Connect with us

Antarabangsa

Menang pilihan raya Perancis, Melenchon janji iktiraf Palestin

Pemimpin pakatan sayap kiri ‘New Popular Front’ (NPF), Jean-Luc Melenchon mengulangi komitmen mengiktiraf Palestin berikutan kemenangan gabungannya dalam pilihan raya umum Perancis baru-baru ini.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Pemimpin pakatan sayap kiri 'New Popular Front' (NPF), Jean-Luc Melenchon (tengah berbaju hitam).
  • Pemimpin pakatan sayap kiri ‘New Popular Front’ (NPF), Jean-Luc Melenchon mengulangi komitmen mengiktiraf Palestin berikutan kemenangan gabungannya dalam pilihan raya umum Perancis baru-baru ini.
  • Orang ramai di Place de la Republique yang meraikan kemenangan itu dilihat bertepuk tangan dan bernyanyi mengibarkan bendera Perancis dan Palestin, lapor Independent.
  • Pilihan raya awal yang didorong Presiden Emmanuel Macron itu berakhir dengan NPF memperoleh kerusi terbanyak di parlimen.
  • Pada pusingan kedua pengundian, perikatan NPF yang terdiri daripada empat parti haluan kiri muncul sebagai kuasa utama dengan 178 wakil.
  • Parti terbesar dalam perikatan itu, France Unbowed, diketuai Melenchon.

Pemimpin pakatan sayap kiri ‘New Popular Front’ (NPF), Jean-Luc Melenchon mengulangi komitmen mengiktiraf Palestin berikutan kemenangan gabungannya dalam pilihan raya umum Perancis baru-baru ini.

Orang ramai di Place de la Republique yang meraikan kemenangan itu dilihat bertepuk tangan dan bernyanyi mengibarkan bendera Perancis dan Palestin, lapor Independent.

Pilihan raya awal yang didorong Presiden Emmanuel Macron itu berakhir dengan NPF memperoleh kerusi terbanyak di Parlimen.

Pada pusingan kedua pengundian, perikatan NPF yang terdiri daripada empat parti haluan kiri muncul sebagai kuasa utama dengan 178 wakil.

Parti terbesar dalam perikatan itu, France Unbowed, diketuai Melenchon.

Meraikan kemenangan pilihan raya, Melenchon menunjukkan kesediaan mereka membentuk kerajaan dengan menegaskan: “Kami akan mempunyai seorang perdana menteri dari New Popular Front”.

Melenchon menekankan potensi keputusan penting dibuat “melalui dekri” di peringkat nasional dan antarabangsa sambil menegaskan mengiktiraf negara Palestin akan menjadi salah satu tindakan pertama mereka “secepat mungkin”.

Dalam pusingan kedua yang sengit, golongan kiri dan penyokong Macron secara diam-diam bekerjasama menentang golongan sayap kanan.

Walaupun begitu, tiada pakatan mencapai majoriti mutlak yang diperlukan untuk membentuk kerajaan secara sendiri.

Perikatan Macron, Together for the Republic memperoleh 150 kerusi, manakala gabungan sayap kanan National Rally memperoleh 125 kerusi.

Ketiadaan majoriti mutlak, yang ditakrifkan sebagai 289 wakil dalam parlimen, memerlukan kerjasama antara pelbagai parti politik dan pakatan untuk menubuhkan kerajaan baharu.

Pembentukan kerajaan itu akan bergantung kepada keupayaan Barisan Popular Baru untuk membentuk gabungan dengan parti-parti pusat tanpa perpecahan dalaman.

Mengiktiraf Palestin adalah janji utama NPF semasa kempen mereka, mencerminkan pendirian mereka terhadap isu antarabangsa dan komitmen untuk mengubah dasar luar Perancis.

Keputusan pilihan raya itu menandakan perubahan ketara landskap politik Perancis dengan pakatan sayap kiri bersedia untuk mempengaruhi hala tuju masa depan negara. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Dron baharu Houthi berjaya lepasi radar zionis, seorang maut, 10 cedera di Tel Aviv

Kumpulan Houthi Yaman mendakwa berjaya menggunakan dron baharu yang “mampu melepasi sistem pemintas dan tidak dapat dikesan radar” dalam serangan pagi ini di bandar Tel Aviv, Israel, lapor Al Jazeera.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Jurucakap Houthi, Yahya Saree.
  • Kumpulan Houthi Yaman mendakwa berjaya menggunakan dron baharu yang “mampu melepasi sistem pemintas dan tidak dapat dikesan radar” dalam serangan pagi ini di bandar Tel Aviv, Israel, lapor Al Jazeera.
  • Dalam satu kenyataan disiarkan di platform X, Jurucakap Houthi, Yahya Saree berkata dron tersebut dinamakan “Jaffa”, sempena nama bandar pelabuhan Palestin kuno di mana Tel Aviv diasaskan.
  • Terdahulu, Al Jazeera melaporkan seorang terbunuh dan sekurang-kurangnya 10 cedera berikutan serangan dron di sebuah bangunan di Tel Aviv.

Kumpulan Houthi Yaman mendakwa berjaya menggunakan dron baharu yang “mampu melepasi sistem pemintas dan tidak dapat dikesan radar” dalam serangan pagi ini di bandar Tel Aviv, Israel, lapor Al Jazeera.

Dalam satu kenyataan disiarkan di platform X, Jurucakap Houthi, Yahya Saree berkata dron tersebut dinamakan “Jaffa”, sempena nama bandar pelabuhan Palestin kuno di mana Tel Aviv diasaskan.

Terdahulu, Al Jazeera melaporkan seorang terbunuh dan sekurang-kurangnya 10 cedera berikutan serangan dron di sebuah bangunan di Tel Aviv.

Tentera Israel menyatakan bahawa mereka sedang membuka siasatan untuk mengetahui mengapa sistem pertahanan udara negara itu tidak diaktifkan untuk memintas dron tersebut.

Tentera Israel turut berkata bahawa tentera udaranya meningkatkan rondaan di ruang udara negara itu sambil siasatan serangan dron di Tel Aviv itu diteruskan – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending