Connect with us

Terkini

Klip KJ cakap isu MAHB-BlackRock dipadam TikTok

Dua klip bekas Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin membincangkan isu kontroversi Malaysia Airport Holdings Berhad (MAHB) dan BlackRock dikeluarkan TikTok kerana didakwa melanggar garis panduan komuniti platform itu.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Bekas Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin.
  • Dua klip bekas Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin membincangkan isu kontroversi Malaysia Airport Holdings Berhad (MAHB) dan BlackRock dikeluarkan TikTok kerana didakwa melanggar garis panduan komuniti platform itu.
  • Media tempatan melaporkan semakan klip dialih keluar daripada podcast Keluar Sekejap Khairy yang disiarkan di platform lain tidak menunjukkan sebarang pelanggaran garis panduan.
  • Khairy menyiarkan tentang tindakan TikTok menarik keluar klip video itu di halaman Instagramnya.
  • Kerajaan semalam menafikan terlibat dalam penyingkiran beberapa posting TikTok Khairy berkaitan BlackRock dan MAHB.
  • Menteri Komunikasi, Fahmi Fadzil dilaporkan berkata tiada arahan mengenai posting itu diberikan.

KUALA LUMPUR – Dua klip bekas Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin membincangkan isu kontroversi Malaysia Airport Holdings Berhad (MAHB) dan BlackRock dikeluarkan TikTok kerana didakwa melanggar garis panduan komuniti platform itu.

Media tempatan melaporkan semakan klip dialih keluar daripada podcast Keluar Sekejap Khairy yang disiarkan di platform lain tidak menunjukkan sebarang pelanggaran garis panduan.

Terdahulu, Khairy menyiarkan tentang tindakan TikTok menarik keluar klip video itu di halaman Instagramnya.

Dalam salah satu klip ditarik keluar TikTok itu, Khairy mempersoalkan kekurangan ketelusan antara Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim atas kapasitinya sebagai Menteri Kewangan dan Pengerusi Khazanah Nasional dalam membincangkan rancangan penjualan saham MAHB dengan kabinet.

Khairy memetik kenyataan Menteri Luar, Datuk Seri Mohamad Hasan bahawa perjanjian itu “sudah terlampau maju” untuk dibantah secara berkesan oleh menteri dalam kabinet.

Beliau berkata ini tidak menggambarkan penekanan pentadbiran hari ini terhadap tadbir urus yang baik semasa skandal 1MDB.

Sementara itu, dalam klip kedua dikeluarkan daripada TikTok, Khairy menyoal sekiranya Global Infrastructure Partners (GIP) benar-benar mempunyai lebih kepakaran berbanding MAHB dalam mengendalikan lapangan terbang.

Bekas Ahli Parlimen Rembau itu memetik bagaimana empat lapangan terbang yang sering dikatakan dikendalikan GIP iaitu London City, Gatwick, Edinburgh, dan Sydney hanya mengendalikan sekitar 60 juta penumpang pada 2023, berbanding sekitar 119 juta penumpang yang menggunakan lapangan terbang MAHB.

Dalam pada itu, kerajaan semalam menafikan terlibat dalam penyingkiran beberapa posting TikTok Khairy berkaitan BlackRock dan MAHB.

Menteri Komunikasi, Fahmi Fadzil dilaporkan berkata tiada arahan mengenai posting itu diberikan.

“Saya mengesahkan tiada arahan daripada saya atau timbalan saya (Teo Nie Ching). Dan tiada tindakan (diambil) oleh SKMM juga,” katanya.

SKMM berkata siaran itu dialih keluar oleh TikTok berdasarkan garis panduan komuniti mereka dan sepenuhnya merupakan keputusan platform media sosial itu.

Sebelum ini, timbul kritikan segelintir pihak yang menentang penyertaan BlackRock menerusi GIP, sebuah firma yang bakal diambil alih syarikat pro-zionis itu, dalam konsortium bersama Khazanah Bhd dan KWSP bagi meningkatkan pegangan dalam MAHB.

Kerajaan juga diminta menarik semula keputusan untuk menjual pegangan saham dalam MAHB kepada BlackRock kerana ia antara ‘pemain utama’ menyokong gerakan LGBT.

GIP bagaimanapun dilaporkan menegaskan BlackRock Inc tidak pernah sama sekali terlibat dalam sebarang transaksi berhubung penstrukturan semula kepentingan dalam MAHB melalui Gateway Development Alliance (GDA). 

Malaysia sebelum ini dilaporkan menduduki tempat teratas dalam senarai pentadbiran di dunia meminta TikTok menurunkan kandungan di platformnya dalam tempoh separuh kedua tahun lalu.

Ia berdasarkan data dikeluarkan syarikat itu, sebulan selepas Malaysia jatuh 34 anak tangga dalam indeks kebebasan media antarabangsa tahun ini. — The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

Gangguan IT global jejaskan operasi penerbangan, bank, media & hospital

Institusi utama seperti syarikat penerbangan, bank, media dan hospital di beberapa negara dilaporkan terjejas akibat gangguan siber besar-besaran, menurut beberapa laporan media melalui platform X.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • “Kegagalan siber global: Platform keselamatan siber CrowdStrike mengalami kejatuhan di seluruh dunia, menyebabkan masalah IT global, gangguan dalam syarikat penerbangan antarabangsa, bank dan saluran media,” menurut agensi berita Sputnik melalui akaun X @SputInt.
  • Agensi Anadolu (AA) pada platform X @anadoluagency melaporkan hospital dan perkhidmatan kesihatan juga telah terjejas oleh kegagalan pelayan, dengan Kementerian Kesihatan Israel mengesahkan gangguan tersebut.
  • Perkhidmatan MAHB tidak terjejas oleh gangguan IT global yang mengakibatkan gangguan perjalanan besar di Eropah, Amerika Syarikat dan lapangan terbang Australia.
  • Syarikat penerbangan tambang rendah tempatan AirAsia berkata walaupun ia mengalami gangguan sistem dalaman, tiada pembatalan penerbangan.

KUALA LUMPUR — Institusi utama seperti syarikat penerbangan, bank, media dan hospital di beberapa negara dilaporkan terjejas akibat gangguan siber besar-besaran, menurut beberapa laporan media melalui platform X.

“Kegagalan siber global: Platform keselamatan siber CrowdStrike mengalami kejatuhan di seluruh dunia, menyebabkan masalah IT global, gangguan dalam syarikat penerbangan antarabangsa, bank dan saluran media,” menurut agensi berita Sputnik melalui akaun X @SputInt.

BBC pada akaun X @BBCBreaking melaporkan bahawa gangguan IT secara besar-besaran telah menyebabkan pesawat tidak boleh berlepas dan menjejaskan bank, penyiar dan perniagaan di seluruh dunia.

Akaun X Bloomberg @business melaporkan bahawa satu siri gangguan teknikal, yang dicetuskan oleh gangguan Microsoft dilaporkan, mengganggu perkhidmatan di seluruh dunia, menjejaskan sektor daripada syarikat penerbangan hingga perbankan.

Agensi Anadolu (AA) pada platform X @anadoluagency melaporkan bahawa hospital dan perkhidmatan kesihatan juga telah terjejas oleh kegagalan pelayan, dengan Kementerian Kesihatan Israel mengesahkan gangguan tersebut.

Di Australia, Al Jazeera di X @AJEnglish melaporkan gangguan IT besar yang menjejaskan bank, telekomunikasi, saluran media dan syarikat penerbangan.

Juga di Australia, Lapangan Terbang Melbourne melalui akaun Xnya @MelAir berkata bahawa ia sedang mengalami isu teknologi global yang memberi kesan kepada prosedur daftar masuk untuk beberapa syarikat penerbangan.

Frontier Airlines melalui @FlyFrontier melaporkan kesan gangguan Microsoft pada sistem mereka, menjejaskan tempahan, daftar masuk, akses kepada pas masuk dan beberapa penerbangan.

Sementara itu, perkhidmatan Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB) tidak terjejas oleh gangguan IT global yang mengakibatkan gangguan perjalanan besar di Eropah, Amerika Syarikat serta lapangan terbang Australia.

Bagaimanapun, syarikat penerbangan tambang rendah tempatan AirAsia berkata walaupun ia mengalami gangguan sistem dalaman, tiada pembatalan penerbangan.

Difahamkan Malaysia Airlines juga tidak terjejas.

Walaupun nampaknya tiada pembatalan setakat ini, penerbangan ke destinasi yang terjejas akibat gangguan global boleh menjejaskan penerbangan Malaysia Airlines. — BERNAMA/Harian Metro

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending