Connect with us

Terkini

Khalid Samad pandai ‘spin’, Sg Baru tiada kaitan dengan tanah Kg Baru – Johari

Polemik pengambilan tanah di Kampung Baru tidak berkesudahan apabila ahli politik kelihatan tuduh-menuduh antara satu sama lain dalam isu itu.

Rasyidah Zulkifli

Published

on

Khalid Samad pandai ‘spin’, Sg Baru tiada kaitan dengan tanah Kg Baru - Johari
Foto: Datuk Seri Johari Abdul Ghani.
  • Ahli Parlimen Titiwangsa, Datuk Seri Johari Abdul Ghani menyifatkan Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad sebagai ahli politik yang “putar cerita”.
  • Katanya, semasa Khalid menjadi Menteri Wilayah, isu pengambilan tanah penduduk Kampung Baru tidak diselesaikan walaupun diberikan mandat 22 bulan memerintah.
  • “Jadi dia (Khalid Samad) ambil tanah kampung baru 20 ke 30 ekar ini dan pusing-pusing selepas itu dikaitkan dengan Sungai Baru,” katanya.
  • Jelas Johari, tiada perkaitan antara isu pengambilan tanah di Kampung Baru dan pangsapuri di Sungai Baru.
  • “Khalid Samad mengelirukan orang mengenai dua tanah ini satu tanah Kampung Baru, satu flat Sungai Baru,” katanya.

KUALA LUMPUR – Polemik pengambilan tanah di Kampung Baru tidak berkesudahan apabila ahli politik kelihatan tuduh-menuduh antara satu sama lain dalam isu itu.

Ahli Parlimen Titiwangsa, Datuk Seri Johari Abdul Ghani mendakwa bekas Menteri Wilayah Persekutuan di zaman Pakatan Harapan (PH) yang juga bekas Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad “putar cerita” dalam isu pembangunan di kawasan itu.

Ahli Parlimen Titiwangsa, Datuk Seri Johari Abdul Ghani berkata tiada satu pun wakil rakyat yang menyelesaikan isu tanah penduduk Kampung Baru selepas kejatuhan Barisan Nasional (BN) pada Pilihan Raya Umum ke- 14 (PRU14).

“Lepas saya kalah, ada pula wakil rakyat (Rina Harun) dan Menteri Wilayah (Khalid Samad) pun tidak ambil tahu. Kemudian datang balik cerita bahawa saya tidak bersuara. 

“Saya bukan macam dia mahu bersuara tidak tentu fasal sebab saya bersuara menggunakan fakta.

“Jadi dia (Khalid Samad) ambil tanah kampung baru 20 ke 30 ekar ini dan pusing-pusing selepas itu dikaitkan dengan Sungai Baru,” katanya dalam klip video di Facebook.

Johari berkata tiada perkaitan antara isu pengambilan tanah di Kampung Baru dan pangsapuri di Sungai Baru.

“Akta Pengambilan ini bukan saya, bukan BN tetapi adalah kerajaan yang memerintah setelah parti kami kalah.

“BN tidak pernah ambil tanah Kampung Baru menggunakan Akta Pengambilan, jadi Khalid Samad mengelirukan orang mengenai dua tanah ini satu tanah Kampung Baru, satu flat Sungai Baru.

“Tapi dia spin menjadikan seolah-olah Kampung Baru ini diambil alih oleh BN. Ini cerita penipu,” katanya.

Terbaru, penduduk Kampung Sungai Baru diberikan notis pengusiran 30 hari oleh pemaju Ritzy Gloss Sdn Bhd untuk projek pembangunan di situ.

Sumber: Facebook

 

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

‘Edisi Siasat’ disiasat

Polis akan menyiasat pihak yang menyebarkan maklumat kononnya mendakwa memiliki laporan siasatan kes pembunuhan kanak-kanak autisme, Zayn Rayyan Abdul Matiin yang tular di akaun telegram ‘Edisi Siasat’ semalam.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah, JSJ Bukit Aman, Datuk Seri Mohd Shuhaily Mohd Zain.
  • Polis akan menyiasat pihak yang menyebarkan maklumat kononnya mendakwa memiliki laporan siasatan kes pembunuhan kanak-kanak autisme, Zayn Rayyan Abdul Matiin yang tular di akaun telegram ‘Edisi Siasat’ semalam.
  • Kandungan yang tular terbabit berbentuk pengakuan tentang kronologi kisah pembunuhan Zayn Rayyan yang dirancang oleh kedua ibu bapanya.
  • Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah, JSJ Bukit Aman, Datuk Seri Mohd Shuhaily Mohd Zain berkata, pihaknya akan bekerjasama dengan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia, MCMC bagi mengesan individu yang terlibat. 
  • “Ia adalah perkara yang perlu dilakukan, samada pihak MCMC berkemampuan itu saya tidak pasti. Kami akan siasat apa yang telah dikeluarkan dalam konteks ES itu dan ingin saya katakan sekali lagi segala perkara yang melibatkan siasatan ini harus datang dari pihak yang rasmi.
  • “Kita akan menyiasat sepenuhnya. Sesiapa yang kita kenalpasti, saya tidak teragak-agak langsung kerana segala penat jerih rakan-rakan boleh tergugat dengan perkara itu,” katanya dalam sidang media di Bukit Aman sebentar tadi.

KUALA LUMPUR – Polis akan menyiasat pihak yang menyebarkan maklumat kononnya mendakwa memiliki laporan siasatan kes pembunuhan kanak-kanak autisme, Zayn Rayyan Abdul Matiin yang tular di akaun telegram ‘Edisi Siasat’ semalam.

Kandungan yang tular terbabit berbentuk pengakuan tentang kronologi kisah pembunuhan Zayn Rayyan yang dirancang oleh kedua ibu bapanya.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah, JSJ Bukit Aman, Datuk Seri Mohd Shuhaily Mohd Zain berkata, pihaknya akan bekerjasama dengan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia, MCMC bagi mengesan individu yang terlibat. 

“Ia adalah perkara yang perlu dilakukan, samada pihak MCMC berkemampuan itu saya tidak pasti. Kami akan siasat apa yang telah dikeluarkan dalam konteks ES itu dan ingin saya katakan sekali lagi segala perkara yang melibatkan siasatan ini harus datang dari pihak yang rasmi.

“Kita akan menyiasat sepenuhnya. Sesiapa yang kita kenalpasti, saya tidak teragak-agak langsung kerana segala penat jerih rakan-rakan boleh tergugat dengan perkara itu,” katanya dalam sidang media di Bukit Aman sebentar tadi.

Beliau bertegas bahawa perbuatan tidak bertanggungjawab itu boleh mengganggu perbicaraan kes bagi menegakkan keadilan terhadap kanak-kanak malang itu serta memberi implikasi kepada semua pihak termasuk pihak pendakwaan, pembelaan dan juga keluarga mangsa.

Mengulas mengenai kenyataan peguam Fahmi Abd Moin yang mendakwa siasatan di bawah Seksyen 302  Kanun Keseksaan masih dijalankan sehingga pelaku sebenar ditahan, beliau berkata siasatan telah selesai selepas pendakwaan terhadap ibu bapa mangsa di mahkamah semalam.

“Seperti yang saya katakan semalam, bahagian kita dalam menyiasat kes itu telah diakhiri dengan pendakwaan ibu bapa Zayn Rayyan.

“Sekiranya ada pendedahan baharu semasa prosiding perbicaraan dan Timbalan Pendakwa Raya mengarahkan kami menyiasat lebih lanjut, kami akan berbuat demikian,” tambahnya.

Mengenai tindakan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Selangor yang kini menjaga adik Zayn Rayyan, beliau berkata ia adalah tanggungjawab undang-undang dan moral untuk berbuat demikian. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending