Connect with us

Terkini

Pilihan raya PBT, tamatkan perbincangan demi kekal keharmonian – Penganalisis politik

Cadangan Pengerusi DAP Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Tan Kok Wai yang meminta diadakan pilihan raya pihak berkuasa tempatan (PBT) disifatkan sebagai api dalam sekam yang berupaya membangkitkan kemarahan kumpulan tertentu dalam masyarakat.

Avatar

Published

on

Foto: Penganalisis politik, Dr Mohammad Tawfik Yaakub (kiri) dan Pengerusi DAP Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Tan Kok Wai (kanan).
  • Cadangan Pengerusi DAP Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Tan Kok Wai yang meminta diadakan pilihan raya pihak berkuasa tempatan (PBT) disifatkan sebagai api dalam sekam yang berupaya membangkitkan kemarahan kumpulan tertentu dalam masyarakat.
  • Penganalisis politik, Dr Mohammad Tawfik Yaakub berkata kenyataan Kok Wai itu membelakangkan kepimpinan Kerajaan Perpaduan yang mencetuskan kontroversi dan merosakkan hubungan antara kepimpinan parti.
  • “Justeru, saya menilai semua pihak perlu bertenang, menamatkan perbincangan mengenai perkara ini bagi kekalkan keharmonian,” katanya ketika dihubungi The Merdeka Times di sini, semalam. 
  • Tawfik berkata tiada keperluan pilihan raya PBT diadakan kerana ia akan membazirkan dana, menambah beban kepada Suruhanjaya Pilihan Raya dan mewujudkan ‘firaun-firaun’ kecil politik atau Little Napoleon di kawasan berkenaan.
  • Pada Ahad lalu, DAP menggesa Kerajaan Madani mengadakan semula pilihan raya PBT di peringkat bandar raya Kuala Lumpur susulan rombakan Kabinet baru-baru ini, yang menyaksikan pelantikan menteri bagi portfolio khusus untuk Wilayah Persekutuan.

KUALA LUMPUR – Cadangan Pengerusi DAP Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Tan Kok Wai yang meminta diadakan pilihan raya pihak berkuasa tempatan (PBT) disifatkan sebagai api dalam sekam yang berupaya membangkitkan kemarahan kumpulan tertentu dalam masyarakat.

Penganalisis politik, Dr Mohammad Tawfik Yaakub berkata kenyataan Kok Wai itu membelakangkan kepimpinan Kerajaan Perpaduan yang mencetuskan kontroversi dan merosakkan hubungan antara kepimpinan parti.

“Bagi saya ini merupakan api dalam sekam yang boleh menyebabkan kemarahan kumpulan tertentu dalam masyarakat seperti parti politik, kumpulan kaum tertentu yang dari dahulu menolak pelaksanaan pilihan raya PBT.

“Justeru, saya menilai semua pihak perlu bertenang, menamatkan perbincangan mengenai perkara ini bagi kekalkan keharmonian,” katanya ketika dihubungi The Merdeka Times di sini, semalam. 

Pada Ahad lalu, DAP menggesa Kerajaan Madani mengadakan semula pilihan raya PBT di peringkat bandar raya Kuala Lumpur susulan rombakan Kabinet baru-baru ini, yang menyaksikan pelantikan menteri bagi portfolio khusus untuk Wilayah Persekutuan.

Mengulas lanjut, Tawfik berkata tiada keperluan pilihan raya PBT diadakan kerana ia akan membazirkan dana, menambah beban kepada Suruhanjaya Pilihan Raya dan mewujudkan ‘firaun-firaun’ kecil politik atau Little Napoleon di kawasan berkenaan.

Katanya, sistem demokrasi di Wilayah Persekutuan juga tidak mempunyai sebarang masalah hingga ke hari ini, malah terdapat beberapa Ahli Parlimen mewakili rakyat di kawasan berkenaan dan menyertai mesyuarat di majlis bandar raya masing-masing. 

“PH juga memenangi 10 kawasan parlimen di Wilayah Persekutuan KL, PN di Putrajaya dan Labuan serta BN di Titiwangsa. Jadi demokrasi apa lagi DAP mahu?” katanya.

Tawfik yang juga Pensyarah Kanan di Fakulti Ekonomi dan Pentadbiran, Universiti Malaya  berkata pemimpin politik melihat ada kebarangkalian hubungan parti gabungan dalam Kerajaan Perpaduan khususnya UMNO dan DAP akan terjejas sekiranya pilihan raya itu dilaksanakan.

Beliau turut mengingatkan pemimpin politik untuk memfokuskan isu kebajikan rakyat seperti kos sara hidup, harga barang dan masalah fundamental rakyat yang lain, bukannya bersikap terburu-buru mengangkat isu di luar keutamaan rakyat hari ini.  

“Bagi saya pemimpin seperti Tan Kok Wai perlu bersara dari politik dan fokuskan masa lebih banyak kepada keluarga,” kata Tawfik. — The Merdeka Times

Author

Antarabangsa

(VIDEO) Israel negara zionis, bukannya negara Yahudi – Rabbi Yisroel Dovid Weiss

Israel adalah negara zionis dan bukannya sebuah negara Yahudi, kata Rabbi Yisroel Dovid Weiss.

A.R. Khan

Published

on

Foto: Rabbi Yahudi, Yisroel Dovid Weiss (kiri) & Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu (kanan).

KUALA LUMPUR – Israel adalah negara zionis dan bukannya sebuah negara Yahudi, kata Rabbi Yisroel Dovid Weiss.

Rabbi Yahudi itu yang juga Aktivis dan Jurucakap Neturei Karta berkata, ini kerana penubuhan negara haram itu adalah tindakan jahat gerakan zionis dan sebenarnya tiada kaitan dengan agama Yahudi.

Neturei Karta adalah organisasi antarabangsa Yahudi Ortodoks anti-Zionis.

“Berhati-hati, jangan panggil ia satu negara Yahudi, jangan kata ia Yahudi, kerana itulah apa yang Netanyahu dan negara jahat mereka mahukan, panggil ia zionisme negara Israel. Dan bezakan dengan jelas antara agama Yahudi dan negara (zionis itu),” katanya ketika berucap di Persidangan Coalition of Malaysian Non-Governmental Organisation: Free Palestine Colloquium di Perdana Leadership Foundation, Putrajaya, dekat sini semalam.

Turut hadir bekas Menteri Luar, Tan Sri Rais Yatim; Bekas Penolong Setiausaha Agung PBB, Dr Hans-Christof von Sponeck; Calon Hadiah Keamanan Nobel 2024, Dr Maung Zarni; dan Pengerusi Boycott, Divestment and Sanctions (BDS) Malaysia, Prof Dr Mohd Nazari Ismail.

Ditanya pandangannya mengenai kumpulan Palestin sama ada ia adalah gerakan berasaskan politik atau agama, Rabbi Yahudi itu menjawab apa sahaja tujuan mereka, tindakan menghukum dan mengganggu urusan kumpulan Palestin tidak sepatutnya berlaku.

Beliau berkata kumpulan Palestin tidak membenci Yahudi tetapi yang menentang Yahudi dan penduduk Palestin adalah kerajaan pendudukan haram zionis.

“Rakyat Palestin, itu tanah mereka dan apa sahaja yang mereka lakukan, kamu tidak pergi gali ke dalam hati dan jiwa negara lain, tanya apa yang mereka lakukan, mengapa mereka melakukannya, mengapa dilakukan? apa kerajaannya? itu bukan urusan kita.

“Itu Palestin (yang merupakan) milik rakyat Palestin. Dan orang Yahudi sejak hari pertama, saya boleh tunjukkan kepada kamu, apabila mereka melantik presiden PLO (Yasser Arafat) yang menubuhkan Pihak Berkuasa Palestin.

“Salah seorang Rabbi kami adalah wakil Yahudi di dalam Pihak Berkuasa Palestin. Kamu perlu tahu zionis tuang asid ke wajahnya, butakan sebelah matanya. 

“Ini ketika kami di Gaza, kami bertemu Ismail Haniyeh ketika dia Perdana Menteri, dan dia juga menyambut kami, dia berkata, “Kami tidak menentang Yahudi,” dan mereka juga berhati-hati kerana mereka harus membezakan, mereka tidak menentang Yahudi atau agama Yahudi, tetapi hanya menentang pendudukan (haram zionis),” kata Yisroel.

Dalam penjelasannya, Rabbi Yahudi itu turut menunjukkan gambar aktiviti dan protes ribuan ahli organisasi antarabangsa Yahudi Ortodoks anti-Zionis di sekitar Washington dan Jerusalem.

Organisasi itu turut menegaskan bahawa negara haram Israel tidak layak mentadbir tanah suci Baitulmaqdis dan Netanyahu serta kerajaan Israel tidak sama sekali mewakili dunia Yahudi secara keseluruhannya. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending