tidak berani untuk berdakwah kepada pelajar bukan Islam di bawah umur? 

“Orang Kristian atau misionari Kristian relaks sahaja berdakwah kepada pelajar bawah umur, boleh pula. 

“Bila kena pada kita, berkaitan dengan Islam, semua tidak boleh, termasuk berdakwah kepada mereka di bawah umur,” katanya. — The Merdeka Times

Sokong TMT media berani, benar & bebas di https://support.themerdekatimes.com/

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending