Connect with us

Antarabangsa

Amerika Syarikat alami krisis telur

Telur muncul barangan runcit yang mencatatkan peningkatan harga tertinggi di Amerika Syarikat (AS) pada Disember 2022 sebanyak 59 pera­tus, demikian menurut portal berita TRT.

Wartawan TMT

Published

on

Amerika Syarikat alami krisis telur
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Telur ialah barangan runcit yang mencatatkan peningkatan harga tertinggi di AS pada Disember 2022 sebanyak 59 pera­tus, demikian menurut portal berita TRT.
  • Menurut Jabatan Pertanian AS yang memantau prospek kos makanan, harga telur melambung 59 peratus pada Disember 2022 sekali gus kenaikan tahun ke tahun tertinggi dalam kalangan produk makanan.
  • Harga purata untuk paket 12 biji telur di bandar-bandar AS mencecah AS$4.25 (RM18.10), meningkat AS$1.78 (RM7.58) berbanding tahun sebelumnya.
  • Lembaga Telur AS menyalahkan kenaikan harga telur berpunca daripada wabak selesema burung pantas menular berbanding sebelum ini, dengan kadar kematian ternakan ayam dan itik hampir 100 peratus.

 

WASHINGTON – Foto 

Telur juga merupakan antara makanan paling popular sama ada direbus, dimasak hancur atau dimakan mentah. Bagaimana­pun, harganya mencecah paras tertinggi ketika negara berkenaan mengalami kenaikan kadar inflasi.

Menurut Jabatan Pertanian AS yang memantau prospek kos makanan, harga telur melambung 59 peratus pada Disember 2022 sekali gus kenaikan tahun ke tahun tertinggi dalam kalangan produk makanan.

Harga purata untuk paket 12 biji telur di bandar-bandar AS mencecah AS$4.25 (RM18.10), meningkat AS$1.78 (RM7.58) berbanding tahun sebelumnya.

Telur merupakan hidangan mudah dimasak, sarat dengan protein dan membekalkan banyak vitamin harian yang diperlukan untuk kehidupan sihat sekali gus menjadikannya makanan atau ramuan popular.

Lembaga Telur AS menyalahkan kenaikan harga telur berpunca daripada wabak selesema burung yang begitu pantas menular berbanding sebelum ini, dengan kadar kematian ternakan ayam dan itik hampir 100 peratus.

Selesema burung muncul antara faktor yang mengakibatkan harga telur melonjak. Wabak selsema burung memberi kesan ketara kepada harga telur pada tahun lalu berbanding 2015, demikian menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC).

CDC berkata, selesema burung menjejaskan lebih daripada 100 spesies burung di AS dan merebak dengan cepat dengan kadar kematian 90 peratus hingga 100 peratus terhadap ternakan ayam

Sepanjang tahun lalu, kira-kira 43 juta daripada 58 juta ayam yang dihapuskan adalah ayam penelur, manakala penghapusan besar-besaran mengakibatkan bekalan telur di pasaran berkurangan, menyebabkan harganya melambung tinggi.

Walaupun selesema burung menjadi faktor utama di sebalik kenaikan harga telur, tabiat makan pengguna juga mendorong kenaikan mendadak harga barang makanan itu.

Menurut Jabatan Pertanian (USDA), penggunaan telur me­ningkat 17 peratus antara 2012 hingga 2021, malah permintaan untuk telur mengatasi daging merah, manakala penduduk AS didapati makan lebih banyak telur dan kurang makan daging sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

Perkembangan itu menyaksikan lebih banyak keluarga menjadikan telur sebagai sumber protein utama mereka, kata wartawan Los Angeles Times, Sonja Sharp kepada CBS News.

“Setiap orang makan sebanyak mana telur yang boleh dihasilkan oleh seekor ayam betina setahun,” katanya.

Pemilik restoran, Tim Burke memberitahu media tempatan: “Saya boleh katakan bahawa 70 peratus menu kami menggunakan telur sebagai ramuan.”

Inflasi yang meningkat adalah satu lagi punca di sebalik rekod harga telur kerana petani berdepan kos makanan ternakan, bahan api dan buruh yang melambung tinggi.

Jeff Smith yang merupakan pemilik pusat penetasan ayam di Missouri memberitahu The New York Times bahawa pihaknya mengenakan bayaran lebih tinggi kerana kos buruh dan peralatan yang meningkat.

“Salah satu peningkatan kos terbesar adalah kami perlu menaikkan gaji pekerja untuk terus bersaing,” katanya. – AGENSI

 

Sumber: Kosmo

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Kes keganasan seksual berkaitan konflik naik 50 peratus pada 2023 – PBB

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) pada Selasa menekankan lonjakan angka membimbangkan kes keganasan seksual berkaitan konflik di seluruh dunia.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Wakil Khas PBB bagi Keganasan Seksual ketika Konflik, Pramila Patten.
  • Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) pada Selasa menekankan lonjakan angka membimbangkan kes keganasan seksual berkaitan konflik di seluruh dunia.
  • Perkara itu menzahirkan kesan buruk ke atas wanita dan kanak-kanak yang terperangkap dalam pertempuran konflik bersenjata.
  • “Ia merekodkan 3,688 kes keganasan seksual berkaitan konflik yang disahkan PBB yang berlaku sepanjang 2023, mencerminkan peningkatan dramatik sebanyak 50 peratus berbanding tahun sebelumnya,” kata Wakil Khas PBB bagi Keganasan Seksual ketika Konflik, Pramila Patten pada Mesyuarat Majlis Keselamatan PBB mengenai wanita, keamanan dan keselamatan yang dipetik agensi berita Anadolu.
  • Patten turut menekankan mesyuarat majlis PBB itu diadakan “ketika perbelanjaan ketenteraan melonjak kepada lebih $2.2 trilion, manakala belanjawan bantuan kemanusiaan dikurangkan”.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) pada Selasa menekankan lonjakan angka membimbangkan kes keganasan seksual berkaitan konflik di seluruh dunia.

Perkara itu menzahirkan kesan buruk ke atas wanita dan kanak-kanak yang terperangkap dalam pertempuran konflik bersenjata.

“Ia merekodkan 3,688 kes keganasan seksual berkaitan konflik yang disahkan PBB yang berlaku sepanjang 2023, mencerminkan peningkatan dramatik sebanyak 50 peratus berbanding tahun sebelumnya,” kata Wakil Khas PBB bagi Keganasan Seksual ketika Konflik, Pramila Patten pada Mesyuarat Majlis Keselamatan PBB mengenai wanita, keamanan dan keselamatan yang dipetik agensi berita Anadolu.

Patten turut menekankan mesyuarat majlis PBB itu diadakan “ketika perbelanjaan ketenteraan melonjak kepada lebih $2.2 trilion, manakala belanjawan bantuan kemanusiaan dikurangkan”.

Beliau turut menggariskan kesan yang tidak seimbang berlaku terhadap wanita dan kanak-kanak perempuan.

“Pada 2023, wanita dan kanak-kanak perempuan menyumbang 95% daripada kes yang disahkan, dengan 5% direkodkan terhadap lelaki dan kanak-kanak (lelaki),” katanya.

Duta Muhibbah Wanita PBB, Danai Gurira yang menyuarakan sentimen Patten, menonjolkan sifat meluas jenayah merentasi 25 situasi konflik di seluruh dunia.

“Tiada yang lebih berbahaya daripada jenayah yang tidak diakui, jenayah yang ghaib dan dibiarkan berterusan,” kata Gurira.

Dia menekankan keperluan tindakan segera, menunjukkan kekebalan yang sering dinikmati pelaku di kawasan konflik.

“Sebahagian besarnya masih dengan kos bebas merogol dalam kekacauan konflik,” keluhnya, menyeru langkah lebih kuat untuk mengakhiri budaya kekebalan ini. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending