Connect with us

Terkini

KJ masih anggap dirinya ‘underdog’ di Parlimen Sungai Buloh

CYBERJAYA —  Khairy Jamaluddin masih menganggap dirinya sebagai ‘underdog’ (bukan pilihan) di kawasan Parlimen Sungai Buloh pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15), 19 Nov ini. 

Wartawan TMT

Published

on

KJ masih anggap dirinya ‘underdog’ di Parlimen Sungai Buloh
Foto: Khairy Jamaluddin melawat pesakit di Hospital Cyberjaya
  • Calon BN Parlimen Sungai Buloh, Khairy Jamaluddin masih menganggap dirinya sebagai calon ‘underdog’ (bukan pilihan) pada PRU15.
  • KJ berusaha berjumpa seramai boleh pengundi sebelum hari pengundian, selain menggunakan platform media sosial untuk berkempen.
  • “Kita dah menghampiri ‘separuh masa’ kempen dan ada separuh masa lagi. Insya-Allah akan cuba yang terbaik (tetapi) ia bukanlah mudah,” katanya selepas merasmikan Majlis Pelancaran Pengoperasian Hospital Cyberjaya di sini hari ini.

CYBERJAYA —  Khairy Jamaluddin masih menganggap dirinya sebagai ‘underdog’ (bukan pilihan) di kawasan Parlimen Sungai Buloh pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15), 19 Nov ini. 

Calon Barisan Nasional (BN) bagi kerusi itu berkata beliau berusaha berjumpa seramai boleh pengundi sebelum hari pengundian, selain menggunakan platform media sosial untuk berkempen. 

“Kita dah menghampiri ‘separuh masa’ kempen dan ada separuh masa lagi. Insya-Allah akan cuba yang terbaik (tetapi) ia bukanlah mudah,” katanya selepas merasmikan Majlis Pelancaran Pengoperasian Hospital Cyberjaya di sini hari ini. 

Pada PRU14, kerusi Parlimen Sungai Buloh dimenangi R. Sivarasa dari PH (PKR) selepas memperoleh majoriti 26,634 undi menewaskan Nuridah Salleh dari PAS, A Prakash Rao (BN) dan Zainurizzaman Moharam dari Parti Sosialis Malaysia (PSM). 

Bagi PRU15, Parlimen Sungai Buloh menyaksikan pertembungan tujuh penjuru membabitkan Khairy, Datuk R Ramanan (PH), Mohd Ghazali Md Hamin (Perikatan Nasional), Mohd Akmal Mohd Yusof (Pejuang) dan Ahmad Jufliz Faiza (Parti Rakyat Malaysia) serta dua calon bebas iaitu Syed Abdul Razak Syed Long Al Sagoff dan Nurhaslinda Basri. 

Mengulas mengenai banjir di Kampung Melayu Subang dan Taman Setia Warisan di Sungai Buloh semalam, Khairy yang juga Menteri Kesihatan berkata terdapat keperluan menambah baik sistem tebatan atau mitigasi banjir di kawasan tersebut. 

“Ramai boleh kata banjir adalah kesan perubahan iklim, tetapi saya tengok ada banyak kemudahan dan projek tebatan banjir mesti diperhebatkan. 

Ban yang menahan air sungai di Taman Setia Warisan tidak cukup panjang menyebabkan air melimpah ke kawasan perumahan. 

“Jadi jika saya dipilih sebagai Ahli Parlimen nanti, kena duduk sekali dengan kerajaan negeri, pihak berkuasa tempatan dan agensi kerajaan untuk kita buat pemetaan kawasan risiko tinggi dan kita akan cadangkan penyelesaian yang holistik,” katanya. 

Dalam perkembangan lain, Khairy berkata Timbalan Presiden UMNO Datuk Seri Mohamad Hasan mempunyai potensi besar untuk menang di kerusi Parlimen Rembau. 

Khairy yang pernah menyandang kerusi Rembau selama tiga penggal berkata Mohamad atau mesra disapa ‘Tok Mat’ bukanlah wajah asing di kawasan itu. — BERNAMA

 

Sumber: Bernama 

 

Author

Kolumnis

Bukankah sambut hari raya Aidilfitri sehari sahaja, bukan sebulan?

SEAKAN menjadi adat tradisi di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri amat sinonim dengan ‘perayaan sebulan’ di mana ia akan diraikan selama sebulan setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadan.

Research And Development MRM

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.

SEAKAN menjadi adat tradisi di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri amat sinonim dengan ‘perayaan sebulan’ di mana ia akan diraikan selama sebulan setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadan.

Ia merupakan musim perayaan yang sangat dinantikan dan dirai penuh kegembiraan di mana waktu ini digunakan untuk menziarahi ke rumah keluarga dan rakan-rakan bagi merapatkan lagi hubungan silaturrahim.

Selama sebulan juga, terutamanya masyarakat Melayu Muslim, rumah-rumah mereka akan ‘dibuka’ dengan menghidangkan pelbagai juadah dan rumah dihias cantik untuk menyambut tetamu yang datang.

Namun, persoalan yang sering timbul adalah ‘Adakah tradisi ‘raya sebulan’ ini bertepatan dengan syariat Islam? Bukankah Islam hanya menganjurkan sehari sahaja dalam menyambut Aidilfitri, bukannya sebulan?’

Menariknya, persoalan ini telahpun dijawab menerusi artikel ‘Irsyad Al-Fatwa Siri Ke-684: Bolehkah Menyambut Hari Raya selama Sebulan Syawal’ dan ‘Al-Kafi #1296: Sambut Hari Raya Sebulan itu Bid’ah?’ di laman sesawang rasmi Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan.

Artikel itu mengatakan sememangnya Hari Raya Aidilfitri yang disyariatkan hanyalah pada satu Syawal. Ini berdasarkan hadis Rasulullah SAW ketika baginda tiba di Madinah, penduduk Madinah menyambut dua perayaan. Lalu Baginda SAW bersabda,

“Sesungguhnya Allah telah menggantikan kepada kamu dua hari yang terbaik iaitu Hari Raya Aidilfitri dan Hari Raya Aidiladha.” (Riwayat Ahmad, No. 12362)

Ini bermakna, hanya dua perayaan disyariatkan bagi umat Islam untuk dirayakan atas perintah Allah SWT.

Namun, apakah membezakan hari raya yang disyariatkan dengan hari-hari lain? Bezanya adalah pada amalan ibadat yang khusus diperintahkan untuk dilakukan pada hari tersebut.

Sebagai contoh, Hari Raya Aidilfitri disyariatkan melakukan ibadah solat hari raya, menunaikan zakat fitrah dan takbir yang hanya berlaku pada satu Syawal. Bahkan, pada hari tersebut umat Islam diharamkan berpuasa.

Dan sesudah hari tersebut tidak disyariatkan dengan apa-apa amalan ibadat khusus. Tiada lagi ibadat seperti solat sunat, mandi sunat dan takbir hari raya.

Maka, amalan ziarah-menziarahi sanak saudara bukanlah satu amalan ibadat yang dikhususkan dalam perayaan Aidilfitri. Ia hanyalah suatu tradisi yang baik dan diharuskan dalam Islam.

Mengikut Pejabat Mufti WP, mana-mana adat tradisi yang tidak bertentangan dengan nas-nas syarak, maka hukum asalnya adalah harus. Dalam kaedah Fiqh disebutkan:

“Asal bagi sesuatu perkara adalah harus sehinggalah datangnya dalil yang menunjukkan kepada keharaman (perkara tersebut)” (Al-Asyhbah wa al-Nazoir, ms. 60)

Bahkan tiada sesiapa pun mengikat amalan seperti ziarah-menziarahi, bermaafan, menjamu makan dan seumpamanya hanya mesti diadakan pada hari raya.

Ia sekadar tradisi diamalkan demi mengambil keberkatan bulan Syawal yang mulia.

Kesimpulannya, hari raya Aidilfitri yang disyariatkan sememangnya pada satu Syawal. Namun, tiada masalah untuk menyambut hari raya dengan melakukan ziarah-menziarahi sepanjang Syawal kerana ia merupakan kebiasaan yang baik dan ia diharuskan dalam Islam.

Malah, dalam satu hadis Rasulullah SAW pernah menceritakan betapa cintanya Allah SWT kepada mereka yang menziarahi orang lain. Sabdanya

“Seorang lelaki menziarahi saudaranya di satu perkampungan yang lain. Lalu Allah menghantar malaikat untuk berada di jalan ke kampung yang ingin dia tuju. Apabila lelaki itu sudah mendekat, malaikat itu bertanya: Ke manakah engkau mahu pergi? Jawab lelaki itu: Aku mahu menziarahi saudaraku yang ada di kampung ini. Malaikat berkata: Adakah engkau ada harta yang ingin diberikan kepadanya? Lelaki itu berkata: Tidak. Sesungguhnya aku mencintainya kerana Allah. Malaikat itu berkata: Sesungguhnya aku adalah utusan Allah yang dihantar kepada engkau. Allah mencintai engkau sebagaimana engkau mencintai saudara engkau itu.” (Riwayat Muslim, No. 6714) –The Merdeka Times

Penafian: Artikel yang disiarkan The Merdeka Times ini adalah pandangan peribadi penulis. Ia tidak semestinya menggambarkan pendirian Editorial The Merdeka Times dalam isu yang dikupas.

Author

Teruskan Membaca

Trending