Connect with us

Terkini

Pilihan raya PBT, tamatkan perbincangan demi kekal keharmonian – Penganalisis politik

Cadangan Pengerusi DAP Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Tan Kok Wai yang meminta diadakan pilihan raya pihak berkuasa tempatan (PBT) disifatkan sebagai api dalam sekam yang berupaya membangkitkan kemarahan kumpulan tertentu dalam masyarakat.

Avatar

Published

on

Foto: Penganalisis politik, Dr Mohammad Tawfik Yaakub (kiri) dan Pengerusi DAP Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Tan Kok Wai (kanan).
  • Cadangan Pengerusi DAP Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Tan Kok Wai yang meminta diadakan pilihan raya pihak berkuasa tempatan (PBT) disifatkan sebagai api dalam sekam yang berupaya membangkitkan kemarahan kumpulan tertentu dalam masyarakat.
  • Penganalisis politik, Dr Mohammad Tawfik Yaakub berkata kenyataan Kok Wai itu membelakangkan kepimpinan Kerajaan Perpaduan yang mencetuskan kontroversi dan merosakkan hubungan antara kepimpinan parti.
  • “Justeru, saya menilai semua pihak perlu bertenang, menamatkan perbincangan mengenai perkara ini bagi kekalkan keharmonian,” katanya ketika dihubungi The Merdeka Times di sini, semalam. 
  • Tawfik berkata tiada keperluan pilihan raya PBT diadakan kerana ia akan membazirkan dana, menambah beban kepada Suruhanjaya Pilihan Raya dan mewujudkan ‘firaun-firaun’ kecil politik atau Little Napoleon di kawasan berkenaan.
  • Pada Ahad lalu, DAP menggesa Kerajaan Madani mengadakan semula pilihan raya PBT di peringkat bandar raya Kuala Lumpur susulan rombakan Kabinet baru-baru ini, yang menyaksikan pelantikan menteri bagi portfolio khusus untuk Wilayah Persekutuan.

KUALA LUMPUR – Cadangan Pengerusi DAP Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Tan Kok Wai yang meminta diadakan pilihan raya pihak berkuasa tempatan (PBT) disifatkan sebagai api dalam sekam yang berupaya membangkitkan kemarahan kumpulan tertentu dalam masyarakat.

Sertai Newsletter kami. Laporan Terkini & Pantas

form-article-Mailchimp


Dengan menyertai newsletter kami, anda bersetuju dengan polisi privasi kami.

Penganalisis politik, Dr Mohammad Tawfik Yaakub berkata kenyataan Kok Wai itu membelakangkan kepimpinan Kerajaan Perpaduan yang mencetuskan kontroversi dan merosakkan hubungan antara kepimpinan parti.

“Bagi saya ini merupakan api dalam sekam yang boleh menyebabkan kemarahan kumpulan tertentu dalam masyarakat seperti parti politik, kumpulan kaum tertentu yang dari dahulu menolak pelaksanaan pilihan raya PBT.

“Justeru, saya menilai semua pihak perlu bertenang, menamatkan perbincangan mengenai perkara ini bagi kekalkan keharmonian,” katanya ketika dihubungi The Merdeka Times di sini, semalam. 

Pada Ahad lalu, DAP menggesa Kerajaan Madani mengadakan semula pilihan raya PBT di peringkat bandar raya Kuala Lumpur susulan rombakan Kabinet baru-baru ini, yang menyaksikan pelantikan menteri bagi portfolio khusus untuk Wilayah Persekutuan.

Mengulas lanjut, Tawfik berkata tiada keperluan pilihan raya PBT diadakan kerana ia akan membazirkan dana, menambah beban kepada Suruhanjaya Pilihan Raya dan mewujudkan ‘firaun-firaun’ kecil politik atau Little Napoleon di kawasan berkenaan.

Katanya, sistem demokrasi di Wilayah Persekutuan juga tidak mempunyai sebarang masalah hingga ke hari ini, malah terdapat beberapa Ahli Parlimen mewakili rakyat di kawasan berkenaan dan menyertai mesyuarat di majlis bandar raya masing-masing. 

“PH juga memenangi 10 kawasan parlimen di Wilayah Persekutuan KL, PN di Putrajaya dan Labuan serta BN di Titiwangsa. Jadi demokrasi apa lagi DAP mahu?” katanya.

Tawfik yang juga Pensyarah Kanan di Fakulti Ekonomi dan Pentadbiran, Universiti Malaya  berkata pemimpin politik melihat ada kebarangkalian hubungan parti gabungan dalam Kerajaan Perpaduan khususnya UMNO dan DAP akan terjejas sekiranya pilihan raya itu dilaksanakan.

Beliau turut mengingatkan pemimpin politik untuk memfokuskan isu kebajikan rakyat seperti kos sara hidup, harga barang dan masalah fundamental rakyat yang lain, bukannya bersikap terburu-buru mengangkat isu di luar keutamaan rakyat hari ini.  

“Bagi saya pemimpin seperti Tan Kok Wai perlu bersara dari politik dan fokuskan masa lebih banyak kepada keluarga,” kata Tawfik. — The Merdeka Times

Author

Sokong Kami TheMerdekaTimes dengan bantu perjalanan kami di sini

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

Anugerah E50 SME Corp: PMKS berdaya saing diseru rebut peluang sertai

Pengiktirafan diterima menerusi Anugerah Enterprise 50 atau lebih dikenali dengan Anugerah E50 oleh SME Corporation Malaysia (SME Corp) membolehkan perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS) tempatan dikenal pasti sebagai berdaya saing, maju dan boleh dipercayai dalam menjalin rantaian sama ada dengan syarikat besar tempatan atau pelabur luar negara.

Hidayah Sani

Published

on

Anugerah E50 SME Corp: PMKS berdaya saing diseru rebut peluang sertai
Foto: Majlis Pelancaran Program Enterprise 50 (E50) 2024 di Aloft Kuala Lumpur Sentral.
  • Pengiktirafan diterima menerusi Anugerah Enterprise 50 atau lebih dikenali dengan Anugerah E50 oleh SME Corporation Malaysia (SME Corp)  membolehkan perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS) tempatan dikenal pasti sebagai berdaya saing, maju dan boleh dipercayai dalam menjalin rantaian sama ada dengan syarikat besar tempatan atau pelabur luar negara.
  • Pengerusi SME Corp Malaysia, Tan Sri Bernard Giluk Dompok berkata pengiktirafan diberikan menjadi penanda aras yang penting buat PMKS untuk mengukur prestasi perniagaan mereka berdasarkan piawaian industri menerusi penilaian kewangan dan  pengurusan perniagaan oleh Deloitte Malaysia.
  • “Oleh itu, saya ingin menyeru PMKS yang terpilih agar merebut peluang keemasan ini untuk menjadi di antara 50 PMKS terunggul di Malaysia.
  • “Pada tahun ini, pencalonan bagi Anugerah E50 akan dibuka sehingga 30 Jun 2024. Kemuncak bagi Program E50 ini adalah Majlis Anugerah E50 yang dijadualkan pada Oktober nanti,” katanya di Majlis Pelancaran Program Enterprise 50 (E50) 2024 di Aloft Kuala Lumpur Sentral, hari ini.

KUALA LUMPUR — Pengiktirafan diterima menerusi Anugerah Enterprise 50 atau lebih dikenali dengan Anugerah E50 oleh SME Corporation Malaysia (SME Corp) membolehkan perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS) tempatan dikenal pasti sebagai berdaya saing, maju dan boleh dipercayai dalam menjalin rantaian sama ada dengan syarikat besar tempatan atau pelabur luar negara.

Sertai Newsletter kami. Laporan Terkini & Pantas

form-article-Mailchimp


Dengan menyertai newsletter kami, anda bersetuju dengan polisi privasi kami.

Pengerusi SME Corp Malaysia, Tan Sri Bernard Giluk Dompok berkata anugerah itu berjaya mewujudkan perspektif kecemerlangan dengan mencapai satu tanda aras kualiti tinggi.

Beliau berkata pengiktirafan diberikan menjadi penanda aras yang penting buat PMKS untuk mengukur prestasi perniagaan mereka berdasarkan piawaian industri menerusi penilaian kewangan dan pengurusan perniagaan oleh Deloitte Malaysia.

“Sepertimana tahun-tahun sebelum ini, SME Corp. Malaysia akan menjemput PMKS yang layak untuk menyertai Anugerah E50 pada tahun ini, iaitu syarikat-syarikat yang telah menerima penarafan 4-Bintang dan 5-Bintang di bawah Program Penarafan Daya Saing PKS untuk Peningkatan atau SCORE.

“Oleh itu, saya ingin menyeru PMKS yang terpilih agar merebut peluang keemasan ini untuk menjadi di antara 50 PMKS terunggul di Malaysia.

“Pada tahun ini, pencalonan bagi Anugerah E50 akan dibuka sehingga 30 Jun 2024. Kemuncak bagi Program E50 ini adalah Majlis Anugerah E50 yang dijadualkan pada Oktober nanti,” katanya di Majlis Pelancaran Program Enterprise 50 (E50) 2024 di Aloft Kuala Lumpur Sentral, hari ini.

Majlis itu dirasmikan Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi, Datuk Ewon Benedick yang turut mengucapkan syabas ke atas SME Corp. Malaysia kerana berjaya menganjurkan program itu secara berterusan sejak 1997.

Bagi tahun ini, syarikat ingin menyertainya perlu mengemukakan pencalonan mereka secara dalam talian melalui Sistem Bersepadu Penarafan Insentif PMKS (MyBPI) sebelum tarikh tutup pada 30 Jun 2024.

Syarat kelayakan Anugerah E50 adalah memenuhi definisi PMKS dan diperbadankan di Malaysia dengan sekurang-kurangnya 40 peratus ekuiti tempatan; mendapat penarafan empat dan lima bintang di bawah SCORE; tidak disenaraikan di Bursa Malaysia; mempunyai penyata kewangan beraudit tiga tahun terkini dan anak syarikat tidak layak jika syarikat induk mengambil bahagian.

Untuk maklumat lanjut mengenai program Anugerah E50, boleh layari laman sesawang www.e50.com.my. — The Merdeka Times

Author

Sokong Kami TheMerdekaTimes dengan bantu perjalanan kami di sini

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending