Connect with us

Antarabangsa

COVID-19: Rakyat China ambil risiko beli ubat dalam pasaran gelap

Keluarga yang terdesak untuk mencari rawatan COVID-19 yang kritikal memilih untuk mendapatkannya di pasaran atas talian, yang dibelenggu penipuan, selepas jumlah kes jangkitan melonjak dan ketiadaan ubat di farmasi.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Gelombang COVID-19 ketika ini menyaksikan kedai ubat tidak mempunyai bekalan, ketika orang ramai melakukan rawatan selsema dan demam.
  • Individu itu mendakwa, mereka mempunyai akses kepada stok Paxlovid, rawatan COVID-19 yang dibangunkan gergasi ubat Amerika Syarikat (AS), Pfizer dan diluluskan Beijing dan boleh menghantarnya dari bandar separa autonomi itu ke tanah besar China.
  • “Ghitai tidak pernah menawarkan ubat untuk COVID-19 dan meminta pengguna berhati-hati bagi mengelakkan penipuan serta kerugian wang,” – Ghitai Pharmaceutical
  • Pihak berkuasa di China, berkata mereka sudah mula menghantar Paxlovid ke beberapa hospital dan klinik komuniti, namun ubat itu masih amat sukar diperoleh.

 

BEIJING: Keluarga yang terdesak untuk mencari rawatan COVID-19 yang kritikal memilih untuk mendapatkannya di pasaran atas talian, yang dibelenggu penipuan, selepas jumlah kes jangkitan melonjak dan ketiadaan ubat di farmasi.

Beijing pada bulan lalu, secara tiba-tiba menamatkan dasar pembendungan sifar COVID-19 dan menarik semula sekatan meluas yang mencetuskan protes di seluruh negara dan menjejaskan ekonomi, mengakibatkan peningkatan jangkitan.

Gelombang COVID-19 ketika ini menyaksikan kedai ubat tidak mempunyai bekalan, ketika orang ramai melakukan rawatan selsema dan demam.

Ramai yang terpaksa beralih kepada penjual dalam talian yang tidak dapat dipastikan, dengan sedikit jaminan untuk mendapatkan produk seperti apa yang dibayar.

Berikutan terdesak mendapatkan rawatan bagi ahli keluarganya yang sakit, Qiu, 22, memberitahu AFP, beliau membelanjakan ribuan wangnya untuk mendapatkan ubat COVID-19 yang tidak pernah sampai, selepas menghubungi seseorang dalam talian yang mendakwa mewakili Ghitai Pharmaceutical yang berpangkalan di Hong Kong.

Individu itu mendakwa, mereka mempunyai akses kepada stok Paxlovid, rawatan COVID-19 yang dibangunkan gergasi ubat Amerika Syarikat (AS), Pfizer dan diluluskan Beijing dan boleh menghantarnya dari bandar separa autonomi itu ke tanah besar China.

Selepas dibawa ke laman web “rasmi”, Qiu kemudian mengeluarkan 12,000 yuan (RM7,680) untuk enam kotak Paxlovid, berdasarkan rekod pembayaran yang dilihat AFP.

Pil berkenaan, bagaimanapun tidak sampai dan dan wakil jualan itu memutuskan hubungan dengannya, meninggalkannya beliau dalam keadaan “sakit, tidak berdaya dan sangat marah.”

“Ia adalah perbuatan yang menjijikkan. Setiap detik penting apabila anda cuba menyelamatkan nyawa seseorang,” katanya.

Dalam satu kenyataan kepada AFP, Ghitai berkata, ia tahu mengenai versi palsu laman webnya yang mendakwa menyediakan ubat COVID-19 dan sudah membuat laporan polis mengenai perkara itu.

“Ghitai tidak pernah menawarkan ubat untuk COVID-19 dan meminta pengguna berhati-hati bagi mengelakkan penipuan serta kerugian wang,” katanya.

Pihak berkuasa di China, berkata mereka sudah mula menghantar Paxlovid ke beberapa hospital dan klinik komuniti, namun ubat itu masih amat sukar diperoleh. – AFP

 

Sumber: Berita Harian

Author

Antarabangsa

Hizbullah lancar 150 roket dan 30 dron berani mati ke Israel

Kumpulan bersenjata Lubnan, Hizbullah lancar 150 roket dan 30 dron berani mati menyasarkan 15 kedudukan tentera rejim zionis di utara Israel.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Kumpulan bersenjata Lubnan, Hizbullah lancar 150 roket dan 30 dron berani mati menyasarkan 15 kedudukan tentera rejim zionis di utara Israel.
  • Serangan itu merupakan serangan terbesar kumpulan itu sejak tercetusnya keganasan antara kedua-dua pihak pada 8 Oktober tahun lalu, sumber Hizbullah memberitahu Al Jazeera Arabic pada Khamis.
  • Media Israel melaporkan serangan roket Hizbullah mencederakan sekurang-kurangnya dua orang dan menyebabkan 15 kebakaran.

Kumpulan bersenjata Lubnan, Hizbullah lancar 150 roket dan 30 dron berani mati menyasarkan 15 kedudukan tentera rejim zionis di utara Israel.

Menurut sumber Hizbullah kepada Al Jazeera Arabic semalam, serangan tersebut merupakan serangan terbesar kumpulan itu sejak tercetusnya keganasan antara kedua-dua pihak pada 8 Oktober tahun lalu.

Media Israel melaporkan serangan roket Hizbullah mencederakan sekurang-kurangnya dua orang selain mengakibatkan 15 kebakaran.

Tentera Israel dalam hantaran di platform X berkata “banyak” serangan yang dilepaskan dapat dipintas namun ada diantaranya penyebab tercetusnya kebakaran.

Dalam satu kenyataan rasmi, Hizbullah berkata operasi itu “untuk menyokong ketabahan rakyat Palestin, keberanian dan penentangan penuh bermaruah mereka di Gaza selain tindak balas terhadap pembunuhan dilakukan Zionis di Jouaiyya.”– The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending