Connect with us

Terkini

BlackRock penyokong LGBT

Kerajaan diminta menarik semula keputusan untuk menjual pegangan saham dalam Malaysia Airport Holdings Berhad (MAHB) kepada syarikat pro-Israel, BlackRock kerana ia antara ‘pemain utama’ menyokong gerakan LGBT.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Presiden WAFIQ, Profesor Dr Rafidah Hanim Mokhtar.
  • Kerajaan diminta menarik semula keputusan untuk menjual pegangan saham dalam Malaysia Airport Holdings Berhad (MAHB) kepada syarikat pro-Israel, BlackRock kerana ia antara ‘pemain utama’ menyokong gerakan LGBT.
  • Presiden WAFIQ, Profesor Dr Rafidah Hanim Mokhtar berkata beliau sejak dari 2018 mengetahui BlackRock menyokong ‘Pride Month’ yang disambut setiap tahun pada Jun.
  • Katanya, seorang pengkaji yang menerbitkan penulisan di laman web WAFIQ berkaitan isu BlackRock dan LGBT ada mendedahkan syarikat-syarikat kecil di AS berdepan tekanan daripada BlackRock yang menjadi ‘fund manager’ dan menuntut ‘Pride Month’ diraikan.
  • So kebimbangan saya adalah kalau dia (BlackRock) start dengan MAHB nanti dan dia mula ada pegangan sahamkan maksudnya ada kepentingan dalam (MAHB) dan kalau dia menjadi shareholder yang banyak mengeluarkan duit untuk MAHB, adakah dia akan menuntut naratif dia diterima oleh airport kita?,” katanya kepada The Merdeka Times di sini hari ini.
  • Dr Rafidah Hanim tidak menolak kemungkinan dengan peratusan saham dimiliki BlackRock, ia akan menuntut berada dalam lembaga pengarah memandangkan syarikat diketahui sangat berpihak kepada peperangan dan konflik itu pasti menginginkan aset strategik sesuatu negara berada di bawahnya.
  • Sebelum ini, media melaporkan timbul kritikan menentang penyertaan BlackRock menerusi Global Infrastructure Partners (GIP), sebuah firma yang bakal diambil alih syarikat pro-zionis itu, dalam konsortium bersama Khazanah Bhd dan KWSP bagi meningkatkan pegangan dalam MAHB.

KUALA LUMPUR — Kerajaan diminta menarik semula keputusan untuk menjual pegangan saham dalam Malaysia Airport Holdings Berhad (MAHB) kepada syarikat pro-Israel, BlackRock kerana ia antara ‘pemain utama’ menyokong gerakan LGBT.

Presiden Perikatan Wanita Antarabangsa Untuk Institusi Keluarga dan Pendidikan Berkualiti (WAFIQ), Profesor Dr Rafidah Hanim Mokhtar berkata beliau sejak dari 2018 maklum dan mengetahui bahawa BlackRock menyokong ‘Pride Month’ yang disambut setiap tahun pada Jun.

Menurutnya, seorang pengkaji yang menerbitkan penulisan di laman web WAFIQ berkaitan isu BlackRock dan LGBT ada mendedahkan bahawa syarikat-syarikat kecil di Amerika Syarikat berdepan tekanan daripada BlackRock yang menjadi ‘fund manager’ dan menuntut ‘Pride Month’ diraikan.

BlackRock juga dikatakan menyalurkan sumbangan kepada syarikat-syarikat yang menyokong transgender dan mengisytiharkan akan bekerjasama rapat dengan kempen-kempen hak asasi untuk mempromosikan kelompok songsang itu.

So kebimbangan saya adalah kalau dia (BlackRock) start dengan MAHB nanti dan dia mula ada pegangan sahamkan maksudnya ada kepentingan dalam (MAHB) dan kalau dia menjadi shareholder yang banyak mengeluarkan duit untuk MAHB, adakah dia akan menuntut naratif dia diterima oleh airport kita?

“BlackRock menggunakan tekanan ekonomi untuk memaksa syarikat-syarikat yang mempunyai pergantungan kepada dia dan dia manage saham syarikat-syarikat kecil ini jadi kalau mereka tidak adapt ataupun tidak mengambil nilai yang sama dengan dia, maka mereka punya saham boleh menjunam,” katanya kepada The Merdeka Times di sini hari ini.

Dr Rafidah Hanim tidak menolak kemungkinan dengan peratusan saham dimiliki BlackRock, ia akan menuntut untuk berada dalam lembaga pengarah memandangkan syarikat yang diketahui sangat berpihak kepada peperangan dan konflik itu pasti menginginkan aset strategik sesuatu negara berada di bawahnya.

“BlackRock is a powerful company sebenarnya so setengah orang kata ala 30 persen 70  persen kan but that 30 persen you give to a very powerful global corporation, 70 persen milik orang Malaysia yang kecil ini.

“Kita nak beritahu kerajaan bahawa apabila kita meletakkan sesuatu entiti, memberikan dia satu kedudukan ataupun kuasa yang kuat adakah kita mampu (menolak kemahuannya) nanti? Kita bimbang tanpa kita sedar kita akan merasa berat untuk bertegas ataupun rasa okey bagi sahaja BlackRock jalankan polisinya itu yang mana ia akan buka pintu (normalisasi LGBT) sikit demi sedikit,” katanya.

Beliau berkata usaha menyuntik ideologi songsang itu tidak akan dilakukan secara langsung, sebaliknya ia dapat dilihat menerusi normalisasi kecil dalam polisi syarikat.

Sebagai contoh beliau pernah melihat satu tinjauan syarikat di Malaysia meletakkan pilihan jantina mempunyai perkataan lelaki, wanita, bukan binari dan lain-lain yang merupakan antara cara paksaan secara halus untuk memainkan ideologi tersebut.

“Benda macam ini dia tidak akan datang secara direct — seperti BlackRock kata, “MAHB perlulah sokong LGBT”, tapi dia akan ada polisi-polisi korporat ke arah itu seperti cara kita memperkenalkan diri, kita tulis dekat emel, cara kita identify jantina kita di mana sudah ada syarikat yang letak others tidak lagi letak male dan female sahaja,” katanya.

Sebelum ini, media melaporkan timbul kritikan menentang penyertaan BlackRock menerusi Global Infrastructure Partners (GIP), sebuah firma yang bakal diambil alih syarikat pro-zionis itu, dalam konsortium bersama Khazanah Bhd dan KWSP bagi meningkatkan pegangan dalam MAHB.

GIP pada Jumaat lalu bagaimanapun dilaporkan menegaskan BlackRock Inc tidak pernah sama sekali terlibat dalam sebarang transaksi berhubung penstrukturan semula kepentingan dalam MAHB melalui Gateway Development Alliance (GDA). — The Merdeka Times

Sokong TMT media berani, benar & bebas di https://support.themerdekatimes.com/

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

Gangguan IT global jejaskan operasi penerbangan, bank, media & hospital

Institusi utama seperti syarikat penerbangan, bank, media dan hospital di beberapa negara dilaporkan terjejas akibat gangguan siber besar-besaran, menurut beberapa laporan media melalui platform X.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • “Kegagalan siber global: Platform keselamatan siber CrowdStrike mengalami kejatuhan di seluruh dunia, menyebabkan masalah IT global, gangguan dalam syarikat penerbangan antarabangsa, bank dan saluran media,” menurut agensi berita Sputnik melalui akaun X @SputInt.
  • Agensi Anadolu (AA) pada platform X @anadoluagency melaporkan hospital dan perkhidmatan kesihatan juga telah terjejas oleh kegagalan pelayan, dengan Kementerian Kesihatan Israel mengesahkan gangguan tersebut.
  • Perkhidmatan MAHB tidak terjejas oleh gangguan IT global yang mengakibatkan gangguan perjalanan besar di Eropah, Amerika Syarikat dan lapangan terbang Australia.
  • Syarikat penerbangan tambang rendah tempatan AirAsia berkata walaupun ia mengalami gangguan sistem dalaman, tiada pembatalan penerbangan.

KUALA LUMPUR — Institusi utama seperti syarikat penerbangan, bank, media dan hospital di beberapa negara dilaporkan terjejas akibat gangguan siber besar-besaran, menurut beberapa laporan media melalui platform X.

“Kegagalan siber global: Platform keselamatan siber CrowdStrike mengalami kejatuhan di seluruh dunia, menyebabkan masalah IT global, gangguan dalam syarikat penerbangan antarabangsa, bank dan saluran media,” menurut agensi berita Sputnik melalui akaun X @SputInt.

BBC pada akaun X @BBCBreaking melaporkan bahawa gangguan IT secara besar-besaran telah menyebabkan pesawat tidak boleh berlepas dan menjejaskan bank, penyiar dan perniagaan di seluruh dunia.

Akaun X Bloomberg @business melaporkan bahawa satu siri gangguan teknikal, yang dicetuskan oleh gangguan Microsoft dilaporkan, mengganggu perkhidmatan di seluruh dunia, menjejaskan sektor daripada syarikat penerbangan hingga perbankan.

Agensi Anadolu (AA) pada platform X @anadoluagency melaporkan bahawa hospital dan perkhidmatan kesihatan juga telah terjejas oleh kegagalan pelayan, dengan Kementerian Kesihatan Israel mengesahkan gangguan tersebut.

Di Australia, Al Jazeera di X @AJEnglish melaporkan gangguan IT besar yang menjejaskan bank, telekomunikasi, saluran media dan syarikat penerbangan.

Juga di Australia, Lapangan Terbang Melbourne melalui akaun Xnya @MelAir berkata bahawa ia sedang mengalami isu teknologi global yang memberi kesan kepada prosedur daftar masuk untuk beberapa syarikat penerbangan.

Frontier Airlines melalui @FlyFrontier melaporkan kesan gangguan Microsoft pada sistem mereka, menjejaskan tempahan, daftar masuk, akses kepada pas masuk dan beberapa penerbangan.

Sementara itu, perkhidmatan Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB) tidak terjejas oleh gangguan IT global yang mengakibatkan gangguan perjalanan besar di Eropah, Amerika Syarikat serta lapangan terbang Australia.

Bagaimanapun, syarikat penerbangan tambang rendah tempatan AirAsia berkata walaupun ia mengalami gangguan sistem dalaman, tiada pembatalan penerbangan.

Difahamkan Malaysia Airlines juga tidak terjejas.

Walaupun nampaknya tiada pembatalan setakat ini, penerbangan ke destinasi yang terjejas akibat gangguan global boleh menjejaskan penerbangan Malaysia Airlines. — BERNAMA/Harian Metro

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending