Connect with us

Terkini

Sampah sarap BN & PH harus hanyut dalam tsunami PRU kali ini – Muhyiddin

Perikatan Nasional (PN) berharap tsunami politik yang berlaku pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) akan berulang pada 19 November ini.

Wartawan TMT

Published

on

Sampah sarap BN & PH harus hanyut dalam tsunami PRU kali ini - Muhyiddin
Foto: Pengerusi PN, Tan Sri Muhyiddin Yassin.
 • Perikatan Nasional (PN) berharap tsunami politik yang berlaku pada PRU14 akan berulang  pada 19 November ini, kata Pengerusinya, Tan Sri Muhyiddin Yassin.
 • Menurutnya, gelombang sokongan yang semakin cerah meningkat adalah petanda gabungan itu mempunyai peluang cerah untuk menubuhkan kerajaan baharu di peringkat Persekutuan dan negeri.
 • Ujarnya, rakyat di negeri Perlis sudah bersedia menyokong PN.
 • “Bagaimana yang berlaku pada tsunami (politik) yang berlaku pada 2018, diharap segala sampah sarap politik BN dan Pakatan Harapan (PH) akan hanyut masuk ke dalam laut di hadapan kita ini,” – kata Muhyiddin.
 • Sambungnya, selepas itu mungkin Malaysia akan menjadi sebuah negara yang ‘bersih’, stabil dan menjamin masa depan lebih baik.

KANGAR – Perikatan Nasional (PN) berharap tsunami politik yang berlaku pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) akan berulang pada 19 November ini.

Pengerusi PN, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, gelombang sokongan yang semakin meningkat adalah petanda gabungan tersebut mempunyai peluang cerah untuk menubuhkan kerajaan baharu di peringkat Persekutuan dan negeri.

“Mata kepala saya sendiri menyaksikan telah wujud satu gelombang hebat di Perlis. Ini petanda luar biasa yang menunjukkan bahawa rakyat Perlis sudah bersedia menyokong PN.

“Untuk menegakkan sebuah kerajaan baharu di negeri Perlis dan di peringkat Persekutuan di bawah parti PN. Gelombang ini akan terus menjadi gelombang yang lebih besar dan diharap pada 19 haribulan (November) akan berlaku tsunami (politik).

“Bagaimana yang berlaku pada tsunami (politik) yang berlaku pada 2018, diharap segala sampah sarap politik BN dan Pakatan Harapan (PH) akan hanyut masuk ke dalam laut di hadapan kita ini,” katanya ketika berucap dalam ceramah Jelajah PN Best di Taman Bukit Kubu, Kuala Perlis pada malam Selasa.

Menurut Muhyiddin, selepas itu mungkin Malaysia akan menjadi sebuah negara yang ‘bersih’, stabil dan menjamin masa depan lebih baik.

Sumber : Sinar Harian

 

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

Susu formula, makanan bayi ikut piawaian makanan tempatan dan dunia – Nestle Malaysia

Produk susu formula dan makanan bayi Nestle Malaysia mematuhi piawaian antarabangsa dan peraturan makanan tempatan.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
 • Produk susu formula dan makanan bayi Nestle Malaysia mematuhi piawaian antarabangsa dan peraturan makanan tempatan.
 • Nestle Malaysia berkata ia termasuk keperluan pelabelan khusus dalam produk mereka yang mengikut had ambang untuk karbohidrat dan gula tambahan.
 • Katanya, susu formula bayi Nestle dan Wyeth menggunakan laktosa sebagai sumber tunggal karbohidrat. 
 • “Begitu juga bijirin bayi Nestle mematuhi kedua-dua piawaian antarabangsa dan peraturan makanan Malaysia.
 • “Di mana sahaja produk kami dijual, profil pemakanannya mematuhi semua peraturan tempatan yang terpakai,” kata Nestle Malaysia dalam kenyataan yang dipetik New Straits Times semalam.
 • Kenyataan itu mengulas mengenai kajian Public Eye dan International Baby Food Action Network (IBFAN) yang mendapati tahap gula tambahan yang tinggi dalam produk Nestle menyasarkan bayi di Asia, Afrika dan Amerika Latin.

KUALA LUMPUR – Produk susu formula dan makanan bayi Nestle Malaysia mematuhi piawaian antarabangsa dan peraturan makanan tempatan.

Nestle Malaysia berkata ia termasuk keperluan pelabelan khusus dalam produk mereka yang mengikut had ambang untuk karbohidrat dan gula tambahan.

Katanya, susu formula bayi Nestle dan Wyeth menggunakan laktosa sebagai sumber tunggal karbohidrat. 

“Laktosa juga sumber utama karbohidrat dalam susu tumbesaran Nestle dan Wyeth.

“Begitu juga bijirin bayi Nestle mematuhi kedua-dua piawaian antarabangsa dan peraturan makanan Malaysia.

“Di mana sahaja produk kami dijual, profil pemakanannya mematuhi semua peraturan tempatan yang terpakai,” kata Nestle Malaysia dalam kenyataan yang dipetik New Straits Times semalam.

Nestle Malaysia bagaimanapun berkata sedikit variasi dalam resipi merentas negara akan bergantung kepada beberapa faktor, termasuk memenuhi keperluan peraturan tempatan dan ketersediaan bahan tempatan.

Kajian Public Eye dan International Baby Food Action Network (IBFAN) sebelum ini mendapati tahap gula tambahan yang tinggi dalam produk Nestle menyasarkan bayi di Asia, Afrika dan Amerika Latin.

Kajian dikongsikan Al Jazeera Plus (AJ+) dalam Instagram semalam mendapati bijirin berasaskan gandum, Cerelac untuk bayi berusia enam bulan mempunyai 6 gram (g) gula tambahan di Thailand, 5.2g gula tambahan di Ethiopia dan 4g gula tambahan di Afrika Selatan.

Sedangkan produk sama yang dijual di United Kingdom (UK) dan Jerman tidak mengandungi sebarang gula tambahan. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending