Connect with us

Terkini

Isu saham MAHB: KJ label Khazanah ‘tone deaf’ dalam nilai sentimen politik

Bekas Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin menyifatkan Khazanah Nasional Bhd sebagai ‘tone deaf’ (tidak dapat memahami sesuatu perkara dengan betul) apabila melibatkan sentimen politik ketika mengulas artikel bertajuk, ‘Groups urge govt to reconsider BlackRock’s involvement in MAHB’.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Bekas Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin.
  • Khazanah is pretty tone deaf when it comes to political sentiment. Got an EQ (Emotional Intelligence) problem at the top, too. (Khazanah pekak nada apabila bercakap tentang sentimen politik. Ada masalah EQ di bahagian pihak atasan juga),” kata Bekas Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin menerusi ‘story’ di Instagram baru-baru ini ketika mengulas artikel bertajuk, ‘Groups urge govt to reconsider BlackRock’s involvement in MAHB’.
  • Pertubuhan masyarakat sivil menerusi artikel itu yang diterbitkan FMT pada Jumaat lalu, menggesa kerajaan mempertimbangkan semula keputusannya membenarkan syarikat didakwa mempunyai kaitan dengan Israel memiliki saham dalam Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB).
  • Dalam kenyataan bersama 21 organisasi berkata mereka menentang penyertaan syarikat BlackRock Amerika melalui anak syarikat milik penuh Global Infrastructure Partners (GIP), dalam konsortium dengan Khazanah dan KWSP yang akan memperoleh semua saham dalam MAHB.
  • Mereka berkata walaupun GIP dan Abu Dhabi Investment Authority (ADIA) akan memiliki hanya 30 peratus daripada konsortium itu, namun ia membenarkan BlackRock masuk ke dalam pengurusan dan pemilikan 39 lapangan terbang di Malaysia.
  • “Ini adalah aset strategik kepada negara. Tiada pemilikan harus diserahkan kepada entiti asing, lebih-lebih lagi entiti yang mempunyai reputasi berdarah seperti BlackRock,” kata kumpulan itu.

KUALA LUMPUR — Bekas Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin menyifatkan Khazanah Nasional Bhd sebagai ‘tone deaf’ (tidak dapat memahami sesuatu perkara dengan betul) apabila melibatkan sentimen politik ketika mengulas artikel bertajuk, ‘Groups urge govt to reconsider BlackRock’s involvement in MAHB’.

Khazanah is pretty tone deaf when it comes to political sentiment. Got an EQ (Emotional Intelligence) problem at the top, too. (Khazanah pekak nada apabila bercakap tentang sentimen politik. Ada masalah EQ di bahagian pihak atasan juga),” kata Khairy Jamaluddin menerusi ‘story’ di Instagram baru-baru ini.

Foto: Tangkap layar ‘story’ Instagram Khairy Jamaluddin

Pertubuhan masyarakat sivil menerusi artikel ‘Groups urge govt to reconsider BlackRock’s involvement in MAHB’ yang diterbitkan FMT pada Jumaat lalu, menggesa kerajaan mempertimbangkan semula keputusannya membenarkan syarikat didakwa mempunyai kaitan dengan Israel memiliki saham dalam Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB).

Dalam kenyataan bersama 21 organisasi berkata mereka menentang penyertaan syarikat BlackRock Amerika, melalui anak syarikat milik penuh Global Infrastructure Partners (GIP), dalam konsortium dengan Khazanah dan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) yang akan memperoleh semua saham dalam MAHB.

Mereka berkata walaupun GIP dan Abu Dhabi Investment Authority (ADIA) akan memiliki hanya 30 peratus daripada konsortium itu, namun ia membenarkan BlackRock masuk ke dalam pengurusan dan pemilikan 39 lapangan terbang di Malaysia.

“Ini adalah aset strategik kepada negara. Tiada pemilikan harus diserahkan kepada entiti asing, lebih-lebih lagi entiti yang mempunyai reputasi berdarah seperti BlackRock,” kata kumpulan itu.

Antara kumpulan menandatangani kenyataan itu ialah Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM), BDS Malaysia dan Viva Palestina Malaysia. 

Gateway Development Alliance (GDA) dan pemegang sahamnya (Konsortium) pada 15 Mei lalu, mengumumkan tawaran sukarela prasyarat untuk mengambil alih semua saham dalam MAHB yang belum dimiliki Konsortium berkenaan, pada harga tawaran RM11.00 bagi setiap saham yang bersamaan dengan RM18.4 billion.

Konsortium itu diterajui dua Syarikat Pelaburan Berkaitan Kerajaan Malaysia – Khazanah menerusi anak syarikat milik penuhnya, UEM Group Berhad (UEMG), KWSP, anak syarikat milik penuh ADIA dan dana diuruskan GIP, salah satu pelabur infrastruktur terkemuka dunia dengan pengalaman memiliki dan menguruskan lapangan terbang.

Apabila tawaran itu selesai sepenuhnya, Khazanah dilaporkan akan meningkatkan pemilikannya dalam MAHB daripada 33.2 peratus kepada 40 peratus, manakala KWSP daripada 7.9 peratus kepada 30 peratus.

Secara kolektif, pelabur Malaysia akan memiliki 70 peratus saham MAHB, manakala ADIA dan GIP akan memiliki baki 30 peratus. 

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim pada Jumaat lalu dilaporkan berkata laporan yang mengatakan 25 peratus baki saham MAHB akan dimiliki syarikat pro Zionis, adalah tidak berasas.

Beliau berkata dakwaan dibangkitkan pembangkang itu hanyalah semata-mata untuk melahirkan kebencian rakyat kepada kerajaan.

Anwar yang juga Menteri Kewangan berkata demikian ketika ditanya mengenai laporan yang mengatakan Khazanah dan KWSP akan membeli saham MAHB sehingga 70 peratus, manakala lima peratus lagi akan dikuasai kerajaan Abu Dhabi. — The Merdeka Times

Sokong TMT media berani, benar & bebas di https://support.themerdekatimes.com/

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

‘Edisi Siasat’ disiasat

Polis akan menyiasat pihak yang menyebarkan maklumat kononnya mendakwa memiliki laporan siasatan kes pembunuhan kanak-kanak autisme, Zayn Rayyan Abdul Matiin yang tular di akaun telegram ‘Edisi Siasat’ semalam.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah, JSJ Bukit Aman, Datuk Seri Mohd Shuhaily Mohd Zain.
  • Polis akan menyiasat pihak yang menyebarkan maklumat kononnya mendakwa memiliki laporan siasatan kes pembunuhan kanak-kanak autisme, Zayn Rayyan Abdul Matiin yang tular di akaun telegram ‘Edisi Siasat’ semalam.
  • Kandungan yang tular terbabit berbentuk pengakuan tentang kronologi kisah pembunuhan Zayn Rayyan yang dirancang oleh kedua ibu bapanya.
  • Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah, JSJ Bukit Aman, Datuk Seri Mohd Shuhaily Mohd Zain berkata, pihaknya akan bekerjasama dengan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia, MCMC bagi mengesan individu yang terlibat. 
  • “Ia adalah perkara yang perlu dilakukan, samada pihak MCMC berkemampuan itu saya tidak pasti. Kami akan siasat apa yang telah dikeluarkan dalam konteks ES itu dan ingin saya katakan sekali lagi segala perkara yang melibatkan siasatan ini harus datang dari pihak yang rasmi.
  • “Kita akan menyiasat sepenuhnya. Sesiapa yang kita kenalpasti, saya tidak teragak-agak langsung kerana segala penat jerih rakan-rakan boleh tergugat dengan perkara itu,” katanya dalam sidang media di Bukit Aman sebentar tadi.

KUALA LUMPUR – Polis akan menyiasat pihak yang menyebarkan maklumat kononnya mendakwa memiliki laporan siasatan kes pembunuhan kanak-kanak autisme, Zayn Rayyan Abdul Matiin yang tular di akaun telegram ‘Edisi Siasat’ semalam.

Kandungan yang tular terbabit berbentuk pengakuan tentang kronologi kisah pembunuhan Zayn Rayyan yang dirancang oleh kedua ibu bapanya.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah, JSJ Bukit Aman, Datuk Seri Mohd Shuhaily Mohd Zain berkata, pihaknya akan bekerjasama dengan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia, MCMC bagi mengesan individu yang terlibat. 

“Ia adalah perkara yang perlu dilakukan, samada pihak MCMC berkemampuan itu saya tidak pasti. Kami akan siasat apa yang telah dikeluarkan dalam konteks ES itu dan ingin saya katakan sekali lagi segala perkara yang melibatkan siasatan ini harus datang dari pihak yang rasmi.

“Kita akan menyiasat sepenuhnya. Sesiapa yang kita kenalpasti, saya tidak teragak-agak langsung kerana segala penat jerih rakan-rakan boleh tergugat dengan perkara itu,” katanya dalam sidang media di Bukit Aman sebentar tadi.

Beliau bertegas bahawa perbuatan tidak bertanggungjawab itu boleh mengganggu perbicaraan kes bagi menegakkan keadilan terhadap kanak-kanak malang itu serta memberi implikasi kepada semua pihak termasuk pihak pendakwaan, pembelaan dan juga keluarga mangsa.

Mengulas mengenai kenyataan peguam Fahmi Abd Moin yang mendakwa siasatan di bawah Seksyen 302  Kanun Keseksaan masih dijalankan sehingga pelaku sebenar ditahan, beliau berkata siasatan telah selesai selepas pendakwaan terhadap ibu bapa mangsa di mahkamah semalam.

“Seperti yang saya katakan semalam, bahagian kita dalam menyiasat kes itu telah diakhiri dengan pendakwaan ibu bapa Zayn Rayyan.

“Sekiranya ada pendedahan baharu semasa prosiding perbicaraan dan Timbalan Pendakwa Raya mengarahkan kami menyiasat lebih lanjut, kami akan berbuat demikian,” tambahnya.

Mengenai tindakan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Selangor yang kini menjaga adik Zayn Rayyan, beliau berkata ia adalah tanggungjawab undang-undang dan moral untuk berbuat demikian. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending