Connect with us

Terkini

Jika PN menang, Malaysia jadi ‘Afghanistan’ – Nga Kor Ming , Ketua DAP Perak

Pemimpin DAP Nga Kor Ming telah menghidupkan semula amaran ‘Taliban’nya menjelang pilihan raya umum dalam usaha memastikan pengundi bukan Islam tidak membuang undi mereka untuk Perikatan Nasional (PN), yang termasuk Gerakan yang majoritinya kaum Cina.

Wartawan TMT

Published

on

Jika PN menang, Malaysia jadi ‘Afghanistan’ - Nga Kor Ming , Ketua DAP Perak
Foto: Nga Kor Ming
 • Pemimpin DAP Nga Kor Ming menghidupkan semula amaran ‘Taliban’nya menjelang PRU dalam usaha memastikan pengundi bukan Islam tidak membuang undi mereka untuk PN, termasuk Gerakan yang majoritinya kaum Cina.
 • Dia beri amaran jika PN, terdiri daripada Bersatu berasaskan Melayu dan PAS (Islamik), berkuasa, Malaysia akan jadi seperti “Afghanistan”.
 • Mengetengahkan dasar “pelampau” PAS mengenai perjudian, arak, konsert dan pengasingan lelaki dan wanita, ketua DAP Perak itu dakwa ini mengancam nilai sekular dan kepelbagaian budaya negara.
 • Dia dakwa dasar-dasar ini akan “menceroboh” kebebasan orang bukan Islam serta bawa penghijrahan keluar pelabur asing, seterusnya beri kesan kepada ekonomi.
 • Nga memberi amaran jika PAS mentadbir, “Malaysia akan musnah”.
 • “Apa lebih teruk ialah Presiden PAS Abdul Hadi Awang akan menggantikan Pengerusi (PN) Muhyiddin Yassin sebagai perdana menteri. Untuk mengelakkan perkara tidak dapat dibayangkan ini, kita tidak boleh berikan satu undi kepada PN demi pertahankan kepelbagaian budaya, hak asasi manusia dan kebebasan.”

Pemimpin DAP Nga Kor Ming telah menghidupkan semula amaran ‘Taliban’nya menjelang pilihan raya umum dalam usaha memastikan pengundi bukan Islam tidak membuang undi mereka untuk Perikatan Nasional (PN), yang termasuk Gerakan yang majoritinya kaum Cina.

Dalam kenyataan (Mandarin) hari ini(Ahad), dia memberi amaran bahawa jika PN, yang terdiri daripada Bersatu berasaskan Melayu dan PAS (Islamik), berkuasa, Malaysia akan menjadi seperti “Afghanistan”.

Mengetengahkan dasar “pelampau” PAS mengenai perjudian, arak, konsert dan pengasingan lelaki dan wanita, ketua DAP Perak itu mendakwa ini mengancam nilai sekular dan kepelbagaian budaya negara.

Tambahan pula, dia mendakwa bahawa dasar-dasar ini akan “menceroboh” kebebasan orang bukan Islam serta membawa kepada penghijrahan keluar pelabur asing, yang seterusnya akan memberi kesan kepada ekonomi.

Ringkasnya, Nga memberi amaran bahawa jika PAS mentadbir, “Malaysia akan musnah”.

“PN telah mengumumkan sekiranya gabungan itu menang, calon PAS akan menjadi menteri besar bagi Perlis, Kedah, Kelantan, Terengganu dan Pahang.

“Apa yang lebih teruk ialah Presiden PAS Abdul Hadi Awang akan menggantikan Pengerusi (PN) Muhyiddin Yassin sebagai perdana menteri.

“Untuk mengelakkan perkara yang tidak dapat dibayangkan ini, kita tidak boleh memberikan satu undi kepada PN demi mempertahankan kepelbagaian budaya, hak asasi manusia dan kebebasan,” tambahnya.

Pada 2019, Nga, yang ketika itu timbalan speaker ketika Pakatan Harapan (PH) masih berkuasa, mendapat kecaman PAS atas dakwaan yang sama.

Pemuda PAS telah mengugut untuk mengadakan perhimpunan besar-besaran jika beliau tidak memohon maaf, tetapi beliau enggan berbuat demikian.

Nga dilaporkan berkata pada satu majlis di Perak ketika itu bahawa jika pakatan Umno-PAS menjadi kuasa persekutuan, Malaysia boleh bertukar menjadi Afghanistan di bawah pemerintahan Taliban.

Pemuda PAS juga telah meminta permohonan maaf daripada pengerusi DAP Lim Guan Eng dan Adun Johor parti itu Chew Chong Sin.

Lim telah memfitnah PAS selepas beliau mengeluarkan kenyataan dalam bahasa Mandarin menggesa MCA segera meninggalkan BN kerana Umno dan PAS kini “mengisytiharkan perang” terhadap bukan Islam.

Dia kemudiannya mengeluarkan pembetulan, yang menggantikan frasa “mengisytiharkan perang” dengan “mensasarkan”.

Sementara itu, Chew berkata pembunuhan beramai-ramai di masjid di New Zealand 2019 yang menyebabkan 50 orang terkorban harus dijadikan pengajaran kepada rakyat Malaysia tentang keperluan untuk membendung ekstremisme dan menyebut perikatan Umno-PAS.

Chew kemudiannya menarik balik kenyataannya dengan menyatakan bahawa ia telah disalahfahamkan.

Kenyataan terbaru Nga itu dibuat susulan Timbalan Presiden PKR Rafizi Ramli meminta orang bukan Melayu dalam PH untuk mengelak daripada mengkritik atau mempersendakan pemimpin Melayu kerana ia akan membolehkan pesaing gabungan itu memutar belit isu itu untuk keuntungan mereka.

“Elakkan topik perkauman. Alangkah baiknya jika orang bukan Melayu tidak melancarkan serangan peribadi terhadap pemimpin Melayu (saingan), terutama yang mempunyai latar belakang agama.

“Sensitiviti boleh diputar belit untuk menggambarkan orang bukan Islam mempersendakan Islam. Marilah kita umat Islam memimpin dan mendedahkan,” tambahnya.

 

Sumber : Malaysiakini

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Enjin carian dikuasakan AI kemungkinan langgar hak cipta kandungan berita – Media Jepun

Media Jepun pada Rabu membangkitkan kebimbangannya mengenai penggunaan kecerdasan buatan (AI), sekali gus menggesa semakan segera undang-undang hak cipta.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
 • Media Jepun pada Rabu membangkitkan kebimbangannya mengenai penggunaan kecerdasan buatan (AI), sekali gus menggesa semakan segera undang-undang hak cipta.
 • Sebuah badan mewakili media massa di negara ‘Matahari Terbit’ itu berkata syarikat yang mengendalikan enjin carian dikuasakan AI seperti Google LLC dan Microsoft Corp. harus mendapatkan persetujuan daripada organisasi berita untuk kandungan.
 • Persatuan Penerbit dan Editor Akhbar Jepun berkata penggunaan AI oleh syarikat-syarikat itu “berkemungkinan melanggar hak cipta,” lapor Kyodo News yang berpangkalan di Tokyo, dipetik agensi berita Anadolu.
 • Persatuan media itu menyatakan kebimbangan tentang “kemungkinan ketidaktepatan dalam respons yang dihasilkan enjin carian AI”, sekali gus boleh membahayakan artikel sumber itu sendiri sebagai “salah dan merosakkan kredibiliti organisasi berita”.
 • Menyatakan situasi terbabit sebagai “perkara mendesak,” persatuan itu turut menggesa kerajaan Jepun “menyemak undang-undang yang berkaitan dengan harta intelek, seperti akta hak cipta”.

Media Jepun pada Rabu membangkitkan kebimbangannya mengenai penggunaan kecerdasan buatan (AI), sekali gus menggesa semakan segera undang-undang hak cipta.

Sebuah badan mewakili media massa di negara ‘Matahari Terbit’ itu berkata syarikat yang mengendalikan enjin carian dikuasakan AI seperti Google LLC dan Microsoft Corp. harus mendapatkan persetujuan daripada organisasi berita untuk kandungan.

Persatuan Penerbit dan Editor Akhbar Jepun berkata penggunaan AI oleh syarikat-syarikat itu “berkemungkinan melanggar hak cipta,” lapor Kyodo News yang berpangkalan di Tokyo, dipetik agensi berita Anadolu.

Persatuan itu juga menyatakan kebimbangan mengenai “kemungkinan ketidaktepatan dalam respons yang dihasilkan enjin carian AI”.

Ia boleh membahayakan artikel sumber itu sendiri sebagai “salah dan merosakkan kredibiliti organisasi berita,” katanya.

“Enjin carian AI kadangkala mengembalikan respons yang tidak tepat kerana mereka menggunakan semula atau mengubah suai artikel secara tidak wajar,” kata persatuan itu.

Persatuan itu berkata syarikat harus memastikan ketepatan dan kebolehpercayaan perkhidmatan mereka sebelum pelancaran.

Menyatakan situasi terbabit sebagai “perkara mendesak,” persatuan itu turut menggesa kerajaan Jepun “menyemak undang-undang yang berkaitan dengan harta intelek, seperti akta hak cipta”.

Kenyataan itu turut menunjukkan “isu ‘carian sifar klik’, di mana pengguna tidak melawat sumber asal (artikel/kandungan)”.

“Kekurangan trafik boleh membawa kepada pengurangan aktiviti pelaporan organisasi berita, yang kemudiannya akan memberi kesan negatif kepada demokrasi dan budaya,” kata persatuan itu. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending