Connect with us

Terkini

Kerajaan Malaysia, Anwar ‘subahat’ genosid di Gaza jika benarkan BlackRock beli saham MAHB

Kerajaan Malaysia dan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim disifatkan bersubahat dengan genosid rakyat Gaza sekiranya membenarkan BlackRock, firma yang didakwa mempunyai kaitan dengan Israel memiliki pegangan dalam Malaysia Airports Holdings Berhad (MAHB).

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Bekas Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin (kiri) & Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim (kanan).
  • Kerajaan Malaysia dan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim disifatkan bersubahat dengan genosid rakyat Gaza sekiranya membenarkan BlackRock, firma yang didakwa mempunyai kaitan dengan Israel memiliki pegangan dalam  Malaysia Airports Holdings Berhad (MAHB).
  • Bekas Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin berkata ini kerana BlackRock, jelas bersubahat dengan genosid di rakyat Gaza dan pemiliknya, Larry Fink adalah seorang zionis malah secara terbuka menyokong Israel dan mengutuk Hamas.
  • “Awak boleh mempunyai kompas moral menyokong Palestin dan menolak perjanjian ini dengan Blackrock dan pada masa sama mendapatkan pelabur (lain) untuk memastikan kita dapat menaik taraf lapangan terbang yang mana pelaburnya bukan Blackrock.
  • “Boleh tak awak buat kedua-duanya? Inilah yang saya ingin beritahu Al-Jazeera, jika perjanjian ini tidak dibatalkan oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim yang merupakan Pengerusi Khazanah, Perdana Menteri dan Menteri Kewangan Malaysia, ia bermakna kerajaan dan perdana menteri bersubahat dalam genosid di Gaza hari ini,” katanya menerusi klip video dimuat naik di Instagram pada Jumaat.

KUALA LUMPUR — Kerajaan Malaysia dan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim disifatkan bersubahat dengan genosid rakyat Gaza sekiranya membenarkan BlackRock, firma yang didakwa mempunyai kaitan dengan Israel memiliki pegangan dalam Malaysia Airports Holdings Berhad (MAHB).

Bekas Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin berkata ini kerana BlackRock jelas bersubahat dengan genosid di rakyat Gaza dan pemiliknya, Larry Fink adalah seorang zionis malah secara terbuka menyokong Israel dan mengutuk Hamas.

Beliau juga menggesa perjanjian membabitkan MAHB itu dihentikan.

“Saya fikir (urusan penjualan saham ini) niat baiknya adalah kerana kerajaan mahu menaik taraf lapangan terbang. Tetapi adakah kita memerlukan BlackRock? Tidak!

“Awak boleh mempunyai kompas moral menyokong Palestin dan menolak perjanjian ini dengan BlackRock dan pada masa sama mendapatkan pelabur (lain) untuk memastikan kita dapat menaik taraf lapangan terbang yang mana pelaburnya bukan BlackRock.

“Boleh tak awak buat kedua-duanya? Inilah yang saya ingin beritahu Al-Jazeera, jika perjanjian ini tidak dibatalkan oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim yang merupakan Pengerusi Khazanah, Perdana Menteri dan Menteri Kewangan Malaysia, ia bermakna kerajaan dan perdana menteri bersubahat dalam genosid di Gaza hari ini,” katanya menerusi klip video dimuat naik di Instagram pada Jumaat.

Beliau berkata demikian ketika menghadiri Rapat Umum: Tolak BlackRock, Selamatkan Harta Negara yang diadakan di Dewan Perhimpunan Cina Kuala Lumpur & Selangor di sini, pada Khamis.

Pada 2 Jun lalu, Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri,  Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz dilaporkan mempertahankan keputusan kerajaan membenarkan BlackRock memiliki pegangan dalam MAHB.

Sebelum ini, timbul kritikan menentang penyertaan BlackRock, menerusi anak syarikat penuhnya Global Infrastructure Partners (GIP), dalam konsortium bersama Khazanah Bhd dan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) bagi meningkatkan pegangan dalam MAHB.

Pengkritik juga mendakwa BlackRock, firma pelaburan berpangkalan di New York, ‘mengambil untung daripada genosid’ menerusi pegangannya dalam syarikat persenjataan Amerika Syarikat, yang didakwa membekalkan senjata kepada Israel.

Tengku Zafrul bagaimanapun berkata BlackRock adalah syarikat senaraian awam dan tidak dimiliki rakyat Israel.

Terbaharu, GIP menegaskan BlackRock Inc tidak pernah sama sekali terlibat dalam sebarang transaksi berhubung penstrukturan semula kepentingan dalam MAHB melalui Gateway Development Alliance (GDA). — The Merdeka Times

Sokong TMT media berani, benar & bebas di https://support.themerdekatimes.com/

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

Gangguan IT global jejaskan operasi penerbangan, bank, media & hospital

Institusi utama seperti syarikat penerbangan, bank, media dan hospital di beberapa negara dilaporkan terjejas akibat gangguan siber besar-besaran, menurut beberapa laporan media melalui platform X.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • “Kegagalan siber global: Platform keselamatan siber CrowdStrike mengalami kejatuhan di seluruh dunia, menyebabkan masalah IT global, gangguan dalam syarikat penerbangan antarabangsa, bank dan saluran media,” menurut agensi berita Sputnik melalui akaun X @SputInt.
  • Agensi Anadolu (AA) pada platform X @anadoluagency melaporkan hospital dan perkhidmatan kesihatan juga telah terjejas oleh kegagalan pelayan, dengan Kementerian Kesihatan Israel mengesahkan gangguan tersebut.
  • Perkhidmatan MAHB tidak terjejas oleh gangguan IT global yang mengakibatkan gangguan perjalanan besar di Eropah, Amerika Syarikat dan lapangan terbang Australia.
  • Syarikat penerbangan tambang rendah tempatan AirAsia berkata walaupun ia mengalami gangguan sistem dalaman, tiada pembatalan penerbangan.

KUALA LUMPUR — Institusi utama seperti syarikat penerbangan, bank, media dan hospital di beberapa negara dilaporkan terjejas akibat gangguan siber besar-besaran, menurut beberapa laporan media melalui platform X.

“Kegagalan siber global: Platform keselamatan siber CrowdStrike mengalami kejatuhan di seluruh dunia, menyebabkan masalah IT global, gangguan dalam syarikat penerbangan antarabangsa, bank dan saluran media,” menurut agensi berita Sputnik melalui akaun X @SputInt.

BBC pada akaun X @BBCBreaking melaporkan bahawa gangguan IT secara besar-besaran telah menyebabkan pesawat tidak boleh berlepas dan menjejaskan bank, penyiar dan perniagaan di seluruh dunia.

Akaun X Bloomberg @business melaporkan bahawa satu siri gangguan teknikal, yang dicetuskan oleh gangguan Microsoft dilaporkan, mengganggu perkhidmatan di seluruh dunia, menjejaskan sektor daripada syarikat penerbangan hingga perbankan.

Agensi Anadolu (AA) pada platform X @anadoluagency melaporkan bahawa hospital dan perkhidmatan kesihatan juga telah terjejas oleh kegagalan pelayan, dengan Kementerian Kesihatan Israel mengesahkan gangguan tersebut.

Di Australia, Al Jazeera di X @AJEnglish melaporkan gangguan IT besar yang menjejaskan bank, telekomunikasi, saluran media dan syarikat penerbangan.

Juga di Australia, Lapangan Terbang Melbourne melalui akaun Xnya @MelAir berkata bahawa ia sedang mengalami isu teknologi global yang memberi kesan kepada prosedur daftar masuk untuk beberapa syarikat penerbangan.

Frontier Airlines melalui @FlyFrontier melaporkan kesan gangguan Microsoft pada sistem mereka, menjejaskan tempahan, daftar masuk, akses kepada pas masuk dan beberapa penerbangan.

Sementara itu, perkhidmatan Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB) tidak terjejas oleh gangguan IT global yang mengakibatkan gangguan perjalanan besar di Eropah, Amerika Syarikat serta lapangan terbang Australia.

Bagaimanapun, syarikat penerbangan tambang rendah tempatan AirAsia berkata walaupun ia mengalami gangguan sistem dalaman, tiada pembatalan penerbangan.

Difahamkan Malaysia Airlines juga tidak terjejas.

Walaupun nampaknya tiada pembatalan setakat ini, penerbangan ke destinasi yang terjejas akibat gangguan global boleh menjejaskan penerbangan Malaysia Airlines. — BERNAMA/Harian Metro

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending