Connect with us

Terkini

Berjuang hampir 28 tahun, Mazlan tidak lemah diugut di DUN Hulu Kinta

Naib Ketua UMNO Bahagian Tambun, Datuk Mazlan Abdul Rahman enggan melayan ugutan yang diterima dan akan meneruskan gerak kerja kempen seperti biasa pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) ini.

Wartawan TMT

Published

on

Berjuang hampir 28 tahun, Mazlan tidak lemah diugut di DUN Hulu Kinta
Foto: Datuk Mazlan Abdul Rahman.
  • Naib Ketua UMNO Bahagian Tambun yang juga calon BN bagi kerusi DUN Hulu Kinta, Datuk Mazlan Abdul Rahman enggan melayan ugutan diterima ketika PRU15.
  • Beliau kata ancaman yang mahu memburukkan dan jatuhkan reputasinya sebagai calon di DUN Hulu Kinta tidak sedikit melemahkan semangat kerana sudah berjuang dalam politik hampir 28 tahun pelbagai liku-liku fitnah.
  • Menurutnya, mesej ugutan diterima daripada nombor telefon tidak dikenali yang memintanya membayar RM300,000 sekiranya tidak mahu isu peribadi dibongkar dan diketahui umum.
  • Katanya, beliau mana ada duit sebanyak itu dan sepanjang kempen tidak pernah menyentuh pribadi sesiapa termasuk calon bertanding malah hubungan dengan parti lawan baik.

IPOH – Naib Ketua UMNO Bahagian Tambun, Datuk Mazlan Abdul Rahman enggan melayan ugutan yang diterima dan akan meneruskan gerak kerja kempen seperti biasa pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) ini.

Beliau berkata, ancaman yang mahu memburukkan dan menjatuhkan reputasinya sebagai calon di Dewan Undangan Negeri (DUN) Hulu Kinta itu tidak sedikit pun melemahkan semangat.

“Saya dah berjuang dalam politik hampir 28 tahun dan telah melalui pelbagai liku-liku fitnah.

“Dengan ancaman ini, tidak mungkinlah saya akan tarik diri, saya akan teruskan perjuangan demi rakyat,” katanya dalam sidang akhbar di sini pada Jumaat.

Beliau berkata, mesej ugutan itu diterima daripada nombor telefon tidak dikenali sejak Rabu lepas yang memintanya membayar RM300,000 sekiranya tidak mahu isu peribadi dibongkar dan diketahui umum.

Buat masa ini, pihaknya tidak mengesyaki sesiapa yang terlibat dan motif sebenar ugutan berkenaan dilakukan.

“Nak suruh saya bayar RM300,000, manalah saya ada duit sebanyak itu.

“Sepanjang kempen, saya tidak pernah pun menyentuh peribadi sesiapa termasuk calon-calon yang bertanding.

“Malah hubungan dengan parti lawan juga baik dan kami saling berpelukan sekiranya bertembung ketika berkempen,” katanya.

Laporan polis berkaitan perkara itu telah dibuat di Balai Polis Tambun sekitar jam 12.45 tengah hari pada Khamis.

Dalam kenyataan Ketua Polis Perak, Datuk Mohd Yusri Hassan Basri sebelum ini memaklumkan, kes berkenaan disiasat di bawah Seksyen 385 Kanun Keseksaan.

Pada PRU15 ini, kerusi DUN Hulu Kinta menyaksikan pertembungan empat penjuru.

Selain Mazlan yang bertanding mewakili BN, kerusi itu turut ditandingi penyandang, Muhamad Arafat Varisai Mahamad (Pakatan Harapan), Puteri Holijah Muhamad Rali (Perikatan Nasional) dan calon Bebas, S Murugiah.

Sumber : Sinar Harian

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

Kenyataan ekonomi terjejas akibat gerakan boikot tidak tepat — Pengerusi BDS Malaysia

Pengerusi Boycott Divestment Sanctions (BDS) Malaysia menyifatkan dakwaan mengatakan ekonomi akan terjejas berikutan gerakan boikot dijalankan ketika ini adalah tidak tepat.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Pengerusi Boycott Divestment Sanctions (BDS) Malaysia, Profesor Dr Mohd Nazari Ismail.
  • Pengerusi BDS Malaysia, Profesor Dr Mohd Nazari Ismail berkata kenyataan itu tidak tepat kerana mereka yang tidak membeli minuman dan makanan di kedai diboikot akan membuat perbelanjaan di kedai lain serta peluang pekerjaan juga akan bertambah di syarikat lain yang tidak terbabit secara langsung dengan Israel, atau ia mengutuk kezaliman Israel secara terbuka.
  • Mohd Nazari tidak menafikan dalam jangka pendek pekerja di syarikat diboikot akan terjejas susulan gerakan itu, namun ia hanya masalah bersifat sementara kerana dalam jangka panjang kelompok berkenaan boleh bekerja di syarikat pilihan baru pengguna yang akan berkembang.
  • Katanya, terdapat banyak restoran tempatan dimaklumkan kepada beliau sedang berkembang dan menjadi lebih maju, susulan boikot ke atas syarikat francais asing seperti McDonald’s dan Starbucks.
  • “Jika pengurusan syarikat terbabit ingin pastikan perniagaan mereka tidak diboikot dan nasib pekerja mereka tidak terjejas, senang sahaja… jangan ada apa-apa kaitan langsung dengan Israel,” katanya kepada The Merdeka Times di sini hari ini.
  • Beliau berkata demikian ketika mengulas ciapan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Nga Kor Ming di platform X pada Khamis yang menyatakan pekerja tempatan sedang menanggung sengsara akibat boikot dimainkan pihak tidak bertanggungjawab.

KUALA LUMPUR — Pengerusi Boycott Divestment Sanctions (BDS) Malaysia menyifatkan dakwaan mengatakan ekonomi akan terjejas berikutan gerakan boikot dijalankan ketika ini adalah tidak tepat.

Pengerusinya, Profesor Dr Mohd Nazari Ismail berkata ia tidak tepat kerana mereka yang tidak membeli minuman dan makanan di kedai diboikot akan membuat perbelanjaan di kedai lain.

Selain itu, peluang pekerjaan juga akan bertambah di syarikat lain yang tidak terbabit secara langsung dengan Israel, atau ia mengutuk kezaliman Israel secara terbuka.

“Bukan susah untuk kutuk kezaliman Israel. Saya pun hairan kenapa ada syarikat yang masih enggan lakukan benda yang baik ini.

“Jika mereka kutuk kezaliman Israel secara jelas dan terbuka, saya yakin pengguna akan pergi balik ke kedai mereka,” katanya kepada The Merdeka Times di sini hari ini.

Beliau berkata demikian ketika mengulas ciapan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Nga Kor Ming di platform X pada Khamis yang menyatakan pekerja tempatan sedang menanggung sengsara akibat boikot dimainkan pihak tidak bertanggungjawab.

Kor Ming yang juga Naib Pengerusi DAP turut memuat naik tangkap layar artikel berita Cina bertajuk, ‘Gelombang boikot menyebabkan pekerja KFC dipotong gaji, pendapatan bulanan pasangan RM600 untuk menyara 3 anak’.

Foto: Tangkap layar ciapan Nga Kor Ming.

Mengulas lanjut, Mohd Nazari tidak menafikan dalam jangka pendek pekerja di syarikat diboikot akan terjejas susulan gerakan itu, namun ia hanya masalah bersifat sementara kerana dalam jangka panjang kelompok berkenaan boleh bekerja di syarikat pilihan baru pengguna yang akan berkembang.

Malah, katanya terdapat banyak restoran tempatan dimaklumkan kepada beliau sedang berkembang dan menjadi lebih maju, susulan boikot ke atas syarikat francais asing seperti McDonald’s dan Starbucks.

“Jika pengurusan syarikat terbabit ingin pastikan perniagaan mereka tidak diboikot dan nasib pekerja mereka tidak terjejas, senang sahaja… jangan ada apa-apa kaitan langsung dengan Israel. 

“Keluar dari Israel. Atau keluarkan kenyataan mengutuk kezaliman Israel di Gaza,” kata pengerusi BDS Malaysia. — The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending