Connect with us

Terkini

Benarkan pengeluaran KWSP secara bersasar – Pemuda UMNO

Pemuda UMNO meminta kerajaan membenarkan pengeluaran wang Kumpulan Simpanan Wang Pekerja (KWSP) secara bersasar bagi membantu mengurangkan beban kewangan rakyat.

Wartawan TMT

Published

on

Benarkan pengeluaran KWSP secara bersasar – Pemuda UMNO
Foto: Ketua Pemuda UMNO, Datuk Dr. Asyraf Wajdi Dusuki
  • Permintaan itu disampaikan kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim malam tadi. – Ketua UMNO, Datuk Dr. Asyraf Wajdi Dusuki
  • Tegasnya, beliau akan terus mengetengahkan perkara itu walau ada pihak sinis, memerli dan mempertikaikan perjuangannya untuk pengeluaran KWSP buat kali terakhir.
  • “Namun kali ini, pandangan peribadi saya mungkin tidak perlu pengeluaran besar-besaran secara pukal (pengeluaran KWSP). Memadai kepada mereka yang benar-benar memerlukan sahaja dan bersasar.
  • Beliau dan Pemuda UMNO  tetap menjadi jurubicara rakyat menyuarakan suara hati rakyat dari semasa ke semasa walaupun beliau bukan lagi Ketua Pemuda UMNO selepas ini, katanya.

 

PETALING JAYA – Pemuda UMNO meminta kerajaan membenarkan pengeluaran wang Kumpulan Simpanan Wang Pekerja (KWSP) secara bersasar bagi membantu mengurangkan beban kewangan rakyat.

Ketuanya, Datuk Dr. Asyraf Wajdi Dusuki berkata, beliau telah menyampaikan permintaan itu kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim, malam tadi.

Tegasnya, beliau akan terus mengetengahkan perkara tersebut walau ada pihak yang sinis, memerli dan mempertikaikan perjuangannya untuk pengeluaran KWSP buat kali terakhir.

“Malam tadi sempat juga disuarakan beberapa isu yang menyentuh perihal kegusaran rakyat termasuk bersangkutan dengan tanggungan beban kewangan rakyat menjelang musim persekolahan baharu.

“Namun kali ini, pandangan peribadi saya mungkin tidak perlu pengeluaran besar-besaran secara pukal (pengeluaran KWSP). Memadai kepada mereka yang benar-benar memerlukan sahaja dan bersasar.

“Perdana Menteri juga sudah mengumumkan bantuan tunai kepada rakyat untuk disalurkan sebelum penggal persekolahan baharu,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Anwar menghadiri Mesyuarat Majlis Pimpinan Sekretariat Kerajaan Perpaduan Malaysia di Ibu Pejabat Sekretariat Kerajaan Perpaduan di Ibu Pejabat Umno di Menara Datuk Onn di sini, malam tadi.

Asyraf Wajdi berkata, beliau dan Pemuda UMNO akan tetap menjadi jurubicara rakyat menyuarakan suara hati rakyat dari semasa ke semasa walaupun beliau bukan lagi Ketua Pemuda UMNO selepas ini.

Beliau pada Perhimpunan Agung UMNO baru-baru ini mengumumkan tidak akan mempertahankan jawatannya pada pemilihan UMNO akan datang. 

 

Sumber: Kosmo Online

Author

Terkini

Perundangan baharu kawal selia penerbitan kalimah ‘Allah’ sedang disediakan – KDN

Kementerian Dalam Negeri (KDN) sedang menyediakan perundangan baharu bagi mengawal selia penerbitan yang mengandungi kalimah “Allah” selaras dengan dasar diputuskan Majlis Raja-Raja.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail.
  • Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail berkata penggubalan perundangan baharu itu memerlukan penelitian mendalam dari pelbagai aspek sensitif melibatkan keselamatan negara, ketenteraman awam dan keharmonian agama di Malaysia.
  • “Dalam hal ini, KDN perlu melalui proses-proses libat urus dan kerjasama bersama pihak-pihak ditetapkan termasuk pihak JAKIM, Pihak Berkuasa Negeri-negeri, Kerajaan Negeri-negeri dan AGC dalam menyediakan perundangan baharu yang berkenaan sebelum dibentangkan kepada Jemaah Menteri, Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam (MKI) dan Majlis Raja-Raja. 
  • “Tindakan dan proses ini sedang berjalan bagi mendapatkan satu keputusan yang dipersetujui,” katanya menerusi jawapan bertulis di Parlimen pada Isnin.
  • Beliau menjawab pertanyaan Ahli Parlimen Tumpat, Datuk Mumtaz Md Nawi yang meminta Menteri Dalam Negeri menyatakan mengapa Kerajaan belum mengumumkan status dan kesan penggunaan terkini mengenai empat kalimah suci orang Islam iaitu lafaz Allah, solat, Kaabah dan Baitullah sedangkan kes melibatkan nama Allah kian meningkat.

KUALA LUMPUR — Kementerian Dalam Negeri (KDN) sedang menyediakan perundangan baharu bagi mengawal selia penerbitan yang mengandungi kalimah “Allah” selaras dengan dasar diputuskan Majlis Raja-Raja.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail berkata penggubalan perundangan baharu itu memerlukan penelitian mendalam dari pelbagai aspek sensitif melibatkan keselamatan negara, ketenteraman awam dan keharmonian agama di Malaysia.

“Dalam hal ini, KDN perlu melalui proses-proses libat urus dan kerjasama bersama pihak-pihak ditetapkan termasuk pihak Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), Pihak Berkuasa Negeri-negeri, Kerajaan Negeri-negeri dan Jabatan Peguam Negara (AGC) dalam menyediakan perundangan baharu yang berkenaan sebelum dibentangkan kepada Jemaah Menteri, Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam (MKI) dan Majlis Raja-Raja. 

“Tindakan dan proses ini sedang berjalan bagi mendapatkan satu keputusan yang dipersetujui,” katanya menerusi jawapan bertulis di Parlimen pada Isnin.

Beliau menjawab pertanyaan Ahli Parlimen Tumpat, Datuk Mumtaz Md Nawi yang meminta Menteri Dalam Negeri menyatakan mengapa Kerajaan belum mengumumkan status dan kesan penggunaan terkini mengenai empat kalimah suci orang Islam iaitu lafaz Allah, solat, Kaabah dan Baitullah sedangkan kes melibatkan nama Allah kian meningkat.

Pada 23 Oktober 2023,  media melaporkan garis panduan baharu mengenai Arahan Pentadbiran KDN berkaitan penggunaan kalimah Allah akan diteliti dan diputuskan pada mesyuarat Majlis Raja-Raja pada minggu terbabit.

Saifuddin dilaporkan mengatakan cadangan garis panduan itu sudah dikemukakan kepada MKI selepas selesai lima sesi libat urus diadakan sebelum ini.

Katanya, KDN akan mengambil panduan hasil mesyuarat Majlis Raja-Raja itu untuk mengadakan garis panduan baharu bagi isu penggunaan kalimah Allah.

KDN sebelum ini mengadakan sesi libat urus dengan pelbagai pihak, termasuk AGC, Pejabat Ketua Pendaftar Mahkamah Persekutuan Malaysia, Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia, JAKIM, Majlis Profesor Malaysia dan Persatuan-persatuan Peguam Muslim Syarie Malaysia.

Ia susulan KDN dan kerajaan Malaysia pada 15 Mei 2023 dilaporkan menarik balik rayuan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi yang memutuskan penganut agama Kristian boleh menggunakan kalimah ‘Allah’ dan tiga perkataan Arab yang lain dalam penerbitan bahan agama mereka bagi tujuan pembelajaran.

Keputusan Mahkamah Tinggi itu dibuat pada 10 Mac 2021 selepas membenarkan permohonan semakan kehakiman seorang wanita beragama Kristian, Jill Ireland Lawrence Bill yang memohon perisytiharan mengenai hak perlembagaannya berhubung penggunaan kalimah Allah dalam penerbitan agama berkenaan. 

Memetik BERNAMA, Jill Ireland dilaporkan memohon semakan kehakiman pada 20 Ogos 2008 supaya dikembalikan lapan cakera padat (CD) dengan tajuk mengandungi kalimah ‘Allah’ yang dirampas daripadanya pada 11 Mei 2008 dan perisytiharan mengenai hak perlembagaannya berhubung penggunaan kalimah itu dalam penerbitan Kristian.

Mahkamah pada 2014 memerintahkan CD itu dipulangkan dan setelah melalui beberapa proses, memutuskan arahan KDN pada 1986 untuk tidak membenarkan penggunaan empat perkataan itu menyalahi undang-undang dan tidak rasional. — The Merdeka Times

Sokong TMT media berani, benar & bebas di https://support.themerdekatimes.com/

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending