Connect with us

Terkini

Jika PN menang, Malaysia jadi ‘Afghanistan’ – Nga Kor Ming , Ketua DAP Perak

Pemimpin DAP Nga Kor Ming telah menghidupkan semula amaran ‘Taliban’nya menjelang pilihan raya umum dalam usaha memastikan pengundi bukan Islam tidak membuang undi mereka untuk Perikatan Nasional (PN), yang termasuk Gerakan yang majoritinya kaum Cina.

Wartawan TMT

Published

on

Jika PN menang, Malaysia jadi ‘Afghanistan’ - Nga Kor Ming , Ketua DAP Perak
Foto: Nga Kor Ming
 • Pemimpin DAP Nga Kor Ming menghidupkan semula amaran ‘Taliban’nya menjelang PRU dalam usaha memastikan pengundi bukan Islam tidak membuang undi mereka untuk PN, termasuk Gerakan yang majoritinya kaum Cina.
 • Dia beri amaran jika PN, terdiri daripada Bersatu berasaskan Melayu dan PAS (Islamik), berkuasa, Malaysia akan jadi seperti “Afghanistan”.
 • Mengetengahkan dasar “pelampau” PAS mengenai perjudian, arak, konsert dan pengasingan lelaki dan wanita, ketua DAP Perak itu dakwa ini mengancam nilai sekular dan kepelbagaian budaya negara.
 • Dia dakwa dasar-dasar ini akan “menceroboh” kebebasan orang bukan Islam serta bawa penghijrahan keluar pelabur asing, seterusnya beri kesan kepada ekonomi.
 • Nga memberi amaran jika PAS mentadbir, “Malaysia akan musnah”.
 • “Apa lebih teruk ialah Presiden PAS Abdul Hadi Awang akan menggantikan Pengerusi (PN) Muhyiddin Yassin sebagai perdana menteri. Untuk mengelakkan perkara tidak dapat dibayangkan ini, kita tidak boleh berikan satu undi kepada PN demi pertahankan kepelbagaian budaya, hak asasi manusia dan kebebasan.”

Pemimpin DAP Nga Kor Ming telah menghidupkan semula amaran ‘Taliban’nya menjelang pilihan raya umum dalam usaha memastikan pengundi bukan Islam tidak membuang undi mereka untuk Perikatan Nasional (PN), yang termasuk Gerakan yang majoritinya kaum Cina.

Dalam kenyataan (Mandarin) hari ini(Ahad), dia memberi amaran bahawa jika PN, yang terdiri daripada Bersatu berasaskan Melayu dan PAS (Islamik), berkuasa, Malaysia akan menjadi seperti “Afghanistan”.

Mengetengahkan dasar “pelampau” PAS mengenai perjudian, arak, konsert dan pengasingan lelaki dan wanita, ketua DAP Perak itu mendakwa ini mengancam nilai sekular dan kepelbagaian budaya negara.

Tambahan pula, dia mendakwa bahawa dasar-dasar ini akan “menceroboh” kebebasan orang bukan Islam serta membawa kepada penghijrahan keluar pelabur asing, yang seterusnya akan memberi kesan kepada ekonomi.

Ringkasnya, Nga memberi amaran bahawa jika PAS mentadbir, “Malaysia akan musnah”.

“PN telah mengumumkan sekiranya gabungan itu menang, calon PAS akan menjadi menteri besar bagi Perlis, Kedah, Kelantan, Terengganu dan Pahang.

“Apa yang lebih teruk ialah Presiden PAS Abdul Hadi Awang akan menggantikan Pengerusi (PN) Muhyiddin Yassin sebagai perdana menteri.

“Untuk mengelakkan perkara yang tidak dapat dibayangkan ini, kita tidak boleh memberikan satu undi kepada PN demi mempertahankan kepelbagaian budaya, hak asasi manusia dan kebebasan,” tambahnya.

Pada 2019, Nga, yang ketika itu timbalan speaker ketika Pakatan Harapan (PH) masih berkuasa, mendapat kecaman PAS atas dakwaan yang sama.

Pemuda PAS telah mengugut untuk mengadakan perhimpunan besar-besaran jika beliau tidak memohon maaf, tetapi beliau enggan berbuat demikian.

Nga dilaporkan berkata pada satu majlis di Perak ketika itu bahawa jika pakatan Umno-PAS menjadi kuasa persekutuan, Malaysia boleh bertukar menjadi Afghanistan di bawah pemerintahan Taliban.

Pemuda PAS juga telah meminta permohonan maaf daripada pengerusi DAP Lim Guan Eng dan Adun Johor parti itu Chew Chong Sin.

Lim telah memfitnah PAS selepas beliau mengeluarkan kenyataan dalam bahasa Mandarin menggesa MCA segera meninggalkan BN kerana Umno dan PAS kini “mengisytiharkan perang” terhadap bukan Islam.

Dia kemudiannya mengeluarkan pembetulan, yang menggantikan frasa “mengisytiharkan perang” dengan “mensasarkan”.

Sementara itu, Chew berkata pembunuhan beramai-ramai di masjid di New Zealand 2019 yang menyebabkan 50 orang terkorban harus dijadikan pengajaran kepada rakyat Malaysia tentang keperluan untuk membendung ekstremisme dan menyebut perikatan Umno-PAS.

Chew kemudiannya menarik balik kenyataannya dengan menyatakan bahawa ia telah disalahfahamkan.

Kenyataan terbaru Nga itu dibuat susulan Timbalan Presiden PKR Rafizi Ramli meminta orang bukan Melayu dalam PH untuk mengelak daripada mengkritik atau mempersendakan pemimpin Melayu kerana ia akan membolehkan pesaing gabungan itu memutar belit isu itu untuk keuntungan mereka.

“Elakkan topik perkauman. Alangkah baiknya jika orang bukan Melayu tidak melancarkan serangan peribadi terhadap pemimpin Melayu (saingan), terutama yang mempunyai latar belakang agama.

“Sensitiviti boleh diputar belit untuk menggambarkan orang bukan Islam mempersendakan Islam. Marilah kita umat Islam memimpin dan mendedahkan,” tambahnya.

 

Sumber : Malaysiakini

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

Kenyataan ekonomi terjejas akibat gerakan boikot tidak tepat — Pengerusi BDS Malaysia

Pengerusi Boycott Divestment Sanctions (BDS) Malaysia menyifatkan dakwaan mengatakan ekonomi akan terjejas berikutan gerakan boikot dijalankan ketika ini adalah tidak tepat.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Pengerusi Boycott Divestment Sanctions (BDS) Malaysia, Profesor Dr Mohd Nazari Ismail.
 • Pengerusi BDS Malaysia, Profesor Dr Mohd Nazari Ismail berkata kenyataan itu tidak tepat kerana mereka yang tidak membeli minuman dan makanan di kedai diboikot akan membuat perbelanjaan di kedai lain serta peluang pekerjaan juga akan bertambah di syarikat lain yang tidak terbabit secara langsung dengan Israel, atau ia mengutuk kezaliman Israel secara terbuka.
 • Mohd Nazari tidak menafikan dalam jangka pendek pekerja di syarikat diboikot akan terjejas susulan gerakan itu, namun ia hanya masalah bersifat sementara kerana dalam jangka panjang kelompok berkenaan boleh bekerja di syarikat pilihan baru pengguna yang akan berkembang.
 • Katanya, terdapat banyak restoran tempatan dimaklumkan kepada beliau sedang berkembang dan menjadi lebih maju, susulan boikot ke atas syarikat francais asing seperti McDonald’s dan Starbucks.
 • “Jika pengurusan syarikat terbabit ingin pastikan perniagaan mereka tidak diboikot dan nasib pekerja mereka tidak terjejas, senang sahaja… jangan ada apa-apa kaitan langsung dengan Israel,” katanya kepada The Merdeka Times di sini hari ini.
 • Beliau berkata demikian ketika mengulas ciapan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Nga Kor Ming di platform X pada Khamis yang menyatakan pekerja tempatan sedang menanggung sengsara akibat boikot dimainkan pihak tidak bertanggungjawab.

KUALA LUMPUR — Pengerusi Boycott Divestment Sanctions (BDS) Malaysia menyifatkan dakwaan mengatakan ekonomi akan terjejas berikutan gerakan boikot dijalankan ketika ini adalah tidak tepat.

Pengerusinya, Profesor Dr Mohd Nazari Ismail berkata ia tidak tepat kerana mereka yang tidak membeli minuman dan makanan di kedai diboikot akan membuat perbelanjaan di kedai lain.

Selain itu, peluang pekerjaan juga akan bertambah di syarikat lain yang tidak terbabit secara langsung dengan Israel, atau ia mengutuk kezaliman Israel secara terbuka.

“Bukan susah untuk kutuk kezaliman Israel. Saya pun hairan kenapa ada syarikat yang masih enggan lakukan benda yang baik ini.

“Jika mereka kutuk kezaliman Israel secara jelas dan terbuka, saya yakin pengguna akan pergi balik ke kedai mereka,” katanya kepada The Merdeka Times di sini hari ini.

Beliau berkata demikian ketika mengulas ciapan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Nga Kor Ming di platform X pada Khamis yang menyatakan pekerja tempatan sedang menanggung sengsara akibat boikot dimainkan pihak tidak bertanggungjawab.

Kor Ming yang juga Naib Pengerusi DAP turut memuat naik tangkap layar artikel berita Cina bertajuk, ‘Gelombang boikot menyebabkan pekerja KFC dipotong gaji, pendapatan bulanan pasangan RM600 untuk menyara 3 anak’.

Foto: Tangkap layar ciapan Nga Kor Ming.

Mengulas lanjut, Mohd Nazari tidak menafikan dalam jangka pendek pekerja di syarikat diboikot akan terjejas susulan gerakan itu, namun ia hanya masalah bersifat sementara kerana dalam jangka panjang kelompok berkenaan boleh bekerja di syarikat pilihan baru pengguna yang akan berkembang.

Malah, katanya terdapat banyak restoran tempatan dimaklumkan kepada beliau sedang berkembang dan menjadi lebih maju, susulan boikot ke atas syarikat francais asing seperti McDonald’s dan Starbucks.

“Jika pengurusan syarikat terbabit ingin pastikan perniagaan mereka tidak diboikot dan nasib pekerja mereka tidak terjejas, senang sahaja… jangan ada apa-apa kaitan langsung dengan Israel. 

“Keluar dari Israel. Atau keluarkan kenyataan mengutuk kezaliman Israel di Gaza,” kata pengerusi BDS Malaysia. — The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending