Connect with us

Antarabangsa

COVID-19: Rakyat China ambil risiko beli ubat dalam pasaran gelap

Keluarga yang terdesak untuk mencari rawatan COVID-19 yang kritikal memilih untuk mendapatkannya di pasaran atas talian, yang dibelenggu penipuan, selepas jumlah kes jangkitan melonjak dan ketiadaan ubat di farmasi.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Gelombang COVID-19 ketika ini menyaksikan kedai ubat tidak mempunyai bekalan, ketika orang ramai melakukan rawatan selsema dan demam.
  • Individu itu mendakwa, mereka mempunyai akses kepada stok Paxlovid, rawatan COVID-19 yang dibangunkan gergasi ubat Amerika Syarikat (AS), Pfizer dan diluluskan Beijing dan boleh menghantarnya dari bandar separa autonomi itu ke tanah besar China.
  • “Ghitai tidak pernah menawarkan ubat untuk COVID-19 dan meminta pengguna berhati-hati bagi mengelakkan penipuan serta kerugian wang,” – Ghitai Pharmaceutical
  • Pihak berkuasa di China, berkata mereka sudah mula menghantar Paxlovid ke beberapa hospital dan klinik komuniti, namun ubat itu masih amat sukar diperoleh.

 

Sertai Newsletter kami. Laporan Terkini & Pantas

form-article-Mailchimp


Dengan menyertai newsletter kami, anda bersetuju dengan polisi privasi kami.

BEIJING: Keluarga yang terdesak untuk mencari rawatan COVID-19 yang kritikal memilih untuk mendapatkannya di pasaran atas talian, yang dibelenggu penipuan, selepas jumlah kes jangkitan melonjak dan ketiadaan ubat di farmasi.

Beijing pada bulan lalu, secara tiba-tiba menamatkan dasar pembendungan sifar COVID-19 dan menarik semula sekatan meluas yang mencetuskan protes di seluruh negara dan menjejaskan ekonomi, mengakibatkan peningkatan jangkitan.

Gelombang COVID-19 ketika ini menyaksikan kedai ubat tidak mempunyai bekalan, ketika orang ramai melakukan rawatan selsema dan demam.

Ramai yang terpaksa beralih kepada penjual dalam talian yang tidak dapat dipastikan, dengan sedikit jaminan untuk mendapatkan produk seperti apa yang dibayar.

Berikutan terdesak mendapatkan rawatan bagi ahli keluarganya yang sakit, Qiu, 22, memberitahu AFP, beliau membelanjakan ribuan wangnya untuk mendapatkan ubat COVID-19 yang tidak pernah sampai, selepas menghubungi seseorang dalam talian yang mendakwa mewakili Ghitai Pharmaceutical yang berpangkalan di Hong Kong.

Individu itu mendakwa, mereka mempunyai akses kepada stok Paxlovid, rawatan COVID-19 yang dibangunkan gergasi ubat Amerika Syarikat (AS), Pfizer dan diluluskan Beijing dan boleh menghantarnya dari bandar separa autonomi itu ke tanah besar China.

Selepas dibawa ke laman web “rasmi”, Qiu kemudian mengeluarkan 12,000 yuan (RM7,680) untuk enam kotak Paxlovid, berdasarkan rekod pembayaran yang dilihat AFP.

Pil berkenaan, bagaimanapun tidak sampai dan dan wakil jualan itu memutuskan hubungan dengannya, meninggalkannya beliau dalam keadaan “sakit, tidak berdaya dan sangat marah.”

“Ia adalah perbuatan yang menjijikkan. Setiap detik penting apabila anda cuba menyelamatkan nyawa seseorang,” katanya.

Dalam satu kenyataan kepada AFP, Ghitai berkata, ia tahu mengenai versi palsu laman webnya yang mendakwa menyediakan ubat COVID-19 dan sudah membuat laporan polis mengenai perkara itu.

“Ghitai tidak pernah menawarkan ubat untuk COVID-19 dan meminta pengguna berhati-hati bagi mengelakkan penipuan serta kerugian wang,” katanya.

Pihak berkuasa di China, berkata mereka sudah mula menghantar Paxlovid ke beberapa hospital dan klinik komuniti, namun ubat itu masih amat sukar diperoleh. – AFP

 

Sumber: Berita Harian

Author

Sokong Kami TheMerdekaTimes dengan bantu perjalanan kami di sini

Antarabangsa

Perang Gaza: Industri kurma Israel bimbang boikot Ramadan

Peperangan berterusan Israel ke atas Gaza menyukarkan penjualan kurma Israel di pasaran Eropah menjelang bulan Ramadan akan datang, lapor media Israel.

Wartawan TMT

Published

on

Perang Gaza: Industri kurma Israel bimbang boikot Ramadan
Foto: Produk kurma dari Israel.
  • Peperangan berterusan Israel ke atas Gaza menyukarkan penjualan kurma Israel di pasaran Eropah menjelang bulan Ramadan akan datang, lapor media Israel.
  • Kira-kira satu pertiga daripada eksport tahunan kurma Israel berlaku pada bulan Ramadan tetapi tindakan boikot dibimbangi memberi kesan kepada produk hasil negara haram itu.
  • Menurut Haaretz, kempen pengiklanan berjumlah $550,000 (RM2.628 juta) bagi promosi kurma Medjool Israel ditangguhkan berikutan kebimbangan berlakunya boikot.
  • Penolakan terhadap produk Israel dalam kalangan masyarakat Muslim meningkat berikutan pertumpahan darah berterusan di Gaza.
  • “Sesiapa yang mendekati rak dan melihat ia tertulis “Made in Israel” akan berfikir dua kali,” kata ahli perniagaan yang terlibat dengan industri kurma kepada Haaretz dipetik MEE.

Peperangan berterusan Israel ke atas Gaza menyukarkan penjualan kurma Israel di pasaran Eropah menjelang bulan Ramadan akan datang, lapor media Israel.

Sertai Newsletter kami. Laporan Terkini & Pantas

form-article-Mailchimp


Dengan menyertai newsletter kami, anda bersetuju dengan polisi privasi kami.

Kira-kira satu pertiga daripada eksport tahunan kurma Israel berlaku pada bulan Ramadan tetapi tindakan boikot dibimbangi memberi kesan kepada produk hasil negara haram itu.

Menurut Haaretz, kempen pengiklanan berjumlah $550,000 (RM2.628 juta) bagi promosi kurma Medjool Israel ditangguhkan berikutan kebimbangan berlakunya boikot.

Penolakan terhadap produk Israel dalam kalangan masyarakat Muslim meningkat berikutan pertumpahan darah berterusan di Gaza.

“Sesiapa yang mendekati rak dan melihat ia tertulis “Made in Israel” akan berfikir dua kali,” kata ahli perniagaan yang terlibat dengan industri kurma kepada Haaretz dipetik MEE.

“Sebahagian besar kurma dijual pada bulan Ramadan dan di mana sahaja mereka (masyarakat Islam) boleh membelinya daripada orang lain, mereka akan cuba menghukum kami,” katanya.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, terdapat peningkatan kempen pergerakan Boikot, Lupus dan Sekat (BDS) dalam usaha mengenakan tekanan ekonomi ke atas syarikat Israel supaya pendudukan haram ditamatkan.

Kumpulan Kempen Solidariti Palestin mengatakan kebanyakan kurma Medjool Israel ditanam di penempatan haram Tebing Barat yang diduduki peneroka haram Israel. 

Kempen-kempen memerangi pendudukan haram sering memberi peringatan supaya pengguna menyemak tempat asal pengeluaran kurma itu sebelum pembelian dilakukan. – The Merdeka Times

Author

Sokong Kami TheMerdekaTimes dengan bantu perjalanan kami di sini

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending