Connect with us

Terkini

Utamakan pembangunan,bukan pilihan raya kerajaan tempatan- Nga Kor Ming

Menteri Pembangunan Kerajaan Tempatan, Nga Kor Ming menegaskan perancangan bagi mengadakan pilihan raya kerajaan tempatan bukan fokus keutamaannya buat masa ini.

Wartawan TMT

Published

on

Utamakan pembangunan,bukan pilihan raya kerajaan tempatan- Nga Kor Ming
Foto: Nga Kor Ming
  • Nga Kor Ming menegaskan perancangan untuk mengadakan pilihan raya kerajaan tempatan bukan fokus utamanya buat masa ini.
  • Sebaliknya, memberi keutamaan kepada pembangunan dan memperkasa peranan kerajaan tempatan supaya berintegriti dan berwibawa dapat memberikan perkhidmatan lebih efisien serta cepat kepada rakyat.
  • Fokus lainnya, mengenai isu perancangan perumahan, perkasa komuniti, kukuh agenda bandar pintar dan selamat serta memperkukuh kesiapsiagaan pasukan keselamatan.

PUTRAJAYA – Menteri Pembangunan Kerajaan Tempatan, Nga Kor Ming menegaskan perancangan bagi mengadakan pilihan raya kerajaan tempatan bukan fokus keutamaannya buat masa ini.

Sebaliknya, Ahli Parlimen Teluk Intan itu berkata, terdapat tujuh fokus menjadi keutamaan untuk dilaksanakan, antaranya membangun dan memperkasa peranan kerajaan tempatan agar lebih berintegriti dan berwibawa supaya dapat memberikan perkhidmatan lebih efisien serta cepat kepada rakyat.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas majlis lapor diri di kementeriannya pada Selasa.

Tambah Kor Ming, fokus ketiga yang akan dilakukannya adalah perancangan perumahan yang lebih komprehensif dengan mengambil kira isu-isu pemilikan rumah, pembinaan rumah dan kumpulan sasar.

Menurutnya, fokus keempat dan kelima adalah pemerkasaan komuniti agar peranannya dalam pembangunan bandar dapat ditingkatkan di samping pengurusan sisa pepejal yang lebih efektif serta efisien.

“Fokus keenam adalah memperkukuhkan agenda bandar pintar dan selamat. Saya akan melihat pencapaian serta keberkesanan yang dicapai dalam rangka kerja Bandar Pintar Malaysia 2019-2025 yang menekankan tujuh elemen utama.

“Manakala fokus ketujuh adalah memperkukuh kesiapsiagaan pasukan Bomba dan Penyelamat agar dapat memberi perkhidmatan secara cekap dan berkesan,” katanya.

Sumber: Sinar Harian

 

 

Author

Kolumnis

Bukankah sambut hari raya Aidilfitri sehari sahaja, bukan sebulan?

SEAKAN menjadi adat tradisi di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri amat sinonim dengan ‘perayaan sebulan’ di mana ia akan diraikan selama sebulan setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadan.

Research And Development MRM

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.

SEAKAN menjadi adat tradisi di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri amat sinonim dengan ‘perayaan sebulan’ di mana ia akan diraikan selama sebulan setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadan.

Ia merupakan musim perayaan yang sangat dinantikan dan dirai penuh kegembiraan di mana waktu ini digunakan untuk menziarahi ke rumah keluarga dan rakan-rakan bagi merapatkan lagi hubungan silaturrahim.

Selama sebulan juga, terutamanya masyarakat Melayu Muslim, rumah-rumah mereka akan ‘dibuka’ dengan menghidangkan pelbagai juadah dan rumah dihias cantik untuk menyambut tetamu yang datang.

Namun, persoalan yang sering timbul adalah ‘Adakah tradisi ‘raya sebulan’ ini bertepatan dengan syariat Islam? Bukankah Islam hanya menganjurkan sehari sahaja dalam menyambut Aidilfitri, bukannya sebulan?’

Menariknya, persoalan ini telahpun dijawab menerusi artikel ‘Irsyad Al-Fatwa Siri Ke-684: Bolehkah Menyambut Hari Raya selama Sebulan Syawal’ dan ‘Al-Kafi #1296: Sambut Hari Raya Sebulan itu Bid’ah?’ di laman sesawang rasmi Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan.

Artikel itu mengatakan sememangnya Hari Raya Aidilfitri yang disyariatkan hanyalah pada satu Syawal. Ini berdasarkan hadis Rasulullah SAW ketika baginda tiba di Madinah, penduduk Madinah menyambut dua perayaan. Lalu Baginda SAW bersabda,

“Sesungguhnya Allah telah menggantikan kepada kamu dua hari yang terbaik iaitu Hari Raya Aidilfitri dan Hari Raya Aidiladha.” (Riwayat Ahmad, No. 12362)

Ini bermakna, hanya dua perayaan disyariatkan bagi umat Islam untuk dirayakan atas perintah Allah SWT.

Namun, apakah membezakan hari raya yang disyariatkan dengan hari-hari lain? Bezanya adalah pada amalan ibadat yang khusus diperintahkan untuk dilakukan pada hari tersebut.

Sebagai contoh, Hari Raya Aidilfitri disyariatkan melakukan ibadah solat hari raya, menunaikan zakat fitrah dan takbir yang hanya berlaku pada satu Syawal. Bahkan, pada hari tersebut umat Islam diharamkan berpuasa.

Dan sesudah hari tersebut tidak disyariatkan dengan apa-apa amalan ibadat khusus. Tiada lagi ibadat seperti solat sunat, mandi sunat dan takbir hari raya.

Maka, amalan ziarah-menziarahi sanak saudara bukanlah satu amalan ibadat yang dikhususkan dalam perayaan Aidilfitri. Ia hanyalah suatu tradisi yang baik dan diharuskan dalam Islam.

Mengikut Pejabat Mufti WP, mana-mana adat tradisi yang tidak bertentangan dengan nas-nas syarak, maka hukum asalnya adalah harus. Dalam kaedah Fiqh disebutkan:

“Asal bagi sesuatu perkara adalah harus sehinggalah datangnya dalil yang menunjukkan kepada keharaman (perkara tersebut)” (Al-Asyhbah wa al-Nazoir, ms. 60)

Bahkan tiada sesiapa pun mengikat amalan seperti ziarah-menziarahi, bermaafan, menjamu makan dan seumpamanya hanya mesti diadakan pada hari raya.

Ia sekadar tradisi diamalkan demi mengambil keberkatan bulan Syawal yang mulia.

Kesimpulannya, hari raya Aidilfitri yang disyariatkan sememangnya pada satu Syawal. Namun, tiada masalah untuk menyambut hari raya dengan melakukan ziarah-menziarahi sepanjang Syawal kerana ia merupakan kebiasaan yang baik dan ia diharuskan dalam Islam.

Malah, dalam satu hadis Rasulullah SAW pernah menceritakan betapa cintanya Allah SWT kepada mereka yang menziarahi orang lain. Sabdanya

“Seorang lelaki menziarahi saudaranya di satu perkampungan yang lain. Lalu Allah menghantar malaikat untuk berada di jalan ke kampung yang ingin dia tuju. Apabila lelaki itu sudah mendekat, malaikat itu bertanya: Ke manakah engkau mahu pergi? Jawab lelaki itu: Aku mahu menziarahi saudaraku yang ada di kampung ini. Malaikat berkata: Adakah engkau ada harta yang ingin diberikan kepadanya? Lelaki itu berkata: Tidak. Sesungguhnya aku mencintainya kerana Allah. Malaikat itu berkata: Sesungguhnya aku adalah utusan Allah yang dihantar kepada engkau. Allah mencintai engkau sebagaimana engkau mencintai saudara engkau itu.” (Riwayat Muslim, No. 6714) –The Merdeka Times

Penafian: Artikel yang disiarkan The Merdeka Times ini adalah pandangan peribadi penulis. Ia tidak semestinya menggambarkan pendirian Editorial The Merdeka Times dalam isu yang dikupas.

Author

Teruskan Membaca

Trending