Connect with us

Antarabangsa

Lelaki gay cabar dasar sekat lelaki gay dan biseksual menderma sperma

Seorang lelaki gay mencabar dasar yang menyekat lelaki gay dan biseksual daripada menderma kepada bank sperma di negara itu.

Wartawan TMT

Published

on

Lelaki gay cabar dasar sekat lelaki gay dan biseksual menderma sperma
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Seorang lelaki gay membawa Kerajaan Kanada ke mahkamah untuk mencabar dasar dari sudut perlembagaan yang menyekat lelaki gay dan biseksual daripada menderma kepada bank sperma di negara itu.
  • Health Canada melarang lelaki gay dan biseksual daripada menderma sperma kepada bank sperma melainkan mereka berpantang selama tiga bulan atau menderma kepada seseorang yang mereka kenali.
  • Di bawah Peraturan Keselamatan Sperma dan Ovum, bank sperma yang beroperasi di Kanada mesti menganggap bakal penderma dari golongan ini sebagai tidak sesuai, walaupun semua penderma tertakluk kepada pemeriksaan, ujian dan kuarantin enam bulan sebelum ia boleh digunakan.
  • Dasar demikian menyebabkan lelaki gay itu membuat tuntutan mahkamah kerana merasakan dirinya seperti “warganegara kelas kedua” dan didiskriminasi.

Seorang lelaki gay membawa Kerajaan Kanada ke mahkamah untuk mencabar dasar dari sudut perlembagaan yang menyekat lelaki gay dan biseksual daripada menderma kepada bank sperma di negara itu, demikian lapor CTV News.

“[Ia] seperti anda tidak diingini kerana ke’gay’an anda sebagai penderma … Rasanya seperti peraturan sewenang-wenangnya,” kata Aziz M (bukan nama sebenar), lelaki yang mendesak peraturan itu diubah.

Health Canada melarang lelaki gay dan biseksual daripada menderma sperma kepada bank sperma melainkan mereka berpantang selama tiga bulan atau menderma kepada seseorang yang mereka kenali.

Di bawah Peraturan Keselamatan Sperma dan Ovum, bank sperma yang beroperasi di Kanada mesti menganggap bakal penderma dari golongan itu sebagai tidak sesuai, walaupun semua penderma tertakluk kepada pemeriksaan, ujian dan kuarantin enam bulan sebelum ia boleh digunakan.

Dasar demikian menyebabkan lelaki gay itu membuat tuntutan mahkamah kerana merasakan dirinya seperti “warganegara kelas kedua” dan didiskriminasi.

Aziz dan peguamnya mencabar arahan itu—yang difailkan kepada Mahkamah Tinggi Ontario pada Januari lalu —atas dasar ia melanggar hak kesaksamaan dalam Piagam Hak dan Kebebasan.

Kes itu bertujuan untuk membatalkan peruntukan dalam polisi yang khusus terpakai kepada lelaki yang melakukan hubungan seks dengan lelaki, menurut permohonan yang memulakan litigasi.

Pemfailan itu mendakwa dasar semasa “mengekalkan sikap stereotaip dan prasangka terhadap lelaki gay dan biseksual, termasuk andaian palsu tentang kesihatan mereka, amalan seksual mereka dan kelayakan mereka untuk mengambil bahagian dalam konsepsi anak.”

Walaupun arahan itu tidak menyebut transgender atau penderma bukan binari, dasar ini juga terpakai kepada individu yang mungkin tidak mengenal pasti sebagai lelaki tetapi akan dikategorikan sebagai lelaki di bawah arahan tersebut.

Penasihat perhubungan media kanan Health Canada, Tammy Jarbeau, memberitahu CTV News bahawa sekatan itu bertujuan mengurangkan risiko kepada kesihatan dan keselamatan manusia, selain kriteria pemeriksaan penderma sperma semasa dimaklumkan oleh saintifik dan data epidemiologi yang tersedia serta mengikuti piawaian kebangsaan.

Sumber : CTV NEWS

 

 

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Tentera Mesir dan Israel bertempur di sempadan Rafah

Tentera Mesir dan rejim Israel dilaporkan bertempur di sempadan Rafah pada Isnin dengan askar Mesir yang ditempatkan di bandar Rafah, Palestin, dilapor melepaskan tembakan ke arah tentera-tentera Israel.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Tentera Mesir dan rejim Israel dilaporkan bertempur di sempadan Rafah pada Isnin dengan askar Mesir yang ditempatkan di bandar Rafah, Palestin, dilapor melepaskan tembakan ke arah tentera-tentera Israel.
  • Berita yang belum disahkan memberitahu sekurang-kurangnya tujuh orang Israel cedera, dan seorang askar Mesir terbunuh, di tengah-tengah ketegangan meningkat di antara Mesir dan Israel.
  • Sumber keselamatan memberitahu The New Arab bahawa tentera Mesir, susulan insiden itu meningkatkan kawalan keselamatan di dalam dan sekitar lintasan sempadan di wilayah Sinai Utara Mesir, yang dirampas Israel awal bulan ini.

Tentera Mesir dan rejim Israel dilaporkan bertempur di sempadan Rafah pada Isnin dengan askar Mesir yang ditempatkan di bandar Rafah, Palestin, dilapor melepaskan tembakan ke arah tentera-tentera Israel.

Berita belum disahkan memberitahu sekurang-kurangnya tujuh tentera Israel cedera dan seorang askar Mesir terbunuh di tengah-tengah ketegangan meningkat di antara Mesir dan Israel.

Sumber keselamatan memberitahu The New Arab bahawa tentera Mesir, susulan insiden itu meningkatkan kawalan keselamatan di dalam dan sekitar lintasan sempadan di wilayah Sinai Utara Mesir, yang dirampas Israel awal bulan ini. 

Sumber peringkat tinggi itu, yang bercakap dengan TNA dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan kerana tidak diberi kuasa memberi taklimat kepada media, tidak menjelaskan lebih lanjut tetapi berkata “askar Israel membalas tembakan dan kemudian melepaskan tembakan amaran sebelum melarikan diri dari tempat kejadian.”

Tiada butiran lanjut tersedia serta-merta pada masa penerbitan, tetapi laporan yang tidak disahkan mengatakan tentera Israel dilaporkan berundur dari sempadan Palestin di sempadan Rafah.

Sementara itu, tentera Mesir tidak mengesahkan atau menafikan kejadian itu secara rasmi.

Walaupun secara teknikalnya keamanan dengan Israel wujud sejak 1970-an, warga Mesir bertelagah dengan rejim zionis secara berturut-turut mengenai normalisasi.

Secara diplomatik dan komersial, Kaherah menganggap Israel sebagai sebuah negara mempunyai hubungan kukuh di beberapa kawasan tetapi ketegangan semakin memuncak selepas Israel melancarkan perangnya ke atas Gaza Oktober lalu. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending