Connect with us

Terkini

PrEP: Golongan anti PrEP jejaskan usaha hapus HIV – Justice For Sisters

Usaha dari golongan anti PrEP untuk menghadkan penggunaan Pre-Exposure Prophylaxis (PrEP) dalam kalangan LGBT bakal memberi kesan kepada usaha Kementerian Kesihatan untuk menghapuskan HIV di Malaysia menjelang 2030.

Wartawan TMT

Published

on

PrEP: Golongan anti PrEP jejaskan usaha hapus HIV - Justice For Sisters
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Usaha dari golongan anti PrEP untuk menghadkan penggunaan Pre-Exposure Prophylaxis (PrEP) dalam kalangan LGBT bakal memberi kesan kepada usaha Kementerian Kesihatan untuk menghapuskan HIV di Malaysia menjelang 2030.
  • Justice For Sisters (JFS) menggesa KKM dan KKD menangani maklumat salah berkaitan HIV selaras UNAIDS untuk tamatkan HIV melalui “sifar jangkitan HIV baharu, sifar diskriminasi dan sifar kematian berkaitan AIDS”.
  • JFS turut menyarankan KKM menilai pematuhan program HIV oleh pihak Kerajaan dan peguam bela dengan berlandaskan piawaian hak asasi manusia antarabangsa.
  • JFS juga menuntut kumpulan hak asasi manusia LGBTIQ dan HIV dilibatkan agar diskriminasi terhadap kumpulan minoriti ini dapat dikurangkan.

 

KUALA LUMPUR, 04 Januari 2023 – Usaha dari golongan anti PrEP untuk menghadkan penggunaan Pre-Exposure Prophylaxis (PrEP) dalam kalangan LGBT bakal memberi kesan kepada usaha Kementerian Kesihatan untuk menghapuskan HIV di Malaysia menjelang 2030.

Menurut sebuah Badan Bukan Kerajaan (NGO), Justice for Sisters, sejak pengumuman penggunaan PrEP ini, pelbagai usaha daripada pihak anti PrEP termasuk PAS dan ahli politik yang lain, ahli akademik, pengamal penjagaan kesihatan dan saluran media yang menafikan akses PrEP kepada gay, biseksual, queer serta lelaki lain yang melakukan hubungan seks dengan lelaki atau lebih dekat lagi, kumpulan LGBT.

Katanya, hujah yang dikeluarkan oleh kumpulan anti PrEP ini yang mendakwa ketersediaan PrEP akan menormalkan budaya LGBT serta membebankan sistem penjagaan kesihatan sekali gus akan melucutkan hak orang LGBTQ untuk kehidupan, kesihatan, kesaksamaan dan tanpa diskriminasi serta menjejaskan usaha Malaysia dan global untuk menamatkan HIV.

Susulan itu, JFS menggesa pihak KKM serta Kementerian Komunikasi Digital untuk menangani maklumat yang salah berkaitan HIV oleh kumpulan anti PrEP selaras dengan seruan UNAIDS untuk menamatkan HIV melalui “sifar jangkitan HIV baharu, sifar diskriminasi dan sifar kematian berkaitan AIDS”.

JFS turut menyarankan pihak KKM untuk menilai pematuhan program HIV semasa oleh pihak Kerajaan serta maklumat yang disebarkan oleh peguam bela dengan berlandaskan piawaian hak asasi manusia antarabangsa.

JFS juga menuntut agar kumpulan hak asasi manusia LGBTIQ dan HIV dilibatkan agar diskriminasi terhadap kumpulan minoriti ini dapat dikurangkan.

Baru-baru ini, Profesor Dr Rafidah Hanim Mokhtar, Profesor Perubatan USIM yang memetik kepada sebuah kajian dari Australia menyatakan bahawa penggunaan PrEP berpotensi untuk meningkatkan penyakit bawaan seks.

 

Sumber: Samudera

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kolumnis

Bukankah sambut hari raya Aidilfitri sehari sahaja, bukan sebulan?

SEAKAN menjadi adat tradisi di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri amat sinonim dengan ‘perayaan sebulan’ di mana ia akan diraikan selama sebulan setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadan.

Research And Development MRM

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.

SEAKAN menjadi adat tradisi di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri amat sinonim dengan ‘perayaan sebulan’ di mana ia akan diraikan selama sebulan setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadan.

Ia merupakan musim perayaan yang sangat dinantikan dan dirai penuh kegembiraan di mana waktu ini digunakan untuk menziarahi ke rumah keluarga dan rakan-rakan bagi merapatkan lagi hubungan silaturrahim.

Selama sebulan juga, terutamanya masyarakat Melayu Muslim, rumah-rumah mereka akan ‘dibuka’ dengan menghidangkan pelbagai juadah dan rumah dihias cantik untuk menyambut tetamu yang datang.

Namun, persoalan yang sering timbul adalah ‘Adakah tradisi ‘raya sebulan’ ini bertepatan dengan syariat Islam? Bukankah Islam hanya menganjurkan sehari sahaja dalam menyambut Aidilfitri, bukannya sebulan?’

Menariknya, persoalan ini telahpun dijawab menerusi artikel ‘Irsyad Al-Fatwa Siri Ke-684: Bolehkah Menyambut Hari Raya selama Sebulan Syawal’ dan ‘Al-Kafi #1296: Sambut Hari Raya Sebulan itu Bid’ah?’ di laman sesawang rasmi Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan.

Artikel itu mengatakan sememangnya Hari Raya Aidilfitri yang disyariatkan hanyalah pada satu Syawal. Ini berdasarkan hadis Rasulullah SAW ketika baginda tiba di Madinah, penduduk Madinah menyambut dua perayaan. Lalu Baginda SAW bersabda,

“Sesungguhnya Allah telah menggantikan kepada kamu dua hari yang terbaik iaitu Hari Raya Aidilfitri dan Hari Raya Aidiladha.” (Riwayat Ahmad, No. 12362)

Ini bermakna, hanya dua perayaan disyariatkan bagi umat Islam untuk dirayakan atas perintah Allah SWT.

Namun, apakah membezakan hari raya yang disyariatkan dengan hari-hari lain? Bezanya adalah pada amalan ibadat yang khusus diperintahkan untuk dilakukan pada hari tersebut.

Sebagai contoh, Hari Raya Aidilfitri disyariatkan melakukan ibadah solat hari raya, menunaikan zakat fitrah dan takbir yang hanya berlaku pada satu Syawal. Bahkan, pada hari tersebut umat Islam diharamkan berpuasa.

Dan sesudah hari tersebut tidak disyariatkan dengan apa-apa amalan ibadat khusus. Tiada lagi ibadat seperti solat sunat, mandi sunat dan takbir hari raya.

Maka, amalan ziarah-menziarahi sanak saudara bukanlah satu amalan ibadat yang dikhususkan dalam perayaan Aidilfitri. Ia hanyalah suatu tradisi yang baik dan diharuskan dalam Islam.

Mengikut Pejabat Mufti WP, mana-mana adat tradisi yang tidak bertentangan dengan nas-nas syarak, maka hukum asalnya adalah harus. Dalam kaedah Fiqh disebutkan:

“Asal bagi sesuatu perkara adalah harus sehinggalah datangnya dalil yang menunjukkan kepada keharaman (perkara tersebut)” (Al-Asyhbah wa al-Nazoir, ms. 60)

Bahkan tiada sesiapa pun mengikat amalan seperti ziarah-menziarahi, bermaafan, menjamu makan dan seumpamanya hanya mesti diadakan pada hari raya.

Ia sekadar tradisi diamalkan demi mengambil keberkatan bulan Syawal yang mulia.

Kesimpulannya, hari raya Aidilfitri yang disyariatkan sememangnya pada satu Syawal. Namun, tiada masalah untuk menyambut hari raya dengan melakukan ziarah-menziarahi sepanjang Syawal kerana ia merupakan kebiasaan yang baik dan ia diharuskan dalam Islam.

Malah, dalam satu hadis Rasulullah SAW pernah menceritakan betapa cintanya Allah SWT kepada mereka yang menziarahi orang lain. Sabdanya

“Seorang lelaki menziarahi saudaranya di satu perkampungan yang lain. Lalu Allah menghantar malaikat untuk berada di jalan ke kampung yang ingin dia tuju. Apabila lelaki itu sudah mendekat, malaikat itu bertanya: Ke manakah engkau mahu pergi? Jawab lelaki itu: Aku mahu menziarahi saudaraku yang ada di kampung ini. Malaikat berkata: Adakah engkau ada harta yang ingin diberikan kepadanya? Lelaki itu berkata: Tidak. Sesungguhnya aku mencintainya kerana Allah. Malaikat itu berkata: Sesungguhnya aku adalah utusan Allah yang dihantar kepada engkau. Allah mencintai engkau sebagaimana engkau mencintai saudara engkau itu.” (Riwayat Muslim, No. 6714) –The Merdeka Times

Penafian: Artikel yang disiarkan The Merdeka Times ini adalah pandangan peribadi penulis. Ia tidak semestinya menggambarkan pendirian Editorial The Merdeka Times dalam isu yang dikupas.

Author

Teruskan Membaca

Trending