Connect with us

Terkini

KJ ada karakter, personaliti dan rekod prestasi baik untuk jadi PM – Annuar Musa

Calon Barisan Nasional (BN) Parlimen Sungai Buloh, Khairy Jamaluddin mempunyai karakter, personaliti dan  rekod prestasi yang baik untuk menjadi perdana menteri pada masa hadapan, kata Menteri Komunikasi dan Mutimedia Tan Sri Annuar Musa.

Wartawan TMT

Published

on

KJ ada karakter, personaliti dan rekod prestasi baik untuk jadi PM - Annuar Musa
Foto: Tan Sri Annuar Musa.
  • Calon Barisan Nasional (BN) Parlimen Sungai Buloh, Khairy Jamaluddin mempunyai karakter, personaliti dan  rekod prestasi baik untuk menjadi perdana menteri pada masa hadapan, kata Menteri Komunikasi dan Mutimedia, Tan Sri Annuar Musa.
  • Katanya, kenyataan berani Khairy menyuarakan hasrat menjadi perdana menteri satu hari nanti membuktikan menteri kesihatan itu seorang berkeyakinan dan bersikap positif.
  • “Itu satu pernyataan menunjukkan keyakinan diri sangat bagus. Pada saya, itu adalah sifat-sifat seorang punya keyakinan diri, tidak ada kompleks rendah diri dan dia masih menyatakan komitmen, malah saya akui apabila dia membuat kenyataan sedemikian sambutan yang diterima begitu hangat,” kata Annuar Musa.

KOTA BHARU, 10 Nov – Calon Barisan Nasional (BN) Parlimen Sungai Buloh, Khairy Jamaluddin mempunyai karakter, personaliti dan  rekod prestasi yang baik untuk menjadi perdana menteri pada masa hadapan, kata Menteri Komunikasi dan Mutimedia Tan Sri Annuar Musa.

Annuar yang juga Ketua UMNO Bahagian Ketereh berkata kenyataan berani Khairy yang menyuarakan hasrat menjadi perdana menteri satu hari nanti membuktikan menteri kesihatan itu seorang yang berkeyakinan dan bersikap positif.

“Hasrat ini jelas menunjukkan komitmen Khairy meskipun dia bertanding dalam satu kawasan yang sukar pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15).

“Itu satu pernyataan menunjukkan keyakinan diri yang sangat bagus. Pada saya, itu adalah antara sifat-sifat seorang yang mempunyai keyakinan diri, tidak ada kompleks rendah diri dan dia masih menyatakan komitmen, malah saya akui apabila dia membuat kenyataan sedemikian sambutan yang diterima begitu hangat,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Karnival Komuniti eSports Keluarga Malaysia @Ketereh di Kompleks Yayasan Kemiskinan Kelantan (YKK) Melor, di sini hari ini.

Annuar berkata hasrat yang dibuat oleh Khairy itu adalah untuk masa akan datang.

“Dia (Khairy) masih tetap dengan kenyataannya sebelum ini bahawasanya Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob adalah calon tunggal untuk menjadi Perdana Menteri apabila BN dapat membentuk kerajaan pada PRU kali ini,” katanya.

Sumber : BERNAMA

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kolumnis

Bukankah sambut hari raya Aidilfitri sehari sahaja, bukan sebulan?

SEAKAN menjadi adat tradisi di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri amat sinonim dengan ‘perayaan sebulan’ di mana ia akan diraikan selama sebulan setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadan.

Research And Development MRM

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.

SEAKAN menjadi adat tradisi di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri amat sinonim dengan ‘perayaan sebulan’ di mana ia akan diraikan selama sebulan setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadan.

Ia merupakan musim perayaan yang sangat dinantikan dan dirai penuh kegembiraan di mana waktu ini digunakan untuk menziarahi ke rumah keluarga dan rakan-rakan bagi merapatkan lagi hubungan silaturrahim.

Selama sebulan juga, terutamanya masyarakat Melayu Muslim, rumah-rumah mereka akan ‘dibuka’ dengan menghidangkan pelbagai juadah dan rumah dihias cantik untuk menyambut tetamu yang datang.

Namun, persoalan yang sering timbul adalah ‘Adakah tradisi ‘raya sebulan’ ini bertepatan dengan syariat Islam? Bukankah Islam hanya menganjurkan sehari sahaja dalam menyambut Aidilfitri, bukannya sebulan?’

Menariknya, persoalan ini telahpun dijawab menerusi artikel ‘Irsyad Al-Fatwa Siri Ke-684: Bolehkah Menyambut Hari Raya selama Sebulan Syawal’ dan ‘Al-Kafi #1296: Sambut Hari Raya Sebulan itu Bid’ah?’ di laman sesawang rasmi Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan.

Artikel itu mengatakan sememangnya Hari Raya Aidilfitri yang disyariatkan hanyalah pada satu Syawal. Ini berdasarkan hadis Rasulullah SAW ketika baginda tiba di Madinah, penduduk Madinah menyambut dua perayaan. Lalu Baginda SAW bersabda,

“Sesungguhnya Allah telah menggantikan kepada kamu dua hari yang terbaik iaitu Hari Raya Aidilfitri dan Hari Raya Aidiladha.” (Riwayat Ahmad, No. 12362)

Ini bermakna, hanya dua perayaan disyariatkan bagi umat Islam untuk dirayakan atas perintah Allah SWT.

Namun, apakah membezakan hari raya yang disyariatkan dengan hari-hari lain? Bezanya adalah pada amalan ibadat yang khusus diperintahkan untuk dilakukan pada hari tersebut.

Sebagai contoh, Hari Raya Aidilfitri disyariatkan melakukan ibadah solat hari raya, menunaikan zakat fitrah dan takbir yang hanya berlaku pada satu Syawal. Bahkan, pada hari tersebut umat Islam diharamkan berpuasa.

Dan sesudah hari tersebut tidak disyariatkan dengan apa-apa amalan ibadat khusus. Tiada lagi ibadat seperti solat sunat, mandi sunat dan takbir hari raya.

Maka, amalan ziarah-menziarahi sanak saudara bukanlah satu amalan ibadat yang dikhususkan dalam perayaan Aidilfitri. Ia hanyalah suatu tradisi yang baik dan diharuskan dalam Islam.

Mengikut Pejabat Mufti WP, mana-mana adat tradisi yang tidak bertentangan dengan nas-nas syarak, maka hukum asalnya adalah harus. Dalam kaedah Fiqh disebutkan:

“Asal bagi sesuatu perkara adalah harus sehinggalah datangnya dalil yang menunjukkan kepada keharaman (perkara tersebut)” (Al-Asyhbah wa al-Nazoir, ms. 60)

Bahkan tiada sesiapa pun mengikat amalan seperti ziarah-menziarahi, bermaafan, menjamu makan dan seumpamanya hanya mesti diadakan pada hari raya.

Ia sekadar tradisi diamalkan demi mengambil keberkatan bulan Syawal yang mulia.

Kesimpulannya, hari raya Aidilfitri yang disyariatkan sememangnya pada satu Syawal. Namun, tiada masalah untuk menyambut hari raya dengan melakukan ziarah-menziarahi sepanjang Syawal kerana ia merupakan kebiasaan yang baik dan ia diharuskan dalam Islam.

Malah, dalam satu hadis Rasulullah SAW pernah menceritakan betapa cintanya Allah SWT kepada mereka yang menziarahi orang lain. Sabdanya

“Seorang lelaki menziarahi saudaranya di satu perkampungan yang lain. Lalu Allah menghantar malaikat untuk berada di jalan ke kampung yang ingin dia tuju. Apabila lelaki itu sudah mendekat, malaikat itu bertanya: Ke manakah engkau mahu pergi? Jawab lelaki itu: Aku mahu menziarahi saudaraku yang ada di kampung ini. Malaikat berkata: Adakah engkau ada harta yang ingin diberikan kepadanya? Lelaki itu berkata: Tidak. Sesungguhnya aku mencintainya kerana Allah. Malaikat itu berkata: Sesungguhnya aku adalah utusan Allah yang dihantar kepada engkau. Allah mencintai engkau sebagaimana engkau mencintai saudara engkau itu.” (Riwayat Muslim, No. 6714) –The Merdeka Times

Penafian: Artikel yang disiarkan The Merdeka Times ini adalah pandangan peribadi penulis. Ia tidak semestinya menggambarkan pendirian Editorial The Merdeka Times dalam isu yang dikupas.

Author

Teruskan Membaca

Trending